Mentale Gezondheid

Laatste Update: 18 januari 2017

Gezond eten om depressies te voorkomen of te behandelen

Depressie is één van die ziektes die worden aangeduid met de term 'beschavingsziekte'. Daarmee wordt bedoeld dat ze vaker voorkomen in de ontwikkelde westerse wereld dan in ontwikkelings- of groeilanden.

Eén mogelijke verklaring is natuurlijk dat de ziekte minder gediagnosticeerd wordt omdat in deze landen de mensen nu eenmaal meer bezig zijn met hun fysieke overleven dan met psychologische klachten.

In dit artikel leer je alles over het effect van gezond eten en een gezonde leefstijl om depressies te voorkomen en behandelen!

Maar een andere verklaring kan misschien zijn dat ons westerse dieet te eenzijdig is en onrechtstreeks een chemisch onevenwicht in ons brein veroorzaakt.

Er zijn nogal wat aanwijzingen dat gezonde voeding inderdaad samengaat met een goede geestelijke gezondheid. Wat moet je dan eten om je brein gezond te houden, en meer specifiek om depressies te voorkomen of behandelen? Dat is het onderwerp waar we hier uitgebreider op zullen ingaan.

Je brein is in veel opzichten een orgaan als alle andere. Het brein is voor z'n functioneren afhankelijk van de bouwstoffen uit voeding. Lange periodes van ongezond eten zorgt ervoor dat het kleine chemische fabriekje dat ons brein uiteindelijk is niet meer de juiste grondstoffen heeft om optimaal te werken.

De gevolgen kunnen zich op verschillende vlakken laten voelen: concentratiestoornissen, leerproblemen, depressies...

Maar zoals bij andere aandoeningen waar voeding een rol speelt geldt ook hier weer: als een fout dieet (deels) de oorzaak van de aandoening is bestaat de remedie waarschijnlijk ook deels in het volgen van een goed uitgebalanceerd dieet.

Hieronder vind je een overzicht van natuurlijke ingrediënten en supplementen die je in je dieet kan verwerken om depressies te voorkomen of te behandelen.

Sint-janskruid

Waarschijnlijk één van de bekendste natuurlijke kruiden tegen depressies. Dit kruid wordt reeds lang gebruikt in traditionele natuurgeneeskunde niet alleen bij depressies maar ook tegen zenuwachtigheid en slaapproblemen.

Uit een overzicht van meer dan 20 klinische studies bleek recent dat het in vergelijking met placebo's inderdaad een positief effect op depressie-symptomen bleek te hebben én dat er minder gerapporteerde bijwerkingen zijn dan bij farmaceutische antidepressiva.

Het effect ervan is pas merkbaar 4 tot 6 weken nadat men het begint te gebruiken. De bijwerkingen die kunnen optreden zijn duizeligheid, een droge mond, indigestie en vermoeidheid.

Ook is bekend dat het kruid onze gevoeligheid voor zonlicht vergroot dus je moet extra oppassen met lang zonnebaden en ook je ogen beter tegen de zon beschermen wanneer je dit kruid gebruikt. Vraag steeds raad over het gebruik van kruidentherapieën aan je arts of een andere specialist.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 behoort tot de zogenaamde 'goede vetten' en is essentieel voor een goed functionerend brein. Ons lichaam maakt zelf geen omega-3 aan, daarom dat het zo belangrijk is dat we het via ons dieet verkrijgen. Verschillende studies hebben een link aangetoond tussen een dieet met te weinig omega-3 en depressies.

In landen waar veel vis wordt gegeten zoals Japan en Taiwan komen depressies tot 10 keer minder vaak voor dan in Europa.

Andere studies lijken erop te wijzen dat antidepressiva beter werken indien ze gecombineerd worden met een extra inname van omega-3.

Vissoorten die veel omega-3 bevatten zijn onder andere zalm, sardines, makreel en paling. Nadeel van het vaak eten van deze vissoorten is dat ze door de vervuiling van het zeewater vaak ook veel zware metalen en chemicaliën bevatten. Daarom kan het interessant zijn omega-3 als voedingssupplement te kopen. De betrouwbare fabrikanten van deze supplementen filteren deze giftige stoffen eruit.

