• symptomen en oorzaken obstipatie

Obstipatie deel 1: Symptomen en oorzaken van obstipatie

2016-11-29T08:53:29+01:00maart 20th, 2013|Spijsverteringsklachten|0 Reacties

Laatste update: door

Obstipatie deel 1: Symptomen en oorzaken van obstipatie

Obstipatie, ook wel constipatie genoemd, komt vaker voor dan je denkt. Iedereen krijgt hier wel eens mee te maken, maar meestal weten we het niet van elkaar. Het is niet bepaald een onderwerp wat we even naar voren brengen onder het genot van een drankje. Iedereen die hier wel eens last van heeft gehad weet precies hoe frustrerend en lastig dit kan zijn. Het is voor veel mensen een gênant onderwerp, maar gelukkig is er wel wat aan te doen.

Laten we, als eerste, eens kijken naar de verschillende vormen van obstipatie, en wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn. In het tweede deel kijken we dan verder naar manieren om obstipatie te voorkomen.

Verschillende vormen van obstipatie

Acute obstipatie

Als de verstopping plotseling optreedt, bijvoorbeeld als reactie op een veranderende leefstijl en/of hormonale verandering, spreken we van een acute obstipatie. Waarschijnlijk zal je lichaam na enkele dagen herstellen en is de obstipatie gelukkig weer verleden tijd.

Laxeermiddelen kunnen je helpen om de constipatie snel en effectief te verlichten en op te lossen. Soms kan een acute obstipatie ook het gevolg zijn van een fysieke blokkade, ergens in je ingewanden. Neem contact op met je huisarts als je last hebt van bloedsporen of slijm in je ontlasting. Ook als je buikpijn hebt, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts.

Chronische obstipatie

Als je darmen voor langere tijd niet in staat zijn om normaal te functioneren door stress, geen beweging, medicijngebruik of een slechte eetgewoontes, spreken we van een chronische obstipatie, of een chronische constipatie. Dit kan ook veroorzaakt worden door een depressie, een té hoge bloeddruk of chronische pijn.

Als de verstopping langer dan een week aanhoudt, of na een bezoek aan de huisarts weer terugkeert, is het van belang om goed medisch advies in te winnen. Ook als je langer dan drie dagen een laxeermiddel gebruikt, en dit geen effect heeft, moet je contact opnemen met je huisarts.

Symptomen van obstipatie

Meestal weet je wel of je last hebt van verstopping. Je hebt