Gezonde Snacks

Laatste Update: 19 april 2018

De 18 meest gezonde kindertraktaties

Ben jij de eetgewoontes van jouw kids even helemaal zat? Op zoek naar gezonde kindertraktaties? Dan zit je hier goed!

Groepsdruk en TV-reclames voor junkfood kunnen ervoor zorgen dat je kinderen gezond te laten eten best een zware opgave kan zijn. Tel hier je eigen hectische schema bij op en het is dan ook geen wonder dat de meeste kinderen kant-en-klare- en afhaalmaaltijden voorgeschoteld krijgen. Maar overschakelen naar een gezond dieet kan een diepgaand effect hebben op de gezondheid van kinderen want het kan helpen om hun energie te stabiliseren, hun geest aan te scherpen en het kan zelfs hun gemoedstoestand verbeteren. En het kan eenvoudiger en minder tijdrovend zijn dan je denkt. Met deze tips kun je gezonde eetgewoonten aannemen zonder van het eten van de maaltijden tot een gevecht te hoeven maken en je kinderen de beste kans te geven om op te groeien tot gezonde, zelfverzekerde volwassenen.

Hoe kan gezond eten in het voordeel van je kinderen werken?

Gezond eten kan kinderen helpen om gezond te blijven, bepaalde gezondheidsproblemen te voorkomen, hun energie te stabiliseren en hun geest aan te scherpen. Een gezond dieet kan ook een diepgaand effect hebben op het gevoel van het mentale en het emotionele welzijn van een kind en het helpt om de ontwikkeling van aandoeningen zoals depressie, angst, een bipolaire stoornis, schizofrenie en ADHD te voorkomen. Goed eten kan de gezonde groei en de ontwikkeling van een kind naar volwassenheid ondersteunen en kan zelfs bij jonge mensen een rol spelen bij het verlagen van het risico op zelfmoord. Als je kind al met een psychisch probleem is gediagnosticeerd, kan een gezond dieet je kind helpen om de symptomen te beheersen en de controle over hun gezondheid weer terug te krijgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat je kinderen niet zijn geboren met een hunkering naar frietjes en pizza en met een afkeer tegen broccoli en wortels. Deze conditionering komt met de tijd als kinderen worden blootgesteld aan steeds meer ongezonde voedingskeuzes. Het is echter mogelijk om de hunkering naar voedsel van je kinderen te herprogrammeren, zodat zij in plaats daarvan naar gezonder voedsel verlangen. Hoe eerder je gezonde, voedzame keuzes in de voeding van je kinderen introduceert, hoe gemakkelijker ze een gezonde relatie met voedsel kunnen ontwikkelen waar ze dan hun leven lang profijt van hebben.

Stimuleer gezonde eetgewoonten

Of het nu peuters of tieners zijn, kinderen ontwikkelen van nature een voorkeur voor het voedsel dat ze het meest waarderen. Om gezonde eetgewoonten aan te moedigen, is het de uitdaging om voedzame keuzes aantrekkelijk te maken.

 • Concentreer je op de algehele voeding in plaats van op specifiek voedsel. Kinderen zouden meer, minimaal bewerkt voedsel moeten eten - voedsel dat zo dicht mogelijk bij de natuurlijke vorm is gebleven en minder verpakt en houdbaar gemaakt voedsel.
 • Wees een rolmodel. De kinderimpuls om te imiteren is sterk, dus vraag niet aan je kind om groenten te eten, terwijl je zelf een zak chips leegeet.
 • Vermom de smaak van gezonder voedsel. Voeg bijvoorbeeld groenten toe aan een stoofschotel, pureer wortels met aardappelpuree of voeg een zoete dip toe aan wat plakjes appel.
 • Kook ook meer maaltijden thuis. Het eten in restaurants en afhaalmaaltijden bevatten meer toegevoegde suiker en ongezond vet, dus thuis koken kan een enorme impact hebben op de gezondheid van je kinderen. Als je grote hoeveelheden maakt, kan een paar keer koken al voldoende zijn om je gezin de hele week te voeden.
 • Betrek je kinderen bij het doen van de boodschappen en het bereiden van de maaltijden. Je kunt ze leren over verschillende voedingsmiddelen en hoe je de voedseletiketten moet lezen.
 • Zorg ervoor dat er gezonde snacks beschikbaar zijn. Houd voldoende fruit, groenten en gezonde dranken (water, melk, puur vruchtensap) bij de hand, zodat je kinderen de ongezonde snacks zoals frisdrank, chips en koekjes vermijden.
 • Beperk ook de portiegroottes. Sta er niet op dat je kind zijn bord leegeet en gebruik voedsel nooit als een beloning of als een omkoping.

