Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 18 februari 2015

Gezondheidsrisico’s van zittend werken

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De gezondheidsrisico’s van zittend werken

zittend werkenOver het algemeen wordt aangenomen dat weinig beweging voor een mens ongezond is. Zodoende wil ik dit artikel wijden aan de gezondheidsrisico’s van zittend werken. Zoals je in eerdere artikelen al hebt kunnen lezen is voldoende bewegen een erg goede manier om je conditie en je gezondheid op peil te houden.

Dus vandaar bekijk ik in dit artikel de onderzoeken die gedaan zijn naar zittend werken en het krijgen van gezondheidsklachten.

Hieronder de inhoud van het artikel
1: Vrouwen versus mannen
2: Staan versus zitten
3: Zittend werk en de daaraan gerelateerde gezondheidsklachten
4: Klachten voorkomen
5: Tot slot + video

Vrouwen versus mannen

Je zou zeggen dat zittend werken erg slecht is voor je gezondheid, en dat je er snel allerlei gezondheidsklachten door ontwikkelt. Echter, uit onderzoeksresultaten (1) blijkt iets opmerkelijks:

Bij vrouwen is wel een onweerlegbare link tussen zittend werken en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en kanker aangetoond. Bij mannen is er geen statistisch noemenswaardig verschil gevonden tussen de zittende mannen en collega’s die een actievere arbeidsplek hebben.

Dit vind ik een opmerkelijke uitkomst en ik had eerlijkgezegd verwacht dat dit langdurig zitten voor vrouwen en mannen even nadelig zou zijn.

Wat wel naar voren komt is dat mensen die een niet zittende baan hebben en daarnaast een actief leven leiden met ruim voldoende lichaamsbeweging de laagste kans hebben op vroegtijdig overlijden.

Ook de cijfers van het NCvB, het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (2) lijken dit te bevestigen. Je zou namelijk denken dat bijvoorbeeld denken dat een bouwvakker een lager risico heeft op hart- en vaatziekten. Maar ziekten zoals hart- en vaatziekten zijn eigenlijk vrij gelijkmatig verspreid over alle soorten werk.

Staan versus zitten

Een nieuwe trend die zich voordoet is om mensen ertoe te bewegen om staand te werken in plaats van zitten. Echter, dit is ook niet de oplossing. Het FNV geeft in haar eigen rapportage (3) aan dat een staand beroep maximaal 4 uur per dag mag, zittend wordt 5 uur geadviseerd.

In diezelfde rapportage worden de nadelen van staand werken benoemd: je loopt als vrouw een hoger risico op te vroeg bevallen, staand werken heeft een nadelige invloed op de doorbloeding van de benen, vanwege de grote statische kracht die benodigd is, is de kans op rugklachten, voetklachten, pijnlijke gewrichten en spataderen groter.

Dus net als lange vliegtuigvluchten de doorbloeding in je ledematen belemmeren, zo belemmerd een paar uur staan evengoed de doorbloeding in de benen.

Je kunt dus stellen dat zowel staand als zittend werken vergelijkbaar zijn, je beweegt weinig en het maakt daarbij niet uit of je comfortabel op je stoel zit of urenlang gaat staan. In beide situaties beweeg je onvoldoende.

Ook uit dit onderzoek komt weer naar voren dat vrouwen een extra risico lopen bij een staand of zittend beroep, namelijk dat van vroeggeboorte van het kind.

Daarbovenop schijnen mannen toch een ietwat unieke positie te hebben, bij beroepen met voldoende beweging nemen de hart- en vaatziekten niet duidelijk af, bij de kantoorbaantjes nemen de hart en vaatziekten niet echt toe.

Wat er is dan alle commotie zou je zeggen?

Zittend werk en de daaraan gerelateerde gezondheidsklachten

Uit de onderzoeken die gedaan zijn blijkt dat er niet echt een directe link tussen zittend werken en hart- en vaatziekten of obesitas kan worden gemaakt.  Echter, de aanwijzingen zijn wel sterk dat een zittende baan er wel aan bijdraagt dat je gewoonweg te weinig beweegt gedurende de dag, en zoals uit de cijfers van TNO (4) mooi naar voren komt is het de combinatie van en weinig activiteiten thuis, niet op fiets maar met het openbaar vervoer of de auto naar het werk gaan, om daar vervolgens een uurtje of 8 roerloos achter je beeldscherm te zitten, maakt dat je een uur of 11 per dag “sedentair gedrag”, dat wil zeggen een staat waarin je zeer weinig energie verbruikt.

