• Eetbuien tegengaan – Deel 1

Eetbuien tegengaan - Deel 1

2015-12-01T09:45:32+01:00december 1st, 2015|Eetbuiten Tegengaan|0 Reacties

Laatste update: door

Eetbuien tegengaan - Deel 1eetbuien

Ooit geprobeerd om minder junk food proberen te eten? Indien wel, dan zul je weten dat dit niet altijd even gemakkelijk is.

Soms hunkeren we gewoon naar fast food... de hersenen geeft de signalen hiervoor af.

En dan wordt het moeilijk om rationeel te denken, en toch weten we goed genoeg dat deze niet goed voor ons zijn, maar een ander deel van onze hersenen laat het daar niet bij.

Voor sommige mensen is het makkelijker dan voor anderen om nee te zeggen tegen dit soort eten. Andere mensen kunnen het niet weerstaan en hebben helemaal geen controle. 

Ook al hebben ze goede intenties, toch blijven ze ongezond eten, zelfs als ze voor zichzelf hadden besloten dit niet meer te doen.

Misschien denk je wel: die mensen hebben gewoon niet de wilskracht. Dit is echter niet altijd het geval en de situatie is meestal complexer dan dit.

Het is namelijk zo dat junk food het beloningssysteem in onze hersenen stimuleert op een vergelijkbare manier zoals dit gebeurt bij drugsmisbruik, zoals bijvoorbeeld het geval is bij cocaïne.

Voor mensen die daar gevoelig voor zijn kan het eten van junk food leiden tot een volledig ontwikkelde verslaving die dezelfde biologische basis heeft als een drugsverslaving of drugsmisbruik.

Hoe ontstaat een eetverslaving?

Er is een deel in onze hersenen dat we het beloningssysteem noemen.

Dit deel van de hersenen is ontworpen om ons te 'belonen' voor dingen die we doen die ons helpen te overleven. Ook eetgewoontes maken hier een deel van uit.

Onze hersenen weten dus dat wanneer we iets eten, dit 'goed' voor ons is, en daarom chemicaliën in ons brein produceert die ons goed laten voelen in een soort van beloningssysteem. Een daarvan is de neurotransmitter dopamine, wat door onze hersenen wordt geïnterpreteerd als plezier.

De hersenen zijn ingesteld om te zoeken naar een gedrag dat dopamine produc