Rosacea behandeling

Laatste Update: 29 december 2016

Is Eucerin dé oplossing voor jouw Rosacea?

rosacea eucerinRosacea is per definitie een aandoening die, vooral door middel van fasen van uitbraken en remissies, de huid van het gezicht beïnvloedt. Over het algemeen verschijnen de eerste tekenen van rosacea rond de leeftijd van 30 jaar en ze zullen eerst verschijnen als roodheid op de wangen, kin, neus en het voorhoofd. Deze symptomen kunnen komen en gaan zonder dat je verslechtering merkt. Indien de rosacea niet wordt behandeld, zal het met de tijd verergeren en uiteindelijk lijden tot:

 • zichtbare bloedvaten;
 • oneffenheden of puistjes die een rood gebied vormen;
 • gezwollen, hobbelig of overmatig weefsel;
 • waterige of bloeddoorlopen ogen.

In het algemeen kan iedereen, ongeacht ras, geslacht of nationaliteit, rosacea krijgen. Mensen die een lichte huid hebben en de neiging om gemakkelijk te blozen, lopen het grootste risico. Daarnaast zijn er meer vrouwen met rosacea gediagnosticeerd dan mannen.

Hoewel er geen bekende remedie voor rosacea is, merken de meeste mensen dat de progressie van de symptomen kan worden stopgezet en dat uitbraken kunnen worden beheerst door middel van de identificatie van triggers en het vermijden hiervan, gecombineerd met een zachte huidverzorging voor rosacea en een medische behandeling. Bewustzijn en interventie kan de kwaliteit van het leven van rosacea patiënten aanzienlijk verbeteren. Huidverzorgingsroutines voor rosacea kunnen je helpen om een volledig en normaal leven te verkennen.

Symptomen van rosacea

Sommige mensen die rosacea beginnen te ontwikkelen, hebben geen idee dat ze de aandoening hebben. Door het begrijpen van de symptomen, is het makkelijker om het probleem te erkennen. Er zijn verschillende soorten van de aandoeningen - die we later zullen bespreken - maar de basissymptomen zijn onder meer:

 • blozen - kan verschijnen als blozen of onbepaalde roodheid in het gezicht;
 • aanhoudende roodheid - kan lijken op een chronische zonnebrand;
 • oneffenheden en puistjes – kunnen met pus gevuld verschijnen en zullen samen met roodheid en een branderig of een stekend gevoel verschijnen;
 • zichtbare bloedvaten - kunnen als gesprongen haarvaten, net onder de huid, verschijnen;
 • oogirritatie - kan zich voordoen als de rosacea zich in de buurt van het oog bevindt;
 • brandend of prikkelend gevoel – kan samen met jeuk, benauwdheid en roodheid optreden;
 • droge huid – de gezichtshuid kan ruw en droog aanvoelen;
 • plaque - dit zijn verheven, rode plekken op de huid. Verdikking van de huid kan ook optreden.
 • zwelling van het gezicht - kan samen met andere tekenen of afzonderlijk verschijnen.

Rosacea verschijnt meestal op het gezicht, maar de symptomen ervan kunnen zich ook vormen op de borst, de hoofdhuid, de oren en in de nek.

Wat je moet weten over rosacea

Nu je heb je de beschrijving van rosacea gekregen, maar wat is het nou eigenlijk? Om het in eenvoudige termen uit te drukken is het een ontsteking, die telkens weer terugkomt. In wezen zal iemand met deze chronische ziekte van tijd tot tijd een terugval krijgen, terwijl er ook weken, maanden of zelfs jaren voorbij kunnen gaan zonder een enkel symptoom. Er is op dit moment geen remedie voor rosacea.

Soorten rosacea

De vier subtypen van rosacea zijn de volgende:

Subtype 1: roodheid (Erythematotelangiectatic Rosacea) - deze vorm wordt gekenmerkt door blozen, roodheid en het verschijnen van zichtbare bloedvaten.

Subtype 2: oneffenheden en puistjes (Papulopustular Rosacea) - deze vorm wordt gekenmerkt door een constante of een blijvende roodheid en oneffenheden of de vorming van puistjes.

Subtype 3: vergroting van de neus (Phymatous Rosacea) - dit type wordt gekenmerkt door een verdikking van de huid en een vergroting van de neus.

