Cholesterol Dieet

Laatste Update: 18 januari 2023

Gevaren van een cholesterol dieet

Een standaard vetarm cholesterol verlagend dieet kan wellicht één van de grootste misvattingen zijn op het gebied van voeding en gezondheid.

Veel mensen hebben te kampen met hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterol en nog meer. Het gevolg is een verhoogd risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Het advies is daarom vaak ook dat je vetarm moet eten, maar dit is slechts een onderdeel van de puzzel, en kan zelfs gevaarlijk zijn wanneer je niet goed oplet of geen rekening houdt met andere problemen zoals diabetes! (1)

Als je te hoge cholesterolwaarden hebt dan weet je dat je moet opletten op de hoeveelheid vetten per dag, dat is bekend. De logische keuze is om meer voedingsmiddelen te kopen die vetarm zijn. Maar vetarm eten is niet altijd beter voor je gezondheid.

Sterker nog, het kan zelfs gevaarlijk zijn!

Het klopt dat we moeten opletten met wat we eten en hoeveel vetten we eten. Het probleem van veel vetarme producten zijn dat er veel suikers / snelle koolhydraten in verwerkt zijn. De waarheid is dat wanneer je een label ziet met ‘’vetarm’’ dat je automatisch denkt dat het goed voor je is.

Zelf kwam ik hier laatst achter toen ik langs de chips afdeling liep en een zak chips zag ‘’laag in vet’’. Nieuwsgierig als ik ben wanneer het gaat om voeding en gezondheid bekeek ik de voedingslabel.

Weliswaar was het aandeel totale vetten veel lager dan vergelijkbare producten, maar de hoeveelheid koolhydraten was VELE MALEN hoger. Nog een goed voorbeeld is magere yoghurt.

Zelf eet ik dagelijks magere yoghurt met havermout. Echter, waar ik achter kwam is dat niet elke magere yoghurt hetzelfde is. Sommige (vaak goedkopere magere yoghurts) hebben veel meer suikers dan de normale volle yoghurt. Idem dito met melk!

yoghurt label

Het probleem van te veel suikers is dat het voor talloze gezondheidsklachten kan zorgen. Veel suikers eten zorgt voor een hogere bloedsuikerspiegel. Dit heeft als nadeel dat je ook meer last krijgt van ontstekingen in je lichaam. Die kunnen de binnenste cellen van je aderen beschadigen waardoor cholesterol daar blijft plakken. Tevens wordt de kans op aderverkalking ook nog eens groter.

Het kan zelfs voor leverschade zorgen (2).

Daarbij zijn veel mensen het gewend om voedingsmiddelen te eten met veel suikers vanwege de smaak. Het lijkt er zelfs op dat er sprake is van een conditionering. Zelf was ik ook een zoetekauw toen ik wat jonger was, het heeft een hele tijd geduurd voordat mijn smaakpupillen weer gereset werden en dat groente lekker smaakt. Hierdoor eet je eigenlijk niet gezond genoeg, omdat gezonde voeding niet lekker genoeg is.

Wil je meer weten over de gevaren van suikers? Hier heb ik het eBook voor je geplaatst (als je internet explorer gebruikt kan het zijn dat het eBook niet goed weergegeven). Je kunt dan het beste op de onderstaande link klikken met rechts en opslaan op je computer.

Gevaar van suikers e-Book

Gevaar van te veel vetten

Voor het verlagen van je cholesterol is het zeker belangrijk om ook te letten op de hoeveelheid vetten. Dit komt omdat vetten van zich zelf veel gemakkelijker omgezet worden in lichaamsvet. Daarbij is er genoeg onderzoek waarin wordt aangetoond dat vet eten het cholesterol verhoogd. Dit betekent echter dus niet dat je al het vet moet schrappen. Er zijn meerdere soorten vetten en daarin moet je goed onderscheid maken.

[pullquote]Cholesterol is een substantie dat in het lichaam wordt gemaakt door de vetten die je binnenkrijgt.[/pullquote]

Met name de zogenaamde verzadigde vetten en transvetten zijn extreem slecht voor je in grote hoeveelheden. Deze tref je met name aan in bewerkte voedingsmiddelen, zuivelproducten, vlees etc. Je kunt koekjes, hamburgers en pizza het beste laten staan om transvetten te vermijden.

Dit kan zelfs leiden tot geheugenproblemen (3).

Met name verwerkte granen, oliën hoog in omega 6 zoals soja en maisolie, zijn pas écht slecht voor je. Deze en meer zijn écht verantwoordelijk voor veel gezondheidsaandoeningen wereldwijd. Maar hier wordt bijna nooit goed naar gekeken, er wordt meer de focus gelegd op vetarm!

Sterker nog, deze voedingsmiddelen worden zelfs aanbevolen door instanties voor je gezondheid. Niet geheel toevallig worden de bovenstaande voedingsmiddelen VEEL gebruikt in de bekende fastfood ketens.

Deze ''lege voedingsmiddelen'' bevatten voornamelijk omega 6 en geen omega 3. Dit kan zelfs gevaarlijk voor je gezondheid zijn vanwege deze onbalans tussen vetzuren. Je hebt meer omega 3 nodig dan omega 6 voor een gezonde verhouding van HDL-cholesterol ten opzichte van LDL-cholesterol.

Probeer dus vooral minder transvetten, verzadigde vetten en omega 6 vetzuren te eten.

Chronische Aandoeningen

Wanneer je kijkt naar chronische aandoeningen waaronder hoog cholesterol, hypertensie, obesitas, diabetes en meer worden dat grotendeels veroorzaakt door extreme hoeveelheden snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen uit graan.

