Glycemische index dieet om diabetes onder controle te krijgen
De glycemische index (GI) dieet is een rage geworden sinds een paar jaar geleden. Het wordt gepromoot als een nieuw dieetplan dat als doelstelling heeft je gewicht te beheersen. Dit is belangrijk omdat goed onder controle houden van suikers en koolhydraten voor elk mens goed is.
Echter, dit is van extra belang voor mensen met diabetes waarbij het managen van hun bloedsuikerspiegel essentieel vanwege de insuline! Hierbij is goed kijken naar de glycemische index nummer van voedingsmiddelen een goede richtlijn om dat doel te bereiken.
Maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt omdat de glycemische index kan variëren afhankelijk van hoe rijp de vrucht is, van het type van brood, of hoe de granen worden bereid. Dit artikel zal uitleggen wat de glycemische index is en hoe het werkt in relatie tot diabetes.
Wat is de glycemische index?
De glycemische index is een rating-systeem voor voedingsmiddelen, voornamelijk koolhydraten. Het toont het effect dat het voedsel zal hebben op de bloedsuiker niveaus in het lichaam. Het is daarom een indicatie van hoe snel de koolhydraten worden afgebroken door het lichaam.
Voedingsmiddelen met een lage glycemische index worden langzamer afgebroken dan voedingsmiddelen met een hoger nummer. Dit geeft ook weerslag op insuline of de insulinereactie in het lichaam aan wanneer een persoon met suikerziekte kampt. Voor diabetici is het regelen van de bloedsuikerspiegel van groot belang bij de beheersing van diabetes en het minimaliseren van de kans op complicaties op latere leeftijd.
Hoe werkt de glycemische index?
De glycemische index is vaak een niet recht toe recht aan maatregel voor levensmiddelen. Veel factoren beïnvloeden de glycemische index van een voedingsmiddel en hetzelfde geldt voor mensen. Elke persoon heeft een eigen reactie op voedingsmiddelen en die worden beïnvloed door hun leeftijd, niveau van lichamelijke activiteiten of ze meer of minder gewicht hebben.
Maar de nummers zijn algemene richtlijn die mensen kunnen helpen wel overwogen beslissingen te nemen over de verschillende soorten voedsel. Voedingsmiddelen worden beoordeeld tussen 0-100 waar 0 logischerwijs laag is en 100hoog.
De algemene richtlijnen zijn dus:
- Laag is 55 of minder,
- Gemiddeld is 56 tot 69,
- Hoog is 70 en hoger.
Het doel voor diabetici en iedereen die hoogte- en dieptepunten in hun bloedsuikerspiegel wil vermijden is om te proberen om de lage en gemiddelde glycemische index toe te passen in hun dagelijkse voedingspatroon. Daarbij zullen  zullen enkelvoudige koolhydraten zoals wit brood en verwerkte ontbijtgranen een hogere GI last hebben dan bijvoorbeeld bruin of volkorenbrood.
De inname van eenvoudige koolhydraten moeten vooral vermeden worden en vervangen worden door complexe koolhydraten om een lage glycemische index te hebben. Groente en fruit zijn ook laag en mogen in voldoende worden gegeten.
De aanpassing in je voedingsschema door middel van een dergelijk dieet geeft je meer controle over je diabetes.
Voor mensen met diabetes type 2 kan dit betekenen dat ze bijna geen medicatie of insuline substitutie therapie meer nodig hebben. Voor mensen met diabetes type 1 kan de bloedsuikerspiegel stabiel worden en binnen een normaal bereik blijven voor langere periodes. Dit kan wederom betekenen dat minder insuline nodig zal blijken.
- Verse abrikozen – 57 (gemiddeld), gestoofde abrikozen – 64 (gemiddeld), gedroogde abrikozen – 31 (laag)
- Groene banaan – 45 (laag), rijpe banaan – 66 (gemiddeld)
- Verse vijgen – 35 (laag), gedroogde vijgen – 40 (laag)
- Verse druiven – 46 (laag), rozijnen – 64 (gemiddeld)
Zoals je kunt zien is de glycemische index anders wanneer je vers fruit eet. Dat is ook direct de reden waarom je moet oppassen met alles uit blik, omdat de glycemische last velen malen hoger is. Mijn eigen regel is daarom om altijd zo vers en gezond mogelijk te eten. Wanneer ik toch bewerkte voedingsmiddelen eet, dan zorg ik dat de portie klein is!
Voor meer tips over de natuurlijke behandeling van diabetes, lees dan hieronder verder of neem een kijkje op mijn blog.