Dieet

Laatste Update: 12 juni 2016

Eliminatiedieet: 7 stappen voor een succesvol dieet PLUS voorbeeldmenu

5
(1)

Eliminatiedieet: 7 stappen voor een succesvol dieet PLUS voorbeeldmenu?eliminatiedieet

Je hebt het wellicht helemaal niet in de gaten, maar de voedingsmiddelen die je dagelijks consumeert zouden een groot effect kunnen hebben op je gezondheid - bepaalde voedingsmiddelen (ook die waarvan we denken dat ze gezond zijn!) kunnen je gezondheid flink beschadigen en zelfs je leven verkorten als je ze de kans geeft. Maar hoe wordt dit precies veroorzaakt? Misschien eet je wel een ontzettend gezond dieet en vraag je je af wat er nog in je dieet kan zitten dat ervoor zorgt dat je je gewoonweg niet optimaal voelt of waar je misschien wel ziek van wordt.

Als je bijvoorbeeld gezond eet - dat wil zeggen een dieet vrij van junk food, weinig vlees en voldoende groente en fruit - en je toch nog last hebt van huiduitslag, overmatig vocht vasthouden, en andere problemen, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een voedselintolerantie.

Merk je op dat je rode vlekjes in je gezicht hebt? Of heb je een soort eczeem op je bovenarmen? Misschien valt het anderen niet op, maar heb je er zelf wel last van. En als je op de anti-gluten trein gestapt bent, dan kan het zelfs zo zijn dat je ook al gluten uit je dieet hebt gegooid. Hoewel er inderdaad genoeg mensen zijn die een overgevoeligheid hebben voor gluten, zijn er ook nog talloze andere voedingsmiddelen waar mensen een intolerantie voor kunnen hebben.

Dat wil overigens niet zeggen dat deze voedingsmiddelen per se ongezond zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een intolerantie ontwikkelen voor tomaten. En toch zal er niemand zijn die tomaten ongezond noemt. De beste manier om een optimale gezondheid te bereiken en voedselintoleranties te ontdekken, is door middel van een eliminatiedieet. Een eliminatiedieet is dieet waarin je bepaalde voedingsmiddelen voor een vooraf vastgestelde tijd zult vermijden. Klinkt niet bepaald aantrekkelijk? Toch zijn er goede redenen om voor een eliminatiedieet te kiezen.

De enige manier waarop je er echt achterkomt waar je gevoelig voor bent, is door het te testen. Voedingsmiddelen waar jij intolerant voor bent kunnen namelijk ontstekingen in je lijf veroorzaken (en ontstekingen zijn het begin van vrijwel alle ziekten). Wanneer je bepaalde producten een maand lang niet eet, en ze vervolgens geleidelijk aan weer in je dieet introduceert, kun je er dus eenvoudig achter komen welke producten tot problemen leiden.

De meeste mensen hebben wel een intolerantie voor iets en dus is het eigenlijk raadzaam dat iedereen tenminste eenmaal een eliminatiedieet volgt.

Maar hoe kun je hieraan beginnen zonder het te complex te maken? In dit artikel deel ik 7 stappen met je om je eigen eliminatiedieet te beginnen!

Laten we beginnen...

7 stappen voor een succesvol eliminatiedieet

7 stappen voor een succesvol eliminatiedieet

1. Neem je symptomen onder de loep.

Het is moeilijk om te weten waar je naartoe gaat als je niet weet waar je bent.

Heb je huidproblemen? Of lijd je onder zaken als een opgeblazen gevoel of constipatie? Heb je last van allergieën? Hoe voel je je gedurende de dag? Heb je voldoende energie? En hoe zit het met je stemming? Heb je bijvoorbeeld last van voortdurende stemmingswisselingen? Merk je dat het soms voelt alsof je hersenen zich in een soort mist bevinden? Dit zijn slechts enkele mogelijke symptomen van voedselintoleranties.

Voordat je aan een eliminatiedieet begint, is het dan ook belangrijk dat je precies weet waar je het voor doet. Schrijf je symptomen op, zodat je ook eenvoudig eventuele verbeteringen kunt ontdekken. Zo weet je of het plan effectief is.

2. Elimineer de boosdoeners voor 3 weken.

Het standaard eliminatiedieet is eigenlijk heel eenvoudig. Het houdt simpelweg in dat je de volgende voedingsmiddelen (waarvan bekend is dat ze bij de meeste mensen voor overgevoeligheidsreacties zorgen) geheel vermijdt:

Waarom 3 weken lang?