Subtype 4: oogirritatie (Oculaire Rosacea) - dit type wordt gevonden rond de ogen, met inbegrip van droge ogen, overmatig tranen, branderige ogen, gezwollen oogleden, vermindering van het zicht, terugkerende strontjes en beschadiging van het hoornvlies.

Hoewel wordt aangenomen dat dit de verschillende subtypen van de aandoening zijn, is het heel gewoon dat patiënten symptomen van meer dan één subtype tegelijk hebben. Met andere woorden je kunt last hebben van meer dan één type rosacea tegelijk.

Algemene maatregelen om uitbraken te vermijden

Het begin van een rosacea behandeling begint gewoon met te weten hoe je uitbraken kunt voorkomen. Hoewel deze maatregelen niet volledig je risico op een uitbraak kunnen voorkomen, kunnen ze je wel helpen om deze te minimaliseren. Dus, weten wat de oorzaak van rosacea is en dan de triggers vermijden, kan een goede stap in de richting zijn van een betere conditie van je huid en je gezondheid.

Hoezeer rosacea een probleem voor je zal zijn, zal afhangen van wat je doet. Door te leren om uitbraken en uitbraken te voorkomen en je eigen triggers te vermijden, zul je in staat zijn om de problemen, die met de aandoening komen, te verminderen en te vermijden. Dat betekent niet dat je altijd in staat zult zijn om uitbraken te voorkomen. Soms komt het zonder reden opzetten. Dit betekent echter wel dat je ze kunt minimaliseren.

Blozen

Dit is veruit het meest voorkomende symptoom van rosacea. Het verschijnt bij alle subtypen en kan een frustrerend probleem zijn voor rosacea patiënten. Sommige deskundigen zijn zelfs van mening dat chronisch blozen uiteindelijk zal bijdragen aan de andere rosacea symptomen. Blozen kan worden veroorzaakt door bepaalde activiteiten, zoals:

 • blootstelling aan extreme temperaturen;
 • blootstelling aan zonlicht;
 • alcohol drinken;
 • het eten van pikante levensmiddelen;
 • het steeds zeer gestrest zijn;
 • het doen van oefeningen;
 • de inname van bepaalde medicijnen;
 • het hebben van opvliegers in verband met de menopauze.

Elke patiënt kan andere triggers en verschillende niveaus van deze triggers hebben. De een kan bijvoorbeeld gaan blozen bij blootstelling aan zonlicht, terwijl iemand anders met rosacea hier geen last van heeft. Het is een goed idee om eens bij te houden wanneer je gaat blozen, wat de ernst van de symptomen zijn en wat de oorzaak is. Dit zal je helpen om een duidelijker beeld van je eigen triggers te creëren.

Er zijn bepaalde medicijnen waaronder antidepressiva, bètablokkers, gabapentine, clonidine en oxymetazoline die je kunnen helpen bij het onderdrukken of het elimineren van blozen. Bij helemaal niemand is medicatietherapie echt 100% effectief. Sommige deskundigen raden het gebruik van laser gepulseerd licht- en fotodynamische therapie aan, maar er zijn niet veel gegevens die ondersteunen dat dit een goede methode is voor het verlichten van het blozen.

Huidverzorging

Het is zeer belangrijk voor patiënten met rosacea om goed voor hun huid te zorgen. Een goede huidverzorging zal helpen voorkomen dat je door de rosacea een droge, ruwe en schilferige huid krijgt. Met behulp van zachte huidverzorgingsmaatregelen en het vermijden van producten en voedsel die rosacea kunnen verergeren, kun je de aandoening beter onder controle houden. De volgende tips zijn van cruciaal belang voor het creëren van een effectief huidverzorgingssysteem bij rosacea:

 • Veelvuldig hydrateren - een studie wees uit dat twee keer per dag het gebruik van een vochtinbrengende crème de symptomen van rosacea, waaronder ruwheid, droogte, trekkerigheid en ongemak vermindert. Neem hier een kijkje voor onze handleiding voor de droge huid.
 • Regelmatig reinigen - het is van vitaal belang om alleen zachte maatregelen te gebruiken om je huid te reinigen. Dit omvat lauw water, het gebruik van alleen je vingertoppen en reinigingsmiddelen zonder zeep zoals bijvoorbeeld milde vloeibare reinigingsmiddelen.
 • Het vermijden van agressieve topische producten - een verscheidenheid van verschillende huidverzorgingsproducten, waaronder exfoliërende producten, toners en reinigers, zijn gewoon te hard voor patiënten met rosacea. Je moet ook handmatige peeling met sponzen of ruwe doeken voorkomen.

Met behulp van de juiste soort huidverzorgingsproducten kun je ervoor zorgen dat de symptomen van je rosacea niet erger worden en het kan zelfs de risico's op symptomen verminderen.

Een huid met rosacea is een gevoelige huid en de irritatie van het gezicht kan worden veroorzaakt of verergerd door huidverzorgingsproducten. Dus het gebruik van zachte hypoallergene huidverzorgingsproducten, die irritatie voorkomen, is een belangrijke factor in het beheer van rosacea. Bovendien kunnen zachte huidverzorgingsproducten je helpen bij de opbouw en de barrièrefunctie van de huid, waardoor bacteriële overgroei kan worden voorkomen en de algemene gezondheid van de huid zal verbeteren.

rosacea eucerin

De barrièrefunctie van de huid bestaat uit twee componenten: de strateum corneum en de zuurmantel. De strateum corneum is de buitenste laag van de cellen op de huid. Deze cellen zijn dood, maar vormen een samenhangende barrière die belangrijk is bij het voorkomen van een infectie en UV-schade. De zuurmantel is een zeer fijn, licht zuur (pH tussen 4,5 en 6,2) laagje op het oppervlak van de huid dat wordt uitgescheiden door de talgklieren en dit laagje fungeert als een barrière tegen bacteriën, virussen en andere mogelijke verontreinigingen.

Zachte, hypoallergene huidverzorging voor rosacea moet een mild reinigingsmiddel, een zacht serum en een vochtinbrengende crème omvatten. Vermijd producten die allergenen zoals kleurstoffen, geurstoffen en formaldehyde bevatten. Ook moeten chemicaliën die de zuurmantel of de strateum corneum aantasten, zoals toners op basis van alcohol, mechanische/chemische peelings en retinols, worden vermeden.

Bescherming tegen de zon

Omdat blootstelling aan zonlicht een veel voorkomende trigger voor rosacea symptomen is, is de bescherming tegen de zon een must. Niet alleen veroorzaakt de warmte van het zonlicht blozen en flakkeringen maar de blootstelling aan ultraviolette straling kan ook veranderingen onder de huid, die rosacea verergeren, veroorzaken.

De beste optie voor iedereen met rosacea is om een breed spectrum zonnebrandmiddel te gebruiken. Gebruik tenminste een SPF van 30 of hoger. Daarnaast is het een goed idee om zonbeschermende kleding te gebruiken en 's middags de zon te vermijden.

De beste sunblock die je kunt gebruiken wanneer je rosacea hebt, is een middel dat een siliconen barrière creëert en niet degenen die op basis van alcohol zijn, omdat alcohol de huid kan irriteren.

Cosmetische camouflage

Wanneer de rosacea symptomen verschijnen kan het een optie zijn om het probleem met cosmetica te bedekken. Rode vlekken en blozen kunnen vaak goed genoeg worden bedekt zodat anderen er niets van zullen merken.

Voor vrouwen is het het beste om te beginnen met een groen-getinte concealer en het gezicht te bedekken met een goede vleeskleurige foundation. Voor mannen is het het beste om een groen-getint gezichtspoeder te gebruiken om de roodheid te verminderen.

Bij het kiezen van make-up is het het beste om te zoeken naar producten die geen olie bevatten en in het bijzonder naar producten die op het etiket vermelden dat ze geen comedogeen bevatten. Vermijd ook producten die alcohol, pepermunt, menthol, kruidnagelolie, eucalyptusolie, salicylzuur en hazelaarolie bevatten. Al deze ingredienten kunnen de huid irriteren en de symptomen veel erger maken.

Nu we de basisprincipes van rosacea kennen en weten hoe we maatregelen kunnen nemen om uitbraken en flakkeringen te vermijden, zullen we elk van de subtypen verder bekijken en informatie over de behandeling voor elk van hen geven.

Geneesmiddelen die je bij rosacea kunt gebruiken

Een crème die wordt gebruikt voor roodheid of rosacea is hydrocortison. Deze is verkrijgbaar in of 0,5% of 1,0%. Deze crème is een zeer milde anti-inflammatoire crème in de steroïde categorie. Het zal enigszins de roodheid verminderen. Het zal echter niet de onderliggende oorzaken van rosacea aanpakken.

