• Gezonde BBQ – Is het mogelijk?

Gezonde BBQ – Is het mogelijk?

2018-05-08T12:23:26+01:00mei 12th, 2018|Voedingsadvies|0 Reacties

De zomer staat weer voor de deur, dus is het bijna weer tijd voor gezellige zomeravonden in de tuin. Onvermijdelijk wordt dan weer de BBQ uit de schuur gehaald. Heerlijk vlees, lekkere sausjes, wijntje erbij, pilsje erbij: Een waar genot.

Maar steeds vaker hoor je dat de barbecue wel lekker is, maar verre van gezond. In de meeste gevallen is dat helemaal waar: Vlees verbrand snel, waardoor schadelijke transvetten ontstaan. Daarnaast is het vele gebruik van al die sausjes ook niet echt gezond te noemen.

Maar hoe moet het dan wel? Is gezonde BBQ sowieso wel mogelijk?

In dit artikel kom je alles te weten over gezonde BBQ, maar eerst even wat meer over de verschillende soorten brandstof voor de BBQ:

Gezonde BBQ: Gas versus houtskool

Houtskool zorgt voor een klein beetje meer rook dan gas, hoewel goede houtskool als het eenmaal goed brandt, weinig rook produceert en niet snel in het voedsel zoals hamburgers, hotdogs of zelfs steaks, die op de BBQ worden klaargemaakt, komt.

De rook, die je ziet als je grilt, komt meestal van de druppels vet uit het voedsel die de hete kolen raken. Stukje vlees bevatten meestal water, vet en eiwitten plus wat je nog hebt toegevoegd zoals bijvoorbeeld de suiker in de barbecuesaus. Wanneer de druipende vloeistoffen de kolen dan raken, verdampen ze en een deel daarvan condenseert op het vlees en sommigen doordringen het vlees. De meeste BBQ’s of grills op gas bedekken de vlammenstralen daarom met metalen platen, lava- of keramische rotsen die de hitte absorberen en afvoeren. Als de druppels deze stralende oppervlakken raken, verdampt het waardoor er, net als bij het houtskool, rook en stoom ontstaat.

Er is nog een ander smaakverschil. Als je aanmaakblokjes of een vloeistof gebruikt om het ​​houtskool mee aan te steken, kan er tijdens het ontbranden een onaangename petrochemische geur ontstaan, ​​die het voedsel kan binnendringen. Echt vies! Gebruik daarom een geurloos aanmaakblokje of een elektrische aansteker voor kooltjes. Ik geef de voorkeur aan het laatste omdat dit sneller en eenvoudiger is en geen rook veroorzaakt.

Maar als het gaat om grillen boven een warmtebron, is het een feit dat als alle dingen zoals bijvoorbeeld de kooktemperatuur gelijk zijn de meeste mensen het verschil in de smaak tussen houtskool en gegrild voedsel op gas niet kunnen proeven. Zeker als je sterk gearomatiseerde kruidenrubs, marinades en sauzen gebruikt, zul je nooit smaakverschillen merken. Je denkt misschien dat jij dat wel kunt, maar proeverijen waarbij mensen een blinddoek om kregen hebben aangetoond dat je dat waarschijnlijk echt niet kunt. Dus als er weinig smaakverschil is, komt de keuze meer neer op de functionaliteit.