Algemeen

Laatste Update: 5 april 2018

Alles over fysiotherapie + tips tegen pijnklachten

Fysiotherapie is een vorm van behandeling om, zonder het gebruik van medicijnen of chirurgie, lichamelijke aandoeningen of letsel aan het musculoskeletale en neuromusculaire systeem van het menselijk lichaam te verhelpen.

Fysiotherapie speelt tegenwoordig een belangrijke rol in ons leven en dat komt door onze levensstijl. Ze zijn experts in het herstellen van de bewegingsfunctie en het elimineren van pijn. Ondanks de wetenschappelijke inspanningen op het gebied van de fysische geneeskunde hebben steeds meer mensen pijnklachten. De grootste uitgaven in de zorg zijn voor de behandeling van pijn als gevolg van neuromusculaire en orthopedische aandoeningen. Omdat we met zijn allen steeds vaker en steeds langer zitten, is het belangrijk dat we ons gaan realiseren dat het gemakkelijker is om bewegingsstoornissen te voorkomen dan ze op latere leeftijd te moeten genezen. De bijdrage van fysiotherapeuten aan de kwaliteit van ons leven is echt enorm. Bij werkgerelateerde blessures en sportletsels is deze vorm van therapie vaak de laatste behandeling, die wordt gebruikt voordat de patiënt weer aan het werk kan of een sport weer kan gaan uitoefenen.

Is fysiotherapie een wetenschap?

Ja, in feite zijn er als gevolg van technologische ontwikkelingen in de afgelopen 15 jaar wetenschappelijke bewijzen geleverd, die de werkzaamheid van therapiebehandelingen ten opzichte van chirurgie en invasieve pijnbeheersingsinterventies valideren.

De behandeling is een op interventie gerichte variëteit van verschillende structuren en systemen in een menselijk lichaam, evenals hun interacties in het menselijk lichaam en hun interacties met de omgeving.

Is fysiotherapie een synoniem voor revalidatie?

Ja, het is een synoniem voor fysieke revalidatie. Een behandeling bij een fysiotherapeut valt onder de paraplu van de fysische geneeskunde.

Sommige van de nog steeds toegepaste methoden dateren uit de oude Griekse cultuur. Tijdens de Europese renaissance werden er verschillende bewegingsmethoden ontwikkeld om orthopedische stoornissen te behandelen.

Waarom zoeken mensen hulp bij een Fysiotherapeut?

Iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven baat hebben bij fysiotherapie. Hoewel het algemeen bekend is dat fysiotherapeuten blessures behandelen, bezoeken steeds meer Nederlanders ook wanneer zij (weer) de controle over hun gezondheid willen nemen en in goede vorm willen blijven fysiotherapeuten. De verschillende gebieden van de expertise van fysiotherapeuten omvatten:

