Glutenvrij Leven

Laatste Update: 15 februari 2018

Alles wat je moet weten over glutenallergie

Voor de meeste mensen is het eten van tarwe eigenlijk geen probleem en in feite is voor veel mensen een bagel, een muffin of een lekkere boterham het eerste wat ze pakken als ze aan de ontbijttafel aanschuiven. Maar voor mensen met coeliakie kan zelfs een beetje gluten al een opeenstapeling van pijnlijke reacties veroorzaken en die problemen kunnen soms wel dagen aanhouden. De blootstelling aan gluten is voor mensen met coeliakie een constante zorg, maar wat gebeurt er eigenlijk als ons lichaam wordt blootgesteld aan gluten?

De symptomen, die een persoon met coeliakie nadat hij is ‘gegluteerd’ kan ervaren, kunnen variëren maar voor de gemiddelde persoon gaat het ongeveer als volgt:

Bijna onmiddellijk nadat de gluten zijn geconsumeerd, beginnen de reacties en dat is dan vaak te voelen aan een daling van de bloeddruk. Kort daarna kunnen de symptomen van reflux optreden, gevolgd door intense vermoeidheid en maagpijn, gas en een opgeblazen gevoel, die de rest van de dag blijven aanhouden. 's Nachts is slapeloosheid niet ongewoon en wordt de volgende dag vaak gekenmerkt door pijn en krampen in de darmen en een frequente stoelgang, wat vaak in de vorm van een waterige ontlasting is. Humeurigheid, prikkelbaarheid en angst horen ook bij de symptomen en veel mensen ervaren problemen met denken, dat ze omschrijven als 'hersenmist'. Een jeukende huiduitslag en gewrichtspijn zijn ook niet ongewoon. Voor de meeste mensen blijven de symptomen twee tot drie dagen aanhouden en gaan dan vanzelf weer over; het is alles bij elkaar best een flinke prijs om te betalen voor het consumeren van een minuscuul stukje gluten.

Het belangrijkste mechanisme dat glutenreacties veroorzaakt is gliadine, een eiwit dat voorkomt in tarwe. Er zijn drie primaire ‘soorten’ van gliadine, waarvan er twee geassocieerd worden met coeliakie. De aminozuren, die in gliadine worden aangetroffen, zijn de oorzaken van de auto-immuunreactie die coeliakie en de effecten daarvan versnellen.

Wanneer iemand gluten eet, ontstaat er een complexe cascade van gebeurtenissen, inclusief de activering van het adaptieve immuunsysteem, wat resulteert in de productie van auto-antilichamen. Dit resulteert in de uiteindelijke vernietiging van de villi, de kleine, vingerachtige uitsteeksels die de dunne darm bekleden. Villi zijn essentieel voor de opname van voedingsstoffen.

Twee primaire anti-gliadine-antilichamen worden geassocieerd met coeliakie: immunoglobuline A (IgA) en immunoglobuline G (IgG). In een gezond immuunsysteem identificeren en neutraliseren immunoglobulines vreemde lichamen zoals bacteriën, maar bij een auto-immuunziekte zoals coeliakie, vallen ze de weefsels, die ze normaal zouden beschermen, aan. Bij bloedtesten op coeliakie komt IgA veel vaker voor dan IgG en daar is een goede reden voor: IgA is direct betrokken bij de immuunprocessen van slijmvliesweefsels zoals de bekleding van de dunne darm en in je slijmvliezen wordt het ook in overvloed gevonden. Wanneer coeliakie wordt geactiveerd, vallen deze antilichamen de villi aan in plaats van deze bescherming tegen indringers van buiten af te bieden.

Wat zijn gluten?

Eenvoudig gezegd zijn gluten een eiwit dat in bepaalde granen wordt aangetroffen en dat verantwoordelijk is voor die visco-elastische eigenschappen, die we zijn gaan associëren met die sponzige broodkwaliteit die we kennen en waarvan we zo houden. Je kunt gluten verder afbreken in een verzameling aminozuurketens bestaande uit Gliadines en Glutenines.

De symptomen van glutenallergie

Veel voorkomende symptomen van een glutenintolerantie zoals bijvoorbeeld coeliakie omvatten, maar zijn niet beperkt tot: stemmingsgerelateerde problemen van depressie tot schizofrenie, ADHD, zure reflux, het prikkelbare darmsyndroom, een opgeblazen gevoel en waterretentie, seizoensgebonden allergieën, astma, sinuscongestie, infecties, depressie, acné, hoofdroos, seborroe, psoriasis, hartziekte, LDL-cholesterol, problemen met de blaascontrole, duizeligheid, migraine en hoofdpijn, lage botdichtheid, darmkankers, diabetes, problemen met de schildklier en een belemmerde groei.