Het gebruik van de hydrocortison crème, terwijl je wacht op een consult met je arts, is waarschijnlijk prima. Maar gebruik het niet voor lange perioden of samen met andere behandelingen. Bijna alle steroïde crèmes kunnen bij verkeerd gebruik de huid dun maken en permanente verwijding van de bloedvaten in de huid veroorzaken. In het algemeen zijn hydrocortison 0,5% en 1% niet sterk genoeg om dat te veroorzaken, tenzij je ze vele malen per dag gedurende een lange periode van tijd gebruikt. Gebruik ze ook niet te lang rond de ogen en doe dit niet zonder dit eerst te bespreken met je dermatoloog.

Hoe dan ook, ik weet niet echt of het gebruik van hydrocortison aan te raden is en het is zeker geen oplossing voor op de lange termijn. Aangezien er geen remedie voor rosacea is, moet je de producten je leven lang gebruiken en dat is niet mogelijk als je hydrocortison wilt gebruiken.

Een nieuwere crème die zonder recept te verkrijgen is, is Eucerin Redness Relief. Het is een reeks van producten die allemaal gebaseerd zijn op de twee belangrijkste ingrediënten: SymSitive en Licochalcone A. Sommige patiënten hebben hier goede resultaten mee bereikt.

Laten we eens een kijkje nemen bij de huidproducten van Eucerin.

Eucerin & Rosacea

Hoe werken de producten van Eucerin?

De site van Eucerin legt heel goed uit hoe de producten werken en wat hun effect op je huid is:

Aangezien een overgevoelige huid een verzwakte huidbarrière heeft, is er meer kans op irritaties en hyper-reactieve sensorische huidvezels worden gemakkelijk door stressoren geactiveerd. De zuiverheid van de formule en de anti-verontreiniging ingrediënten helpen intolerantie of allergische reacties te minimaliseren.

Wanneer de huid gevoeliger is, reageren de sensorische vezels in de epidermis sneller en veel sterker dan bij een normale huid, wat kan leiden tot onaangename gewaarwordingen op de huid. SymSitive* is de eerste werkzame stof die de sensorische vezelactivering in de huid kan reguleren, de gevoelige huid kan kalmeren en het biedt daarom onmiddellijke verlichting. Omdat de sensorische huidvezels minder prikkelbaar worden, reageren ze niet overdreven op stressoren. Na verloop van tijd zal de tolerantiedrempel van de huid toenemen en zo wordt de overgevoelige huid gekalmeerd.

Licochalcone A een natuurlijk anti-oxidant en een anti-inflammatoir ingrediënt dat snel huidirritaties kalmeert en roodheid zichtbaar vermindert. Het verzacht de roodheid en erytheem van de huid terwijl het de cellulaire stress bescherming verhoogt. (Bron: www.eucerin.com)

Symsitive? Licochalcone A? Waar hebben ze het over?

Deze twee ingrediënten zijn de basis van heel veel producten welke door Eucerin op de markt worden gebracht. Deze ingrediënten worden met name gebruikt in de producten die gericht zijn op psoriasis, eczeem en couperose. De site van Eucerin legt het heel duidelijk uit:

Symsitive

SymSitive * is een snelwerkend actief ingrediënt speciaal ontwikkelt voor de hypergevoelige huid. Het biedt directe verlichting omdat het de gevoeligheid reguleert van de zenuwvezels, die verantwoordelijk zijn voor de branderigheid, steken en tintelingen op de huid die voorkomen bij hypergevoelige huid. Het kalmeert de huid niet allen direct, maar het verhoogt ook de huid-tolerantie en na verloop van tijd helpt het om de weerstand van de huid tegen irriterende factoren verhogen. (Bron: www.eucerin.com)

Licochalcone A

Lichochalcone A is een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant die afkomstig is uit de wortel van de Chinese zoethoutplant. De antioxidatieve werking van licochalcone A wordt door die plant gebruikt om zijn cellen te beschermen tegen UV-straling. Het zorgt voor de opslag van antioxidanten in de diepere opperhuid en van dit ingrediënt is bewezen dat het bescherming biedt aan huidcellen die beschadigd zijn door onder invloed van de zon ontstane vrije radicalen. Wanneer licochalcane A wordt aangebracht op de geïrriteerde huid, vermindert roodheid en heeft het een verzachtende werking op de ontsteking. (Bron: www.eucerin.com)