 • Cardiorespiratoir- voorkomt, rehabiliteert en ondersteunt mensen die leven met of het risico lopen op ziekten en letsel die het hart en de longen treffen zoals bijvoorbeeld hartaandoeningen of astma. Fysiotherapeuten helpen patiënten zich voor te bereiden op het herstel na een operatie en schrijven oefeningen en andere interventies voor om de kwaliteit van het leven te verbeteren.
 • Kanker, palliatieve zorg en lymfoedeem- richt zich op een reeks behoeften van de patiënt, waaronder het behandelen, het beheersen of het voorkomen van vermoeidheid, pijn, spier- en gewrichtstijfheid en deconditionering.
 • Continentie en gezondheid van vrouwen- beheert en voorkomt incontinentie en bekkenbodemdisfunctie bij mannen, vrouwen en kinderen. Fysiotherapeuten kunnen helpen in gevallen dat zwangerschap en geboorte problemen hebben veroorzaakt en kunnen helpen bij post-partum zorg, borstvoeding, de menopauze, bedplassen, verzakking, verlies van blaas- of darmcontrole en ook mannen, die leven met of herstellen van prostaatkanker.
 • Ondersteuning van oudere mensen- kan helpen om gezond en actief ouder te worden. Fysiotherapeuten, die werken in de bejaardenzorg, helpen bij het beheersen of het voorkomen van de effecten van aandoeningen of risico's zoals osteoporose, incontinentie en vallen.
 • Het musculoskeletale gebied - voorkomt en behandelt cliënten met musculoskeletale aandoeningen zoals nek- en rugpijn. Technieken omvatten het aanpakken van onderliggende problemen, het voorkomen van spanning en letsel en het voorschrijven van oefeningen en andere interventies om de mobiliteit te bevorderen.
 • Neurologie- bevordert de beweging en de kwaliteit van leven bij patiënten met ernstige hersenschade, een dwarslaesie door trauma of bij patiënten die lijden aan neurologische aandoeningen zoals een beroerte, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose.
 • Orthopedie - helpt patiënten bij het voorkomen of beheersen van acute of chronische orthopedische aandoeningen zoals osteoartritis, reumatoïde artritis en amputaties. Fysiotherapeuten helpen de patiënten zich ook voor te bereiden op of te rehabiliteren van orthopedische chirurgie of een andere orthopedische ziekenhuisopname.
 • Gezondheid op het werk- ondersteunt de gezondheid en het welzijn van werknemers, vermindert veiligheidsrisico's op de werkplek, voorkomt en beheert letsel en ziekten en ondersteunt werknemers bij het terugkeren naar hun werk.
 • Pediatrie(ondersteuning van zuigelingen en kinderen) - is bedoeld om aandoeningen zoals plagiocephalie (misvormd hoofd of plat hoofd) te voorkomen of de ontwikkeling van een kind, zoals het aanpakken van vertragingen met zitten en lopen, onhandigheid of hyperactiviteit te ondersteunen.
 • Pijn- beheert of voorkomt pijn en de impact ervan op de functie bij patiënten met een psychologisch geïnformeerde en interdisciplinaire aanpak. Fysiotherapeuten werken samen met andere gezondheids- en sociale zorgverleners om pijn in het acute stadium van een letsel of aandoening te beheersen. Dit is inclusief het identificeren van psychosociale risicofactoren die tot chroniciteit kunnen leiden.
 • Sport - voorkomt, diagnosticeert en behandelt musculoskeletale en sportblessures bij alle soorten mensen, van professionele atleten tot alledaagse Australiërs.
 • Acupunctuur- helpt bij het beheersen van zowel chronische als acute aandoeningen zoals verstuikingen en verrekkingen, spinale disfunctie, artritis en neurologische aandoeningen.
 • Aquatisch gebied- met behulp van een zwembad behandelen fysiotherapeuten door middel van hydrotherapie patiënten met een veelheid aan aandoeningen, waaronder sportblessures, post-operatieve en orthopedische aandoeningen, rugpijn en/of verwondingen en artritis. Aquatische fysiotherapie is zeer populair in de ouderenzorg.

Een 'typische' fysiotherapie behandeling

Een typische behandeling van een fysiotherapeut bestaat niet. Iedere behandeling is uniek voor de behoeften van een patiënt en zijn gezondheidstoestand. De behandeling hangt ook af van de reikwijdte van de praktijk van de fysiotherapeut.

Toch kunnen we een aantal vaste ijkpunten in een behandeling ontdekken:

 • De toestand en de behoeften van de patiënt beoordelen en diagnosticeren.
 • Samenwerken met de patiënt om doelen te stellen en te bereiken - of dat nu het handhaven van mobiliteit en onafhankelijkheid in ouderenzorg is of het gaan lopen van een ​​marathon
 • Het ontwikkelen van een behandelings- of preventieplan dat rekening houdt met de levensstijl, de activiteiten en de algemene gezondheid
 • Voorschrijven van oefeningen.

