Diabetes factoren

Laatste Update: 14 november 2016

Verzorgingsproducten kan de kans op diabetes verhogen?

Voor diegene die weet wat diabetes is, weten allemaal wel  dat er een aantal factoren zijn die ervoor zorgen dat de kans op diabetes type 2 verhoogd wordt. Overgewicht, roken en erfelijkheid zijn de 3 grotere factoren die voor deze chronische aandoening kan zorgen! Zo zijn er nog veel meer factoren die de kans op diabetes vergroten.

Onlangs is er een onderzoek naar voren gekomen dat heeft gemeten of er een correlatie is tussen verzorgingsproducten en de kans op de ontwikkeling van diabetes.

Ja, de kans wordt dramatisch verhoogd wanneer je dagelijks haarlak, parfum, make-up en andere verzorgingsproducten gebruikt.

Belangrijk voor wie?

Ondanks dat dit gegeven bij veel mensen bekend is, wordt er vrij weinig mee gedaan! Deze informatie is ook niet voor iedereen relevant natuurlijk! Maar voor wie dan wel?

Mensen die zich reeds in een risicogroep bevinden om diabetes te ontwikkelen, kunnen de vergrotende kans factor “verzorgingsproducten” beter ontlopen.

Mensen die overgewicht hebben, roken en/of erfelijk belast zijn hebben al een vergrote kans op diabetes. Zou je dan dit risico willen vergroten door dagelijks veel chemische verzorgingsproducten te gebruiken? Lijkt me niet echt verstandig!

Ftalaten zijn het probleem

Veel van de dagelijks gebruikte verzorgingsproducten bevatten ftalaten.  Ftalaten zijn kleurloze en geurloze vloeistoffen gebaseerd op esters en ftaalzuur. Dit goedje wordt gebruikt als coatingsmateriaal voor farmaceutische producten. Het geeft pillen en crèmes de mooie glanzende kleur.

Sinds 2004 zijn er veel onderzoeken geweest naar de schadelijke gevolgen van ftalaten. Kennen we allemaal nog scoubidoutouwtjes (afbeelding hiernaast)? Na 2 maanden onderzoeken heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit  bekend gemaakt dat dit geen schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. De meningen zijn nog altijd gemengd.

Ftalaten en diabetes

Even weer terug naar het onderwerp. Het schijnt dat wanneer vrouwen veel ftalaten in de urine hebben zitten, dat de kans op diabetes met 60% toeneemt. Vrouwen die zelfs overmaat gebruikt maken van ftalaat bevattende producten nog een grotere kans hebben (70%) op deze aandoening.

Niet alleen make-up bevat dit goedje. Er zijn veel meer dagelijks gebruikte producten die ftalaten bevatten. Ook speelgoed van tegenwoordig maken hier gebruik van! Er zijn zelfs supplementen (die je gezondheid horen te verbeteren) die ftalaten bevatten.

Dit onderzoek is “slechts” een begin onderzoek en zal in de toekomst worden uitgebreid. Men verwacht nog veel meer schokkende resultaten aan het licht komen!

Wat wel te gebruiken?

Wees gerust, de resultaten van dit onderzoeken hoeven niet het gevolg te zijn dat je nooit meer verzorgingsproducten gebruikt. Er zijn genoeg alternatieven op de markt. Check altijd op de “achterkant” van het product om te kijken wat er allemaal in zit!

P.s Ftalaten zorgen niet alleen voor een vergrote kans op diabetes. Op de eerste plaatst wordt de kans vergroot op metabolische problemen met alle gevolgen van dien:

  • Krampen
  • Slechte darmwerking
  • Maagklachten
  • Eetlust verdwijnt
  • Ontlastingproblemen
  • Etc.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share