Ingrediënten van Eucerin Redness Relief

Als we de ingrediëntenlijst bekijken, komen we een indrukwekkende opsomming van allerlei stoffen tegen. De één nog ingewikkelder dan de ander. Probeer het maar eens te begrijpen:

Water, glycerine, natriumlaurethsulfaat, carbomeer, fenoxyethanol, PEG-40 gehydrogeneerde castorolie, natrium methyl cocoyl taurate, PEG-7 glyceryl cocoate, decylglucoside, glycyrrhiza inflata wortelextract, xanthaangom, natriumhydroxide, methylparabeen, butylparabeen, ethylparabeen, Isobutylparaben, propylparabeen benzofenon-4

Tenzij je een wetenschapper bent, klinkt dit allemaal als abracadabra. Laten we eens kijken wat al die moeilijk klinkende woorden eigenlijk betekenen:

 • Water: moge duidelijk zijn; gewoon helder water.
 • Glycerine: glycerol (glycerine) is een eenvoudige viskeuze vloeibare verbinding van suiker en alcohol, vrij van kleur of geur en wordt gebruikt om gladheid, smering en het vasthouden van vocht te verbeteren.
 • Natriumlaurethsulfaat: in eenvoudige termen: het helpt de vloeibare ingrediënten te laten samenwerken zodat het lichaam stoffen beter kan opnemen.
 • Carbomeer: wit, pluizig poeder afgeleid van acrylzuur en wordt in gels gebruikt om een onoplosbare vaste stof in een vloeistof te veranderen en het helpt om stoffen bij elkaar te houden.
 • Fenoxyethanol: fenoxyethanol voorkomt dat bacteriën zich verspreiden en voorkomt dat je product zal bederven.
 • PEG-40 gehydrogeneerde castorolie: in eenvoudige termen, het helpt vloeistoffen, die normaal gesproken niet zouden mengen of oplossen, te dwingen om te mengen.
 • Natrium methyl cocoyl taurate: zacht, op kokosolie gebaseerd, reinigingsmiddel dat producten helpt te verdikken en het zorgt voor vocht in de huid.
 • PEG-7 glyceryl cocoate: helpt 'krachtige' componenten, met inbegrip van olie en water, om in elkaar op te lossen waardoor het weggespoeld kan worden. Geeft het oppervlak van de huid een zacht en glad uiterlijk.
 • Decylglucoside: biologisch afbreekbare plantaardige actieve stof, die vooral wordt gebruikt in babyproducten en producten voor de gevoelige huid.
 • Glycyrrhiza inflata wortelextract (Licochalcone): Licochalcone is afgeleid van zoethoutwortelextract en dit is wat de Eucerin Redness Relief gel zijn gele tint geeft. Zoethoutwortelextract helpt bij het beheersen van de olieproductie en er is gebleken dat het potentiële anti-bacteriele, anti-inflammatoire en antioxiderende eigenschappen heeft.
 • Xanthaangom: komt uit glucose of glucosestroop en fungeert als een bindmiddel en verdikkingsmiddel om ingrediënten bij elkaar te houden en geeft het een mooi uiterlijk en een mooie textuur.
 • Natriumhydroxide: in kleine hoeveelheden gebruikt om te helpen de pH te controleren; staat ook wel bekend als loog.
 • Methylparabeen: antischimmelmiddel.
 • Butylparabeen: antimicrobieel bewaarmiddel.
 • Ethylparabeen: schimmeldodend conserveringsmiddel.
 • Isobutylparabeen: antimicrobieel bewaarmiddel.
 • Propylparabeen: een antischimmelmiddel en een farmaceutisch conserveermiddel.
 • Benzofenon-4: in water oplosbaar en als UV-filter veel gebruikt in zonnebrand. Stabiliseert geuren, houdt de kleur in tact en zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten niet gaan oxideren.

Ik moet toegeven, na mijn geïmproviseerde scheikundeles, waarin ik deze ingrediënten grondig heb bekeken, was ik een beetje verbijsterd. Wat had ik jarenlang op mijn gezicht gesmeerd? Als ik deze lijst bekijk, krijg ik spontaan heel veel waardering begin te krijgen voor producten die helemaal 100% natuurlijk zijn. Ik heb niets tegen Redness Relief van Eucerin want, zoals ik al zei, houd ik van de manier waarop het de gevoelige huid verzorgt, maar hoeveel van deze ingrediënten moet je dag na dag aanbrengen op de huid? Vooral alle parabenen?