Wanneer je een intolerantie hebt, maakt je immuunsysteem anti-lichamen aan wanneer je de boosdoener consumeert en deze verdwijnen pas na 3 weken uit je lichaam. Je geniet dus pas van de volle voordelen van een eliminatiedieet wanneer je het tenminste 3 weken volgt.

Waarom geen alcohol?

Hoewel alcohol zelf meest niet tot intoleranties leidt, heb je wel een beter detox-effect wanneer je deze drank gedurende het dieet vermijdt. Daarnaast bevat alcohol ook veel suiker die dingen zoals gist en schadelijke bacteriën in je darmen bevordert. Wanneer je alcohol elimineert, zul je je binnen enkele weken al veel beter voelen. Niet alleen zal je slaap een stuk beter zijn, ook verander je zo je darmflora die je sterk en gezond houdt!

3. Hoe ziet een eliminatiedieet eruit? Wat mag ik dan WEL eten?

Als dit je reactie is, maak je dan geen zorgen. Het is een stuk moeilijker dan het lijkt. Alles wat je moet doen is een goede voorbereiding, net als bij ieder ander dieet. Het kan dan ook zijn dat je een paar minuten meer besteedt aan boodschappen doen en koken.

De meesten van ons zijn gewend om alles snel klaar te hebben en misschien eet je zelf wel voornamelijk kant-en-klaar producten. Maar op een eliminatiedieet is dit niet mogelijk. Vrijwel alles bevat namelijk eieren of zuivel of een van de andere boosdoeners. Om succes te garanderen, moet je dus echt zelf aan de slag. Zelf koken is bovendien ook veel gezonder!

Bovendien vormen nieuwe gewoonten wanneer je ze 21 maal uitvoert. Dus de kans is groot dat je ook gezonde gewoontes gevormd hebt na deze 3 weken door elke dag zelf te koken en je goed voor te bereiden. Zo kun je een gezonde levenswijze ook na het dieet voortzetten!

4. Maar even serieus....wat kan ik eten?

  • Kleine hoeveelheden eiwit van, indien mogelijk, biologische bronnen, zoals kip en wilde zalm.
  • Het grootste gedeelte van je dieet dient te bestaan uit plantaardige producten, zoals groenten, peulvruchten, fruit en volkoren granen zoals quinoa.

Zo moeilijk is het dus helemaal niet!

5. Wat te eten en wat te vermijden

Het volgende mag WEL tijdens je eliminatiedieet:

  • Vis eten. Maar pas op dat je vis eet die niet veel kwik bevat. Vermijd daarom ook bijvoorbeeld tonijn.
  • Eet veel vezels, verse plantaardige voedingsmiddelen, en onbewerkte maaltijden die je bij voorkeur zelf bereidt.
  • Eet gezonde vetten, zoals kokosolie (kokos is geen echte noot en is dus toegestaan) en avocado.

Probeer het volgende te VERMIJDEN tijdens het dieet:

  • Eet geen bewerkte repen, ook al zijn ze lactose- en glutenvrij. Ze bevatten meestal 15 gram (of meer) suiker. Wil je op iets snacken, kies dan voor een stuk fruit of rauwkost met zelfgemaakte hummus (zonder tahini!).
  • Vermijd glutenvrij brood en crackers. Deze producten lijken misschien gezond omdat ze het label ''glutenvrij'' dragen, maar zijn het over het algemeen niet!
  • Vermijd havermout. Hoewel dit ontzettend gezond is, wordt de meeste haver verwerkt in dezelfde fabrieken als tarwe en dus bevat havermout vaak gluten.

6. Voedingsmiddelen opnieuw in je dieet introduceren.

Ook dit proces is een stuk makkelijker dan het lijkt.

Op dag 22, nadat je het eliminatiedieet volledig hebt voltooid, kies je 1 product dat je hebt geëlimineerd. Begin dus NIET direct weer alles te eten, maar kies bijvoorbeeld als eerste voor gluten.

Eet bijvoorbeeld een schijf of twee van normaal tarwebrood en evalueer hoe je je de komende 48 uur voelt. Merk je niets na twee dagen, eet dan weer een glutenhoudend product en evalueer vervolgens nogmaals hoe je je voelt de komende twee dagen. Heb je dan na twee dagen nog niets opgemerkt, dan kun je dit voedingsmiddelen blijven eten.