Hierin zitten overmatige hoeveelheden omega 6 vetzuren in verwerkt en afkomstig uit plantaardige oliën. Plantaardige oliën van soja, mais en zonnebloemolie, een goede tip is om daarom goed op te passen en de labels te lezen of er sprake is van plantaardige oliën.

Een goede balans tussen omega 3, 6 en 9 is extreem belangrijk voor je gezondheid en het verlagen van cholesterol!

Videofragment Cholesterol & Vetarme Voeding

Tot slot...

Cholesterol alleen is zeker niet de vijand. Je hebt het nodig voor een gezond lichaam en je lichaam maakt zelfs zelf cholesterol aan. De beschadigingen aan de aderen kunnen ook veroorzaakt worden door vetarme voedingsmiddelen hoog in omega 6 en suikers/snelle koolhydraten. Deze zorgen namelijk voor hogere ontstekingswaarden waar vooral de binnenste cellen van de aderen niet tegen kunnen.

Vanzelfsprekend moet je ook letten op de hoeveelheid vetten die je eet, maar dan met name de verzadigde en transvetten. Deze verhogen samen met de verborgen suikerbommen je (slechte) cholesterol.

Het belangrijkste is om een evenwichtige verhouding te vinden tussen de verschillende voedingsmiddelen en je daaraan te houden! Mijn eigen methode gaat uit van de juiste verhouding en daarom verlaagt je niet alleen je cholesterol, maar verbeter je je hele gezondheid!

Probeer vooral plantaardig te eten en vetzuren uit mager vlees of vis te halen. Omega 3 zit bijvoorbeeld in zalm en in olijven. Het Mediterrane dieet is erg aan te bevelen. Daarnaast is beweging ook belangrijk voor het verlagen van je cholesterol.

.

Bronnen:

 1. https://academic.oup.com/ajcn/article/82/5/957/4607675
 2. https://www.nature.com/articles/482027a
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0197458017302105

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik voel me de laatste weken slap lusteloos alsof het mijn laatste dag is
  hart specialist geweest alles was prima
  bloed laten trekken cholestrol zou 167 zijn veel te hoog zeiden ze ik ben 50j
  mijn slecht gevoel heeft blijkbaar niets met mijn cholestrol te maken en waar het vandaan komt weten ze niet
  krijg papier mee om op mijn voeding te letten ,maar ik had zelf al opgeschreven gehad wat ik eigenlijk eet wat niet veel is en overeenstemde met de lijst van de dokter
  bijna dagelijks wok met verse groenten - vis of kip - soms met een beetje volkoren rijst
  s'avonds een goede dikke groetensoep met 2 sn bruin brood

  tot voor 2j terug at ik vet met hopen dus boter laten smelten als saus vd aardappelen
  een halve cm boter op mijn boterham enz enz het kon echt niet vettig genoeg zijn
  en toen was mijn cholestrol te laag raar maar waar

  ik heb al eerder gemerkt dat ik op veel dingen anders reageer dan de normale mens
  bananen,rijst chocolade daar krijg ik diaree van
  pruimen en fruitsap dat stopt bij mij

  kan de verandering van mijn eetgewoonte mijn cholestrol de hoogte ingejaagd hebben gehad?
  gaan de cholestrol pillen die ik nu moet gaan nemen dan ook niet ze de hoogte injagen?

  graag zou ik weten of er nog mensen zijn met dit probleem

  1. Cholesterol wordt voor een groot deel door het lever zelf gemaakt, waardoor een voedingspatroon niet alles zeggend is wat betreft je cholesterolwaarden. Echter, het is mogelijk dat een wijziging in je voedingspatroon je cholesterol laat stijgen. Echter, je voedingspatroon ziet er goed uit waardoor voeding waarschijnlijk niet de oorzaak is van je cholesterolwaarden alleen. Er kunnen meerdere factoren bijdragen waaronder stress en eventueel bijwerkingen van medicijnen.

   Het is belangrijk om de bijsluiter door te nemen en te overleggen met je arts. Essentieel wat betreft voeding is om voldoende onverzadigde vetzuren (omega 3) binnen te krijgen omdat deze een goede invloed hebben op je HDL cholesterol. Evenals lichaamsbeweging omdat dat je cholesterol ook doet dalen.

   Voor meer (natuurlijke) tips neem dan een kijkje op de blog:

   https://www.optimalegezondheid.com/cholesterol/

   Succes!

 2. Ik alleen drink ijsthee zero tijdens de tweede afgelopen jaar en helmaal geen suiker in koffie of thee , en eet geen vet ,en eet kass slankie +20 2 stukkjes per dag met vier of vijf brown brood per dag ,en rook helmaal niet en drink helemaal geen alchohol in mijn leven , dus mijn vraag is is sojamelk light ook niet gezond of gevaar voor mij ?

 3. L.S.,
  Ik heb het boek "De grote Cholesterol Leugen" gelezen. Volgens deze professor en onderzoeker is het verlagen van het Cholesterol (minder dan 5.0 zelfs gevaarlijk. Mijn cardioloog wil echter dat mijn cholesterol ongeveer 2. is. Hij zegt dat dit de norm is voor Nederland. In Frankrijk, waar ze een gemiddeld `cholesterol hebben van 6,3 komen toch de minste hartinfarten voor???. Ook is er een zeer gerenommeerd professor en hartchirurg in Amerika die jarenlang (gemanipuleerd door de medicijnenmaffia) mensen aanraadde om het cholesterol drastisch te verlagen. Hij heeft openlijk zijn excuses aangeboden voor de in zijn ogen misdadige lobby waaraan hij heeft meegewerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share