Gezondheidsklachten

Laatste Update: 28 november 2016

Depressie special deel 1: Wat is een depressie?

Depressief “zijn” is bijna een alledaags woord geworden. Mensen zeggen soms: "Ik ben depressief" terwijl ze in feite bedoelen dat ze chagrijnig zijn omdat ze ruzie met iemand hebben gehad, niet tevreden zijn met de baan die ze hebben, of misschien het niet goed gedaan hebben bij een examen op school. Deze ‘ups en downs’ in ons leven komen vaak voor en zijn normaal, de meeste mensen herstellen dan ook vrij snel. Bij een echte depressie hebben we het over een sombere stemming die gedurende minstens twee weken elke dag aanwezig is. De symptomen van een depressie kunnen zelfs de normale dagelijkse bezigheden beïnvloeden.

De meeste mensen hebben zich wel eens in hun leven verdrietig of depressief gevoeld, gevoelens van depressie kunnen een normale reactie zijn wanneer we iemand verliezen die belangrijk voor ons is, we het moeilijk hebben in ons leven, of als ons gevoel van eigenwaarde wordt aangetast. Maar wanneer gevoelens van intens verdriet, zeker wanneer mensen zich hulpeloos, hopeloos, en waardeloos voelen, is het mogelijk dat deze depressie iets meer is dan ‘normaal verdriet’. Het kan dan heel goed een klinische depressie zijn - een behandelbare medische aandoening.

Wie krijgt er last van depressie?

Veel mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven last van depressie. Dit probleem is normaal gesproken vrij mild of duurt slechts een paar weken. Echter, een depressieve episode die ernstig genoeg is om behandeling te vereisen komt voor bij ongeveer één op de vier vrouwen en bij één op de 10 mannen. Sommige mensen hebben twee of meer depressieve episodes op verschillende momenten in hun leven.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

Er zijn ook genoeg mensen die weten wanneer ze depressief zijn. Echter, sommige mensen hebben het niet door dat ze depressief zijn maar merken het wel op andere manieren. Deze mensen hebben wel door dat ze niet helemaal goed in orde zijn en dat ze niet goed kunnen functioneren, maar ze weten niet precies waarom dit zo is. Sommige mensen denken dan dat ze een lichamelijke ziekte hebben - bijvoorbeeld als ze gewicht beginnen te verliezen.

Er zijn een aantal symptomen die samenhangen met depressie en die kunnen helpen om een diagnose te stellen. We kennen de volgende belangrijke symptomen:

Kernsymptomen:

 • Aanhoudend verdriet of een sombere stemming. Dit kan met of zonder regelmatig huilen samengaan.
 • Een duidelijke vermindering van de interesse in of plezier in activiteiten, zelfs in de activiteiten waar de persoon vroeger veel plezier in had.

Andere veel voorkomende symptomen:

 • Een verstoord slaapritme in vergelijking met het gebruikelijke slaappatroon. Dit kan zijn dat iemand moeilijk in slaap valt of vroeger wakker wordt en niet meer in staat is om weer te gaan slapen. Soms kan het ook teveel slapen zijn.
 • Verandering in eetlust, vaak betekent dit een slechte eetlust en daaropvolgend gewichtsverlies. Soms gebeurt echter het omgekeerde en eten mensen meer om zich iets beter te voelen, dit zorgt dan weer voor een gewichtstoename.
 • Een algemeen gevoel van vermoeidheid of gebrek aan energie.
 • Agitatie of een verminderd reactievermogen.
 • Slechte concentratie of besluiteloosheid. Zo kan iemand het bijvoorbeeld moeilijk vinden om iets te lezen, aan het werk te gaan etc. Zelfs eenvoudige taken beginnen moeilijk te lijken.
 • Gevoelens van minderwaardigheid of buitensporige/ongepaste schuldgevoelens.
 • Terugkerende gedachten aan de dood. Vaak is het niet de angst voor de dood zelf, maar een fixatie met de dood en sterven. Voor sommige mensen zijn het wanhopige gedachten zoals "het leven is niet de moeite waard" of “ het kan me niet schelen als ik niet wakker wordt.” Sommige mensen beginnen zelfs plannen te maken voor zelfmoord.