Maak van eten méér dan alleen een maaltijd

Tijd maken om als een gezin aan tafel te gaan zitten om een ​​zelfgemaakte maaltijd te eten, is niet alleen een geweldig voorbeeld voor kinderen wat betreft het belang van gezond eten, het kan een gezin ook samenbrengen en geloof me, zelfs humeurige tieners houden ervan om lekkere, zelfgemaakte maaltijden te eten!

Regelmatig de maaltijden als gezin eten biedt comfort. Weten dat het hele gezin elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip gaat eten (of ontbijten), kan voor kinderen heel geruststellend zijn en de eetlust vergroten.

De maaltijden met het gezin bieden ook de gelegenheid om het dagelijks leven van je kinderen te volgen. Het verzamelen van het gezin rond een tafel voor een maaltijd is een ideale gelegenheid om eens te praten en naar je kinderen te luisteren zonder dat er de afleiding van TV, telefoons of computers is.

Sociale interactie is van vitaal belang voor je kind. De eenvoudige handeling van een gesprek met een ouder aan de eettafel over hoe zij zich voelen, kan een grote rol spelen bij het verlichten van stress en het stimuleren van de gemoedstoestand en het zelfrespect van je kind. En het geeft je ook de kans om problemen in het leven van je kind te identificeren en een goede band op te bouwen.

Maaltijden stellen je in staat om 'les te geven in het goede voorbeeld'. Door samen te eten, zien je kinderen dat je gezond voedsel eet terwijl je je porties in toom houdt en junkfood beperkt. Onthoud jezelf van obsessief calorieën tellen of commentaar geven op je eigen gewicht, zodat je kinderen geen negatieve associaties met voedsel zullen krijgen.

Tijdens de maaltijd kun je ook de eetgewoonten van je kinderen volgen. Dit kan belangrijk zijn voor oudere kinderen en tieners, die veel tijd doorbrengen op school of in de huizen van vrienden. Als de keuzes van je tiener niet ideaal zijn, is de beste manier om veranderingen aan te brengen de nadruk te leggen op de kortetermijngevolgen van een slecht dieet, zoals bijvoorbeeld het krijgen van overgewicht of een beperkt atletisch vermogen. Dit zijn zaken die belangrijk zijn voor tieners. Bijvoorbeeld: "Calcium zal je helpen om groter en sterker te worden"en "IJzer zal je helpen om beter te presteren tijdens toetsen".

Beperk suiker en geraffineerde koolhydraten in het dieet van je kind

Eenvoudige of geraffineerde koolhydraten zijn suikers en geraffineerde granen, die ontdaan zijn van alle zemelen, vezels en voedingsstoffen en dit zijn voedingsmiddelen zoals wit brood, pizzadeeg, pasta, gebak, witte bloem, witte rijst en veel ontbijtgranen. Ze veroorzaken gevaarlijke pieken in de bloedsuikerspiegel en zorgen voor schommelingen in de stemming en het niveau van energie. Complexe koolhydraten daarentegen bevatten veel voedingsstoffen en vezels en worden langzaam verteerd, waardoor ze langer hun werk blijven doen. Dit zijn voedingsmiddelen zoals volkoren- of meergranenbrood, vezelrijke granen, bruine rijst, bonen, noten, fruit en niet-zetmeelrijke groenten.

Het lichaam van een kind krijgt van nature al alle suiker die het nodig heeft voor het functioneren van het lichaam door de suiker de in het voedsel voorkomt. Toegevoegde suiker betekent gewoon veel lege calorieën, die bijdragen aan hyperactiviteit, stemmingsstoornissen en het risico op obesitas, diabetes Type 2 en zelfs zelfmoordneigingen bij tieners.

Hoe kun je suiker verminderen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om de suikerinname voor kinderen te beperken tot drie theelepels (12 gram) per dag. Een blikje frisdrank bevat tot tien theelepels of 40 gram toegevoegde suiker en shakes en gezoete koffie of thee zelfs meer. Grote hoeveelheden toegevoegde suiker kunnen ook verborgen zitten in voedingsmiddelen zoals brood, soepen en groenten in blik, diepvriesmaaltijden en fastfood. In feite bevat ongeveer 75% van het verpakte voedsel in de VS toegevoegde suiker.

