Eetbuien aanpakken in 3 stappen
Het is moeilijk om je aan een gezond dieet te houden. Mensen hebben vaak een sterke behoefte aan ongezond eten.
Dit heeft niets te maken met het hebben van honger, immers stilt gezond eten ook de honger en vaak nog beter ook. Die behoefte, die trek, komt voort uit het beloningssysteem in de hersenen.
Zoals ik in eerdere artikelen besproken heb, stimuleert junk food de productie van dopamine in je brein. Deze productie raakt na verloop van tijd uitgeput, zodat je steeds meer junk food nodig hebt om dezelfde 'high' te bereiken.
En zo ontstaat een eetverslaving en ook eetbuien.
Natuurlijk mag je jezelf ook wel eens wat gunnen. Als je dat niet doet, dan wordt het nog moeilijker om een dieet vol te houden.
Maar het probleem is jezelf stoppen. Neem je genoegen met die paar snoepjes? Of eet je meteen de hele zak leeg?
Als je de neiging hebt te overeten zodra je iets lekkers pakt, dan is eraan toegeven het ergste wat je kunt doen.
Om je te helpen je eetbuien tegen te gaan, wil ik in dit artikel drie simpele stappen met je delen die je hierbij kunnen helpen.
Laten we erin duiken...
In 3 stappen eetbuien van je eetbuien af
-
Eet als je honger hebt
Hoewel honger en trek hebben in iets niet hetzelfde zijn, heeft de ene wel invloed op de ander. Als je trek hebt naar suiker, en je hebt ook nog eens honger, dan wordt de trek vele malen sterker.
Zo sterk zelfs, dat je wel heel erg sterk in je schoenen moet staan om dan niet naar iets zoets te grijpen.
Om dit te voorkomen moet je zodra je honger voelt ook echt gaan eten, maar dan wel iets gezonds. Dat is alsnog moeilijk omdat je nog steeds die trek hebt, en dan iets moet eten waar je helemaal geen zin in hebt.
Het is alsof je zin hebt in een snoepje en dan een wortel moet pakken, maar je zult zien dat als je het doet, de trek en de hunkering weer minder worden. Dus je zult jezelf ertoe moeten zetten.
In het begin is wilskracht van groot belang om een (eet)verslaving te verslaan.
-
Neem een warme douche
Het klinkt misschien gek, maar het werkt echt. Ik vind het zelfs een van de beste manieren om af te komen van die trek, door een warme douche te nemen.
Het water moet echt goed warm zijn. Je moet jezelf niet verbranden natuurlijk, maar wel nog net niet oncomfortabel warm.
Douche tenminste 5 tot 10 minuten en laat het hete water over je rug en schouders lopen. Als je onder de douche uitkomt, moet het voelen alsof je net uit de sauna komt.
Dat warme suffe ‘mistige’ gevoel. En je zult zien dat je trek verdwenen is.
-
Ga erop uit
Ga een stevige wandeling maken, of zelfs nog beter, een stukje joggen of rennen.
Niet alleen verwijder je jezelf uit een situatie (de koelkast is steeds verder weg), maar tijdens het sporten komt er ook endorfine vrij.
Endorfine geeft je een goed gevoel en kan ervoor zorgen dat je de trek verliest. Nu kan je natuurlijk niet altijd naar buiten als je trek hebt, maar er zijn ook genoeg stevige oefeningen voor binnen.
Denk bijvoorbeeld aan squats of push-ups.
Zorg er in ieder geval voor om echt te zweten en je best te doen, want pas dan is deze stap effectief.
Meer tips om eetbuien aan te pakken
Deze drie opties werken voor de meeste mensen en je kunt hiermee goed de trek naar zoetigheid laten verdwijnen. Maar voorkomen is beter dan genezen en dus is de allerbeste optie is de optie die de trek geheel voorkomt.
Dat kan door gezond te eten en meerdere keren per week te sporten, vooral goed en gezond eten kan veel trek voorkomen. Maar probeer ook vooral alle zoetigheid waarvoor je gevoelig bent in eerste instantie niet meer in huis te hebben.
