Voedingsadvies

Laatste Update: 8 mei 2018

Gezonde BBQ – Is het mogelijk?

De zomer staat weer voor de deur, dus is het bijna weer tijd voor gezellige zomeravonden in de tuin. Onvermijdelijk wordt dan weer de BBQ uit de schuur gehaald. Heerlijk vlees, lekkere sausjes, wijntje erbij, pilsje erbij: Een waar genot.

Maar steeds vaker hoor je dat de barbecue wel lekker is, maar verre van gezond. In de meeste gevallen is dat helemaal waar: Vlees verbrand snel, waardoor schadelijke transvetten ontstaan. Daarnaast is het vele gebruik van al die sausjes ook niet echt gezond te noemen.

Maar hoe moet het dan wel? Is gezonde BBQ sowieso wel mogelijk?

In dit artikel kom je alles te weten over gezonde BBQ, maar eerst even wat meer over de verschillende soorten brandstof voor de BBQ:

Gezonde BBQ: Gas versus houtskool

Houtskool zorgt voor een klein beetje meer rook dan gas, hoewel goede houtskool als het eenmaal goed brandt, weinig rook produceert en niet snel in het voedsel zoals hamburgers, hotdogs of zelfs steaks, die op de BBQ worden klaargemaakt, komt.

De rook, die je ziet als je grilt, komt meestal van de druppels vet uit het voedsel die de hete kolen raken. Stukje vlees bevatten meestal water, vet en eiwitten plus wat je nog hebt toegevoegd zoals bijvoorbeeld de suiker in de barbecuesaus. Wanneer de druipende vloeistoffen de kolen dan raken, verdampen ze en een deel daarvan condenseert op het vlees en sommigen doordringen het vlees. De meeste BBQ’s of grills op gas bedekken de vlammenstralen daarom met metalen platen, lava- of keramische rotsen die de hitte absorberen en afvoeren. Als de druppels deze stralende oppervlakken raken, verdampt het waardoor er, net als bij het houtskool, rook en stoom ontstaat.

Er is nog een ander smaakverschil. Als je aanmaakblokjes of een vloeistof gebruikt om het ​​houtskool mee aan te steken, kan er tijdens het ontbranden een onaangename petrochemische geur ontstaan, ​​die het voedsel kan binnendringen. Echt vies! Gebruik daarom een geurloos aanmaakblokje of een elektrische aansteker voor kooltjes. Ik geef de voorkeur aan het laatste omdat dit sneller en eenvoudiger is en geen rook veroorzaakt.

Maar als het gaat om grillen boven een warmtebron, is het een feit dat als alle dingen zoals bijvoorbeeld de kooktemperatuur gelijk zijn de meeste mensen het verschil in de smaak tussen houtskool en gegrild voedsel op gas niet kunnen proeven. Zeker als je sterk gearomatiseerde kruidenrubs, marinades en sauzen gebruikt, zul je nooit smaakverschillen merken. Je denkt misschien dat jij dat wel kunt, maar proeverijen waarbij mensen een blinddoek om kregen hebben aangetoond dat je dat waarschijnlijk echt niet kunt. Dus als er weinig smaakverschil is, komt de keuze meer neer op de functionaliteit.

De voor- en nadelen van houtskool

Liefhebbers van houtskool zijn stellig in hun mening en het grenst zelfs soms aan snobisme. Ze zullen er niet over nadenken om ooit een grill op gas te kopen. Ze beweren dat het de smaak is, maar volgens mijn is veel ervan de sensatie van het spelen met vuur en het ritueel.

De echte reden om een ​​houtskool grill of een BBQ op houtskool te kopen, is dat het houtskool heter kan worden dan de standaard BBQ’s en grillen op gas en warmte is natuurlijk nodig om de steaks en het lamsvlees aan de buitenkant mooi bruin en rood of roze aan de binnenkant te krijgen. Een BBQ op houtskool kan warmer dan 200° C worden. Als je veel kolen gebruikt of als het rekje vlak boven de kolen wordt geplaatst, kan het zelf 300° C bereiken. Wanneer ik lams- of rundvlees van topkwaliteit kan vinden, gebruik ik stenen om het houtskool rooster van mijn Weber nog lager te kunnen leggen en het resultaat ziet eruit en smaakt net zo goed als alles wat je bij Morton's kunt bestellen (bekijk de afbeelding bovenaan deze pagina). Mijn favoriete houtskool grillen en BBQ’s hebben een slinger waarmee je het houtskool bed omhoog en omlaag kunt brengen.