Degenen met coeliakie, wat eigenlijk een erfelijke auto-immuunziekte is en waarvan bekend is dat ze jarenlang slapende of geen symptomen vertonen, zijn niet in staat om deze eiwitten te verteren. Wanneer deze granen worden verbruikt, activeren ze een immuunrespons, die ervoor zorgt dat het lichaam zichzelf aanvalt en schade toebrengt aan de darmvilli wat na verloop van tijd leidt tot voedingsdeficiënties en malabsorptie. Coeliakie is heel anders dan een glutenintolerantie en er wordt aangenomen dat slechts 1% van de bevolking de diagnose coeliakie krijgt.

Er zijn ook mensen die gluten vermijden en dan niet omdat het trendy is, maar ook omdat ze zich ziek voelen nadat ze het hebben geconsumeerd. Gliadine is de hoofdschuldige achter ziektes zoals lekkende darmen, ontsteking en immuunreacties, die we vaak associëren met gluten-gerelateerde allergieën en reacties. Het probleem is echter, net zoals bij de meeste voedselovergevoeligheden, dat de symptomen zowel uiteenlopend als vertraagd kunnen zijn, waardoor het erg moeilijk is om precies vast te stellen wat de algemene klachten veroorzaakt. Je krijgt misschien direct na het eten van gluten geen buikpijn en misschien is IBS geen symptoom, maar constipatie juist wel. Het kan soms wel een week later zijn dat je merkt dat het je moe maakte of dat het zorgde voor klachten die stemmingsgerelateerd waren. Deze verreikende klachten zijn één van de redenen waarom er zoveel scepsis is of glutenintolerantie wel echt bestaat.

De problematiek rondom de diagnose

Een gebrek aan diagnose betekent niet dat iemands symptomen er zomaar niet zijn. Degenen die met succes hun voedselgevoeligheden hebben vastgesteld en de gluten uit hun voeding hebben gehaald, waardoor ze merkbare verbetering van hun gezondheid en de symptomen hebben ervaren, mogen niet worden betwijfeld.

Veel mensen, die baat hebben bij een glutenvrij dieet, voelen zich vaak het best als ze weinig tot geen granen, zelfs glutenvrije granen, hebben consumerend. Granen net zoals veel noten, zaden en peulvruchten bevatten lectinen. Dit zijn beschermende moleculen in de plant en fungeren als natuurlijke bestrijdingsmiddelen en beschermen de plant tegen schimmels en dieren, die ze willen eten. Ze zijn ook erg moeilijk te verteren en kunnen de darmwand prikkelen, wat leidt tot een lekke darm en waardoor het moeilijk is om voedingsstoffen te absorberen. Het kan ook leiden tot andere voedselallergieën en allergieën. Tarwe bevat hoge niveaus van lectinen die, ondanks het kookproces, toch nog moeilijk te verteren zijn.

Een ander iets dat kan leiden tot problemen bij het verteren van gluten is de hoge bewerking van granen in het algemeen. Tegenwoordig consumeren we meer granen dan ooit tevoren en dit is dan in de vorm van sterk bewerkte en gemanipuleerde pasta's, ontbijtgranen, gebak, enz. Zelden eten we een ​​kommetje volkoren granen en het zijn deze zetmeelrijke en zeer inflammatoire witte meelproducten die de symptomen flink kunnen verergeren.

In een verrassend aantal voedingsmiddelen kunnen ook verborgen gluten worden gevonden. Veel mensen realiseren zich niet dat deze geraffineerde graanproducten in bijna elke maaltijd voorkomen, om nog te zwijgen over huishoudelijke artikelen, cosmetica en schoonheidsproducten. Van saladedressings tot groentemixen en zelfs alcohol en het kan, als je niet weet waarop je moet letten, moeilijk te vermijden zijn. Bekijk deze link eens voor een volledige lijst van glutengerelateerde ingrediënten.

Hoe kun je je laten testen op gluten gerelateerde ziekten?

Een glutenallergie of coeliakie kan moeilijker te diagnosticeren zijn dan gedacht. De bloeduitslagen kunnen het soms niet duidelijk aantonen. Als iemand problemen heeft met de spijsvertering, kan een test omdat de darmdoorlaatbaarheid voedseldeeltjes door de darmbarrière en in het bloed zal laten passeren, naast gluten ook gevoeligheden voor veel andere voedingsmiddelen vertonen. Zodra de darm hieraan gewend raakt, kunnen deze gevoeligheden voor andere voedingsmiddelen zichzelf oplossen en opnieuw worden geïntroduceerd.

