Goede Voornemens

Laatste Update: 16 januari 2017

Goede voornemens: Gezonder eten voor de beste vertering

In de vorige delen kun je lezen (1, 2, 3) hoe je het beste het nieuwe jaar kunt ingaan. Ik heb het gehad over de valkuilen van goede voornemens en welke voornemens het meest populair zijn.

In dit onderdeel leer je waarom gezonder eten en de juiste voedselcombinaties wellicht het belangrijkste is wat je kunt doen. Veel van de bekende goede voornemens kun je bereiken met voeding alleen.

Voedsel en je gezondheid

Gezonder en gevarieerder eten heeft ongetwijfeld een positief effect op je gezondheid. Maar niet alleen ‘’wat’’ je eet is belangrijk, ook ‘’hoe’’ je eet moet zeker niet overgeslagen worden. Hiermee doel ik op het combineren van voedsel dat je spijsvertering zo min mogelijk belast wordt.

Veel mensen hebben te kampen met spijsverteringsklachten wat zich kan uiten in vage gezondheidsklachten, denk aan weinig energie, hoofdpijn, huidklachten, candida infecties etc. De vertering van voeding kan jouw meer gezondheid geven of juist klachten veroorzaken.

Ik moet wel zeggen dat er veel geschreven is over voedingsadvies. Op de blog heb ik zelf ook meerdere artikelen gewijd aan een gezond voedingspatroon. Het probleem is dat er veel tegenstrijdige informatie te vinden is, zelfs op mijn eigen blog kan er op het eerste gezicht verwarrende  informatie staan, dit heeft te maken dat er altijd naar individuele klachten gekeken moet worden.

Zo heb je adviezen die stellen dat je een eiwitrijk ontbijt moet nemen, of juist veel fruit moet eten ’s ochtends of helemaal geen broodproducten etc. Het beste daarom wat je kunt doen is goed kijken naar je eigen omstandigheden (medicijn gebruik, ziekte, leefstijl) en gezond verstand gebruiken.

Aan de ene kant is het ook wel vreemd dat gezond eten zo complex kan zijn, dat terwijl er meer dan genoeg voedingsmiddelen in de Westerse wereld beschikbaar is gesteld.

De juiste voedselcombinaties

Nu is het bekend dat meer groente eten, voldoende fruit, volkorenproducten, af en toe mager vlees en vis, peulvruchten, noten, gezonde oliën en niet te veel snoepen essentieel is. Maar wat je ook niet mag vergeten zijn bepaalde voedselcombinaties. In het boek ‘’Optimaal Gezond en Vitaal’’ van Joseph Dispenza ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met het concept optimale assimilatie.

Dit houdt in dat je bepaalde voedingsmiddelen beter niet kunt combineren. Met name dubbele bronnen van eiwit is niet aan te raden. Denk dan aan een kip en rundvlees in één maaltijd. Of zuivelproducten en peulvruchten. Dit heeft te maken hoe het lichaam eiwitten afbreekt en dat de verschillende voedingsmiddelen juist complementair moeten zijn!

Een uitzondering is volgens de schrijver eieren en wat helemaal niet goed samengaat is bijvoorbeeld vlees en kaas! Maar ook vlees, gevogelte, vis en zuivel is beter niet te combineren met zetmeelproducten. Interessant, want als je kijkt naar een typisch Nederlands voedselpatroon wordt dit meestal wel gecombineerd.

Dit kan verklaren waarom veel mensen spijsverteringsklachten krijgen na een maaltijd, vanwege de verkeerde voedselcombinatie. Vergeet overigens ook niet dat te veel tarweproducten ook niet aan te raden is, veel mensen hebben zonder het door te hebben last van een gluten intolerantie. Persoonlijk kan ik alleen speltbrood en crackers goed verdragen, maar zeker niet te veel!

De schrijver geeft aan dat simpele maaltijden de oplossing is voor spijsverteringsklachten. Ik ben het daar ook helemaal mee eens. Wanneer je te veel ingrediënten gaat combineren is de kans eenmaal groot dat het niet gemakkelijk verteerd kan worden. Neem een salade met wat kip of zalm, of zetmeelproducten met wat groenten.

Natuurlijk hoef je het niet te precies te nemen, de boodschap is om simpele maaltijden te maken. Indien je veel last hebt van spijsverteringsklachten kun je ook overwegen om in plaats van 3 grote maaltijden 5 tot 6 kleine maaltijden te eten, ik ben hier persoonlijk een voorstander van.

Ik vind het prettig om ’s ochtends te beginnen met gekookte havermout of andere zetmeelrijke producten voor de complexe koolhydraten en energie. Ik combineer dit meestal met lijnzaad, groene thee en een stukje fruit. Als lunch eet ik het liefste een salade of iets dergelijks.

Een gezonde snack zijn voor mij een handvol noten of een paar rijstwafels. Tenslotte als avondeten een maaltijd wederom met groente. Dit kan gestoomde groenten zijn of weer een salade. Ik probeer het zo simpel mogelijk te houden zodat ik niet uren in de keuken hoeft te staan.

Vergeet niet dat er geen advies is wat voor iedereen werkt. Het zijn algemene regels en moeten ook dusdanig opgevat worden. