Gezondheidsklachten

Laatste Update: 16 januari 2017

Spierpijnen: De oorzaken en symptomen

Iedereen heeft al wel eens last van spierpijn. Maar wat verstaan we allemaal onder spierpijn? Wat kunnen we doen om het te voorkomen en om er vanaf te raken? Wat zijn de meest voorkomende oorzaken? Hieronder vatten we het voor jou allemaal samen.

Om te beginnen moeten we al even iets verduidelijken: spierpijn zit niet uitsluitend in de spieren. Artsen zullen ook van spierpijn spreken als iemand pijnlijke ligamenten, pezen of facsia heeft (de zachte weefsels die spieren, beenderen en organen verbinden). Meestal is spierpijn het gevolg van spanning of stress (stress cursus)of het te zwaar belasten van bepaalde spieren of spiergroepen tijdens sporten of fysieke arbeid. De pijn begint meestal tijdens of kort na de inspanning en het is dan vrij duidelijk wat de oorzaak juist is. Het kan echter ook het gevolg zijn van aandoeningen die je hele lichaam treffen zoals griep of lupus bijvoorbeeld. Hieronder vind je een lijstje met vaak voorkomende oorzaken van spierpijn.

 • Verwondingen en blessures zoals verrekkingen bvb.
 • Te intensief gebruik van bepaalde spieren
 • Stress
 • Het gebruik van bepaalde medicatie, onder andere bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers.
 • Dermatomyositis, een ziekte die ontstekingen en geïrriteerde huid veroorzaakt
 • Een onevenwicht in voedingsstoffen in ons lichaam (potassium of calcium bvb.)
 • Infecties zoals: griep, de ziekte van Lyme of polio
 • Andere aandoeningen zoals lupus of reuma

Jezelf verzorgen

Je kan zelf gelukkig veel doen om spierpijn te verlichten en sowieso trekt de pijn vaak weg als je maar voldoende rust. De spieren koud houden door een ijscompres is een veelgebruikte techniek, zeker de eerste dagen. Na een dag of twee kan je beter de spieren warm houden. Ook kan je eventueel ibuprofen of acetaminophen nemen om de ontsteking af te remmen. Regelmatige training zoals aerobics, wandelen, fietsen of zwemmen kan spierpijn niet enkel voorkomen het kan chronische spierpijnen ook doen verdwijnen. Indien je een aandoening hebt die de pijnen veroorzaakt moet je uiteraard deze aandoening behandelen en kunnen bovenstaande tips misschien voor jou niet veel doen.

Medicijnen en spierpijn

Sowieso raadpleeg je best een dokter als de spierpijnen langer dan een paar dagen aanhouden en niet verminderen of als je samen met de spierpijn ook andere symptomen hebt zoals kortademigheid, plotse gewichtstoename, misselijkheid... Ook als je geen idee hebt hoe het komt dat je pijn hebt of als je denkt dat het door medicijnengebruik komt is het best de raad van een arts te vragen. Als je rondom de pijnlijke spieren zwellingen ziet ontstaan of roodheid dan duidt dit op een ontsteking. Ook dit kan een indicatie zijn om medische hulp te zoeken.

Een arts zal dan nakijken of er reden is om je een bepaalde behandeling voor te schrijven. Hij of zij doet dit door allereerst goed vast te stellen waar de pijn te voelen is, welke spieren of gewrichten betrokken zijn en hoe lang je al last hebt van de klachten. Ook zal hij of zij je waarschijnlijk vragen of je er in bepaalde omstandigheden of bij bepaalde bewegingen en houdingen meer of minder last van hebt. Er zal gekeken worden of je nog andere symptomen hebt die kunnen duiden op een bepaalde ziekte en of je medicijnen gebruikt. Eventueel kan er een bloedtest gedaan worden om dit uit te sluiten.

Zoals je in voorgaande artikels kon lezen zijn er oefeningen die je kan doen om te voorkomen dat sporten of zware fysieke inspanningen leiden tot spierpijnen en stijfheid. Je spieren even de kans geven om op te warmen door lichte fysieke activiteit en vervolgens een aantal stretch-oefeningen doen kan erg helpen. Ook na het sporten (of werken) zou je best even stretchen om je spieren sneller te kunnen laten herstellen. Verder is het belangrijk voldoende water te drinken zodat je spieren zuurstof en voedingsstoffen krijgen aangevoerd.