Het nadeel: houtskool is vies om mee te werken; het kan moeilijk zijn om aan te steken, het duurt ongeveer 15 minuten langer om op temperatuur te komen, er kunnen opflakkeringen zijn die het voedsel kunnen verbranden en dat zorgt voor een gezondheidsrisico, het is moeilijk om te kunnen bepalen op welke temperatuur je kookt, de temperatuur kan niet snel worden verlaagd en tijdens lange bereidingen verliest het langzaam zijn warmte en moet je meer houtskool toevoegen. Houtskool grills hebben zelden een rotisserie en er is, nadat je klaar bent, veel as om op te ruimen.

Kortom, het koken op houtskool kan, als je maar weet hoe het moet uitstekende resultaten opleveren. De hoge hitte is perfect voor rood vlees en als je je weet hoe je het moet gebruiken, zal het je rijkelijk belonen. Vooral de Grasshopper heeft vele mogelijkheden als je eenmaal hebt ontdekt wat je er allemaal mee kunt.

De voor- en nadelen van gas

Grillen en BBQ’s op gas verkopen veel beter dan BBQ’s op houtskool en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Ze bieden gemak en je hebt meer controle. Deze twee woorden alleen al zouden genoeg moeten zijn.

Ze zijn eenvoudig aan te steken, warmen binnen 10-15 minuten op, houden de temperaturen gestaag vast, zijn eenvoudig schoon te maken en kunnen worden afgesteld. Als het een doordeweekse dag is en je moet over een uur klaar zijn, dan kan dat. Grillen op gas met een lage tot een gemiddelde prijs kunnen meestal een temperatuur van 400° C bereiken. Duurdere grills kunnen nog warmer worden.

De meeste grillen en BBQ’s op gas maken gebruik van metalen platen, lavarotsen en keramiek om warmte af te geven, dus is er geen open vuur, geen vlammen en schoonmaken is veel gemakkelijker omdat de druppels vet meestal al verdampt zijn. Er is weinig of geen as, dus het is gemakkelijker te reinigen, maar er ontstaan wel koolstof- en vetophopingen, die om de paar maanden moeten worden weg geschraapt of onder druk moeten worden schoongemaakt.

Het grootste probleem met grillen op gas is dat alleen de modellen, die aan de bovenkant warm genoeg worden, een ​​steak knapperig aan de buitenkant kunnen krijgen zonder de binnenkant al te gaar te maken. Als je je biefstukken precies goed wilt bereiden, zijn grillen die goed  warm worden en die je kunt afstellen perfect voor jou. Maar als je je vlees knapperig aan de buitenkant en rauw of medium rood aan de binnenkant wilt hebben, krijgen de meeste simpele grillen op gas dat niet voor elkaar.

Tips voor een gezonde BBQ

Kun je niet wachten om te beginnen met grillen? Gebruik dan deze goede tips om de hele zomer gezond te grillen:

Voer de temperatuur op!

Verwarm je grill 15 tot 25 minuten voordat je begint met koken om ervoor te zorgen dat het de juiste temperatuur bereikt (en om bacteriën te doden). Een goed verwarmde grill schroeit het voedsel meteen dicht, houdt de binnenkant vochtig en helpt plakken te voorkomen. Hoewel (in tegenstelling tot wat veel mensen denken) de sappen niet worden ‘ingesloten’, zorgt het door karamelisatie voor verbeterde smaken.

Additiefvrije houtskool

Als je toch kiest voor grillen op houtskool, raden we je aan om houtskool zonder additieven, dus gewoon verkoold hout, te gebruiken. Conventionele briketten kunnen houtresten en zaagsel evenals steenkoolstof, natriumnitraat, borax en additieven zoals paraffine of een lichtere vloeistof bevatten. Wat betreft de aanmaakvloeistof raden we je aan om dit helemaal te vermijden. Aanmaakvloeistof kan vluchtige organische stoffen (VOS) in de lucht afgeven, een onaangenaam residu op voedsel achterlaten en een ernstig gevaar vormen als het verkeerd wordt gebruikt.