Om een ​​diagnose van coeliakie te kunnen stellen, zullen artsen het bloed op hoge concentraties van de (tTGA) antislipstransglutaminase- of (EMA) anti-endomysiumantistoffen moeten onderzoeken. Als deze testresultaten negatief zijn maar de symptomen nog steeds goed passen bij coeliakie, kan er om de ​​diagnose te bevestigen een darmbiopsie worden uitgevoerd. Dit wordt gedaan om te controleren of er schade is aan de intestinale villi. Om te testen op niet-coeliakie gerelateerde glutenallergieën kan er ook een bloedonderzoek op IgE en IgG-antilichamen worden uitgevoerd.

Dermatitis Herpetiformis of DH beïnvloed ongeveer 15-25% van de mensen met coeliakie. De uitslag bevindt zich meestal op de ellebogen, de achterkant van de armen, de benen en de billen en kan een goede indicatie zijn dat men lijdt aan een gluten-gerelateerde reactie. DH kan door middel van een bloedonderzoek en een huidbiopsie worden bevestigd.

Zelfdiagnose voor glutenallergie

Het diagnoseproces kan lang, moeizaam en soms niet doorslaggevend zijn, maar er is een eenvoudige oplossing, die veel voordelen zal bieden. Het volgen van een gluten eliminatiedieet kan de beste manier zijn om te bekijken of het verwijderen van gluten uit je dieet echt effect heeft.

Het is het beste om 2-4 weken gluten volledig te verwijderen om zo het systeem te reinigen en de verbetering goed te kunnen opmerken. Neem na de eliminatieperiode dan per keer weer een soort voedingsmiddel dat gluten bevat op en noteer per maaltijd wat je reactie hierop is. Is je spijsvertering veranderd? Hoe was je humeur? Hoe lang hielden deze effecten aan?

Als je tijdens je experiment een significante verbetering in je energie, je stemming en je spijsvertering hebt opgemerkt, is het misschien tijd om een ​​glutenvrije levensstijl aan te nemen. Hier zijn wat glutenvrije recepten om je inspiratie te geven en om je op weg te helpen.

Veelgestelde vragen over glutenallergie

"Als een product niet is gelabeld, wat zijn dan andere manieren om te kunnen bepalen of er gluten in zitten?"

Gluten hebben geen specifiek uiterlijk of een specifieke kleur of vorm. Het is aan de consument om zelf goed op de hoogte te zijn van de bronnen van gluten en de soorten voedingsmiddelen waarin deze meestal voorkomen. Jus is bijvoorbeeld verdikt met tarwebloem. In plaats van te hopen dat de jus werd bereid met maïszetmeel moet men de jus eigenlijk gewoon vermijden en al helemaal als er geen etiket of kok is, die dit kan bevestigen.

"Welke mensen profiteren het meest van een glutenvrij dieet?"

Mensen met coeliakie, een klinisch gediagnosticeerde aandoening, hebben een celgemedieerde allergie voor gluten, wat resulteert in een ontsteking van het lagere maagdarmkanaal. Mensen met coeliakie moeten de consumptie van gluten echt volledig vermijden. Mensen met een gluten-gevoeligheid zijn niet klinisch gediagnosticeerd met coeliakie; ze vertonen echter wel vaak na de inname van gluten vergelijkbare symptomen, zoals diarree, chronische vermoeidheid en hoofdpijn, die weer worden verlicht na de uitsluiting van de gluten uit het dieet.

"Waarom is glutenvrij zo populair?"

Het afgelopen decennium was er als gevolg van een groter bewustzijn in de medische professie van de symptomen, een vooruitgang in de diagnostische technieken en een beter begrip in de gezondheidszorg over de herstellende waarde van een glutenvrij dieet bij de behandeling van deze gevallen, een verhoogde prevalentie van zowel klinisch gediagnosticeerde coeliakie als gedocumenteerde gluten-gevoeligheid.

Bovendien is er ook een groep consumenten, die geen coeliakie heeft en ook niet glutengevoelig is, maar toch zweert bij de gezondheidsvoordelen die samenhangen met de naleving van een glutenvrij dieet. Dergelijke fysiologische effecten zijn echter niet wetenschappelijk gevalideerd.

"Wat zijn glutenvrije alternatieven voor brood, pizza, etc.?"

Consumenten, die koolhydraten willen eten maar toch gluten willen vermijden, kunnen kiezen uit een verscheidenheid aan substituten, die zijn geformuleerd en geëtiketteerd als glutenvrij. Deze voedingsmiddelen worden meestal gemaakt met behulp van één of meer glutenvrije granen zoals maïs, quinoa, rijst, tapioca, teff en in sommige gevallen haver en zijn verkrijgbaar als brood, cake, muffins, crackers, pasta en zelfs als pizzabodem.

