__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Gezondheidsklachten

Laatste Update: 21 mei 2014

Blauwe plekken: Wat kan ik er aan doen?

0
(0)

tips tegen blauwe plekken

Iedereen kent het wel. Je hebt je been of arm gestoten en de volgende dag heb je dikke blauwe plek die erg veel pijn doet. Naast het feit dat het geen pretje is, ziet het er ook niet echt sierlijk uit.

De laatste paar dagen is het erg mooi weer geweest, de zon schijnt volop. Korte broeken, jurkjes, slippers en zonnebrillen worden massaal uit de kast getrokken. Wanneer je een blauwe plek hebt, zal dit het ontblote lijf niet doen sieren. In dit artikel geef ik je de uitleg wat nu precies een blauwe plek is, wat je er aan kan doen en belangrijker nog: Hoe kan ik zo snel mogelijk van mijn blauwe plek afkomen.

Hieronder de inhoud van het artikel:
1. Wat zijn blauwe plekken, waar komen ze vandaan?
2. Spontane blauwe plekken
3. Wat te doen tegen blauwe plekken?
4. Conclusie

1. Wat zijn blauwe plekken?

Een blauwe plek is eigenlijk niets anders dan de meest voorkomende vorm van een bloeduitstorting. Een harde klap of stoot (op het onderliggende weefsel) kan en voor zorgen dat bloedvaatje kapot gaan (springen). Door het lekken van bloed (door de gesprongen bloedvaatjes) ontstaat de blauwe plek.

Een blauwe plek is in eerste instantie zeker niet gevaarlijk. In de meeste gevallen gaan deze binnen een aantal dagen weer weg. Ik kan mezelf nog goed herinneren dat ik tijdens mijn jeugd altijd onder de blauwe plekken zat. Bij mij duurde het echter vaak een week voordat ze verdwenen.

Snel blauwe plekken?
Tegenwoordig heb ik er bijna nooit meer last van. Dit was vroeger wel anders. De ene persoon krijgt een blauwe plek bij het minste of geringste, de andere persoon zal ze nooit krijgen.

Waar ligt dit aan? Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan van blauwe plekken.

De eerste factor is genetisch. Wanneer je sterke bloedvaten hebt, heb je een grotere klap nodig om deze bloedvaten te laten springen. Wanneer je zwakke bloedvaten hebt, geldt het tegenovergestelde. Hoe sterkt je bloedvaten zijn, is voor een groot deel genetisch bepaald. Hier kan je dus vrij weinig aan doen.

Bloedstolling is ook een zeer belangrijke factor. Wanneer de dichtheid bloedplaatjes in je lichaam hoog is, dan zal je bloed sneller en efficiënter kunnen stollen. Dit zal een blauwe plek dus tegengaan. Een grappig feit is, is dat mannen vaak meer bloedplaatjes hebben dan vrouwen. Logischerwijs betekent dit dat vrouwen vaak sneller last hebben van blauwe plekken dan mannen.

Medicijnen kunnen ook een grote factor zijn. Wanneer je medicatie gebruik die het bloed verdunnen (hoge bloeddruk of cholesterol) zal dit resulteren in een verminderde bloedstolling. Het gevolg is dat de kans op blauwe plekken aardig toeneemt.

Vitamine C, B en K hebben ook een grote invloed. Vitamine C is essentieel voor de opbouw van sterk bindweefsel. Een tekort aan vitamine C (ernstige vorm: scheurpijn) zorgt ervoor dat het weefsel niet goed gebonden wordt. Hierdoor ontstaan bloedingen die resulteren in blauwe plekken. Het klopt dit inderdaad dat het regelmatig hebben van blauwe plekken, voor grote problemen kunnen zorgen. Vitamine K heeft invloed op de bloedstolling. Blauwe plekken door een tekort aan vitamine B12 komt relatief weinig voor (ouderen en vegetariërs).

2. Spontane blauwe plekken?

De meeste blauwe plekken die je krijgt, zijn te achterhalen. Dit betekent dat je de oorzaak hiervan weet. Echter soms krijg je ook blauwe plekken zonder dat je de plek gestoten hebt. Hoe kan dit?

Zoals eerder vermeld zorgt een goede bloedstolling ervoor dat je geen blauwe plekken krijgt. Echter wanneer je geen medicijnen neemt en toch veel blauwe plekken hebt (zonder dat je de oorzaak weet) kan er van anders aan de hand zijn.

Slechte bloedstolling, tekort aan vitaminen, te weinig bloedplaatjes etc. kunnen gevaarlijk zijn wanneer je hier te lang mee rond loopt. Heb je regelmatige blauwe plekken, maar je weet niet waar deze vandaan komen? Dan is het tijd om een bezoekje te doen aan de huisarts. In de meeste gevallen kan dit geen kwaad, maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel.

"Vertrouwen is goed, controleren is beter"

3. Wat te doen tegen blauwe plekken?

Kan je iets aan blauwe plekken doen? Wanneer je van het ene moment op het andere moment je blauwe plek wil alten verdwijnen, dan heb ik slecht nieuws voor je. Dit kan helaas niet. In de meeste gevallen gaan ze snel over. Soms duurt het een paar dagen, soms duurt het een week. Dit hangt natuurlijk ook af van de grote van de blauwe plek.

Je kan een aantal dingen doen:

1. Voorzorgsmaatregelingen
2. Zalf tegen blauwe plekken
3. IJs
4. Warmte

Het beste wat je kan doen tegen blauwe plekken is om deze te voorkomen. Pas goed op en wees voorzichtig is de beste raad die ik je kan geven. Mocht dit niet lukken (bijvoorbeeld wanneer je een fanatieke sporter bent) zorgt er dan altijd voor dat je voldoende vitamine C, B en K binnenkrijgt!

Er bestaat speciale zalf (zeer veel verschillende merken) die zowel de pijn al de blauwe plek kunnen verminderen. Welke zalf het beste is weet ik niet.

Wanneer je je gestoten hebt, leg direct wat ijs op de zere plek. Dit verlicht de zwelling, pijn en roodheid.

Je kan ook altijd warmte gebruiken wanneer je je gestoten hebt.

4. Conclusie

Blauwe plekken doen verdwijnen is helaas niet mogelijk. Het beste medicijn hiertegen is tijd. Wacht gerust een weekje en je zal merken dat je plek verdwenen is. Heb je regelmatig (en spontane) blauwe plekken? Dat kan er een onderliggende oorzaak zijn. Het is altijd handig om dit even te melden aan de huisarts.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Als de blauwe plek veroorzaakt wordt door vallen of stoten kun je ARNICAZALF gebruiken.
    Zo snel mogelijk na de val of stoot aanbrengen.
    Eventueel eerst wat ijsblokjes in een washandje op de zere plek leggen om onnodige zwelling te voorkomen.
    Deze 2 maatregeltjes kunnen de genezingstijd enigzins verkorten maar het blijft tijd nodig hebben.

    Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share