Parabenen worden gebruikt in producten zoals conserveermiddel en zijn te vinden in alles van tandpasta tot scheerschuim en van shampoo tot gezichtsreinigingsmiddelen. De laatste tijd worden parabenen (met hun vermogen om oestrogeen na te bootsen), steeds vaker gekoppeld aan borstkanker aangezien er parabenen zijn gevonden in borstkanker tumoren maar er is nog geen direct verband vastgesteld. (Bron: www.wikipedia.com)

Beoordelingen van Eucerin

De beoordelingen van de producten van Eucerin lopen soms heel sterk uiteen. Op het internet kun je hele lijsten vinden. Het is niet echt duidelijk of dit wel of niet ‘gesponsorde’ beoordelingen zijn. Met andere woorden: Dit soort beoordelingen kunnen in sommige gevallen niet helemaal eerlijk zijn, omdat er bij de beoordelaars financiële belangen mee kunnen spelen. Maar uit de meest geloofwaardige beoordelingen heb ik even een kleine selectie gemaakt:

"Ik gebruik Finacea een keer per dag en ik gebruik de Eucerin Redness Relief lijn om mijn gezicht te wassen en te hydrateren.Mijn huid is al lang niet meer zo goed geweest. Ik had gemiddeld een keer per maand een uitbraak en vaak was dit zo ernstig dat ik hier antibiotica voor moest gebruiken. Nu hoeft dat niet meer". (Bron: rosacea-support.org)

"Ik heb het geprobeerd en was niet erg onder de indruk. Het deed niets voor mij." (Bron: rosacea-support.org)

"Ik houd echt van de Eucerin Sensitive Skin wash. Het is zeer zacht en het gaat lang mee. Eén knijpje schuim is genoeg, zodat je enkele maanden met dit product kunt doen. Ik heb ook de Redness Relief nachtcrème geprobeerd en hoewel ik denk dat sommige mensen het misschien hard vinden, hielp het bij mij wel. Ik heb ook de zonnebrandcrème gekocht en die werkt ook prima." (Bron: rosacea-support.org)

"Ik heb het reinigingsmiddel van Eucerin Redness Relief enkele maanden gebruikt en het werkt goed voor mijn huid, maar ik ben minder te spreken over de rest van de producten in de Redness Relief lijn." (Bron: rosacea-support.org)

Is Eucerin DE oplossing voor jouw rosacea?

Of Eucerin DE oplossing is voor jouw problemen met Rosacea, kan ik hier niet zeggen. Dat moet van persoon tot persoon bekeken worden, want iedere huid is weer anders, en iedereen zal dus ook anders reageren op een product zoals die van Eucerin. Of het voor jou werkt kun je maar op één manier bepalen: Gewoon proberen, tenminste als je niet bang bent voor de lange lijst ingrediënten met onbegrijpelijke namen:

Tot slot…

Rosacea is een veel voorkomende aandoening, die elke dag miljoenen mensen treft. In sommige gevallen zijn de symptomen licht en hoef je niet veel anders te doen dan zo af en toe gebruik te maken van een topische crème. Voor veel mensen zijn de symptomen soms zo ernstig dat er een verdere behandeling voor rosacea nodig zal zijn.

Of je nu last hebt van rosacea uitbraken of niet, het is van vitaal belang dat je altijd de juiste huidverzorging krijgt om rosacea te beperken en de ontwikkeling en de herhaling van uitbraken te voorkomen. Je kunt je gezichtshuid niet negeren en het vermijden van agressieve of schurende ingrediënten in je huidverzorging is van het allergrootste belang. Ga op zoek naar huidverzorgingsproducten die veilig, mild en effectief zijn bij het verzorgen van je gezicht, zonder dat het voor irritatie zorgt. Met andere woorden: Producten die zo veel mogelijk gebaseerd zijn op natuurlijke ingrediënten.

Bronnen

www.eucerin.com

www.rosacea-support.org

www.psoriasis.org

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ook ik heb sinds kort last van rosacea. van de huisarts een zalf gekregen. mijn huid stond volledig daarvan in de brand. direct weer mee gestopt. nu gebruik ik de zonnecreme factor 50 van eurcerin. gaat de goede kant op. mij n huid is heel droog en gevoelig nu. welke dagcreme raadt u mee aan van eucerin?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share