• wat is een depressie

Depressie special deel 1: Wat is een depressie?

2016-11-28T09:13:11+01:00februari 13th, 2013|Gezondheidsklachten|0 Reacties

Laatste update: door

Depressie special deel 1: Wat is een depressie?

Depressief “zijn” is bijna een alledaags woord geworden. Mensen zeggen soms: "Ik ben depressief" terwijl ze in feite bedoelen dat ze chagrijnig zijn omdat ze ruzie met iemand hebben gehad, niet tevreden zijn met de baan die ze hebben, of misschien het niet goed gedaan hebben bij een examen op school. Deze ‘ups en downs’ in ons leven komen vaak voor en zijn normaal, de meeste mensen herstellen dan ook vrij snel. Bij een echte depressie hebben we het over een sombere stemming die gedurende minstens twee weken elke dag aanwezig is. De symptomen van een depressie kunnen zelfs de normale dagelijkse bezigheden beïnvloeden.

De meeste mensen hebben zich wel eens in hun leven verdrietig of depressief gevoeld, gevoelens van depressie kunnen een normale reactie zijn wanneer we iemand verliezen die belangrijk voor ons is, we het moeilijk hebben in ons leven, of als ons gevoel van eigenwaarde wordt aangetast. Maar wanneer gevoelens van intens verdriet, zeker wanneer mensen zich hulpeloos, hopeloos, en waardeloos voelen, is het mogelijk dat deze depressie iets meer is dan ‘normaal verdriet’. Het kan dan heel goed een klinische depressie zijn - een behandelbare medische aandoening.

Wie krijgt er last van depressie?

Veel mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven last van depressie. Dit probleem is normaal gesproken vrij mild of duurt slechts een paar weken. Echter, een depressieve episode die ernstig genoeg is om behandeling te vereisen komt voor bij ongeveer één op de vier vrouwen en bij één op de 10 mannen. Sommige mensen hebben twee of meer depressieve episodes op verschillende momenten in hun leven.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

Er zijn ook genoeg mensen die weten wanneer ze depressief zijn. Echter, sommige mensen hebben het niet door dat ze depressief zijn maar merken het wel op andere manieren. Deze mensen hebben wel door dat ze niet helemaal goed in orde zijn en dat ze niet goed kunnen functioneren, maar ze weten niet precies waarom dit zo is. Sommige mensen denken dan dat ze een lichamelijke ziekte hebben - bijvoorbeeld als ze gewicht beginnen te verliezen.

Er zijn een aantal symptomen die samenhangen met depressie en die kunnen helpen om een diagnose te stellen. We kennen de volgende belangrijke symptomen:

Kernsymptomen:

  • Aanhoudend verdriet of een sombere stemming. Dit kan met of zonder regelmatig huilen samengaan.
  • Een duidelijke vermindering van de interesse in of plezier in activiteiten, zelfs in de activiteiten waar de persoon vroeger veel plezier in had.

Andere veel voorkomende symptomen:

  • Een verstoord slaapritme in vergelijking met het gebruikelijke slaappatroon. Dit kan zijn dat iemand moeilijk in slaap valt of vroeger wakker wordt en niet meer in staat is om weer te gaan slapen. Soms kan het ook teveel slapen zijn.
  • Verandering in eetlust, vaak betekent dit een slechte eetlust en daaropvolgend gewichtsverlies. Soms gebeurt echter het omgekeerde en