Marathon

Laatste Update: 11 november 2016

Eigen marathon ervaring: Mentale training (deel 2)

Klik hier om deel 1 te lezen

Herstel van de benen

Dit viel me in het begin reuze mee, maar later viel het tegen. Tevens moet ik zeggen dat ik in het begin het niet echt noodzakelijk vond om een aantal dagen niet te lopen. Ik dacht bij mezelf “no pain, no gain”. Hoe meer ik train, des te beter mijn voorbereiding voor het echt werk. Nou nee, zo werkt het niet.

Heel veel mensen onderschatten het belang van voldoende rust. Zo heb je mij vast en zeker ook wel een keer horen roepen dat voldoende slaap noodzakelijk is. Zo is het ook met de spieren in je been zo. Iedere keer dat je een training afsluit hebben je benen tijd en rust nodig om zich te herstellen. Na een lange duurloop is 2 á 3 dagen rust zeker aan te raden. De korte lopen belasten je benen een heel stuk minder en wanneer er hier 1 dag tussen zit, zit het vaak wel goed.

Kan je het herstel van je benen bevorderen?

Ja, dit kan zeker. Hieronder een aantal manieren hoe je het herstel van je benen kan bevorderen.

  1. Rekken en strekken
  2. Voeding
  3. Neem je rust.


Het eerste punt is “rekken en strekken”. Ik heb er nog steeds een grote hekel aan. Welke sport je ook beoefend, je lichaam moet zich hierop voorbereiden. Een auto trap je ook niet direct op z’n staart toch? Je kunt je lichaam opwarmen en je spieren “activeren” door 10 minuten rek en strek oefenen te doen. Dit moet zowel voor als na de training gebeuren. Niet alleen zullen je spieren sneller hersteld zijn, ook zul je een beter conditie krijgen en de kans op blessures is dramatisch verminderd. De meeste blessures komen doordat men niet goed is voorbereid.

Voeding heeft ook een groot belang bij het herstellen van de spieren. Ik zal verder in de paragraaf voeding (deze zal ik deel 3 worden behandeld) uitvoerig besproken worden.

Het derde punt spreek eigenlijk voor zich. Hoe mee we rusten, hoe beter het herstel. Hoe beter we slapen, hoe meer energie je hebt. Na een lange duurloop zal je merken dat je benen verzuurd zijn, leg je benen op de bank tijdens het tv kijken.

Mentale voorbereiding

Zo, nu hebben we een beetje kort besproken hoe de training in z’n werk gaat. 3 keer per week training (2x kort, 1x lang) gedurende 3 tot 6 maanden.

Dit klinkt misschien al vrij simpel, maar erg komt meer bij kijken, dit is misschien wel het belangrijkste. Iedereen heeft wel eens een slecht dag en heeft geen zin om te trainen. Wanneer je geen zin hebt in een korte loop hoeft dit niet direct problemen op te leveren. Echter een lange duurloop overslaan kan de voorbereiding direct hinderen.

Wil je dit echt doen? Dan heb je discipline nodig!

Heb je echt de beslissing genomen om aan een dergelijk groots event mee te doen, dan zul je het simpelweg moeten accepteren dat je de komende 3 maanden 3x per week moet trainen. Je zult het weekend minder tijd hebben, je bent 2 avonden in de week bezet en na een lange duurloop zal je lang niet zo veel energie hebben als voorheen. Je zult inderdaad een aantal dingen moeten opgeven.

Mentale training is belangrijk

Zo, nu ik je deze “waarschuwing” heb gegeven ga ik verder met het onderwerp. Tijdens het trainen zal je ook momenten hebben dat je het even niet meer zit zitten. Tijdens de webstrijd zelf, zal dit wel meevallen! Vooral tijdens het trainen is het belangrijk dat je gefocused bent op het einddoel.

Hou je hoofd bezig

Het allereerst wat je moet weten is dat jij overal aan mag denken, behalve aan je eigen benen, vermoeidheid of ademhaling. Wanneer je immers hieraan gaat denken, merk je dat je moe begint te worden. Een logische 2de gedachte is, dat je direct wilt stoppen.

Let niet op jezelf, maar op je omgeving.

Waar moet ik dan op letten? Zelf heb ik hier erg veel last mee gehad. Ik heb in het begin zonder mp3 speler gelopen en ik het enige waar ik op lette was mijn ademhaling. Ik hoorde dat ik steeds vermoeider aan het worden was. Geen goed teken. Eigenlijk is het niets anders dan jezelf bezig houden tijdens heb lopen. Het kan na een lange tijd (bijvoorbeeld tijdens lange duurloop) erg saai worden. Steeds hetzelfde voetje voor voetje kan de motivatie doen verminderen.

Hieronder een aantal manieren om jezelf tijdens het hardlopen bezig te houden:

    • MP3 speler. Luister je favoriete muziek. Tegenwoordig zijn die dingen zo klein dat je ze kan meenemen zonder dat je erg last van krijgt. Ik had lopen een combinatie was “up tempo” nummers afgewisseld met rustige nummers. Dit heb ik express gedaan aangezien je niet 4 uur lang “gebonk” kan aanhoren.

    • Doe ik een rekensommetje in je hoofd. Zelf ben ik steeds in mijn hoofd aan het hoofdrekenen. Dat ik nog zoveel kilometer moet lopen en hoelang ik daar dan over zou moeten doen. Klinkt misschien een beetje dom, maar het houdt je wel bezig.

    • Spelletjes zoals noem dieren die met de letter “K” beginnen. Of “ik ga op vakantie en ik neem mee”.

  • Geniet ervan! Niet geheel onbelangrijk om ervan te genieten. Tijdens het lopen stelde ik me steeds voor hoe het moment van de finish eruit zo komen te zien. Dit gaf mij adrenaline en nieuwe motivatie om door te gaan.

Samenvatting mentale voorbereiding

Je weet nu dat het belangrijk is om gemotiveerd te blijven. Een dag niet lopen betekend dat je conditie en je trainingsschema in het honderd zal lopen. Maak een planning en hou je hier aan! Ik weet natuurlijk dat het makkelijker gezegd dan gedaan is, maar zorg dat jij je motivatie goed in je hoofd hebt zitten.

Hou je hoofd bezig met andere dingen dan je lichaam. Let niet op jezelf, maar let om alle externe factoren. Op het moment dat je denk “ik voel me nu toch wel moe worden” kan dit een klap voor je zelfvertrouwen zijn! Zelf ongetraind kan ons menselijk lichaam 40 kilometer lopen als ons leven ervan af hangt. Zoek de motivatie, train de discipline en wees te allen tijde positief.

Morgen zal ik deel 3 online zetten! "stay tuned"....

Klik hier om naar deel 3 te gaan!
[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share