Wanneer iemand aan een 'fobie' lijdt, betekent dit dat hij lijdt aan een sterke, irrationele angst voor iets. De definitie van emetofobie verwijst in het bijzonder naar de angst om te braken en het komt vaker voor dan je misschien denkt. Emetofobie kan op elke leeftijd ontstaan, hoewel de meeste mensen die eronder lijden het al zo lang hebben dat ze het zich vaak niet meer kunnen herinneren dat ze ooit niet bang zijn geweest om te braken. Zelfs het horen van het woord 'braaksel' is al voldoende om bij patiënten voor zweet op hun voorhoofd te zorgen.
Mensen met emetofobie kunnen bang zijn dat ze zullen stikken in hun braaksel, in het ziekenhuis opgenomen moeten worden voor het overgeven of de angst hebben dat ze moeten braken en het niet kunnen stoppen. Ze kunnen zichzelf er ook niet toe brengen om woorden als ‘kots’, ‘spuug’ of ‘braaksel’ uit te spreken en scènes in films en televisieshows waarin wordt gebraakt kunnen ze niet aanzien. Hoewel veel mensen zeggen dat de reactie op braken bijna altijd erger is dan het braken zelf, neemt dat het feit dat ze gewoon doodsbang zijn voor braken niet weg.
Mensen die hiervan last hebben raken gespannen wanneer ze horen dat er een maagvirus in de lucht hangt, zullen er alles aan doen om niet onnodig de deur uit te hoeven gaan en zijn als de dood om in contact te komen met ziektekiemen. Ze zullen ook zoveel mogelijk het handen schudden voorkomen, zich onthouden van alles wat stinkt (zoals afval) omdat dit hun maag van streek maakt en ze garen hun voedsel extra goed ‘voor het geval dat.’ Ze zijn overgevoelig voor zelfs het geringste teken dat ze mogelijk ziek worden en ze gooien voedsel al lang voor de uiterste houdbaarheidsdatum weg.
Emetofobie kan ook andere angsten zoals angst voor voedsel, angst om te eten of angst om voedsel waarvan al is gegeten aan te raken met zich meebrengen. Emetofobie kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen zoals eetstoornissen en obsessief-compulsieve stoornissen, zoals overmatig handen wassen om zo ziektekiemen te vermijden. Mensen die hiervan last hebben, kunnen het proberen van nieuwe voedingsmiddelen ook eng vinden omdat ze bang zijn voor het krijgen van een voedselvergiftiging, wat kan leiden tot braken. Ook zullen ze, uit angst om over te moeten geven als ze dronken zijn, voorkomen dat ze te veel alcohol gebruiken en sommige hebben zelfs een angst om zwanger te worden omdat ze bang zijn voor de ochtendmisselijkheid.
Hoe kan het zover komen?
Een fobie voor braken kan zich spontaan of na een traumatische ervaring met overgeven ontwikkelen. Als het eenmaal is begonnen, kan je angst escaleren. Steeds vaker vermijd je dan plaatsen en dingen die je associeert met braken, je raakt steeds banger voor braken en de angst domineert dan al snel je leven. Hoe meer je het vermijdt, hoe groter je angst wordt. De dieetgewoonten worden meestal ook strenger en alles wat onbekend is of met de geringste mogelijkheid om een ziekte te veroorzaken in verband wordt gebracht, wordt gemeden.
Mensen die lijden aan deze fobie ervaren vaak aanzienlijke sociale problemen en ervaren problemen met het uitvoeren van hun beroep en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze niet hoeven over te geven (vergelijkbaar met iemand die een angst voor liften heeft en 10 trappen omhoog loopt). Kinderen met dit probleem weigeren naar school te gaan of het huis van een vriend te bezoeken en volwassenen blijven thuis van het werk en stoppen met eten in restaurants. Een groot deel van de normale bezigheden worden allemaal vanwege de angst om te braken niet uitgevoerd. Dit betekent dat je eigenlijk geen normaal leven kunt leven en dat alles wat je doet van tevoren moet worden gepland. De onzekerheid van het niet weten wanneer het zal gebeuren, is wat zoveel onrust veroorzaakt.
