Diabetes Behandelen

Laatste Update: 9 augustus 2022

Diabetes: Het Dageraad Fenomeen Toegelicht

schommelende bloedsuikerspiegelDiabetes is, in verschillende vormen, één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Maar liefst ruim 800.000 mensen weten dat ze suikerziekte hebben, en staan hiervoor onder behandeling. Daarnaast zijn er, naar schatting, nog ruim 200.000 mensen die wel last hebben van suikerziekte, vaak in lichte mate, maar dit zelf nog niet weten.

Leven met suikerziekte is in de meeste gevallen geen heel groot probleem: Vaak mag er gewoon suiker gegeten worden, en in de meeste gevallen is een eenvoudig pilletje voldoende om de aandoening in de hand te kunnen houden.

Veel diabeten hebben in de ochtend last van Hyperglycaemie, een verhoogd glucose-niveau in het bloed.. Als het in de ochtend plaatsvindt, spreken van het Dawn Syndrom, of het Dageraad Fenomeen in gewoon Nederlands. Hoe dit ontstaat en wat je hier eventueel aan kunt doen, leg ik in dit artikel uit. Maar eerst even wat basis-info over suikerziekte!

Het verschil tussen Diabetes type 1 en Diabetes type 2

Er zijn meer soorten suikerziekte, maar deze twee zijn wel de meest bekende vormen. Voor de volledigheid zet ik even de kenmerken van deze twee op een rijtje:

Diabetes Type 1

 • Het lichaam maakt uit zichzelf geen insuline aan
 • Het immuunsysteem is hier de oorzaak van: Het maakt de cellen kapot die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van insuline.
 • Ongeveer 10% van alle diabetespatiënten hebben last van Diabetes Type 1
 • Vroeger stond dit beter bekend als ‘jeugddiabetes’
 • Patiënten met diabetes Type 1 dragen vaak een insulinepomp of moeten zich een paar keer per dag zelf Insuline toedienen met behulp van een injectie.

Diabetes Type 2

 • Het lichaam heeft te weinig insuline om efficiënt te kunnen werken.
 • Daarnaast reageert je lichaam minder goed op de nog aanwezige insuline. Er is sprake van een ongevoeligheid voor insuline.
 • In de meeste gevallen is het innemen van medicijnen, samen met bewegings- en voedingsadviezen voldoende. In zeldzame gevallen moet er ook insuline gespoten worden.
 • De kans op Diabetes Type 2 is groter naarmate je ouder wordt, zeker in samenhang met overgewicht en té weinig beweging.
 • In ongeveer 90% van de mensen die Diabetes hebben, gaat het om Diabetes Type 2
 • On vroeger tijden werd deze vorm van diabetes ook wel aangeduid als ‘ouderdoms-diabetes’. Maar meer en meer komt deze vorm ook voor bij jonge(re) mensen.

Er zijn nog meer vormen, maar deze bewegen zich over het algemeen in een grijs gebied tussen type 1 en type 2. Helaas is nog niet alles bekend over diabetes. Dat is ook precies de reden dat ik het een ‘grijs’ gebied noemde.

Een andere bekende vorm van suikerziekte is zwangerschapsdiabetes. Deze vorm is in de meeste gevallen tijdelijk, en is het gevolg van de hormonale veranderingen die tijdens de zwangerschap in het lichaam plaatsvinden. Deze hormonen zorgen er voor dat het lichaam minder efficiënt reageert op de insuline, waardoor dezelfde klachten ontstaan als bij diabetespatiënten.

Insuline en de bloedsuikerspiegeldiabetes insuline spuiten

Er wordt steeds gesproken over insuline, maar wat is dat nou eigenlijk en wat heeft dat te maken met je bloedsuikerspiegel? Kijk, je insuline wordt aangemaakt door je alvleesklier. De alvleesklier krijgt een seintje van de hersenen op het moment dat er té veel glucose (=suiker) in je bloed komt. Er wordt dan de benodigde hoeveelheid insuline aangemaakt om de bloedsuikerwaarden in het bloed op een gezond niveau te houden.

De insuline werkt aan de ene kant als een soort ‘sleutel’ die lichaamscellen opent voor het opnemen van glucose, zodat het niet in het bloed blijft. Aan de andere kant helpt de insuline de lever om een teveel aan glucose op te slaan als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. Dit laatste gebeurt alléén als de lichaamscellen geen energie (meer) nodig hebben.