Als er niets is om naar te grijpen, dan is de neiging daartoe veel makkelijker te onderdrukken en komt die trek ernaar ook lang niet zo vaak bovendrijven.
Tips om eetbuien te voorkomen
- Neem een glas water. Wist je dat je lichaam moeilijk onderscheid kan maken tussen honger en dorst? Soms zou trek dus kunnen worden veroorzaakt door dorst.
- Eet een stuk fruit. Fruit bevat natuurlijke zoetstoffen en suikers, de gezonde versie van waar je naar hunkert dus. Bananen, appels en sinaasappels werken goed tegen hunkeringen.
- Voorkom kunstmatige zoetstoffen. Voor veel mensen zijn kunstmatige zoetstoffen een trigger voor in in iets zoets Bovendien is al aangetoond dat sommige zoetstoffen, zoals Aspartaam, meer schade aanrichten in je lijf dat suiker. Probeer ze dus te voorkomen.
- Eet meer eiwit. Eiwit zorgt voor een vol gevoel, met een vol gevoel heb je veel minder last van trek.
- Praat met iemand. Bel of spreek met iemand af en praat over wat je voelt en doormaakt. Een steunend gesprek kan je de kracht geven de hunkeringen te weerstaan.
- Slapen. Goed slapen en uitgerust wakker worden zijn heel belangrijk voor je gezondheid in het algemeen en er wordt aangenomen dat een goede nachtrust zorgt voor minder hunkeringen.
- Probeer stress te voorkomen. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan, en het lukt misschien niet altijd, maar minder stress zorgt voor minder hunkeringen.
- Voorkom triggers. Triggers kunnen een hunkering aanwakkeren, het kunnen zowel dingen als situaties zijn, zoals het passeren van je favoriete McDonalds. Probeer die triggers dus te vermijden.
- Multivitamine. Hunkeringen kunnen ook veroorzaakt worden door een tekort van bepaalde vitaminen en mineralen. Een multivitamine supplement kan helpen. Een bloedtest bij de huisarts kan ook uitsluitsel geven of je inderdaad een bepaald tekort hebt.
- Maak een lijst. Soms vraag je jezelf af, waarom doe ik dit eigenlijk? Maak een lijst met waarom je gezond wilt eten en draag deze zoveel mogelijk bij je zodat je altijd even kan kijken waarom het ook alweer zo belangrijk voor je is.
- Honger jezelf niet uit. Honger is een grote factor die trek en hunkeringen kan aanwakkeren. Probeer honger dus te voorkomen. Jezelf uithongeren is niet alleen vreselijk ongezond, maar kan ook voor heel sterke trek zorgen.
Tot slot...
Als je junk food kunt eten zonder gelijk te veel te eten, gun jezelf dan ook af en toe eens wat. Zolang je het bij kleine porties houdt kan het geen kwaad.
Maar kun je dit niet, laat dan het ongezonde eten geheel staan. Zelfs een klein hapje kan anders eindigen in een gigantische eetbui waar je de volgende dag weer enorm spijt van hebt.
Uiteindelijk zal het lichaam zich aanpassen en zal de trek verdwijnen.
Ik ben zelf iemand die geen kleine hapjes kan nemen zonder meteen teveel te eten, ik vermijd suiker en gluten dan ook volledig, met uitzondering van kleine porties honing en fruit.
Hou er rekening mee dat dit enige tijd kan duren en indien je aan een emotionele eetverslaving lijdt, zul je ook andere stappen moeten ondernemen om je verslaving geheel in de kiem te smoren. Daarover meer in het volgende artikel.
Stay tuned!
Bronnen:
http://www.brown.edu/Student_Services/Health_Services/Health_Education/nutrition_&_eating_concerns/eating_concerns/binge_eating_disorder.php
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00060762
http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/weight-control/binge_eating/Pages/binge-eating-disorder.aspx
http://www.sciencedaily.com/news/health_medicine/eating_disorders/