• De gezondheidsvoordelen van bananen

De gezondheidsvoordelen van bananen

2014-02-11T07:55:04+01:00februari 11th, 2014|Voedingsadvies|2 Reacties

Laatste update: door

De gezondheidsvoordelen van bananen

bananenAls je aan een willekeurig iemand vraagt om een paar soorten fruit op te noemen zal je steevast het antwoord appel, peer en banaan krijgen. Daarmee is een banaan een van de bekendste fruitsoorten.

Wist je dit in Nederland jaarlijks 720 miljoen bananen worden gegeten?  

Op zich is dit ook wel heel logisch, bananen zijn niet duur, ze smaken lekker en de banaan heeft natuurlijk een uniek voordeel ten opzichte van andere fruitsoorten: de banaan zit in een natuurlijke verpakking! Je hoeft hem niet te wassen pellen of schillen, je haalt de banaan zo uit z’n jasje!

Het overgrote deel van de bananen die wij in Europa eten komt uit Latijns Amerika. Vandaar dat er heel af en toe wel eens zo’n harig beestje met acht lange pootjes meereist in een kistje bananen. Het meest bekende bananen zijn van het Amerikaanse bedrijf Chiquita die al sinds 1871 bananen verkopen.

Als je liever fairtrade bananen eet, of je wilt niet dat er nog meer regenwoud gekapt wordt voor nog grotere bananenplantages dan kun je kiezen voor de merken of keurmerken: Biologisch, Rainforest Alliance, Fairtrade OKE en Max Havelaar.

Wat zit er in een banaan?

Van alle soorten fruit is de banaan het meest calorierijk, nu hoor ik je zeggen “hoho, veel calorieën een voordeel?” Jazeker, een banaan is een echte powersnack! Als jij veel energie wilt hebben zal je lichaam wel brandstof moeten krijgen en een banaan is dan ideaal. Als je sport, neem rustig twee bananen!

En je moet niet vergeten dat een banaan relatief veel calorieën bevat vergeleken met ander fruit. 87 calorieën per 100 gram. Vergelijk je het aantal calorieën met koekjes, die pak m beet 400 calorieën per 100 gram en daarbij ook nog eens een flinke lading ongezonde vetten bevatten, dan zie je al snel dat je je echt geen zorgen hoeft te maken om je lijn als je een banaan eet.

Zie het maar zo: een banaan voorziet je van 87 hele gezonde calorieën, zonder dat je daarbij vetten of andere ongezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Trage koolhydraten

Een banaan bevat ongeveer 5 gram snelle suikers, ideaal voor de directe energiebehoefte. Daarnaast bestaat een banaan voor 20% uit trage koolhydraten, die zorgen ervoor dat je een paar uur van energie wordt voorzien.

Juist daarom is een banaan ideaal voor