En ziedaar: het principe van overgewicht: Je lichaam gebruikt geen energie (je beweegt niet genoeg), maar aan de andere kant eet je koolhydraat-rijk eten (veel suikers).

Aangezien je lichaam geen energie verbruikt, zal de insuline er voor zorgen dat de overmaat aan suikers als lichaamsvet worden opgeslagen voor later gebruik. Als dit heel vaak gebeurt, zal je zien dat het buikje begint te groeien…. Maar dat is een ander verhaal.

Insuline is dus onontbeerlijk voor het juist regelen van de energiehuishouding in je lichaam. Het transporteert de suikers (=energie) naar de plaatsen waar het nodig is, en anders wordt het opgeslagen. Je zult begrijpen dat een gebrek aan insuline, deze processen behoorlijk in de war brengt. In ernstige gevallen zal de patiënt dan zelf insuline bij moeten spuiten met een injectie of via een insulinepomp.

Niet alleen in de juiste hoeveelheid, maar ook op het juiste moment en ook nog eens de correcte soort. (langwerkend, kortwerkend)

Wat is Hyperglycemie en de symptomen?

Hyperglycemie of (officieel hyperglyceamie) is de Latijnse benaming voor een té hoge bloedsuikerspiegel. Bij mensen die geen last van diabetes hebben, komt deze waarde maar zelden boven de 8, want op dat moment wordt er automatisch de juiste hoeveelheid insuline door de lever aangemaakt om het bloedsuikerpeil in de hand te houden. Bij het moment dat je diabetes hebt, gebeurt dit niet automatisch en zul je zelf maatregelen moeten nemen door kortwerkende insuline bij te spuiten, of eenvoudigweg wachten totdat de langwerkende insuline begint te werken.

Als deze tijdelijke stijging van de bloedsuikerspiegel niet té vaak voorkomt, en ook niet té hoog is, is het niet erg. Het overkomt iedere diabetespatiënt wel eens. Maar op het moment dat het extreem hoog is, én het komt regelmatig voor, dan kan dit tot hele grote problemen leiden als het niet tijdig erkend wordt, en natuurlijk behandeld wordt.

Hoge nuchtere bloedsuiker: Het Dageraad Fenomeen

Bij een persoon die geen diabetes heeft, ligt de glucosewaarde in het bloed  in de meeste gevallen tussen 4 en 7. Als je diabetes hebt, is de streefwaarde meestal 7, of eventueel ietsje lager. Maar het komt veel voor bij diabetespatiënten dat de glucosewaardes hoger liggen dan de bedoeling is. Vaak kan dit uitgelegd worden omdat er vooraf té veel koolhydraatrijk voedsel is gegeten en niet op tijd insuline bijgespoten is. Maar er zijn ook gevallen waarin een verklaring moeilijker is.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij het opstaan: De glucosewaardes in het bloed zijn dan hoger dan normaal, zonder aanwijsbare reden. We spreken in dat geval van het Dawn-syndroom, of het Dageraad Fenomeen.

Het Dageraad Fenomeen is het gevolg van het feit dat de lever tijdens de nachtrust suiker aanmaakt om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. De lever maakt dan té veel suiker aan zodat je bij het wakker worden soms een glucosegehalte van 10 kunt bereiken, terwijl dit normaal 7 moet zijn, of lager.

Als dit regelmatig gebeurt, is het verstandig om even contact op te nemen met je internist of diabetesverpleegkundige.

Er zijn ook mogelijkheden om zelf eerst een paar tests te doen, om te bepalen of het misschien aan jouw eetgewoontes ligt.

Dan kun je proberen om één van de volgende dingen te eten of te drinken, voor je gaat slapen:

 • Een (niet al te zoete) appel eten
 • Een tablet Ibuprofen
 • Een glas alcohol drinken (ééntje!)
 • Een beetje azijn drinken, of een paar augurken nemen. In ieder geval iets zuurs.
 • Een schaaltje yoghurt eten.

Probeer dit één voor één, en meet de volgende ochtend je bloedsuikerspiegel direct na het opstaan. Op het moment dat je bloedsuikerspiegel op het gewenste niveau ligt, in de ochtend, kun je de etenswaar van de vorige avond steeds herhalen om problemen in de ochtend te vermijden.

Wat te doen bij een lage bloedsuikerspiegel in de ochtend?