Borstel je BBQ schoon

Het is veel gemakkelijker om rommel te verwijderen wanneer de grill nog heet is, dus gebruik na het voorverwarmen een staalborstel voor je grillrooster om verkoold vuil van de vorige maaltijden mee te verwijderen. Schraap onmiddellijk na het gebruik opnieuw het rooster schoon.

Gebruik wat olie

Zelfs op een schone grill kan mager voedsel, wanneer het direct op het rooster wordt geplaatst, blijven plakken Verminder het plakken door je hete grillrek in te oliën met een plantaardige olie. Gebruik hiervoor een doordrenkt stukje keukenpapier en houd het met een tang vast. Wrijf het over het rek en zorg dat alles met een laagje bedekt is. (Gebruik geen kookspray op een hete grill.)

Is het gaar?

De beste manier om te weten of je kip of vis volledig gaar is, is door de interne temperatuur met een thermometer te controleren.

De hand test

Om de temperatuur van een grill zonder thermometer te meten, plaatst je je open handpalm ongeveer 10 centimeter boven het grillrooster; het vuur is goed heet als je je hand binnen 2 seconden moet wegtrekken, gemiddeld als je je hand binnen 5 seconden moet wegtrekken en de temperatuur is laag als je pas binnen 10 seconden je hand hoeft weg te trekken.

Controleer de vlammen

Steekvlammen ontstaan wanneer er vet op de hittebron druipt en dan in brand vliegt. Dit zorgt ervoor dat er zich carcinogene PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) kunnen vormen en dat kan zich op je voedsel ophopen. Vlees dat wordt geraakt door vlammen, smaakt ook verbrandt en vlammen kunnen de buitenkant van het voedsel te bruin maken voordat de binnenkant grondig gaar is. Om de opflakkeringen te verminderen, kun je magere stukken vlees gebruiken, het overtollige vet wegsnijden en de huid van pluimvee verwijderen. En houd een verstuiver met water naast je grill om onverwachte vlammen snel uit te kunnen maken.

Pas op voor verbrand voedsel

Een beetje knapperigheid is onvermijdelijk (en het smaakt trouwens ook lekker), maar verbrand vlees bevat meer kankerverwekkende verbindingen. Laat de kolen niet super heet worden en leg vet vlees niet direct op de grill. De zwartgeblakerde delen van het vlees kunnen ook kankerverwekkende stoffen bevatten, dus verwijder alle verkoolde of verbrande delen van het voedsel voordat je het gaat opeten.

Gezonde BBQ – Is het mogelijk?

Verminder bacteriën in hamburgers

Om de gewone E.coli-bacterie te doden, wordt aanbevolen om gemalen rundvlees tot 160° C te verwarmen. Als je je hamburger graag een beetje rauwer eet, kun je je eigen rundvlees vermalen en dat dan onmiddellijk bereiden. Als je vlees dat gekocht wordt in de winkel gebruikt, draai je hamburgers dan vaak om: een onderzoek toonde aan dat je hamburgers elke 30 seconde om moet draaien om vervelende bacterieën te doden. Een ander onderzoek wees uit dat zelfs wanneer twee burgers allebei 160° C bereikten, degene die vaker omgedraaid werden maar een vijfde van de E.coli bevatten ten opzichte van de andere hamburgers.

Voeg alcohol toe

Vergeet bij je volgende barbecue het bier en de wijn niet... althans voor in je marinade. We weten dat rode wijn vol antioxidanten zit en dit kan zich ook manifesteren in je marinades.

Rundvlees vóór het grillen zes uur lang in rode wijn laten marineren, verminderde de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen met 40%. Deze resultaten komen uit een onderzoek van de Universiteit van Porto in Portugal.

Uit hetzelfde onderzoek kwamen ook vergelijkbare positieve effecten met behulp van bier naar voren en deelnemers gaven het met bier gemarineerde rundvlees de hoogste punten voor de kwaliteit.

