[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Frituren en je gezondheid
Leuke traditie, en ontzettend populair bij de kids, maar vaker dan één keer per week moet je dit beslist niet doen. Ook al ben je gezond aan het frituren, vet is vet. En het zijn veel calorieën en weinig voedingsstoffen!
Maar goed, het is een onderdeel van traditie en cultuur. Daarom in dit artikel een aantal belangrijke tips over hoe je het beste kunt frituren. Maar eerste even wat algemene informatie over oliën en vetten.
Hieronder de inhoud van het artikel
1: Verzadigde- en onverzadigde vetten
2: Frituurvet of frituurolie?
3: Gefrituurde frietjes of gekookte aardappelen?
4: Gezond frituren, kan dat?
5: Veilig frituren + video
Tot slot
1. Verzadigde- en onverzadigde vetten
Als je het over frituren hebt, komt natuurlijk altijd weer het vraagstuk naar boven over de verzadigde vetten en de onverzadigde vetten. Even voor alle duidelijkheid: Verzadigde vetten zorgen er voor dat je cholesterol hoger wordt.
Onverzadigde vetten hebben juist het tegenovergestelde effect: Je cholesterol gaat naar beneden. In de ideale wereld zou je dus moeten frituren in een vet of olie wat alléén maar uit onverzadigde vetten bestaat.
Juist, dat bestaat dus niet. Het is dus de kunst om een olie of vet uit te kiezen dat zo weinig mogelijk verzadigde vetzuren bevat, en zo veel mogelijk onverzadigde vetzuren.
Echter, je lichaam heeft ook zeker verzadigde vetten nodig. Het is dus niet de bedoeling om helemaal geen verzadigde vetten meer te eten, maar in de juiste hoeveelheid. Een interessant boek is ''Eat, Drink And Be Healthy'' waarin exact wordt uitgelegd hoe het nou zit met de vetten.
2. Frituurvet of frituurolie?
Je kunt op verschillende manieren frituren, maar welke soort vet of olie je ook kiest: Het blijft natuurlijk vet. Je hebt wel de keuze uit verzadigd vet, dus verkeerd vet, en onverzadigd vet, dus ‘goed’ vet. De meest verstandige keuze is dus onverzadigd vet. Dit vind je in de vorm van vloeibare plantaardige olie zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie en arachideolie (pindaolie).
De verkeerde vetten, en zelfs transvetten, vind je vooral in de vaste vetten. Dat zijn die grote witte blokken vast vet wat je in de pan moet smelten. Dit vet is soms van plantaardige oorsprong, maar meestal van dierlijke oorsprong. Dit is dus op voorhand een hele slechte keuze.
Erg slecht voor je gezondheid! Kies altijd voor vloeibare, plantaardige vetten.
Je kunt in de winkel ook speciale frituurolie krijgen. Dat is dan vaak een mengsel van verschillende soorten olie. Is een prima keus, maar let er wel op dat ze allemaal een plantaardige oorsprong hebben.
3. Gefrituurde frietjes of gekookte aardappelen?
Alle lekkernijen uit de frituurpan bevatten per definitie veel vet. Ook al doe je alles volgens de spelregels, er zal altijd wat vet opgenomen worden door de patat of de bitterballen. Het is daarom erg belangrijk om beslist niet vaker gefrituurde producten te eten dan 1 maal per week.
Om je een idee te geven over de hoeveelheden calorieën:
Een normale portie van ongeveer 200 gram aardappelen bevat ongeveer 150 kcal. Als je van deze zelfde portie van 200 gram patatjes gaat maken, en dus gaat frituren, spreken al snel van 500 kcal. Doe er dan nog eens lekkere mayonaise bij, dan stijgt dit zelfs naar 850 kcal. In hoeveelheid calorieën zit je dan al op 40% van je dagelijkse behoefte.
Maar om nou 3 porties friet met mayonaise per dag te nemen, is ook weer niet verstandig. Je mist dan heel veel goede voedingsstoffen door deze extreme eenzijdigheid van voeding. Niet doen dus!
4. Gezond frituren, kan dat?
Gezond frituren bestaat niet. Dit zou betekenen dat gefrituurde producten goed voor je gezond zouden zijn. Er bestaat wel ‘ongezond frituren’ en ‘minder ongezond frituren’. Om even op het laatste door te gaan, heb ik een aantal tips voor je:
- Olie moet je vervangen na maximaal 7 keer frituren. Dit is de vuistregel. Maar als je merkt dat de olie vreemd begint te ruiken, een vreemde nasmaak geeft, er troebel uit gaat zien, of als de olie schuimt of rookt, vervang dan sowieso de olie.
- Als de olie vervangen moet worden of het niveau wordt te laag, maak dan de hele bak leeg en voer de gebruikte olie af. Maak het apparaat schoon en gier er dan pas nieuwe olie in. Gooi dus nooit nieuwe olie bij oude olie om even aan te vullen. De kwaliteit van de olie blijft dan slecht.
- Na iedere keer frituren, zou je de (afgekoelde) olie moeten filteren met behulp van een koffiefilter of keukenpapier. Op deze manier ben je alle voedselresten kwijt. Deze voedselresten worden iedere keer weer meegebakken en gaan verbranden/verkolen. Dit smaakt niet lekker, en het is al helemaal niet goed voor je lichaam. Ook gaat je vet sneller in kwaliteit achteruit als je deze voedselresten laat zitten.