En deze staat van wel wakker zijn maar zeer weinig energie verbruiken, en dat meer als 8 uur per dag zorgt ervoor dat het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten ineens wel schrikbarend toeneemt.

En het vervelende is dat je wel kunt compenseren door flink naar de sportschool te gaan, je verlaagt daarmee wel het gehele risico maar de totale zituren maken nog wel dat je risico dubbel zo hoog is dan als je gewoon minder uren zittend door zou brengen.

Daarbovenop komen de klachten aan je bewegingsapparaat, denk aan rugklachten, een stijve nek, zere benen of voeten of last van je schouder. Je kunt ook door te weinig variatie RSI (Repetive Strain Injury) klachten ontwikkelen, door de herhaling van van een en dezelfde beweging raken je gewrichten  of pezen geïrriteerd, dit uit zich meestal in een ontsteking van de slijmbeurs of de peesschede.

Klachten voorkomen

De beste manier om gezondheidsklachten te voorkomen is op de eerste plaats een gezond en gevarieerd voedingspatroon; als  jij gezond eet, en met mate, dan hoef je geen last te krijgen van overgewicht. Je energie inname aanpassen aan je energiebehoefte is de eerste stap in het voorkomen van overgewicht.

Daarnaast moet je natuurlijk je systeem niet overvloeden met simpele koolhydraten en verzadigde vetten, want daarvan is wel aangetoond dat deze een grote veroorzaker zijn van hart- en vaatziekten en diabetes en overgewicht. Ook is een ongezond dieet veel ongezonder dan teveel zitten.

Daarnaast moet je zorgen voor een goede houding, zorg ervoor dat je bureaustoel en je bureau bij jouw lengte passen. Het beste zou natuurlijk een ergonomische bureaustoel zijn. Maar zelf een goede zithouding aannemen is net zo belangrijk, zorg ervoor dat je recht zit en niet achterover hangt met je hoofd naar het scherm toe gebogen. Je merkt vaak zelf wel of je houding goed is, krijg je last van je rug of nek, dan is de kans groot dat je rechterop moet gaan zitten.

Een handig hulpmiddel om die stijve houding achter je bureau te voorkomen is een balansbal. Nee, je hoeft niet gelijk op zo’n grote skippybal te gaan zitten, je kunt tegenwoordig ook een kleine halve bal voor op het zitvlak van je stoel krijgen.

Als je staand werkt is het vooral belangrijk om goede ergonomische schoenen te hebben, slecht schoeisel leidt al snel tot klachten.

Resumerend:

  • Dus ten eerste zorgt het langdurig zittend werken ervoor dat je in het geheel een groter risico loopt op vroegtijdig overlijden.
  • Ten tweede zorgt het langdurig zitten voor lange termijn klachten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
  • Ten derde zorgt langdurig staan of zitten voor klachten aan het bewegingsapparaat, denk hierbij aan een stijve nek of schouder, of de welbekende RSI arm, schouder of pols. Allemaal symptomen van te weinig of juist te eentonige beweging.

Tot slot + video

De enige manier om deze voornoemde risico’s te verminderen is door op de eerste plaats het algehele risico naar beneden brengen door voldoende te bewegen buiten je werk. Daarnaast is het belangrijk om niet te lang te zitten of te staan, ga na elke uur even een paar minuten bewegen, dit zorgt ervoor dat je doorbloeding weer geactiveerd wordt.

Helaas kun je nu eenmaal het nadeel van langdurig zittend of staand werken niet helemaal elimineren, elk uur een kwartiertje intensief bewegen zal ten koste gaan van de productiviteit en daar zal je baas absoluut niet blij mee zijn.

Ook moet je niet gelijk denken dat zittend werken zo’n grote impact heeft op je gezondheid, soms moet je zaken ook een beetje in perspectief zien. Als jij voldoende beweegt buiten je werk om en je eet gezond en gevarieerd, zal je levensverwachting altijd nog vele malen hoger zijn dan onze voorouders![/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24086292

http://www.beroepsziekten.nl/datafiles/statistics/ncvb-statistics/NCvB-Statistiek-2013.pdf

http://www.fnv.nl/themas/Veilig_en_gezond_werken/lichamelijke_belasting/387387/

https://www.tno.nl/media/1992/lang_zitten_tno_gl_l_13_07_1573n.pdf[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin1
Share1