En omdat je niet weet wanneer het zal gebeuren, ben je constant op je hoede en herschik je je leven om elke kans op braken te voorkomen.
Als jij dit ook ervaart, zul je waarschijnlijk de volgende punten ook wel herkennen:
- Je vermijdt nieuwe voedingsmiddelen, restaurants of alcohol.
- Je vermijdt voedsel, dranken of restaurants, die je met braken in het verleden in verband brengt.
- Je vermijdt het zeggen of het horen van de woorden ‘overgeven’, ‘spugen’ of ‘kotsen’.
- Je sluit je ogen tijdens scènes op televisie of in films waarin wordt overgegeven.
- Je controleert andere mensen op tekenen van ziekte en vermijdt ziekenhuizen en zieke mensen.
- Je weigert mensen de hand te schudden.
- Je vermijdt vuilnis en andere stinkende of vuile dingen.
- Je wast buitensporig vaak je handen en het reinigen van voedsel en bereidingsoppervlakken doe je vaak en heel grondig.
- Je gooit voedsel weg voordat het zijn houdbaarheidsdatum heeft bereikt.
- Je ruikt altijd aan je voedsel en controleert het altijd.
- Je hebt je voedsel zo erg doorgebakken, dat je alle potentiële ziekteverwekkers hebt gedood.
- Je gebruikt preventief antacida.
- Je vermijdt het eten van voedsel als je niet thuis bent.
- Je kijkt altijd meteen of er ergens een toilet is.
- Je beperkt of vermijdt reizen, school, werk en sociale activiteiten.
- Je neemt je temperatuur overdreven vaak op of controleert je lichaam op andere tekenen van ziekte.
Oorzaken van emetofobie
Emetofobie wordt meestal al op jonge leeftijd door iemand met een negatieve ervaring met braken ontwikkelt. Een bijzonder slechte buik- of maaggriep, die leidt tot een lange nacht van gewelddadig, oncontroleerbaar braken, kan bijvoorbeeld een trigger zijn maar ook een onverwacht geval van braken in het openbaar kan een angst veroorzaken. Emetofobie kan echter ook spontaan optreden zonder dat er een echte bekende reden is waarom.
Sommige deskundigen zijn van mening dat emetofobie gebonden is aan de angst om de controle te verliezen. Sommige mensen proberen waar mogelijk is altijd de controle over elk aspect van hun leven te hebben en braken is niet te beheersen. Braken kan op ongelegen momenten en op mogelijk gênante locaties gebeuren en voor degenen, die er bang voor zijn, kan dat hoge niveaus van angst veroorzaken.
Symptomen van emetofobie
Wat misschien interessant is om te weten is, dat diegenen die er last van hebben eigenlijk zelden braken. Sommige patiënten hebben zelfs gemeld dat ze vanaf hun kindertijd niet hebben gebraakt, maar toch leven ze nog steeds in de voortdurende angst dat dit wel op elk moment kan gebeuren. Degenen met emetofobie hebben hun gedrag misschien aangepast of obsessies ontwikkeld, zoals minder eten of helemaal niet van bepaald voedsel eten, om hen ‘veilig’ te houden zodat ze niet gaan braken.
Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld in één kamer, in het bijzonder thuis of zelfs op een plek buiten hun huis, comfortabeler. Sommigen slapen mogelijk elke avond met een handdoek of een kom naast zich, voor het geval ze wakker worden en moeten overgeven. Anderen voelen zich angstig als ze een gebouw betreden waar ze nog nooit eerder zijn geweest omdat ze niet meteen weten waar het toilet is als ze per ongeluk toch moeten braken.
Eén van de meest voorkomende symptomen van emetofobie zijn frequente episoden van misselijkheid en indigestie. Dat klopt - patiënten hebben de neiging om de symptomen, waarvoor ze doodsbang zijn, te veroorzaken. Een grote angst voorkomt niet dat iemand ziek wordt, maar het veroorzaakt het juist. Wat zo ellendig is, is dat angstig zijn de maag van sommige mensen automatisch van streek maakt. Ze zijn dus bang om te braken, wat ze op hun beurt weer misselijk maakt, waardoor ze zich nog banger voelen. Dit leidt tot een eindeloze cirkel van angst, misselijkheid en uiteindelijk, zelfs meer angst.
Lange autoritten kunnen mensen met emetofobie ook op scherp stellen en veel patiënten melden dat ze zich 'veiliger' voelen als zij degenen zijn die rijden. Bovendien geven sommige patiënten ook de voorkeur aan autorijden zonder passagiers in de auto, omdat ze vrezen dat hun passagiers ze kunnen zien braken als ze niet op tijd naar een toilet kunnen rijden.
Complicaties als gevolg van emetofobie
Patiënten, die al langer last hebben van emetofobie, kunnen merken dat hun toestand na verloop van tijd leidt tot extra angsten of obsessies. Sommige patiënten ontwikkelen een cibofobie, de angst voor voedsel. Mensen met cibofobie maken zich zorgen dat hun voedsel niet lang genoeg is gekookt of niet goed is bewaard, waardoor ze ziek zouden kunnen worden.
Anderen patiënten kunnen strenge limieten aan de soorten voedsel die ze eten stellen, zich vasthouden aan wat ‘veilig’ is (d.w.z. aan voedsel waar ze nog nooit van hebben overgegeven) of zelfs weigeren te eten uit angst dat een vol gevoel kan leiden tot zich misselijk voelen en overgeven. In de meest extreme gevallen hebben sommige patiënten in hun verlangen om zich van voedsel te onthouden zelfs anorexia neigingen ontwikkeld.
Veel patiënten ontwikkelen ook een sociale angst of worden agorafobisch, wat de angst is om het huis te verlaten. Ze zijn bang dat ze terechtkomen op een plek of in een situatie waar ze getuige kunnen zijn van overgeven of dat ze misschien niet op tijd zelf een toilet kunnen vinden. Ze kunnen ook bang zijn om iemand anders te laten braken, wat een veelvoorkomende bijwerking is voor mensen met emetofobie. Deze angsten kunnen leiden tot gevoelens van angst, paniek en verlies van controle.
Het nadeel van vermijding is echter dat hoe meer een persoon probeert iets te vermijden, hoe slechter en gecompliceerder de angst wordt. En wat bijzonder tragisch met betrekking tot emetofobie is, is dat kinderen die er last van hebben school missen en niet met vriendjes afspreken, volwassenen hun werk missen en nooit met vrienden en familie uit eten gaan en dat allemaal voor een aandoening, die zelden voorkomt. De meesten van ons zouden waarschijnlijk op één hand kunnen tellen hoeveel keer we in ons leven hebben overgegeven maar de angst voor het feit dat dit op elk moment kan gebeuren, is al voldoende om het leven van mensen die hier bang van zijn te ontregelen.
De behandeling voor emetofobie
Voor mensen met emetofobie kan hulp nutteloos lijken, maar ondanks het feit dat het een krachtige en vaak allesverslindende angst is, is het écht behandelbaar. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een behandeling die patiënten kan helpen om hun angsten onder ogen te zien en hun negatieve gedachten over braken door positieve gedachten te vervangen.
Je denkt misschien: hoe kan braken ooit in een positiever licht worden gezien? Om te beginnen is braken de natuurlijke manier van het lichaam om iets, dat er niet thuishoort, kwijt te raken. Daarom wordt het vaak geassocieerd met overmatig alcoholgebruik, het eten van bedorven voedsel of het in contact komen met een maag- of buikvirus.
Wat belangrijk is om te onthouden, is dat hoewel de handeling misschien onaangenaam is, de meeste mensen melden dat ze zich aanzienlijk beter voelen nadat ze hebben overgegeven en in de meeste gevallen wordt alles wat ervoor zorgt dat iemand overgeeft binnen 24 uur uit het systeem van de persoon verwijderd. 24 uur voelt als een lange tijd als je ziek bent maar je weet tenminste dat je je waarschijnlijk beter zult voelen als die ellendige dag eindelijk voorbij is.