De eerste reactie zal zijn om het ontbijt over te slaan, om te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel nog meer gaat stijgen. Hoewel het tegenstrijdig klinkt, is dit toch een heel slecht idee. Het is beter om toch in ieder geval een klein beetje te eten met een beperkte hoeveelheid koolhydraten. Neem bijvoorbeeld een gebakken of een gekookt ei, een snee knäckebröd (volkoren natuurlijk) met vleeswaren en eventueel een kop koffie.

De bedoeling is dat het proces waarbij de lever suiker af gaat scheiden moet worden gestopt. Een koolhydraat-arm ontbijt helpt daarbij. Het ontbijt overslaan kan beslist volledig averechts werken!

Aanbevelingen

Op het moment dat je een vermoeden hebt dat je regelmatig last hebt van het Dageraad Fenomeen, meld dit dan aan je behandelend arts. Er kunnen namelijk ook andere oorzaken ten grondslag liggen aan deze hoge glucosewaarde in je bloed. Je kunt bijvoorbeeld tijdens je slaap een ‘hyper’ hebben gehad, zonder dat je er iets van gemerkt hebt.

Dit heeft als direct gevolg dat je je de volgende dag niet fit voelt en met een kater uit je bed stapt. Een niet-fitte dag is een verloren dag, dus loop hier niet te lang mee rond, en meld het aan je behandelend arts.

Heb je nog vragen of aanvullingen op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd! 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik ben 60 jaar, man en ik heb diabetes vanaf 1999, In 2003 ga ik na een hartaanval over op insulineinjectie. in 2009 krijg ik een pomp. Ik kwam er zelf achter dat mijn suiker omhoog ging in de ochtend voor het opstaan. Mijn behandelaar (specialist en diabetesverpleegkundigen) konden dit aanvankelijk niet verklaren maar kwamen later met de uitleg dat het lichaam insuline aanmaakt om op te kunnen staan. Hoewel ik tijdens werk vroeg opsta, gebeurt het op alle dagen ook als ik vrij ben. Zelfs nu ik meer dan een half jaar in de ziektewet zit (chemo na een darmkanker) blijft dit fenomeen zich voordoen.

  Ik heb normaal met mijn pomp mijn bloedsuikers goed op peil (rond 10) in maart 2014 gaat het omhoog en in augustus 2014 blijkt mijn HB te laag (5,4). Onderzoek wijst op darmkanker, inmiddels is het HB1aC verder opgelopen. Na de verwijdering van de tumor in het HB.weer op orde en komt het HB1aC weer op de oude waarde. Doordat ik nog sporen van kanker in de lymfeklieren heb, krijg ik chemo (folfox 4) Deze behandeling wordt elke twee weken gedaan gedurende 12 sessies van maandag tot en met woensdag in het ziekenhuis.
  In de eerste kuren loopt mijn suiker op en sleutelt de biabetesverpleegkundige elke keer achteraf aan de basaalinstellingen. Na 8 sessies moet dat nog steeds gebeuren en ik heb aangedrongen op een progressieve verhoging. Mijn bloedsuikers lopen in het ziekenhuis nu op tot 20 en thuis, tussen de opnames, ga ik nu dezelfde kant op.

  Ik ga uw 4 tips opvolgen en zal bijhouden wat er gebeurt.
  Ik heb aan de specialist gevraagd om een continu glucosemeting maar dat wil het ziekenhuis niet betalen omdat ik geen type 1 heb.
  Ik probeer bij Abbot voorrang te krijgen voor de aankoop van de freestyle cgm, ik verwacht volgende week antwoord.
  Ik constateer dat mijn oncoloog en internist goed hun werk doen maar geen samenwerking betrachten om mijn beide problemen samen aan te pakken.

  Ik wacht uw reactie af
  Met vriendelijke groet,
  guus van Lieshout
  Nieuw vennep

  1. Hoe vervelend het allemaal ook is, je bent er beslist op een hele goede manier mee bezig.
   Ik wens je ontzettend veel sterkte en ben erg benieuwd naar de resultaten. Ik zal in ieder geval je website regelmatig checken!