9 feiten over fysiotherapie

Fysiotherapie is zo ingebakken in ons systeem, dat we denken dat we alles hierover wel weten. Nou, denk het niet…

Hier volgt een top 9 met dingen, die je over fysiotherapie misschien nog niet wist.

 • Fysiotherapeuten kunnen in verschillende omgevingen zoals ziekenhuizen, poliklinieken, privépraktijken, thuiszorgcentra, scholen, verpleeghuizen en zelfs op de Eerste Hulp werken.
 • Naast het werken in verschillende omgevingen zijn er ook verschillende soorten fysiotherapie. Deze omvatten orthopedische zorg, acute zorg, postoperatieve zorg, cardiovasculaire en pulmonale revalidatie, lymfoedeembeheer, wondzorg en neurologische rehabilitatie.
 • Fysiotherapeuten kunnen duizeligheid behandelen. Positieduizeligheid is de meest voorkomende vorm van duizeligheid en dit kan worden ervaren bij veranderingen in de houding of de beweging van het hoofd. Het is een disfunctie van het vestibulaire systeem in het binnenoor. Het kan in slechts één sessie met een fysiotherapeut met succes worden behandeld.
 • Fysiotherapeuten zijn hoog opgeleid. Een aantal jaar geleden kon je nog fysiotherapie met een bachelordiploma uitoefenen. Maar de reikwijdte van de gemiddelde praktijk en de kennis van de geneeskunde is in de laatste paar decennia enorm gegroeid en nu moet je hiervoor een opleiding volgen die minstens drie jaar duurt. Fysiotherapeuten moeten ook een medisch examen voor een raad afleggen om hun licentie voor de behandeling van patiënten te kunnen verkrijgen.
 • Fysiotherapeuten alléén kunnen de symptomen vaak niet verminderen. Helaas kunnen ze niet toveren. Fysiotherapie is alleen succesvol wanneer de patiënt en de therapeut samenwerken aan het opstellen van een behandelplan om de doelen van de patiënt te kunnen bereiken, en er daarna ook actief aan gaan werken.
 • Als je je fysiotherapeut vertelt dat een oefening gemakkelijk voor je is, kan het wat moeilijker worden gemaakt. Als je je fysiotherapeut vertelt dat je geen oefeningen kunt doen, zullen jullie een manier moeten vinden om ervoor te zorgen dat dit wel mogelijk is.
 • Wanneer een fysiotherapeut je vertelt dat hij een spier gaat masseren, voelt het misschien niet aan als die leuke ontspannende massage die je in de massagesalon krijgt. De massage, die wordt uitgevoerd tijdens de behandeling, is om de strakheid te verminderen en om de weefselmobiliteit van een specifieke spier, die erg ontstoken kan zijn of de bron van gewrichtspijn is, te verbeteren.
 • 'Zonder pijn geen vooruitgang' klopt niet altijd. Er zijn een paar diagnoses waarbij dit gezegde waar is, zoals bijvoorbeeld wanneer je na een knieoperatie aan een bewegingsbereik werkt, maar meestal moeten behandelingen en oefeningen relatief pijnvrij zijn. Als je wordt behandeld voor lage rugpijn of een overbelastingsletsel in een pees wil je bepaalde posities, die de toestand kunnen verergeren, zeker niet aannemen.
 • Het is zo belangrijk om je oefenprogramma voor thuis ook echt te doen! Het is niet zonder reden dat je fysiotherapeut de tijd en moeite heeft genomen om speciaal voor jou een ​​thuisprogramma te ontwerpen. Als je hun aanbeveling tijdens de therapie of nadat je bent ontslagen niet opvolgt, heb je daar alleen jezelf mee omdat je dan niet verderkomt en hetzelfde probleem blijft terugkomen.

Meest voorkomend bij de fysiotherapeut: lage rugpijn

Tot 80% van de Nederlandse bevolking ervaart op enig moment tijdens hun leven rugpijn. Meestal is het probleem mechanisch van aard en het resultaat van een slechte houding, repetitieve bewegingen of verkeerd tillen (in tegenstelling tot letsel, infectie of ernstige ziekten zoals kanker).