- Als de gefrituurde producten uit de pan komen, kun je deze het beste even uit laten lekker op keukenpapier of ander absorberend papier. Op deze manier verwijder je al een groot deel van het vet.
- Voorgebakken patat kun je het beste bakken op een temperatuur van 175 graden Celsius. Op sommige verpakkingen staat een temperatuur van 180 graden vermeld, maar dat is dan ook het maximum. Hou deze temperatuur goed in de gaten. Zodra er blauwe rook van de olie af komt, is de temperatuur te hoog. Als je de patat in té hete olie bakt, dan zal de buitenkant snel bruin zijn en zelfs verbranden, terwijl de binnenzijde nog niet gaar of heet is. Als je de patat in minder warme olie bakt, dan zal de patat, of een andere snack, zich heel snel volzuigen met frituurolie en zal er zich geen krokant korstje gaan vormen. Het resultaat is slappe frietjes die vreselijk vet zijn. Erg vies en heel erg slecht voor je gezondheid.
- Uit het vorige punt volgt logischerwijs dat je niet té grote hoeveelheden in één keer moet bakken. De temperatuur van de olie zal dan (tijdelijk) heel snel zakken, waardoor de producten zich alsnog vol kunnen zuigen met de frituurolie.
- Voor diegene die zelf frietjes wil maken, uit verse aardappelen, is het belangrijk om te weten het bewaren van de aardappelen erg belangrijk is. Als deze bij een té lage temperatuur bewaard worden, dan zal dit resulteren in té bruine frietjes. Dit komt doordat het zetmeel tijdens het bewaren afgebroken is door de lage temperatuur. Aardappelen zou je eigenlijk moeten bewaren op een temperatuur van ongeveer 8 graden.
- Niet alleen de temperatuur van het vet is belangrijk om het opnemen van vet te beperken, maar ook het oppervlakte per bepaalde hoeveelheid. Hoe groter het oppervlak, hoe meer vet er opgenomen wordt. het gaat nu te ver om dit wiskundig uit te leggen, maar neem van mij aan dat klein gesneden patat, de zogenaamde Franse frietjes, een groter oppervlak hebben dan dezelfde hoeveelheid Belgische patatten, die veel dikker gesneden zijn.
- Gebruik voor het frituren nooit Olijfolie Extra Vierge. Deze olie is helemaal niet geschikt om flink te verhitten. Al bij 180 graden gaat deze verbranden, en worden er transvetten gevormd. Deze olie bij voorkeur alleen gebruiken in de koude keuken, of héél matig verwarmen.
- Wat voor frituurvet of –olie je ook gebruikt, het maakt totaal geen verschil in het aantal calorieën. In alle gevallen is een gefrituurd product erg rijk aan calorieën.
- Kies voor plantaardige oliën. Deze soorten zijn vaak relatief arm aan verzadigde vetten, en rijk aan onverzadigde vetten. Het blijft natuurlijk vet, maar té veel verzadigde vetten eten is heel erg slecht voor je gezondheid en zal onder andere resulteren in een hoger cholesterol. Daarbij komt het feit dat vloeibare, plantaardige olie relatief heel weinig transvetzuren bevatten.
- Het is ook mogelijk om patatjes klaar te maken in de oven. De zogenaamde ovenfriet. Deze bevat uiteraard vele malen minder vet omdat ze droog gebakken worden. Let er wel op dat als je ovenfriet koopt, dat je deze inderdaad ook in de oven klaarmaakt. Als je ovenfriet in de frituurolie bakt, dan gaan zich veel schadelijke stoffen vormen door de hogere concentratie suiker die in ovenfriet zit. De suiker in frituurvet zorgt voor de vorming van Acrylamide.
5. Veilig frituren + video
Naast gezond frituren, is het ook belangrijk om veilig te frituren. dit filmpje bevat een hele korte, maar duidelijke, uitleg over hoe je veilig kunt frituren:
6. Tot slot…
Ok, je hebt nu de kennis om ‘minder ongezond’ te frituren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je vaker de frituurpan aan kunt zetten. Gefrituurde producten vallen nooit onder de meest gezonde etenswaar. Eén keertje per week is écht het maximum. Sta daarna nog wel even stil bij de sausjes die je erbij neemt. Mayonaise en ketchup staan niet bekend als de meest gezonde producten, en dan druk ik me erg zachtjes uit.
Een portie mayonaise bevat al snel 350 kcal.
Ik ben niet zo’n voorstander van calorieën tellen, maar dit zijn hoeveelheden waar je beslist niet omheen kunt.[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.friturenindehoreca.nl[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]
Hallo! Wat als ik niet friet of ander junkfood frituur, maar bloemkool?
Bloemkool frituren is natuurlijk wel veel beter. Maar het feit blijft dat je aan het frituren bent. Het gefrituurde product zal altijd vetten opnemen, en die zijn niet altijd even goed voor je lijf....
Wat ik niet snap is waarom frituren nu perse ongezond is en niet vaker dan 1x per week mag? Zijn toch voornamelijk onverzadigde, gezonde vetten. Daar is toch niets mis mee, sterker nog die heb je dagelijks nodig. Zolang je ervoor zorgt dat de hoeveelheid die je op een dag aan vet binnenkrijgt binnen de perken blijft, wat maakt het dan nog ongezond?
Inderdaad alles met mate, Jasper. Maar frituurvet heeft de vervelende neiging om te verbranden, waardoor transvetten ontstaan. En dat is nog steeds erg ongezond. Gevaarlijk zelfs.