   Fijne dag,
   Jack

 2. Kan het Dageraad Fenomeen ook het gevolg zijn van overmatige aanmaak van cortisol ( die 15 min tot 20 min na het ontwaken een dagelijks piek heeft)? Cortisol wordt ook wel eens stress hormoon genoemd. Dit zogenaamd “Fight and Flight” fenomeen heeft tot gevolg dat extra glucose wordt aangemaakt. Eens was ik bij mijn huisarts voor een jaarlijkse check-up voor een nuchtere bloedafname. Ik was toen 70 jaar en duidelijk in stress, daar ik net iets te laat op mijn afspraak was (20 min na ontwaken!). Gevolg: te hoge bloeddruk en…. uitslag van de bloedanalyse: nuchtere glucose waarde 110 mg/dl of 6,1 mmol/l (terwijl de bovenste afkapwaarde 109 mg/dl of 6 mmol/l bedroeg) De dokter verklaarde dat ik onherroepelijk op korte termijn op weg was naar suikerziekte. Ondertussen is gebleken dat mijn glucosewaarden op basis van wekelijkse metingen helemaal normaal zijn (jaarlijks gemiddelde nuchtere waarde 81 mg/dl of 4,5 mmol/l en algemeen jaarlijks gemiddelde 92,3 mg/dl of 5,13 mmol/l). Mijn glucose waarden meet ik wekelijks met een plasma gekalibreerde meter (die ik regelmatig test met testvloeistof) en dit wekelijks afwisselend volgens het schema : voor iedere maaltijd (voor het ontbijt is dus nuchter), 2 u na iedere maaltijd en voor het slapengaan, dus na 7 weken herbegint de cyclus weer.

 3. Hallo Jack,

  Hierboven staat een fout, "wat te doen bij een lage bloedsuikerspiegel in de ochtend "? Dat moet hoge bloedsuikerspiegel zijn natuurlijk, het gaat n.l. over het dageraadsyndroom, een helder stukje en het enige dat ik erover kon vinden. Waarvoor dank! Het is natuurlijk wel duidelijk voor de meeste mensen maar toch wil ik het maar melden..

 4. Hoi. Mijn waarde ligt als ik net wakker ben meestal rond de 10 a 11 te hoog dus .mijn vraag is kan dit ook te maken hebben met stress en eventuele angst of paniekaanvallen ?

  1. Dit zou inderdaad kunnen, David. Tijdens je slaap kun je ook last van stress of angst hebben, door je dromen en door de verwerking van alle informatie in je hersenen. De informatie van de vorige dag.

 5. Dank je wel voor je heldere uitleg.
  Ik heb diabetes type 2. Sinds een paar weken ben ik aan een koolhydraat arm dieet omdat mijn bloedsuiker spiegel langzaam steeds hoger werd, ondanks de medicijnen metformine en glycazide. Na een tip van mijn diabeticus consulente heb ik het boek "Diabetes Type 2? maak jezelf beter gekocht" en ben aan het koolhydraat arm dieet begonnen. En tevens heb ik een glucose meter aangeschaft en ben elke ochtend gaan meten ne later ook in de middag en avond En soms is 's morgens mijn bloedsuiker spiegel boven de 7 en later op de dag daalt de spiegel naar 6 of lager. Ik vroeg me af hoe dat nu kwam dat mijn spiegel 's morgens zo hoog was. 's Avonds dingen wel eten. niet eten. Ik kon er tot nu toe geen regelmaat in vinden. Ik hoop dat de uitleg van deze site meer inzicht geeft in mijn situatie. Dank voor de tips. ik ga ze zeker uitproberen.

 6. Hallo, mijn suiker is pas getest in het lab. Nuchter: 5,9 en 2 uur na de lunch: 11,5. Het zit veel in de familie en ik ben pas 22 jaar. De huisarts doet hier verder niets mee. Is dit terecht?

 7. Hi,

  regelmatig heb ik, met name wanneer ik "verkeerd"heb gegeten, een te hoge suiker. tussen 10 en 13 meet ik dan. Zonder medicatie hersteld zich dat naar enige minuten. Soms slaat het herstel zich door naar zeel lage suiker, tot 2.

  Ik heb nog geen diagnose diabetes. Men heeft in het ziekenhuis mijn gemiddelde bloewaarde gemeten en die was goed.
  Wat heb ik dan? (Buiten blijkbaar een verkeerd eetpatroon)

  Ik heb alle klasieke klachten bij zowel hyper als hypo.

  HELP!!!