Als je voor rugpijn een conventionele arts bezoekt (wat eigenlijk de op één na meest voorkomende reden is voor doktersbezoeken), word je hoogstwaarschijnlijk slechts een oppervlakkige behandeling aangeboden.

Pijnstillende medicijnen behoren tot de meest voorkomende behandelingen, gevolgd door steroïde-injecties en zelfs operaties. Naast het feit dat het voor bijwerkingen zorgt, leidt geen van deze oplossingen tot volledig herstel, waardoor veel patiënten nog steeds worstelen met rugpijn en waardoor dit ook vaak chronisch wordt.

Fysiotherapie kan een prima oplossing zijn in het behandelen van lage rugpijn. Oefeningen, en de begeleiding van een fysiotherapeut, zijn vaak effectiever dan een afspraak met je huisarts, die vaak weinig kan doen.

En als je naar een fysiotherapeut gaat voor je lage rugpijn, overweeg dan ook eens de volgende tips.

Overleg dit wel vooraf met je fysiotherapeut of behandelend arts. Het is beslist niet de bedoeling dat andere behandelingen of oefeningen de plannen van je fysiotherapeut gaan doorkruisen.

15 tips om op een natuurlijke manier van je rugpijn af te komen

Deze lijst bevat therapieën, die ik ben tegengekomen of persoonlijk heb gebruikt, maar je moet even bekijken of dit in jouw geval ook de beste oplossing zal zijn.Het is ook geen vervanging voor medische hulp.

 1. Chiropractische zorg

Het zien van een gekwalificeerde chiropractor is, als je lijdt aan een vorm van chronische pijn waaronder rugpijn, een verstandige optie. Een onderzoek onthulde zelfs dat chiropractische zorg vaak beter is dan medicatie voor de behandeling van musculoskeletale pijn.

 1. Strekoefeningen, en dan vooral de Egoscue-methode

Deelnemers die 52 minuten lang strekoefeningen deden (die de romp- en beenspieren benadrukten) hadden evenveel rugpijn als degenen die yogalessen volgden. De manier waarop je rekt, is heel belangrijk en statisch rekken kan echter zelfs tot irritatie en letsel leiden.

Een andere optie is de Egoscue-methode wat een reeks zeer specifieke houdingen en speciale oefeningen zijn, die kijken naar de speciefieke doelen en problemen van een persoon. Egoscue helpt het spierevenwicht en de uitlijning van het skelet te herstellen en wordt vaak als een natuurlijke methode voor pijnverlichting gebruikt. Persoonlijk werkte deze methode bij het elimineren van de pijn die ik had toen ik uit mijn stoel omhoog kwam of uit de auto stapte goed voor mij.

 1. Krachttraining

Een regelmatige krachttraining helpt om je ​​rug- en kernspieren te versterken, wat essentieel is voor zowel het verlichten van pijn als voor het voorkomen van letsel. Maar natuurlijk niet overdrijven!

 1. Osteopathische manipulatie

Osteopatische manipulatie, waarbij bewegende gewrichten terug op hun plaats kunnen komen door zacht weefsel te masseren en je gespannen spieren te ontspannen, bleek chronische lage rugpijn te kunnen verminderen. Voor deze uitkomst is er onderzoek onder 455 mensen gedaan. Deelnemers ontvingen acht weken lang osteopatische manipulatie, een schijnbehandeling of ultrasone therapie.

63% van degenen, die osteopathische manipulatie hadden gehad, rapporteerde een gematigde verbetering van hun pijn terwijl de helft zei dat ze een aanzienlijke verbetering voelden.

 1. Verminder je stress

Mensen met aanhoudende negatieve gedachten en angsten hebben meer kans op het krijgen van rugpijn. De Emotional Freedom Technique (EFT) leent principes van de acupunctuur, in die zin dat het je helpt om je subtiele energiesysteem weer in balans te brengen.