Een depressieve episode wordt meestal vastgesteld wanneer:

 • Iemand minstens vijf van de bovengenoemde negen symptomen heeft, met minstens één kernsymptoom.
 • Symptomen ertoe leiden dat iemand niet meer normaal kan functioneren. Bijvoorbeeld als ze een negatieve invloed hebben op het vermogen om te kunnen werken.
 • De symptomen het merendeel van de dag aanwezig zijn en minstens twee weken duren.
 • De symptomen niet het gevolg zijn van bijwerkingen van medicijnen, als gevolg van drugs of alcohol misbruik, of een fysieke aandoening, zoals een traag werkende schildklier of hypofyse.

Veel mensen met een depressie zeggen dat hun symptomen vaak het ergste zijn aan het begin van de dag. Daarnaast is het bij een depressie ook gebruikelijk om lichamelijke klachten te ontwikkelen zoals hoofdpijn, hartkloppingen, pijn op de borst, en algemene pijn in het lichaam. Sommige mensen gaan eerst een arts raadplegen omdat ze duidelijk merken dat ze last hebben van een fysiek symptoom van depressie, bijvoorbeeld pijn op de borst. Ze zijn bang dat ze misschien een lichamelijk probleem hebben, zoals een hartaandoening, terwijl het probleem eigenlijk te wijten is aan depressie. Depressie is in feite een veel voorkomende oorzaak van lichamelijke klachten. Maar het omgekeerde is ook waar, dat wil zeggen dat mensen met ernstige fysieke problemen meer kans hebben dan de gemiddelde Nederlander om een depressie te ontwikkelen.

Sommige mensen met een ernstige depressie ontwikkelen ook waanvoorstellingen en / of hallucinaties. Deze problemen worden psychotische symptomen genoemd. Waanvoorstellingen zijn valse overtuigingen waarin een persoon geloofd. Dit terwijl de meeste mensen uit dezelfde cultuur het erover eens zijn dat deze overtuigingen niet kloppen. Bijvoorbeeld het idee dat mensen van plan zijn je te vermoorden of dat er een samenzwering tegen jou is. Hallucinaties betekenen dat iemand iets hoort, ziet, voelt, ruikt, proeft dat er niet echt is.

De ernst van de depressie

De ernst van een depressie kan van persoon tot persoon variëren. De ernst van een depressie wordt over het algemeen in de volgende categorieën verdeeld:

 • Ernstige depressie – Dit betekend normaal dat iemand de meeste of alle van de negen symptomen heeft die hierboven vermeld staan. Daarnaast zorgen deze symptomen ervoor dat iemand sterk wordt gehinderd in hun normaal dagelijks functioneren.
 • Matige depressie - Dit betekend normaal dat iemand meer dan de vijf benodigde symptomen heeft om een diagnose van depressie te stellen. Daarnaast omvatten de symptomen ook vaak beide kernsymptomen. De ernst van de symptomen of de verslechtering van het dagelijks functioneren is tussen mild en ernstig.
 • Milde depressie - Dit betekend normaal dat iemand vijf van de hiervoor genoemde symptomen heeft om een diagnose van depressie te stellen. Waarschijnlijk heeft iemand niet maar dan vijf of zes van de symptomen. Ook wordt het dagelijks functioneren slechts licht aangetast.
 • Subklinische depressie - Dit is wanneer iemand minder dan de vijf symptomen heeft die nodig zijn om een depressie diagnose te stellen. Daarom wordt dit niet ingedeeld als depressie. Maar de symptomen zijn wel lastig en kunnen wel degelijk problemen veroorzaken. Als deze situatie langer dan twee jaar duurt wordt het soms een dysthyme stoornis genoemd.

Wat zijn de oorzaken van depressie?

De precieze oorzaak is niet bekend. Iedereen kan last krijgen van depressie. Sommige mensen zijn er meer vatbaar voor en kunnen een depressie ontwikkelen zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is. Je hebt misschien geen bijzondere problemen of zorgen, maar de symptomen kunnen zich vrij plotseling ontwikkelen. Mogelijkerwijs is er een genetische factor die ervoor zorgt dat sommige mensen sneller depressief worden dan andere mensen.

