Wist je dit in Nederland jaarlijks 720 miljoen bananen worden gegeten?
Op zich is dit ook wel heel logisch, bananen zijn niet duur, ze smaken lekker en de banaan heeft natuurlijk een uniek voordeel ten opzichte van andere fruitsoorten: de banaan zit in een natuurlijke verpakking! Je hoeft hem niet te wassen pellen of schillen, je haalt de banaan zo uit z’n jasje!
Het overgrote deel van de bananen die wij in Europa eten komt uit Latijns Amerika. Vandaar dat er heel af en toe wel eens zo’n harig beestje met acht lange pootjes meereist in een kistje bananen. Het meest bekende bananen zijn van het Amerikaanse bedrijf Chiquita die al sinds 1871 bananen verkopen.
Als je liever fairtrade bananen eet, of je wilt niet dat er nog meer regenwoud gekapt wordt voor nog grotere bananenplantages dan kun je kiezen voor de merken of keurmerken: Biologisch, Rainforest Alliance, Fairtrade OKE en Max Havelaar.
Wat zit er in een banaan?
Van alle soorten fruit is de banaan het meest calorierijk, nu hoor ik je zeggen “hoho, veel calorieën een voordeel?” Jazeker, een banaan is een echte powersnack! Als jij veel energie wilt hebben zal je lichaam wel brandstof moeten krijgen en een banaan is dan ideaal. Als je sport, neem rustig twee bananen!
En je moet niet vergeten dat een banaan relatief veel calorieën bevat vergeleken met ander fruit. 87 calorieën per 100 gram. Vergelijk je het aantal calorieën met koekjes, die pak m beet 400 calorieën per 100 gram en daarbij ook nog eens een flinke lading ongezonde vetten bevatten, dan zie je al snel dat je je echt geen zorgen hoeft te maken om je lijn als je een banaan eet.
Zie het maar zo: een banaan voorziet je van 87 hele gezonde calorieën, zonder dat je daarbij vetten of andere ongezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.
Trage koolhydraten
Een banaan bevat ongeveer 5 gram snelle suikers, ideaal voor de directe energiebehoefte. Daarnaast bestaat een banaan voor 20% uit trage koolhydraten, die zorgen ervoor dat je een paar uur van energie wordt voorzien.
Juist daarom is een banaan ideaal voor kinderen!
Vezels
Maar een banaan bevat niet alleen maar koolhydraten hoor, er zitten ook een hoop voedingsvezels in. En dat compenseert die 5 gram snelle suikers weer wat. Bovendien werkt een banaan zuurremmend, dit zorgt er weer voor dat je maag rustiger wordt na het eten van een banaan.
Vitaminen
Ook zijn bananen een goede bron van vitamine B6. Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in je stofwisseling, de energiehuishouding van je cellen en ook je hormoonhuishouding heeft vitamine B6 nodig.
Ook bevat een banaan veel vitamine C, een natuurlijke antioxidant die je beschermt tegen vrije radicalen. Ook helpt vitamine C bij de opname van ijzer. Vitamine C is erg belangrijk voor een goede weerstand zodat je bijvoorbeeld minder vatbaar bent voor griep en verkoudheid.
Mineralen
Een mineraal waar je niet zo vaak over gesproken wordt is mangaan. Mangaan is een belangrijke component in de ontwikkeling van je botten. Ook beschermt mangaan je cellen tegen oxidatieve stress, want kan ontstaan door bijvoorbeeld roken, alcoholgebruik, overgewicht maar ook te intensief sporten.
In een banaan zit ongeveer een derde van de hoeveelheid mangaan die je dagelijks nodig hebt.
Ook bevat een banaan heel wat belangrijke mineralen, vooral erg veel kalium. Kalium is erg belangrijk voor het hebben en houden van een gezonde bloeddruk.
Daarnaast bevat een banaan veel magnesium. Magnesium is een onmisbaar mineraal en het is erg belangrijk dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. Een tekort aan magnesium kan een hele waslijst aan klachten veroorzaken. Gelukkig zit in een grote banaan bijna 10% van de ADH magnesium.
Magnesium en kalium zijn beide ook mineralen die nodig zijn om botontkalking te voorkomen.
Een veelgemaakte denkfout is dat calcium alleen botontkalking tegengaat, maar het is de combinatie van calcium en andere mineralen zoals magnesium en kalium die samen zorgen voor het groeiproces van onder andere je botten.
Tenslotte is de banaan een goede bron van fosfor. Ook fosfor is betrokken bij de ontwikkeling van je botten, maar ook is voldoende fosfor nodig voor je stofwisseling. Fosfor draagt ook bij aan sterke tanden.
Conclusie
Als je al deze gezondheidsvoordelen van de banaan op een rijtje zet dan valt het mij op dat heel veel van de mineralen die in een banaan zitten een hele belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van sterke botten. Dus je kunt wel stellen dat als je last hebt van osteoporose je er goed aan doet vaker een banaan te eten. Bijvoorbeeld elke morgen door de yoghurt, want ook de zuurtegraad heeft invloed op de afbraak van botten!
Daarnaast is een banaan een goede energiebron, bijvoorbeeld bij sport of lichamelijke inspanning. Het is een hele goede gezonde bron van koolhydraten! Bovendien vult de banaan heel goed, dus heb je minder de neiging om wat anders te eten.
Ook heeft de banaan heeft een positieve werking op je spijsvertering en vermindert maagklachten. En voor de mensen die vinden dat er toch teveel suiker in een banaan zit: Neem dan een minder rijpe banaan, die bevat een stuk minder suiker!
[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/tip-van-de-dag/tip-van-de-dag-94-bananen-gezond.mp4" width="478" height="360" description="hoe gezond zijn bananen" player="4" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]
Heb je nog opmerkingen of suggesties laat het me weten door hieronder een bericht achter te laten! Interessant artikel? Deel het hieronder via social media!
Het laatste deel over de suikers ben ik niet mee eens. Een rijpe banaan smaakt zoeter, maar de reden dat men bang is voor de suiker in een banaan zijn het aantal calorieën. En of een banaan nu rijp is of nog groen, het aantal calorieën zal niet minder zijn. Of heb ik het mis...?
Bananen bevatten, in vergelijking met andere voedingsmiddelen, relatief weinig calorieën.
Groene en rijpe bananen bevatten evenveel koolhydraten, maar door de aanwezigheid van resistent zetmeel in de groene bananen zal dit minder invloed hebben op je bloedsuiker dan bij het eten van een rijpe banaan. In een rijpe banaan is een deel van de koolhydraten omgezet in suikers. Vandaar dat ze zoeter smaken.