 • Verbied snoep niet helemaal. Het hebben van een regel dat snoepjes verboden zijn is een uitnodiging voor het hunkeren naar wanneer ze de kans krijgen.
 • Geef recepten een make-over. Veel recepten smaken net zo goed met minder suiker.
 • Vermijd suikerhoudende dranken. Voeg in plaats daarvan een scheutje vruchtensap toe aan bruisend water of meng volle melk met een banaan of bessen voor een heerlijke smoothie.
 • Maak je eigen ijsjes en bevroren lekkernijen. Bevries 100% vruchtensap in een ijsblokjeshouder of gebruik vormpjes om waterijsjes mee te maken. Of maak bevroren fruitkabobs met stukjes ananas, bananen, druiven en bessen.

Vermijd voedsel dat de stemming van je kind schaadt

 • Een dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen, zoals gefrituurd voedsel, zoete desserts, zoete snacks, geraffineerde bloem en ontbijtgranen kan het risico op angst en depressie bij kinderen verhogen.
 • Kinderen die dagelijks vier of meer glazen frisdrank of gezoete fruitdrankjes drinken - inclusief de light versies - hebben een hoger risico op het krijgen van een depressie.
 • Cafeïne van frisdrank, energiedrankjes of koffiedranken kan bij kinderen angst veroorzaken en de gevoelens van depressie verergeren.

Moedig kieskeurige eters aan om te genieten van een grotere verscheidenheid aan voedingsmiddelen

Kieskeurige eters ondergaan een normale ontwikkelingsfase. Net zoals het vele malen oefenen kost om bijvoorbeeld te leren lopen of praten hebben de meeste kinderen wel 8-10 keer nodig om nieuw voedsel te kunnen accepteren.

In plaats van simpelweg erop te staan ​​dat je kind een nieuw voedingsmiddel eet, kun je ook het volgende proberen:

 • Bied alleen nieuw eten aan als je kind honger heeft; beperk snacks gedurende de dag.
 • Presenteer slechts één nieuw voedsel tegelijk.
 • Maak het leuk: snijd het eten in ongewone vormen of maak een voedselcollage (broccoliroosjes voor bomen, bloemkool voor wolken, gele pompoen voor een zon).
 • Serveer de nieuwe voedingsmiddelen samen met de favoriete voedingsmiddelen om de acceptatie te vergroten. Voeg groenten bijvoorbeeld toe aan hun favoriete soep.
 • Laat je kind helpen met het bereiden van maaltijden - ze zullen meer bereid zijn om iets te eten dat ze zelf hebben bereid.
 • Beperk dranken en snacks om te voorkomen dat je kind tussen de maaltijden door verzadigd raakt.

Maak fruit en groenten aantrekkelijker

Kieskeurige eters of niet, kinderen willen gewoon niet altijd wat gezond is voor hen en vooral groenten en fruit laten ze liever liggen. Maar er zijn manieren om het aantrekkelijker te maken.

De eerste stap is om de toegang tot ongezonde snoepjes en zoute snacks te beperken. Het is dan veel gemakkelijker om je kind te overtuigen dat als er geen koekjes beschikbaar zijn een appel met pindakaas een lekkere traktatie is. Hier zijn nog enkele tips voor het toevoegen van meer fruit en groenten aan het dieet van je kind:

Laat je kinderen de producten zelf kiezen. Het kan leuk voor kinderen zijn om alle verschillende soorten fruit en groenten uit te zoeken en om onze nieuwe of oude favorieten te proberen.

Verwerk groenten in een gerecht. Voeg geraspte of fijngesneden groenten toe aan stoofschotels en sauzen om ze zo minder op te laten vallen. Maak macaroni met bloemkool en kaas of maak courgettebroodjes of wortelmuffins.

Houd veel vers fruit en groentensnacks bij de hand. Zorg dat ze al zijn gewassen, gesneden en klaar voor gebruik. Voeg yoghurt, notenboter of hummus toe voor de extra eiwitten.

De meest gezonde kindertraktaties

Ik heb een leuke mix van gezonde zelfgemaakte snackrecepten voor peuters en jonge kinderen, voorschoolse snackideeën, gezonde snacks voor kinderen die je in de winkel kunt kopen en een paar andere ideeën op een rijtje gezet en al deze snacks kun je maken met voedingsmiddelen, die boordevol met voedingsstoffen zitten. Bovendien smaken ze allemaal geweldig omdat ik weet dat velen van jullie te maken hebben met kieskeurige peuters en kinderen, die bijna niets lusten!