Het helpt bij het oplossen van onderliggende, vaak onbewuste, negatieve emoties, die je fysieke pijn kunnen verergeren. Door met je vingertoppen op gevestigde acupunctuurpunten te kloppen, komt je energiesysteem opnieuw in balans, waardoor de pijn kan worden vermindert en je stress verdwijnt.

 1. Meditatie

Meditatie kan een krachtige pijnstiller zijn. Onder vrijwilligers, die nog nooit eerder hadden gemediteerd, ondervonden degenen die vier lessen van 20 minuten volgden om een ​​meditatietechniek te leren (een vorm van mindfulness-meditatie) een aanzienlijke pijnverlichting - een vermindering van 40% in pijnintensiteit en een reductie van 57% in de intensheid van de pijn.

 1. Yoga

Yoga, wat vooral nuttig is voor het bevorderen van de flexibiliteit en de kernspieren, is ook bewezen nuttig te zijn als je last hebt van rugpijn. Mensen met lage rugpijn die één yogales per week volgden, hadden een grotere functieverbetering dan degenen die medicijnen of fysiotherapie kregen. De Yoga Journalheeft een online-pagina, die specifieke houdingen demonstreert die zeer nuttig kunnen zijn.

 1. Massage

Massage maakt endorfines vrij, die helpen om ontspanning te veroorzaken en de pijn te verlichten. Gedurende tien weken lang een massagetherapie bood volgens een onderzoek meer verlichting van de rugpijn dan andere soorten behandelingen en de voordelen duurden minimaal zes maanden.

 1. Acupunctuur

Acupunctuur kan een andere goede optie zijn. In één analyse,concludeerden elf onderzoekers dat acupunctuur een duidelijk effect heeft op het verminderen van chronische pijn, zoals rugpijn en hoofdpijn en dat dat dan vaak beter is dan bij een standaard pijnbehandeling.

 1. K-lasertherapie

Een K-laserbehandeling kan verschillende voordelen voor het lichaam bereiken. Ten eerste helpt de behandeling met infraroodlasertherapie de pijn te verminderen, de ontsteking te verminderen en de genezing van het weefsel te verbeteren - zowel in harde als zachte weefsels, waaronder spieren, gewrichtsbanden of zelfs botten.

Deze voordelen zijn het resultaat van een verbeterde microcirculatie omdat de behandeling de rode bloedcelstroming in het behandelingsgebied stimuleert. De veneuze en de lymfatische terugkeer is daardoor ook verbeterd, evenals de oxygenatie van die weefsels.

Ten slotte stimuleert de behandeling het cytochrome oxidase-enzym in de mitochondria van de cellen. Dit is echt één van de belangrijkste ontdekkingen in de hele wetenschap van lasertherapie.

In het bijzonder zijn de beschadigde cellen het doelwit omdat de beschadigde cellen gemakkelijker fotonen van licht accepteren terwijl gezonde cellen deze extra energie niet nodig hebben. Zoals uitgelegd door Dr. Phil Harrington, die een expert is in het gebruik van K-lasertherapie:

Door het cytochrome oxidase-enzym te stimuleren, gebruiken we die zuurstof in de ademhalingsketen binnenin de mitochondria, waardoor er meer ATP voor die cel wordt geproduceerd. Dus ongeacht wat voor soort cel het is, het zal op een hoger niveau kunnen functioneren.

De drie infrarode golflengten van de K-Laser, de hemoglobine en het enzym stimuleren op efficiënte wijze het cellulaire metabolisme. De K-Laser is uniek omdat het de enige Klasse 4-lasertherapie is die drie infrarode golflengten gebruikt die diep in het lichaam doordringen om gebieden zoals de wervelkolom en de heup te kunnen bereiken.