 8. ik ben de volgende dingen opnieuw beginnen te laten 1 gebak uit de supermarkt of bakker alle frisdrank
  nu eet ik enkel havermot in de ochtend of eieren drink kamille tee erg veel en water maak ook soep met allerlei groenten. ik heb een tip op internet gelezen die zei om soep van biljoen te maken en dat in de avond te eten. soms voel ik mij erg goed ongeveer een week was alles goed niet zweten of nergens last van gisteren ontbijt ochtend kom havermout met walnoten de middag sardine met paprika die een beetje warm zijn. tegen 3 uur 2 stukken fruit een rode pompelmoes en een peer. snoep van damhert en rijstwafels van bio. rond 9 uur ben ik gaan slapen ben waker gekomen rond 2u 30 tegen 6u30 kreeg ik opeens een draaig gevoel. alsof ik begon weg te draaien. nu heb ik al van de ochtend last van erg veel warmte zal maar zegen zweten. zou het kunnen dat die snoep en die wafels niet zo goed zijn in die wafels zit er wel suiker riet . of zou het kunnen door die kip met groenten die ik in de avond heb gegeten. of is het omdat ik aan het afkicken ben van suiker en zo. bedankt alvast voor je antwoord wanneer je dat mogelijk acht. bij de laatste controle was alles goed van mijn suiker maar ik heb toch weer opnieuw een afspraak gemaakt met de dokter. want ik heb erg veel last van flauwte soms erg warm en dan opeens koud. dank nog mals met vriendelijke groeten de heer Claeys

 9. Ik ben sinds oktober bezig met een koolhydraatarm dieet en ben sinds een week van alle medicijnen voor diabetes type 2 af. Ik blijf echter wel controleren want ik wil niet terugvallen. Eerste dagen was het glucosepeil prima (6:2) ‘ sochtends., maar vorige week heb ik mijn 3 maandelijkse B12 injectie gehad en sindsdien is mijn glucose nuchter verhoogd( 7 of8) terwijl ik precies mijn dieet houd. Kan die injectie van invloed zijn. Ik krijg die omdat ik een pernizieuze anemie heb gehad en heb meer rode bloedcellen als normaal. Ik ben 75 jaar.

  1. Dit is nieuw voor mij, Toos. Ik kan daar ook geen verdere informatie over vinden in mijn boeken.
   Heb je deze vraag ook al gesteld aan je behandelend arts? Zo nee, als je deze stelt, wil je dan het antwoord met me delen.
   Zou ik heel erg op prijs stellen!

 10. Ik kan als tip enkel zeggen . Koop zelf een metertje. Zorg dat je afvalt. Ik ben al 25 kilo afgevallen. En was in 1 maand medicijnvrij. Na jaren strijd en ondanks medicatie steeds hogere waardes. We worden kunstmatig ziek gehouden. Al die pillen ruineren je lijf. Ga anders eten en je wordt beter.

  1. Ik ben heel blij voor je maar denk dat dit een beetje te kort door de bocht is. Ik ben ook 25kilo afgevallen en daardoor geen insuline meer nodig. Maar de ondersteuning van tabletten heb ik nog steeds nodig, hoe goed ik ook eet en hoeveel ik ook sport.

 11. Hallo bin mij is onlangs diabetes 2 vast gestel. Het eerste wat de diabetesverpleegkundige zei was aan de medicatie. Zat toen , nuchter op 10. Daarna koolhydraat arm gaan eten en meer bewegen. Nu is mijn suiker s’morgens, nuchter 8/8,5 en s’middags lager, niet nuchter 7. Ik ben nog steeds niet met de pillen beginnen, omdat ik bang ben dat dan je pas echt diabetes gaan ontwikkelen. Weet niet of dit goed is en of ik toch met de metformine moet starten.