Merk je echter dat je er last van krijgt, krijg je bijvoorbeeld eczeem, huiduitslag of diarree, elimineer dit product dan van je dieet. Hier heb je dan namelijk een intolerantie voor. Wil dat zeggen dat je dit nooit meer kunt eten? Dat ligt aan het genezingsproces. Als je gezond blijft eten en dit voedingsmiddel blijft vermijden, kun je eventueel proberen om het 3 maanden later opnieuw te introduceren. Zo kun je dan verder gaan totdat je op een gegeven moment merkt dat je er geen last meer van hebt. Dan kun je het met mate blijven eten.

Let wel: het kan zijn dat je sommige voedingsmiddelen voorgoed uit je dieet moet schrappen.

Heb je nu gluten geprobeerd en merk je niets, wacht dan vervolgens 3 dagen totdat je het volgende product introduceert in je dieet, bijvoorbeeld zuivel of eieren. Volg nu weer hetzelfde proces als eerder beschreven. Zo blijf je doorgaan totdat je alle producten hebt uitgetest.

7. Wees aandachtig.

Gedurende het proces van herintroductie is het belangrijk om goed op te letten en aandacht te besteden aan hoe je je voelt. Misschien zie je veranderingen die je eigenlijk helemaal niet had verwacht. Misschien merk je wel op dat je beter slaapt of dat je overdag een stuk meer energie hebt. Of misschien ziet je huid er veel beter uit of is heb je een plattere buik.

Een bloedtest kan je vaak niet vertellen waarvoor je lichaam een intolerantie ontwikkeld heeft, omdat een intolerantie niet hetzelfde is als een allergie met acute symptomen. Door aandacht te besteden aan hoe je je voelt gedurende het gehele dieet en herintroductieproces, kun je er echt achterkomen wat de boosdoeners zijn en kun je toewerken naar een optimaal dieet!

Voorbeeldmenu eliminatiedieet

voorbeeldmenu eliminatiedieet

Om je zo goed mogelijk te helpen een eliminatiedieet uit te voeren, heb ik hieronder een voorbeeldmenu opgezet, zodat je een beter beeld hebt van hoe een dag eruit kan zien en wat je wel en niet kunt eten.

Ontbijt:

1 kop gekookte quinoa of volkorenrijst met 1 eetlepel gemalen lijnzaad, 1 banaan in schijfjes gesneden en 1 kop aardbeien.

Doe de quinoa in een serveerschotel (eventueel met een lepeltje honing voor een zoeter ontbijt) en bestrooi met het lijnzaad. Leg de schijfjes banaan erbovenop gevolgd door de aardbeien.

Lunch:

Glutenvrije rijstpasta met gestoofde groenten en 1 kop kikkererwten, 1 salade van komkommer met dressing van 1 eetlepel azijn met 1 theelepel honing. 1 stuk fruit als toetje.

Avondeten:

Gebakken zoete aardappelen met een stuk wilde zalm en gestoofde spinazie. Stuk fruit als afsluiting.

Snacks:

Vers fruit of rauwkost.

Tot slot...

Weet jij zeker dat je al erg gezond eet, maar voel je je toch niet optimaal of heb je nog steeds allerlei gezondheidsproblemen? Dan is de uitkomst een eliminatiedieet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niet ook andere oorzaken voor je gezondheidsproblemen kunnen zijn, maar de kans is groot dat een intolerantie hier de oorzaak van is.

Het dieet duurt maar 3 weken en hoewel je veel voedingsmiddelen moet vermijden, zijn er toch nog talloze producten waar je wel van kunt genieten. En wie weet, misschien voel je je na deze 3 weken wel een ander mens!

Bronnen:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/263965.php

http://www.eufic.org/article/en/expid/basics-food-allergy-intolerance/

http://www.webmd.com/allergies/foods-allergy-intolerance

http://www.nhs.uk/Livewell/Allergies/Pages/Foodallergy.aspx

http://sciencenordic.com/food-intolerance-linked-different-disorders

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

Pagina  [tcb_pagination_current_page]  van  [tcb_pagination_total_pages]


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang tijdelijk gratis mijn boek Bye Bye Buikvet direct in je inbox!

9 Shares
Tweet
Pin3
Share6