 1. Cognitieve gedragstherapie

Praten met een therapeut met als focus het veranderen van je gedachten en je gedrag, hielp de rugpijn al na slechts zes weken te verminderen. Na een jaar rapporteerde bijna 60% van degenen die een cognitieve gedragstherapie hadden gekregen dat hun pijn helemaal verdwenen was (in vergelijking met 31% van degenen die geen therapie ontvingen).

 1. Tai Chi

Tai Chi, een vorm van Chinese vechtkunst, is een oude vorm van zelfverdediging waarvan wordt gezegd dat het de balans van 'yin en yang' in je lichaam ondersteunt, waardoor de stroom van 'qi' of levensenergie wordt verbeterd. Vaak omschreven als ‘meditatie in beweging’ of ‘bewegende meditatie’, neemt de activiteit je lichaam mee door een specifieke reeks sierlijke bewegingen. Je lichaam is voortdurend in beweging en na elke beweging stroomt direct de volgende in. Er is uit onderzoek gebleken dat een Tai Chi-programma van tien weken de pijn en de invaliditeit bij mensen met aanhoudende lage rugklachten kan verbeteren.

 1. Smeerwortel

Smeerwortel, een soort struik, wordt traditioneel gebruikt om ontstekingen te verminderen en aangetaste, verstuikte of gespannen spieren en gewrichtsbanden te genezen. Onderzoek toont aan dat zalf met smeerwortelextract de rugpijn aanzienlijk kan verminderen, hoewel je het niet langer dan tien dagen moet gebruiken omdat dit bij chronisch gebruik tot schade aan de lever kan leiden.

 1. Watertherapie

Watertherapie, die wordt uitgevoerd in een zwembad, is een zachte manier om lage rugpijn te verlichten. Dit is met name handig voor mensen die slecht te been zijn en zwangere vrouwen.

Natuurlijke oplossingen voor krachtige pijnverlichting

Hoewel een behandeling van een fysiotherapeut nagenieg nooit samengaat met pijn, kan het toch voorkomen dat je pijn hebt. Pijn is op een natuurlijke manier op te lossen.

Maar nogmaals: ALTIJD overleggen met je behandelend arts!

Probeer deze remedies dan eerst voordat je nadenkt over het gaan gebruiken van voorgeschreven pijnstillers, steroïde injecties of om een operatie, van welke aard dan ook, te ondergaan.

 • Elimineer de meeste granen en suikersuit je dieet en als dat niet lukt verminder dan je inname. Het vermijden van granen en suikers verlaagt je insuline- en leptinespiegels en vermindert de insuline- en leptine-resistentie, wat een van de belangrijkste redenen is waarom inflammatoire prostaglandinen worden geproduceerd. Dat is de reden waarom het stoppen van suiker en snoep zo belangrijk is voor het beheersen van je pijn en bij het stoppen van andere soorten chronische ziekten.
 • Eet een ​​dierlijk omega-3-vet van hoge kwaliteit. Mijn persoonlijke favoriet is krill-olie, die zeer absorbeerbare aan fosfolipiden gebonden omega-3-vetzuren bevat. Omega-3-vetten zijn voorlopers van ontstekingsmediatoren, die prostaglandinen worden genoemd. (eigenlijk werken ze net als ontstekingsremmende pijnstillers, ze manipuleren namelijk de prostaglandinen.)
 • Optimaliseer de productie van vitamine D in je lichaam door regelmatige blootstelling aan de zon te krijgen en wat verschillende mechanismen in je lichaam beter zal laten werken om je pijn te verminderen.

