Spierpijnen: De oorzaken en symptomen

2017-01-16T03:58:39+01:00januari 6th, 2014|Gezondheidsklachten|18 Reacties

Laatste update: door

Spierpijnen: De oorzaken en symptomen

Iedereen heeft al wel eens last van spierpijn. Maar wat verstaan we allemaal onder spierpijn? Wat kunnen we doen om het te voorkomen en om er vanaf te raken? Wat zijn de meest voorkomende oorzaken? Hieronder vatten we het voor jou allemaal samen.

Om te beginnen moeten we al even iets verduidelijken: spierpijn zit niet uitsluitend in de spieren. Artsen zullen ook van spierpijn spreken als iemand pijnlijke ligamenten, pezen of facsia heeft (de zachte weefsels die spieren, beenderen en organen verbinden). Meestal is spierpijn het gevolg van spanning of stress (stress cursus)of het te zwaar belasten van bepaalde spieren of spiergroepen tijdens sporten of fysieke arbeid. De pijn begint meestal tijdens of kort na de inspanning en het is dan vrij duidelijk wat de oorzaak juist is. Het kan echter ook het gevolg zijn van aandoeningen die je hele lichaam treffen zoals griep of lupus bijvoorbeeld. Hieronder vind je een lijstje met vaak voorkomende oorzaken van spierpijn.

  • Verwondingen en blessures zoals verrekkingen bvb.
  • Te intensief gebruik van bepaalde spieren
  • Stress
  • Het gebruik van bepaalde medicatie, onder andere bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers.
  • Dermatomyositis, een ziekte die ontstekingen en geïrriteerde huid veroorzaakt
  • Een onevenwicht in voedingsstoffen in ons lichaam (potassium of calcium bvb.)
  • Infecties zoals: griep, de ziekte van Lyme of polio
  • Andere aandoeningen zoals lupus of reuma

Jezelf verzorgen

Je kan zelf gelukkig veel doen om spierpijn te verlichten en sowieso trekt de pijn vaak weg als je maar voldoende rust. De spieren koud houden door een ijscompres is een veelgebruikte techniek, zeker de eerste dagen. Na een dag of twee kan je beter de spieren warm houden. Ook kan je eventueel ibuprofen of acetaminophen nemen om de ontsteking af te remmen. Regelmatige training zoals aerobics, wandelen, fietsen of zwemmen kan spierpijn niet enkel voorkomen het kan chronische spierpijnen ook doen verdwijnen. Indien je een aandoening hebt die de pijnen veroorzaakt moet je uiteraard deze aandoening behandelen en kunnen bovenstaande tips misschien voor jou niet veel doen.

Medicijnen en spierpijn

Sowieso raadpleeg je best een dokter als de spierpijnen langer dan een paar dagen aanhouden en niet verminderen of als je samen met de spierpijn ook andere symptomen hebt zoals kortademigheid, plotse gewichtstoename,