Al deze snackideeën kunnen worden verpakt zodat het kan worden meegenomen naar de dagopvang, de kleuterschool of tijdens een uitje. Pas de portiegroottes eventueel aan de eetlust en de leeftijd van je peuter of kind aan en houd ook in gedachten wat ze meestal graag eten. Verpak de snacks samen met een koelelement in een koeltas, zodat het langer vers blijft. En nu, op naar de specifieke snackideeën voor peuters en kinderen!

Kindertraktaties 1: Muffins met bananen en bessen

Gemaakt zonder gluten, noten of zuivel, krijgen deze zachte muffins hun smaak van twee soorten fruit en smaken zelfs de tweede (of de derde) dag nog lekkerder! Probeer ze te vullen met een beetje honing, roomkaas of notenboter maar doe dit alleen als allergieën geen probleem zijn.

Kindertraktaties 2: Zachte mueslirepen

Deze mueslirepen zijn een perfecte snack voor peuters. Ze zijn te maken zonder ei en bevatten gezonde vetten en complexe koolhydraten - dus ze leveren ook een uitbalanceerde energie voor je kleintjes. Probeer eens wat fijngehakte gedroogde vruchten aan het beslag toe te voegen!

Kindertraktaties 3: Sandwich Blokjes

Of je kleintje nu van pindakaas met jam, roomkaas met appelstroop of kaas of worst houdt, een eenvoudige sandwich die in blokjes gesneden is, is gemakkelijk in te pakken en zal je kind een lang een verzadigd gevoel geven.

Kindertraktaties 4: Muffins met banaan en spinazie

Vermeng eens fruit en groenten in deze neutrale eiwitrijke muffin. Noem het dan een ‘Hulk muffin’ of geef het een andere leuke naam om de kinderen blij te maken! Deze muffins zijn een favoriete zelfgemaakte snack voor peuters en kinderen omdat het beslag gemakkelijk te maken is in de blender.

Kindertraktaties 5: Hummus

Probeer een klein bakje hummus te maken en geef dan ook wat volkoren crackers of gemakkelijk te eten groenten mee en je hebt een uitgebalanceerde peutersnack.

Kindertraktaties 6: Vers fruit

Kleine stukjes appel, peren en bananen, doormidden gesneden druiven, bosbessen, aardbeien en in blokjes gesneden meloen zijn enkele van onze favoriete vruchten, die je ook voor onderweg kunt maken. Combineer het met kaas, noten, pindakaas, melk of yoghurt voor een gebalanceerde snack.

Kindertraktaties 7: Verse groenten

Boontjes, dun gesneden wortels, komkommer in blokjes gesneden of in plakjes, gesneden courgette, gehalveerde kerstomaten en ontdooide bevroren erwten of maïs zijn geweldige opties voor een snack. Combineer het met kaas, noten, pindakaas, melk of yoghurt voor een gebalanceerde snack.

Kindertraktaties 8: Energieballen van havermeel en pindakaas

Met de natuurlijke zoetheid en de smaken van een favoriet koekdeeg voor een dessert, zijn deze kleine hapjes lekker en voedzaam. Gebruik zonnebloemzaadboter in het geval van een pinda-allergie. (Het is ook goed te maken met amandelboter.)

Kindertraktaties 9: Snackrepen met dadels en bessen

Lekker smeuig, smaakvol en super lekker zijn deze glutenvrije snackrepen een leuke optie voor peuters om mee te nemen voor onderweg. Verpak elke reep afzonderlijk in plasticfolie of stop het in een vakje van een lunchbox.

Kindertraktaties 10: Fruitrepen met erwten

Deze knapperige snack is niet te zout en niet te knapperig, dus ze zijn gemakkelijk voor peuters en jonge kinderen om te kunnen eten. Ze bevatten ook eiwitten en vezels, waardoor ze een slimme snackkeuze zijn. Combineer het met zacht fruit zoals een banaan, een appel of een zakje appelmoes.

Kindertraktaties 11: Cake met banaan

Naturel, met rozijnen of met bosbessen zijn deze heerljke snackcakejes een van onze favoriete peutersnacks. Ze blijven vooral met een koelelement in je tas lang lekker en ze bieden een uitgebalanceerde snack boordevol volle granen, eiwitten en fruit en dat allemaal in één handig pakketje.

Kindertraktaties 12: Gedroogde aardbeien

Het lijkt een beetje op gevriesdroogd fruit voor baby's en peuters, alleen dan minder duur. Beschouw deze aardbeien maar als een zoete en supergezonde snack. Dit is een voorbeeld van hoe het maken van zelfgemaakte snacks voor je peuter veel voordeliger kan zijn dan om ze in de winkel te kopen.