Alles over Fysiotherapie

 • Astaxanthineis één van de bekendste in vet oplosbare antioxidanten. Het heeft zeer krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en werkt in veel gevallen veel effectiever dan ontstekingsremmende geneesmiddelen. Meestal moet je hogere doses gebruiken en je hebt mogelijk 8mg of meer per dag nodig om dit voordeel te kunnen bereiken.
 • Gember: dit kruid heeft een krachtige ontstekingsremmende werking en biedt pijnverlichting en maagverzachtende eigenschappen. Verse gember kun je in kokend water laten trekken om er een soort thee van te maken of geraspt in groentesap gebruiken.
 • Curcumine of kurkuma: in een onderzoek bij patiënten met osteoartritis hadden degenen die 200 mg curcumine per dag aan hun behandelplan hadden toegevoegd minder pijn en konden ze zich beter bewegen. Uit een eerder onderzoek bleek ook dat een kurkuma-extract bestaande uit curcuminoïden de ontstekingsroutes blokkeerde, waardoor de overproductie van een eiwit dat zwelling en pijn veroorzaakt effectief werd voorkomen.
 • Boswellia: ook wel bekend als serata bevat specifieke actieve ontstekingsremmende ingrediënten. Dit is een van mijn persoonlijke favorieten, omdat ik heb gezien dat het goed werkt bij veel patiënten met reumatoïde artritis.
 • Bromelaïne: dit enzym, dat voorkomt in ananas, is een natuurlijke ontstekingsremmer. Het kan in supplementvorm worden ingenomen, maar het eten van verse ananas, inclusief een deel van de bromelain-rijke stengel, kan ook nuttig zijn.
 • Cetylmyristoleate (CMO): deze olie, gevonden in vis en boter gemaakt van zuivel, werkt als een ‘gewrichtssmeermiddel’ en is ontstekingsremmend. Ik heb dit zelf gebruikt om ganglioncysten te verlichten en een mild irritant carpaaltunnelsyndroom dat opduikt wanneer ik te veel typ op niet-ergonomische toetsenborden.
 • Teunisbloem-, zwarte bessen- en borage-oliën: deze bevatten het essentiële vetzuur gamma-linolzuur (GLA), dat nuttig is voor de behandeling van artritische pijn.
 • Cayennecrème: ook wel capsaïcinecrème genoemd. Deze specerij is afkomstig van gedroogde hete pepers. Het verlicht de pijn door de hoeveelheid van de stof P, een chemische component van zenuwcellen die pijnsignalen naar uw hersenen stuurt in het lichaam uit te putten.
 • Medicinale cannabisheeft als een natuurlijk analgeticum een lange geschiedenis. De medicinale eigenschappen zijn te danken aan de hoge hoeveelheden cannabidiol (CBD) (ongeveer 10-20%), medicinale terpenen en flavonoïden. Er bestaan ook cannabisvariëteiten, die erg weinig tetrahydrocannabinol (THC) bevatten - het psychoactieve bestanddeel van marihuana dat je het gevoel geeft 'stoned' te zijn - en hoog zijn in medicinale CBD.

Tot slot

De fysiotherapeut is in ons hedendaagse medische stelsel inmiddels niet meer weg te denken. Hoewel de meeste mensen Fysiotherapie vaak koppelen met sport en de behandeling van rugpijn, is het toepassingsgebied van een fysiotherapeut vele malen groter.

Overleg even met je huisarts of fysiotherapie iets is voor jouw lichamelijke problemen!


Bronnen

www.csp.org.uk/your-health/what-physiotherapy

www.online.physio/what-does-a-physiotherapist-do/

physioworks.com.au/FAQRetrieve.aspx?ID=30872

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Interessant artikel over fysiotherapie. Ik ga binnenkort voor de eerste keer nar de fysio voor mijn knie en ik ben erg benieuwd. Ik hoor er goede dingen over en denk dat het mij zal helpen. Tegen de pijn gebruik ik inderdaad ook CBD olie, een natuurlijk middel.

 2. Mijn moeder heeft vaak last van haar rug na een lange dag werken en zou graag van de pijn af willen. Het is goed om te lezen dat dit een veel voorkomende klacht is en doormiddel van fysiotherapie goed behandeld kan worden. Ik zal dit aan mijn moeder aanraden, hopelijk kan ze behandeld worden en van haar klachten afkomen. Bedankt voor het delen van dit handige artikel!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share