Vlees, kip en vis van de beste kwaliteit

Zoek naar duurzaam, met gras gevoed rundvlees en gebruik scharrelkip. Koop wilde vis of biologische gekweekte vis en vooral zalm is bijzonder gezond, omdat het rijk is aan omega-3-vetzuren. Vermijd zwaardvis en tonijn, die hogere kwikconcentraties bevatten.

Dieren zijn het meest gezond wanneer ze in hun natuurlijke omgeving worden grootgebracht en gezond vlees is afkomstig van gezonde dieren. Het eten van duurzaam gefokte dieren betekent ook dat je de negatieve effecten van overtollige hormonen en antibiotica die aan de in de fabriek gefokte dieren wordt gegeven, zult vermijden.

Kies voor goede kip of vis

Vis, kip en mager gevogelte zonder vel zijn allemaal gezondere keuzes. De goede vetten in vis zoals in zalm en forel hebben zelfs gezondheidsvoordelen. En als je met vaardigheid grilt, missen je gasten niet eens het rode vlees, dat meestal meer verzadigd vet bevat. Wikkel gemarineerde visfilets in folie, maak kleurrijke kip kebabs of maak meer hartige kalkoenburgers door fijngehakte portobello champignons en uien door je burgers te mengen. Als je voor vlees of varkensvlees kiest, gebruik dan de ‘lendenen’ of de magere stukken.

Geef je vlees meer smaak met een marinade

Het marineren in of het inwrijven van specerijen op gevogelte, vis en vlees kan een geweldige smaak toevoegen met als bonus dat je minder zout hoeft te gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is ongeveer 120 milliliter marinade voor elk pond vlees dat je meer smaak wilt geven. Maak een eenvoudige marinade met je favoriete specerijen (zoals piment, chilipoeder, kaneel, komijn, knoflookpoeder, paprika of rozemarijn) en natuurlijk zwarte peper.

Voeg kleur toe – héél veel kleur!

Bijna al je favoriete kleurrijke fruit en groenten kunnen gegrild worden, alleen of op een spiesje met kebab, waardoor ze een heerlijke smaak krijgen die zelfs de meest toegewijde carnivoor zal overtuigen. De kunst is om ze in stukjes te snijden, die snel en gelijkmatig zullen garen. Borstel het dan om vastplakken te voorkomen in met een gezonde olie of gebruik een grillmandje om ze uit de vuurlinie te houden. Enkele van mijn favorieten zijn asperges, avocado, paprika, maïs, aubergine, champignons, uien, aardappelen, pompoen en courgette.

Marineer voordat je grilt

Marinades maken gegrild voedsel niet alleen lekkerder, ze kunnen het ook veiliger maken. Een chemicus ontdekte dat het marineren van kip in een eenvoudige mix van olijfolie, ciderazijn, knoflook, mosterd, citroensap, zout en bruine suiker de carcinogene stoffen in het eindproduct met meer dan 90% reduceerde. Onderzoekers weten niet precies waarom maar ze vermoeden dat het marineren de chemische precursoren van kankerverwekkende stoffen ontrafelt.

Kies voor gezondere bijgerechten.

Vervang de traditionele, in de winkel gekochte bijgerechtjes voor bij de barbecue zoals gebakken bonen, coleslaw, macaroni-salade en aardappelsalade - die veel verzadigd vet, natrium en toegevoegde suikers kunnen bevatten - met gezondere zelfgemaakte versies. Of doe eens wat anders en serveer een kleurrijke bonensalade, fruitsalade of een groene salade.

Grill fruit als toetje.

De natuurlijke suikers karamelliseren in de hoge hitte waardoor ze extra zoet worden en smaak krijgen. Probeer eens gesneden appel, peer of ananas of gehalveerde bananen, vijgen, nectarines, perziken of pruimen op de grill te leggen.