Let wel op: visolie kan soms een slechte combinatie zijn met bloedverdunnende medicatie zoals warfarin of aspirine. In de twee weken voor en na een operatie is het absoluut af te raden visolie te gebruiken.

SAM-e

Sam-e, uitgesproken als 'sammy' staat voor S-adenosyl-L-methionine. Het is een chemische stof die op natuurlijke wijze in ons lichaam voorkomt en waarvan wetenschappers vermoeden dat ze helpt om de neurotransmitters serotonine en dopamine aan te vullen. Depressie-symptomen worden vaak gelinkt aan een te laag gehalte van deze neurotransmitters in ons brein.

Sam-e is vrij verkrijgbaar als supplement in gespecialiseerde gezondheidswinkels en apothekers. Het is vrij duur maar een populaire remedie voor depressies en osteo-artritis. Bekende bijwerkingen zijn misselijkheid en constipatie.

Foliumzuur

Foliumzuur is een B-vitamine waarvan gebleken is dat depressieve mensen er vaak een tekort aan hebben. Het is rijk aanwezig in groene bladgroenten andere groenten, fruit en bonen. Het is een vitamine waar mensen vaak een tekort aan hebben, niet alleen omdat ze te weinig van bovenstaande voedingsmiddelen eten maar ook omdat de anticonceptiepil en aspirine een tekort kunnen veroorzaken.

De Harvard-universiteit toonde al aan dat antidepressiva minder goed werken bij mensen die een foliumzuurtekort hebben.

5-HTP

5-HTP is een afkorting voor 5 hydroxytriptofaan. Het wordt door ons lichaam aangemaakt om de neurotransmitter serotonine op peil te houden. Je kan het als supplement aan je dieet toevoegen om je serotonine extra te boosten maar er is nog discussie onder wetenschappers of dit inderdaad effectief is. Dit middel mag je niet combineren met antidepressiva!

Dieet

Bovenstaande zaken zijn eventueel in te nemen als supplement. Maar ook wijzigingen in wat je dagelijks eet kunnen een grote impact op de gezondheid van je brein hebben.

  • Beperk je suikerinname: Suikers zorgen dat we ons tijdelijk erg goed voelen als onze bloedsuiker stijgt. Maar de bekende suikercrash volgt altijd snel. Mensen met depressieve gevoelens doen er goed aan deze rollercoaster van suikers in hun lichaam te beperken.
  • Cafeïne en alcohol zijn in hetzelfde bedje ziek. Ze maken dat we ons tijdelijk beter en vol energie voelen maar de dip die daarop volgt is veel langduriger. Op die manier veroorzaken ze stemmingswisselingen, angsten, slapeloosheid en uiteindelijk soms depressies.
  • Vitamine B 6 is nodig om de stemmingsverbeterende neurotransmitters serotonine en dopamine aan te kunnen maken. Een tekort komt soms voor bij vrouwen die de anticonceptiepil slikken of een hormonenvervangingstherapie volgen.
  • Magnesium is een mineraal waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen via hun dieet. Goede bronnen voor magnesium zijn onder andere (groene blad-)groenten, noten en volkoren graanproducten. Ook magnesium is nodig voor de aanmaak van serotonine. Stress zorgt ervoor dat onze voorraad magnesium sneller uitgeput raakt.


Een uitgebalanceerd dieet zorgt voor een goede geestelijke balans. Let jij speciaal op je voeding om depressies te voorkomen of te behandelen? Heb je nog tips wat betreft voeding of supplementen om je beter in je vel te voelen? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Havermout stabiliseerd het bloedsuikerspiegel, hierdoor heb je overdag weinig tot geen behoefde aan extra suiker snoep chocola enz. Misschien een handige tip! Ik maak er altijd pap van. Werkt goed bij mij.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share