 12. Beste mensen. Ongeveer 25 jaar geleden kreeg ik bij een controletest bij de brandweer dat er een spoortje suiker in mijn urine zat en dat het advies was. " ga even langs je huisarts om je bloedsuikerspiegel te laten controleren" De uitslag liet zien dat mijn bloedsuikerspiegel te hoog was en dat ik per direct aan de metformine moest. "500 mg". Geconstateerd diabetes type 2. Nu is het zo dat ik bij de brandweer regelmatig sporten maar waar het hem in zat was de onregelmatigheden van eten en drinken, ook s'nachts na een uitruk werd er gegeten en gedronken. Voornamelijk snacks. In 2010 was de metformine al verhoogd naar 1000mg. In 2012 kreeg ik te horen dat ik aan de insuline moest. Dit was toch wel schrikken. Ik spoot 12 eenheden snelwerkend en 20 eenheden langzaamwerkende insuline. Het inregelen duurde wel een tijdje maar ik kreeg, met medewerking van mijn diabetesverpleegkundige , het toch voor elkaar. Met ups en downs ben ik doorgegaan tot 2017. Ik las over koolhydraatarm eten en dat wilde ik wel eens gaan uitproberen. Nu ben ik zelf 172 cm lang en mijn gewicht is negen van de tien keer 78 tot 80 kilo, dus te zwaar. Na dat ik het koolhydraatarm eten ingezet had vlogen de kilo's er af en ook mijn bloedsuikerspiegel zakte tot aanvaardbare waardes, het was zelfs zo dat na enige maanden ik kon stoppen met alle medicaties en ik woog inmiddels 72 kilo. U zou zeggen, dat wil ik ook. Ik help u uit de brand. Dit strenge dieet zou ik mijn hele leven vol moeten houden en ik kan u vertellen dat ik in elk geval dat niet vol ging houden. Ik ben nu 62 jaar dus reken maar uit. Terug dus naar de medicatie wat best goed ging. Nu heb ik het anders aangepakt. Sinds oktober van 2018 ben ik meer gaan sporten (3 keer per week) en goed op gaan letten wat ik precies eet. S'ochtends yoghurt met musley daarna naar de sportschool, s'middags 2 koolhydraatarme boterhammen met normaal beleg en s'avonds veel groente en een paar aardappelen, rijst of pasta. Ik kook graag dus heerlijke gerechten. S'avonds een half uur voor het slapen gaan eet ik een banaan en 2 manderijnen. Dit doe ik om mijn bloedsuikerspiegel s'nachts onder controle wil houden. De bloedsuikerwaarden over de gehele dag zit tussen de 4,5 en 8,5. Aanvaardbaar dus. De snelwerkende insuline gebruik ik niet meer en de langzaamwerkende insuline heb ik terug weten te brengen naar 12 eenheden. Sporten doe ik elke dag een uur. Uiteraard op advies van de diabetesverpleegkundige slik ik wel de metformine. Conclusie voor mij is: Het omkeren van diabetes 2 geloof ik niet helemaal maar het terug brengen van medicatie, ja. Anders gaan eten, gezond. Geen troep als limonade,snacks en andere zaken waar veel koolhydraten en suikers in zitten. Jawel ook sporten zal moeten althans bewegen. Ik hoop dat ik het voor u een duidelijke omschrijving heb gegeven hoe ik in elk geval met deze insulinestoornis om ga. Voor iedereen die hier mee te maken heeft of krijgt kan dit anders zijn en er is natuurlijk een groot verschil tussen diabetes 1 en diabetes 2.

 13. Ik ben heel veel afgevallen door koolhydraat arm te eten, daardoor geen insuline meer nodig en sedert twee en half jaar geen tabletten meer ook.
  Nu steeds nuchter rond de 8,5 en na ontbijt, maakt niet uit of er veel of weinig koolhydraten in zitten, gewoon naar de 12 of hoger.
  Zou bijvoorbeeld alleen bij ontbijt kort werkende insuline gebruiken de optie kunnen zijn?

 14. Ik vind de info hier heel leuk, maar ibuprofen laten innemen om iets te testen vind ik zorgelijk. Als je weet wat ibuprofen met onder andere de nierfunctie en heel veel meer doet, en dat er momenteel zelfs bekeken wordt door de gezondheidsraad of dit nog vrij verkocht mag blijven worden, roept dit advies veel vragen bij me op. Zeker als het bij iemand positieve resultaten zou hebben en iemand dan elke avond een ibuprofen zou nemen.....

  Ja...zorgelijk dit.....

  1. Dag Martina,

   Dank voor je toevoeging, daar heb je helemaal gelijk in! Zeker interessant om het advies van de gezondheidsraad over ibuprofen goed te blijven volgen. Gelukkig zijn er natuurlijke alternatieven voor een stabiele bloedsuikerspiegel. In dit artikel besteed ik hieraan meer aandacht aan.

  1. Beste Patrick, een nuchtere waarde van 17.0 is inderdaad aan de hoge kant en kan wijzen op een verhoogd bloedsuikerniveau. Je zou kunnen proberen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden door een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen. Mocht dit niet voldoende zijn dan kan je altijd even contact opnemen met je huisarts om ter controle nog wat metingen te doen en misschien samen een behandelplan op te stellen. Ik hoop dat dit jou helpt!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share