Alles wat je moet weten over een glutenallergie

Bij afwezigheid van directe substituten kunnen de consumenten, die gluten willen vermijden, hun voedselkeuzes aanpassen en vervangen door glutenbevattende granen. Voorbeelden hiervan zijn voedingsmiddelen zoals rijstwafels, op rijst gebaseerde producten, tortilla's en taco-schelpen op basis van 100% maïs, aardappelen van alle variëteiten en formaten, quinoa en op quinoa gebaseerde voedingsmiddelen.

"Wat wordt er gedaan om glutenvrije producten beter te laten smaken?"

Bij het eten van een voedingsmiddel gebruiken mensen naast hoe iets proeft nog vele andere zintuigen, zoals geur (aroma), mondgevoel (textuur) en zicht (mensen eten ook met hun ogen). Vanwege de vooruitgang op het gebied van voedingstechnologie, sensorische evaluatie en de verpakking, is de kwaliteit van glutenvrije goederen de afgelopen vijf jaar aanzienlijk verbeterd. Voorbeelden hiervan zijn het optimaliseren van de heilzame eigenschappen van glutenvrije granen zoals quinoa, teff en rijst, de-glutenisering van tarwe en het gebruik van ingrediënten, die de textuur van gluten nabootsen zoals xanthaangom. Andere creatieve benaderingen zijn het gebruik van sterke, maar aangename smaken zoals citroen, chocolade, wilde bosbes en kaneel, om er maar eens een paar te noemen.

Een paar glutenvrije recepten om je een beetje op weg te helpen

Veganistische scones van pompoen (glutenvrij)

7 of 8 pompoenscones

Dit is één van de gemakkelijkste pompoentraktaties, die je dit seizoen zult gaan maken. Gemaakt met een in de winkel gekochte meelmix, mengen deze veganistische scones zich snel met de hand. En ze zijn niet zo zoet, dus zijn ze geweldig voor een snel glutenvrij ontbijt of als een snack.

Zachter dan een traditionele scone, zijn deze scones een must voor het seizoen waarin volop pompoen wordt gegeten! Bekijk ook de opmerkingen na het recept voor informatie over het glutenvrije meel dat wordt gebruikt, hoe je bijvoorbeeld melk verzuurt en nog meer.

Ingrediënten

 • 240 gram glutenvrije meelmix
 • 3 eetlepels suiker, van welke aard dan ook
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 3/4 theelepel kaneel
 • 1/4 theelepel gember
 • 1/4 theelepel bakpoeder
 • 1/4 theelepel zout
 • 4 eetlepels biologisch bakvet
 • 160 gram pompoen
 • 65 milliliter verzuurde kokos- of hennepmelk
 • 60 milliliter appelcider
 • 1 eetlepel zuiver vanille-extract
 • Pompoenpitten voor de vulling

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op ongeveer 175°C. Bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier.
 • Meng in een middelgrote kom de meelmix, de suiker, de bakpoeder, het kaneel, de gember, de bakpoeder en het zout goed door elkaar. Als je het lekker vindt om wat nootmuskaat toe te voegen, ga je gang en rooster het een beetje. Ik had het niet in huis, dus ik heb het niet toegevoegd.
 • Doe dan het bakvet bij de droge ingrediënten. Plaats de kom in de koelkast terwijl je vloeibare ingrediënten klaarmaakt.
 • Meng dan de pompoen, de zure melk, de appelcider en het vanille-extract in een grote kom. Voeg dan de vloeibare ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng het goed door elkaar. Laat het deeg dan een paar minuten in de vriezer afkoelen.
 • Doe nu in een kom de pompoenpitten door het deeg. Haal de deegbal eruit en plaats hem op het bakpapier en maak er scones van.
 • Bak de scones in gedurende 17-18 minuten gaar. Laat de scones enkele minuten afkoelen en leg ze dan op een afkoelrek.

Veganistische quiche met prei en asperge (glutenvrij)

Genoeg voor 8 puntjes

Voordat ik je het recept zelf geef, wil ik eerst even vermelden hoe heerlijk de combinatie van prei en asperges in dit recept is. Ik heb de prei heel lang gebakken totdat het lichtbruin en lekker zoet werd. Het voegde veel smaak toe aan het recept en ik raad je aan om hetzelfde te doen!