Omdat braken niet gestopt kan worden wanneer het begint, is het nutteloos om het te proberen. Omgekeerd is het ook gezonder om te leren hoe je vrede kunt sluiten met het onbekende. Hoewel dit zeker gemakkelijker klinkt dan gedaan, is het echt mogelijk. Hypnose kan, evenals bepaalde ontspanningstechnieken, mensen met emetofobie helpen. Dergelijke behandelingen kunnen het gevoel van ongemak en angst van iemand, die hier last van heeft, verminderen. In bepaalde gevallen kan naast therapie ook medicatie nodig zijn. Blootstelling en reactiepreventie (ERP) kan ook effectief zijn in het onderdrukken van deze krachtige angst.
Het is vanwege de samenhang met andere fobieën en angststoornissen, die zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen, een gecompliceerde fobie om te diagnosticeren en te behandelen. Het is daarom belangrijk dat als je hulp zoekt, dat je over al je symptomen zo open en eerlijk mogelijk tegen je vertrouwenspersoon bent, zodat diegene een zo nauwkeurig mogelijke diagnose kan stellen die dan kan lijden tot een effectievere behandeling.
Natuurlijke manieren om permanent van emetofobieaf te komen
In plaats van medicijnen te gebruiken, zijn er ook natuurlijke behandelingen tegen emetofobie. Ze blijken, zonder bijwerkingen te veroorzaken, zeer effectief te zijn. Van emetofobie afkomen met huismiddeltjes is zeker voor kinderen de beste optie. Zelfhulp is ook erg belangrijk om angst voor braken te beheersen. Wanneer je angst voelt om over te geven, moet je de mensen waarbij je je comfortabel voelt opzoeken. Sta iemand in de buurt toe om je hand vast te houden, waardoor je je beter zult gaan voelen. Diep ademhalen kan de zelfcontrole en de wilskracht versterken om zo deze angst te overwinnen. Je kunt een basisdieet volgen met minder hoeveelheden koolhydraten en veel heldere vloeistoffen.
- Gember is tegen braak-aanvallen en misselijkheid de beste remedie. Je kunt direct op de gemberwortel kauwen of een heerlijke gemberthee klaarmaken.
- Bereid een kruidenthee met rustgevende kruiden zoals kamille, citroenmelisse, kalotje of ijzerhard. Neem, telkens wanneer je de symptomen voelt, dagelijks minstens drie koppen kruidenthee.
- Een andere remedie voor thuis is het inademen van essentiële lavendelolie omdat dit het zenuwstelsel kalmeert en angst voorkomt.
- Je kunt ook pepermunt proberen om de aandrang om te braken te voorkomen. Voeg een paar druppels etherische pepermuntolie toe aan een ijsblokje. Dit pepermuntijs helpt je maag te kalmeren en bestrijdt emetofobie.
- Het is beter om vroeg in de ochtend enkele droge crackers te eten omdat dit de overproductie van zuur in de maag kan voorkomen. Deze remedie is met name gunstig voor zwangere vrouwen, die last hebben van ochtendmisselijkheid.
- Wanneer je misselijkheid voelt en het idee hebt dat je moet braken, drink dan cranberrysap, wat de symptomen helpt verlichten.
- Een theelepel kaneelpoeder vermengd met een kop heet water kan ook helpen tegen braken en misselijkheid. Je kunt als je je misselijk voelt ook kaneelthee nemen.
- Een andere effectieve remedie voor thuis is het toevoegen van gelijke hoeveelheden sap van gember en munt aan vers gemaakt basilicum-sap. Consumeer dit mengsel dagelijks om de vier uur.
- Je kunt ook op 2-3 kruidnagels kauwen. Het helpt de symptomen van emetofobie te verlichten.
Veel gestelde vragen over emetofobie
Wat doet emetofobie met je?
Dieetbeperkingen is iets waar alle mensen met emetofobie last van hebben. De meeste mensen met emetofobie hebben een lijst met voedingsmiddelen, die ze niet zullen eten omdat ze vermoeden dat ze waarschijnlijk drager zijn van een bacterie die zorgt voor voedselvergiftiging. Velen vermijden ook nog andere voedingsmiddelen omdat ze die associëren met braken. Sommige van de voedingsmiddelen die mensen met Emetofobie vermijden hebben ook geen duidelijke relatie met een van deze zaken. Omdat de meeste voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door onhygiënische bereiding in plaats van besmet voedsel, zijn mensen die hier last van hebben ook zeer schoon.