Depressie kan verschillende redenen hebben

Een depressieve episode kan ook worden veroorzaakt door een ingrijpende gebeurtenis, zoals relatie problemen, wanneer iemand in onze omgeving komt te overlijden, wanneer iemand ontslagen wordt, langdurige ziekte, enz. Bij veel mensen is het een combinatie van de twee. Het is bijvoorbeeld de combinatie van een milde sombere stemming met wat andere problemen zoals werkdruk, dat zou eventueel kunnen leiden tot een probleem dat uiteindelijk in depressie eindigt.

Vrouwen hebben vaker last dan mannen
Vrouwen hebben vaker de neiging om een depressie te ontwikkelen dan mannen. Het gebeurt regelmatig dat vrouwen depressief zijn na een bevalling (postnatale depressie) en de menopauze.

Depressie en fysieke omstandigheden

Hoewel de oorzaak van een depressie niet precies duidelijk is zijn er een aantal nuttige dingen om te onthouden als het gaat over depressie met betrekking tot fysieke omstandigheden.

 • Depressie komt vaker voor bij mensen die bepaalde fysieke problemen hebben.
 • De diagnose wordt soms verward met een aantal niet-gediagnosticeerde ziekten veroorzaakt door fysieke problemen.

Bekende fysieke problemen

Depressie komt vaker voor dan gemiddeld bij mensen die moeten omgaan met ernstige lichamelijke ziekten. Hoewel de behandeling van de lichamelijke ziekte vaak de voorrang krijgt is de behandeling van depressie ook belangrijk om de optimale gezondheid te garanderen.

Niet-gediagnosticeerde fysieke problemen

Diverse fysieke problemen lijken op het eerste gezicht depressie na te bootsen. Artsen zullen vaak proberen deze problemen duidelijk vast te stellen om zo duidelijk te maken of het om depressie gaat of om een fysiek probleem. De meest voorkomende fysieke voorbeelden zijn:

 • Een te traag werkende schildklier – Dit kan ervoor zorgen dat iemand zich depressief voelt, huilerig, en moe. Een bloedonderzoek kan een eventuele diagnose bevestigen.
 • Een traag werkende hypofyse (hypopituïtarisme) – De hypofyse zit net onder de hersenen en maakt verschillende belangrijke hormonen aan. Soms hebben mensen een tekort aan een bepaald hormoon, en soms zelf aan meerdere hormonen. Op dat moment zijn er verschillende symptomen die zich kunnen ontwikkelen waaronder het verlies van libido, seksuele problemen, onvruchtbaarheid, oncontroleerbare gewichtstoename, en depressieve en zelfs suïcidale gevoelens. Bloedonderzoek kan helpen om hypopituïtarisme te diagnosticeren.
 • Hoofdletsel – Dit is zelfs relevant voor relatief mild letsel, vele jaren geleden. Studies hebben aangetoond dat zelfmoord (vermoedelijk gerelateerd aan depressie) vaker voorkomt dan gemiddeld bij mensen die eerder hoofdletsel hebben opgelopen. De reden hiervoor wordt door doctoren niet volledig begrepen. Een belangrijke factor zou kunnen zijn dat hoofdletsel in sommige gevallen problemen op kan leveren met hypopituïtarisme zoals hierboven besproken.
 • Polymyalgia rheumatica – Deze aandoening treft vooral oudere mensen. Typische symptomen zijn stijfheid, pijn, depressief voelen, en gevoeligheid van de grote spieren rond de schouders en bovenarmen.
 • Vroeg stadium van dementie – Dit wordt soms verward met depressie.
 • Bepaalde geneesmiddelen – Bepaalde voorgeschreven en illegale geneesmiddelen en drugs kunnen leiden tot bijwerkingen die lijken op depressie.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Depressie special deel 2: Sommige mythen en feiten over depressie

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Bedankt voor de heldere uitleg over depressie. Ik wist niet dat vrouwen meer kans hebben om een depressie te ontwikkelen dan mannen. Mijn nichtje heeft al een tijdje last van depressieve gevoelens. Ik zal het artikel naar haar doorsturen, wie weet heeft ze er wat aan. Daarnaast is het denk ik erg belangrijk om hulp te zoeken, therapie bij depressie kan echt een verschil maken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share