Hopelijk kan bovenstaande informatie je helpen in de toekomst spierpijnen te vermijden of er in elk geval sneller van af te raken.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Goede dag.
  Als ik met de race fiets rijd krijg ik spierpijn in de bovenbenen heb me al laten uitmeten en de fiets staat goed afgesteld.
  Dus de vraag is wat kan ik daar tegen doen.
  groetjes
  Francky

 2. Ik heb last van pijn in de onderrug en steken in mijn lies volgens de ct scan is er niks te zien wat kan dat nog zijn ? Mvg maarten

 3. Bij je lijst met veel voorkomende oorzaken van spierpijn mis ik: Onvoldoende slaap, een erg belangrijke factor die veel mensen onderschatten.

 4. heb overal pijn en wordt ook zwaarder (zo'n 7 kilo nu in laatste half jaar) zie dat hier genoemd wordt. huisarts doet niets meer dan bloedprikken en b12 was te laag dan weer te hoog door injecties, dan weer stoppen. Nu slik ik allerlei vitamines en magnesium en ijzer. Klachten worden veel erger. Ik verga van de pijn in mijn hele rug, bovenbenen, kuiten en voeten (onderkant) Ook trillen de spieren, voelt het alsof ze kloppen en bonken vooral in mijn rug, benen voelen rusteloos naast alle pijn die ik heb. Ik ben onderhand wanhopig en doodmoe. Alles wordt geschoven op spanningen en stress, maar heb zelf het idee dat er ook meer aan de hand is en wordt niet serieus genomen hierin.
  Dat ik zwaarder wordt werd geweten ah feit dat ik sinds 8 weken niet meer rook, maar de gewichtstoename is afgelopen voorjaar al begonnen samen met de steeds meer toenemende pijnen die echt de laatste dagen ondraaglijk zijn geworden

  1. Hallo, als je B12 eerst te laag is, dan is er iets aan de hand!!! Je neemt dan niet voldoende B12 op. Normaal heeft een mens voor jaren B12 in het bloed. Door injecties wordt het gehalte hoog in het bloed, maar dat zegt niets over het opnemen in je lichaam.

   1. Hallo Marjan, Ik lees je bericht en ben benieuwd of je al iets wijzer bent geworden ondertussen . Ik googlede op deze klachten omdat ik dat ook heb en kwam jou bericht van december tegen. Ik ben benieuwd hoe het nu gaat.

  2. DagMarjan, ik ben benieuwd of jouw klachten inmiddels over zijn. Op dit moment maak ik namelijk exact hetzelfde mee. Hoor het graag! Groet, jack

 5. goededag

  ik ben marianne en heb overal veel pijn in de spieren ,wat kan ik doen of nemen om dat te verminderen

  groetjes van marianne

 6. Hallo ik ben Ria ik heb al paar jaar last van erge spierpijn door mijn hele lichaam en slaapt ook erg slecht het is geen stress wand zou niet weten waar ik dat voor moet hebben en onrustige voeten in bed vrezelijk ik sport maar die pijn door mijn lichaam vind ik het ergst word steed meer wat kan ik er aan doen help me

  1. Ben je al bij een arts geweest, Ria?
   Bedenk goed dat Vitamine D, magnesium, kalium en calcium onmisbaar zijn voor de spieren. Misschien heb je een tekort aan één van deze vier?
   Wellicht is dit voor jou een startpunt voor jou.

   Veel succes, en als je nog verdere vragen hebt, dan hoor ik het graag van je.

 7. Ikzelf heb na veel problemen 3 jaar geleden onderzoeken laten doen. Heb CVS. Is nu al geëvolueerd naar Fibro.
  De laatste tijd heel rotslecht. Blijkt dat mijn waardes spierenzymen/Creatine kinase die maximum 190 mogen zijn nu...415 zijn.
  Kan toch niet dat ik enkel "moet rusten"? Kan géén poot meer vooruit.
  MVG

 8. Hallo

  Ik heet Bart en ben 62 jaar,ben in 2016 geopereerd aan een dubbele hernia en naar enkele weken kreeg ik vrij veel pijn in mijn boven achterbenen.
  tot op de dag van vandaag het ik pijn in mijn boven achterbenen.
  Heb al een wat onderzoeken gehad en ook de pijnpoli en ficiotherapie nog steeds pijn geen resultaat ik slik pijnmedicatie doen niet echt veel.
  slaap slecht en eet slecht door die pijn.
  Mijn vraag is weet u nog een oplossing voor mijn probleem,ik weet het dat het moeilijk is maar ik probeer maar wat

  M.v.g. Bart

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share