• alles over emetofobie

Alles over emetofobie

2018-05-23T17:57:53+01:00mei 30th, 2018|Mentale Gezondheid|0 Reacties

Wanneer iemand aan een 'fobie' lijdt, betekent dit dat hij lijdt aan een sterke, irrationele angst voor iets. De definitie van emetofobie verwijst in het bijzonder naar de angst om te braken en het komt vaker voor dan je misschien denkt. Emetofobie kan op elke leeftijd ontstaan, hoewel de meeste mensen die eronder lijden het al zo lang hebben dat ze het zich vaak niet meer kunnen herinneren dat ze ooit niet bang zijn geweest om te braken. Zelfs het horen van het woord 'braaksel' is al voldoende om bij patiënten voor zweet op hun voorhoofd te zorgen.

Mensen met emetofobie kunnen bang zijn dat ze zullen stikken in hun braaksel, in het ziekenhuis opgenomen moeten worden voor het overgeven of de angst hebben dat ze moeten braken en het niet kunnen stoppen. Ze kunnen zichzelf er ook niet toe brengen om woorden als ‘kots’, ‘spuug’ of ‘braaksel’ uit te spreken en scènes in films en televisieshows waarin wordt gebraakt kunnen ze niet aanzien. Hoewel veel mensen zeggen dat de reactie op braken bijna altijd erger is dan het braken zelf, neemt dat het feit dat ze gewoon doodsbang zijn voor braken niet weg.

Mensen die hiervan last hebben raken gespannen wanneer ze horen dat er een maagvirus in de lucht hangt, zullen er alles aan doen om niet onnodig de deur uit te hoeven gaan en zijn als de dood om in contact te komen met ziektekiemen. Ze zullen ook zoveel mogelijk het handen schudden voorkomen, zich onthouden van alles wat stinkt (zoals afval) omdat dit hun maag van streek maakt en ze garen hun voedsel extra goed ‘voor het geval dat.’ Ze zijn overgevoelig voor zelfs het geringste teken dat ze mogelijk ziek worden en ze gooien voedsel al lang voor de uiterste houdbaarheidsdatum weg.

Emetofobie kan ook andere angsten zoals angst voor voedsel, angst om te eten of angst om voedsel waarvan al is gegeten aan te raken met zich meebrengen. Emetofobie kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen zoals eetstoornissen en obsessief-compulsieve stoornissen, zoals overmatig handen wassen om zo ziektekiemen te vermijden. Mensen die hiervan last hebben, kunnen het proberen van nieuwe voedingsmiddelen ook eng vinden omdat ze bang zijn voor het krijgen van een voedselvergiftiging, wat kan leiden tot braken. Ook zullen ze, uit angst om over te moeten geven als ze dronken zijn, voorkomen dat ze te veel alcohol gebruiken en sommige hebben zelfs een angst om zwanger te worden omdat ze bang zijn voor de ochtendmisselijkheid.

Hoe kan het zover komen?

Een fobie voor braken kan zich spontaan of na een traumatische ervaring met overgeven ontwikkelen. Als het eenmaal is begonnen, kan je angst escaleren. Steeds vaker vermijd je dan plaatsen en dingen die je associeert met braken, je raakt steeds banger voor braken en de angst domineert dan al snel je leven. Hoe meer je het vermijdt, hoe groter je angst wordt. De dieetgewoonten worden meestal ook strenger en alles wat onbekend is of met de geringste mogelijkheid om een ziekte te veroorzaken in verband wordt gebracht, wordt gemeden.

Mensen die lijden aan deze fobie ervaren vaak aanzienlijke sociale problemen en ervaren problemen met het uitvoeren van hun beroep en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze niet hoeven over te geven (vergelijkbaar met iemand die een angst voor liften heeft en 10 trappen omhoog loopt). Kinderen met dit probleem weigeren naar school te gaan of het huis van een vriend te bezoeken en volwassenen blijven thuis van het werk en stoppen met eten in restaurants. Een groot deel van de normale bezigheden worden allemaal vanwege de angst om te braken niet uitgevoerd. Dit betekent dat je eigenlijk geen normaal leven kunt leven en dat alles wat je doet van tevoren moet worden gepland. De onzekerheid van het niet weten wanneer het zal gebeuren, is wat zoveel onrust veroorzaakt.

En omdat je niet weet wanneer het zal gebeuren, ben je constant op je hoede en herschik je je leven om elke kans op braken te voorkomen.

Als jij dit ook ervaart, zul je waarschijnlijk de volgende punten ook wel herkennen:

 • Je vermijdt nieuwe voedingsmiddelen, restaurants of alcohol.
 • Je vermijdt voedsel, dranken of restaurants, die je met braken in het verleden in verband brengt.
 • Je vermijdt het zeggen of het horen van de woorden ‘overgeven’, ‘spugen’ of ‘kotsen’.
 • Je sluit je ogen tijdens scènes op televisie of in films waarin wordt overgegeven.
 • Je controleert andere mensen op tekenen van ziekte en vermijdt ziekenhuizen en zieke mensen.
 • Je weigert mensen de hand te schudden.
 • Je vermijdt vuilnis en andere stinkende of vuile dingen.
 • Je wast buitensporig vaak je handen en het reinigen van voedsel en bereidingsoppervlakken doe je vaak en heel grondig.
 • Je gooit voedsel weg voordat het zijn houdbaarheidsdatum heeft bereikt.
 • Je ruikt altijd aan je voedsel en controleert het altijd.
 • Je hebt je voedsel zo erg doorgeba