Is Emetofobie een soort eetstoornis?
Niet echt. Een persoon met zelfs ernstige Emetofobie zal over het algemeen genoeg eten om gezond te blijven, hoewel het weleens voorkomt dat mensen met Emetofobie wegens ondervoeding in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit verschilt van Anorexia nervosa omdat iemand met Emetofobe zich niet bijzonder veel zorgen maakt over gewichtstoename of -verlies.
Wat gebeurt er als mensen met Emetofobie daadwerkelijk overgeven?
Het meest verrassende is dat de overgrote meerderheid van mensen met Emetofobie zelden of nooit braakt. Vaak hebben ze nog vaker met de auto een botsing gehad dan dat ze hebben overgegeven. De meeste mensen diehier last van hebben kunnen het aantal keren dat ze hebben overgegeven op de vingers van één hand tellen. Sommige van deze mensen hebben een zwangerschap en bevalling, appendicitis en galblaasoperaties overleefd zonder zelfs maar een druppel te hebben overgegeven. Zelfs wanneer ze welmoesten overgeven was dat maar een keer- 52% zegt dat ze maar één keer braken tijdens een ziekte - in tegenstelling tot veel niet-fobici die herhaaldelijk kunnen getuigen van braken tijdens een ziekte.
Is er een remedie tegen deze braak fobie?
Er is geen kant-en-klare oplossing voor Emetofobie of een andere fobie. Sommige mensen suggereren om mensen die hier aan lijden om over te geven. Desensibilisatie culmineert vermoedelijk met het fobische inducerende braken. Maar dat is niet de beste optie. Dit komt omdat veel mensen die hier last van hebben al wel met mensen die braken in aantaking komen (meestal hun kinderen; bovendien worden fobische zorgverleners blootgesteld aan hun patiënten en worden fobische leraren blootgesteld aan hun studenten). En zoals hierboven opgemerkt, hebben veel fobieken sinds ze hun fobie ontwikkelden overgegeven en genas het hen niet.
Veel psychiaters schrijven pillen tegen Emetofobie voor. Hoewel pillen de symptomen van Emetofobie (angstaanvallen, enz.) zeker kunnen verminderen, zijn we ons er niet van bewust dat iemand op die manier wordt genezen. Bovendien veroorzaken pillen bijwerkingen, soms inclusief misselijkheid of braken.
Zijn mensen met Emetofobie geestelijk gezond?
De meesten van hen hebben geen ander psychologisch probleem. Een kleine minderheid van de fobieken ervaart hun Emetofobie als slechts een deel van een groot aantal andere psychische aandoeningen. Dit was het duidelijkst in sommige van de discussiegroepen op internet.
is Emetofobie erfelijk?
Het is duidelijk dat fobieën zich in families vaker voordoen. Misschien is de neiging om een ​​fobie te ontwikkelen werkelijk overgeërfd en veel mensen met Emetofobie beweren dat het gebrek aan steun van hun ouders tijdens het braken in hun kindertijd het erger heeft gemaakt. Een ouder met Emerofobie is vaak niet in staat om kind dat moet braken te ondersteunen en dus heeft het kind een grote kans om ook Emetofobisch te worden. Aan de andere kant zullen de meeste mensen met Emetofobie je waarschijnlijk vertellen dat hun broers en zussen en ouders en kinderen hier helemaal geen last van hebben.
Tot slot…
Emetofobie is niet iets waar openlijk over gesproken wordt. Er rust zelfs een groot taboe op! Toch is het belangrijk om in ieder geval je naaste omgeving op de hoogte te stellen. Dit zal voor jezelf het leven iets gemakkelijker maken en je zult meer begrip krijgen van je naasten.
Bronnen
econtent.hogrefe.com/doi/abs/10.1024/1422-4917/a000464
www.esantementale.ca/Ottawa-Carleton/Lemetophobie-peur-de-vomir-chez-les-enfants-et-les-jeunes/index.php?m=article&ID=8892
grfilms.net/v-ein-leben-mit-der-angst-ein-leben-mit-emetophobie-LSmHAqOpsOk.html