Kindertraktaties 13: Simpele repen van quinoa

Boordevol met volle granen, waaronder haver en quinoa, zouden deze repen een heerlijke snack voor in de ochtend of de middag kunnen zijn (natuurlijk naast een geweldig ontbijt!).

Kindertraktaties 14: Yoghurtzakjes

Omdat ik al vaak genoeg onder ben gespoten en genoeg shirts heb moeten verschonen, ben ik een fan van de knijpzakjes met yogurt, die je in de winkel kunt kopen. Dit zijn enkele van onze favoriete gezonde snackopties, die je in de winkel kunt kopen.

Kindertraktaties 15: Kliekjes!

Of het nu havermout, een smoothie of een beetje warm eten zoals vlees of kip, bonen of een pastasalade is, het tussendoortje is een uitstekend moment om wat extra voeding binnen te krijgen, dus het gebruik van restjes als mini-maaltijd is een slimme voedingsstrategie voor je peuter.

Kindertraktaties 16: Kaascrackers

Een pak van deze crackers gaat bij ons thuis nooit lang mee en ze zijn een leuk onderdeel voor de broodtrommel van je peuter. En het is vooral zo leuk omdat deze zelfgemaakte peutersnack hele granen, eiwitten en minder zout bevat, dan veel van de in de winkel gekochte kaascrackers.

Kindertraktaties 17: Muffins met pompoen en amandelboter

Natuurlijk is er niet het hele jaar door pompoen, maar als het wel verkrijgbaar is dan is het een geweldige tijd van het jaar om een voorraad van deze muffins te maken. Ze bevatten veel vitamine A en eiwitten.

Kindertraktaties 18: Koude pannenkoeken

Ik weet niet zeker hoe het komt, maar heel veel peuters houden van het snacken van pannenkoeken! Pak een paar kleine overgebleven pannenkoeken van het weekend-ontbijt in en laat ze naar hartelust snacken. Dit is ook een favoriet snackidee voor mee naar school.

De 18 meest gezonde kindertraktaties

Hoe kun je deze kindertraktaties het beste inpakken?

 • Investeer in een set goede bakjes om te voorkomen dat het eten wordt verpletterd. Dit zijn onze favoriete voorraadbakjes. Je hebt ook bakjes van glas, gerecycleerd plastic of roestvrij staal.
 • Verpak uitgebalanceerde snacks met wat fruit of groenten en een soort eiwit of een soort vet. Het is geweldig als de snack al deze voedselgroepen bevat, maar als je minstens één melkproduct en een vet- of eiwitproduct hebt, is het ook goed.
 • Stel speciale snacktijden in om te voorkomen dat de kinderen blijven eten! Peuters hebben regelmaat nodig en snacken kan wat afleiding geven. Je kunt het ook in de auto geven terwijl jullie onderweg zijn. Om te voorkomen dat je kindje meer eten binnenkrijgt dan nodig kun je het beste op gezette tijden snacken en zo zal je kindje er ook echt van genieten. (Dit helpt ook om verstikking te voorkomen omdat je er dan bij bent.)

Tot slot

Ik weet dat je als ouder vaak onder druk gezet wordt door je kinderen om allerlei ongezonde troep in huis te halen. Veel ouders bezwijken voor deze druk, bang dat hun kind een scene gaat maken in de supermarkt. Uiteindelijk is dit niet de schuld van het kind, maar meer de schuld van de fabrikanten. Deze richten (uiteraard) hun marketing op deze kinderen, wetende dat deze zelfde kinderen hun ouders onder druk gaan zetten om dat toch maar te kopen.

De voedingsindustrie zou hierin een duidelijke voortrekkende rol moeten spelen. Ok, er zijn inmiddels toezeggingen over het toepassen van kindermarketing, maar ik zie er nog maar heel weinig van. Jammer.

Maar als je zelf je kindertraktaties maakt, dan weet je precies wat er in zit. En dan is het natuurlijk de kunst om het dusdanig te ‘verpakken’ dat het toch aantrekkelijk en lekker is voor je kind, zonder dat ze hun gezicht verliezen als ze op school hun broodtrommeltjes openmaken.

Wees creatief en luister naar je kids!


Bronnen

www.beachbodyondemand.com/blog/6-easy-healthy-snacks-for-kids

www.supernanny.co.uk/Advice/-/Food-and-Nutrition/-/4-to-13-years/Healthy-snacks-for-kids.aspx

www.superkidsnutrition.com/50-healthy-snack-ideas-for-you-and-the-kids-to-love/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share