Waar rook is, is er een risico op kanker

Of het nu op hout, houtskool of gas is, door vlees, gevogelte of vis te grillen, stel je het voedsel - en degene die het eet - bloot aan twee afzonderlijke carcinogenen of kankerverwekkende stoffen. De eersten zijn polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's); de tweede, heterocyclische amines (HCA's) die zich ontwikkelen in vlees, gevogelte en vis dat op hoog vuur wordt bereid. Het kan moeilijk zijn voor de fans van verkoolde steaks, hamburgers en kip om dit niet meer te doen, maar het is echt veel gezonder. (Je moet het vlees volledig garen om ervoor te zorgen dat je ziekteverwekkende bacteriën zoals E. coli verwijdert.) Sommige mensen zeggen dat verbrand vlees ook kanker veroorzaakt.

Maak je hamburgers gezond

Begin met gehakt dat ten minste 90 procent mager is. (Sommige mensen hebben de illusie dat smaak in het vet zit, maar het is juist het magere deel van het vlees dat het meest smakelijk is.) Je kunt je hamburger een boost geven door het volgende er doorheen te mengen: gesauteerde uien of champignons, een beetje worcestersaus, geraspte cheddar of een andere oude kaas, zongedroogde tomaten, spinazie, feta of olijven. Voeg extra vezels toe door je hamburgers op een volkoren- of een meergranenbroodje te serveren.

Voeg meer kleur toe aan je kebab

Onderzoek toont aan dat veel vitamines en mineralen in combinatie met ander voedsel voor een maximale boost van voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine C kan zorgen. Dus rijg zoveel mogelijk gezonde groenten of fruit tussen het vlees of de kip in: maak je eigen combinaties van in blokjes gesneden kipfilet, zeeduivel, garnalen, zalm, mager rundvlees, tofu of tempeh en wissel het af met kerstomaatjes, ui, paprika, aubergine, blokjes ananas, broccoli, champignons, pruimen en perziken. Bestrijk de spiesjes met een beetje olijfolie of een marinade en gril ze op de BBQ tot het vlees gaar en zacht is en de groenten geroosterd en langs de randen mooi bruin zijn. Let op: als je houten spiesen gebruikt, laat ze dan eerst gedurende 30 minuten in wat water weken om te voorkomen dat de uiteinden tijdens het grillen zullen verbranden.

Maak aangepaste porties

Moedig gasten aan om minder vlees te eten door kleinere porties te maken: probeer burgers die kleiner zijn te serveren, kies voor biefstukken met de maat van een filet mignon en snijd de worstjes in de lengte door voordat je ze grilt; maak ook je kebab van kleinere blokjes vlees. Eindig je maaltijd met meer vers fruit en groenten zoals maïskolven, groene salades of bessen.

Maak je hotdog gezonder

Vermijd lagen chili en kaas op je hotdogs, die het aantal calorieën en het verzadigde vet verdubbelen. Probeer in plaats daarvan iets vers en smaakvol te maken: bijvoorbeeld een Vietnamees geïnspireerde saus van in blokjes gesneden komkommer, geraspte wortel, limoen en chili-knoflooksaus. Of probeer eens zuurkool of koolsla. (Let op de porties omdat zuurkool veel natrium kan bevatten.) Gebruik opnieuw volkoren- of meergranen broodjes.

Houd de bijgerechten zo simpel mogelijk

Als het gaat om bijgerechten, ga dan voor groenten. Maak salades van groene bladgroenten zoals spinazie, rucola of waterkers en kook boerenkool of spinazie met knoflook en dien het eventueel warm op. Overweeg ook om kruiden zoals basilicum of peterselie, die ziektebestrijdende antioxidanten bevatten, toe te voegen; in feite kunnen al deze groenten een aantal van de schadelijke effecten van het andere voedsel op een barbecue tegengaan.

Tot slot

100% gezonde BBQ is nagenoeg onmogelijk, maar als je de bovenstaande tips opvolgt heb je nagenoeg alles gedaan om het in ieder geval zo gezond mogelijk te maken. Daarnaast bied je je gasten met bovenstaande tips een originele, gezonde BBQ wat zeker in de smaak gaat vallen!


Bronnen

www.self.com/story/heres-what-to-eat-at-the-backyard-bbq-if-youre-trying-to-eat-healthy

www.weightlossresources.co.uk/diet/healthy_eating/barbeque.htm

www.sciencefocus.com/qa/bbq-food-bad-you

www.mirror.co.uk/lifestyle/health/your-bbq-could-give-you-3937181

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share