Gezond eten om depressies te voorkomen of te behandelen

2017-01-18T11:02:10+01:00juni 15th, 2013|Mentale Gezondheid|2 Reacties

Laatste update: door

Gezond eten om depressies te voorkomen of te behandelen

Depressie is één van die ziektes die worden aangeduid met de term 'beschavingsziekte'. Daarmee wordt bedoeld dat ze vaker voorkomen in de ontwikkelde westerse wereld dan in ontwikkelings- of groeilanden.

Eén mogelijke verklaring is natuurlijk dat de ziekte minder gediagnosticeerd wordt omdat in deze landen de mensen nu eenmaal meer bezig zijn met hun fysieke overleven dan met psychologische klachten.

In dit artikel leer je alles over het effect van gezond eten en een gezonde leefstijl om depressies te voorkomen en behandelen!

Maar een andere verklaring kan misschien zijn dat ons westerse dieet te eenzijdig is en onrechtstreeks een chemisch onevenwicht in ons brein veroorzaakt.

Er zijn nogal wat aanwijzingen dat gezonde voeding inderdaad samengaat met een goede geestelijke gezondheid. Wat moet je dan eten om je brein gezond te houden, en meer specifiek om depressies te voorkomen of behandelen? Dat is het onderwerp waar we hier uitgebreider op zullen ingaan.

Je brein is in veel opzichten een orgaan als alle andere. Het brein is voor z'n functioneren afhankelijk van de bouwstoffen uit voeding. Lange periodes van ongezond eten zorgt ervoor dat het kleine chemische fabriekje dat ons brein uiteindelijk is niet meer de juiste grondstoffen heeft om optimaal te werken.

De gevolgen kunnen zich op verschillende vlakken laten voelen: concentratiestoornissen, leerproblemen, depressies...

Maar zoals bij andere aandoeningen waar voeding een rol speelt geldt ook hier weer: als een fout dieet (deels) de oorzaak van de aandoening is bestaat de remedie waarschijnlijk ook deels in het volgen van een goed uitgebalanceerd dieet.

Hieronder vind je een overzicht van natuurlijke ingrediënten en supplementen die je in je dieet kan verwerken om depressies te voorkomen of te behandelen.

Sint-janskruid

Waarschijnlijk één van de bekendste natuurlijke kruiden tegen depressies. Dit kruid wordt reeds lang gebruikt in traditionele natuurgeneeskunde niet alleen bij depressies maar ook tegen zenuwachtigheid en slaapproblemen.

Uit een overzicht van meer dan 20 klinische studies bleek recent dat het in vergelijking met placebo's inderdaad een positief effect op depressie-symptomen bleek te hebben én dat er minder gerapporteerde bijwerkingen zijn dan bij farmaceutische antidepressiva.

Het effect ervan is pas merkbaar 4 tot 6 weken nadat men het begint te gebruiken. De bijwerkingen die kunnen optreden zijn duizeligheid, een droge mond, indigestie en vermoeidheid.

Ook is be