Ingrediënten

 • Voor de haver en rijstkorst:
  • 275 gram havermeel
  • 125 gram bruine rijstmeel
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 700 milliliter ijskoud water
 • Voor de vulling van de quiche:
  • 600 gram asperges, uiteinden verwijderd en in stukjes van 2 centimeter gehakt
  • 2 theelepel olijfolie
  • 2 stengels prei, alleen de witte delen, in dunne plakjes gesneden
  • 1 grote of 2 kleine sjalotten, fijngehakt
  • 1 pak extra stevige, zijden tofu
  • 1 kleine roodbruine of Yukon aardappel, gebakken of geschild en gestoomd totdat het zacht is geworden of 120 gram gekookte cannellinibonen
  • ½ theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel kikkererwtenmiso of witte miso
  • 65 gram voedingsgist
  • 85 gram kikkererwtenmeel
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ theelepel Dijon-mosterd
  • ¼ theelepel zout, plus wat extra als dat nodig is
  • Zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze

 • Om de korst te maken, doe je het meel en het zout in een keukenmachine, die is uitgerust met het S-mes. Terwijl je continu pulseert, druppel je de olijfolie en dan het water door het meel. Zodra de korst zich in de processor tot een geheel begint te maken - geen bal vormt, maar een beetje plakkerig wordt - stop je met het toevoegen van het water. Leg dan het deeg in een ingevette taartvorm en druk met je vingers het deeg goed aan. Het moet de bodem en de zijkanten van de bakvorm bedekken. Plaats dan de korst en bodem in de koelkast tot je klaar bent om de quiche af te maken. De korst kan tot twee dagen van tevoren worden gemaakt.
 • Verwarm je oven voor op 175°C. Breng een pan met gezout water aan de kook. Voeg de asperges toe en kook deze totdat ze knapperig zijn (ongeveer twee minuten). Dompel ze dan onder in koud water, laat ze uitlekken en zet ze opzij.
 • Verhit dan op middelhoog vuur de olie in een grote koekenpan. Voeg de prei en de sjalot en een snuifje zout toe. Bak de prei totdat deze goudbruin is, voeg als dat nodig is een paar eetlepels water toe om aanbakken te voorkomen. Zet dan het vuur uit.
 • Doe nu de tofu, de aardappel of bonen, de kurkuma, de miso, de voedingsgist, het kikkererwtenmeel, het citroensap, de mosterd en het zout in een blender. Meng dit tot een zeer glad mengsel; breng het op smaak met de kruiden. Doe dit mengsel dan in de pan met de prei. Meng alles goed door elkaar. Voeg de asperges toe en meng opnieuw door elkaar.
 • Doe nu de vulling in de taartvorm met daarin de korst. Leg de asperges bovenop om het er mooi uit te laten zien. Zet dan de taartvorm in de oven. Bak het gedurende 35 minuten of totdat de bovenkant lichtbruin is en de korst lichtjes goudbruin wordt. Als het iets te bruin begint te worden voordat de vulling goed gaar is bedek de taartvorm dan met folie terwijl je deze bakt.
 • Nadat de quiche is afgekoeld tot kamertemperatuur zet je hem in de koelkast en laat je deze gedurende ten minste 2 uur (bij voorkeur 4-6 uur) staan. Snijd dan in 6 of 8 punten en serveer.
 • Omdat de quiche wat tijd nodig heeft om in de koelkast af ​​te koelen, is het een perfect gerecht om van tevoren te maken. Het is prima om het de dag voordat je van plan bent om het te gaan serveren klaar te maken en je kunt het makkelijk vier dagen bewaren.

Tot slot

Hebben de recepten gesmaakt? Ik hoor het heel graag van je!

Als je écht gemotiveerd bent om uit te zoeken hoe jouw lichaam reageert op een glutenvrij dieet, dan kun je op het internet een schat aan recepten vinden.

Glutenvrij eten is de laatste 5 jaar ook een beetje mode geworden. Mensen die glutenvrij eten omdat het ‘interessant’ is, omdat het ‘cool’ is. Iedereen zijn ding, maar dat heeft vrij weinig zin.

Zoek goed uit of jij écht een allergie hebt, en pas je voedingsgewoonten hierop aan. En heb je twijfels? Overleg dan even met je huisarts.


Bronnen

www.healthline.com/health/allergies/gluten-allergy-symptoms

www.mindbodygreen.com/0-7482/10-signs-youre-gluten-intolerant.html

www.coeliac.org.uk/coeliac-disease/about-coeliac-disease-and-dermatitis-herpetiformis/gluten-sensitivity/

www.glutenfreeliving.com/gluten-free/gluten-sensitivity/what-is-gluten-sensitivity/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share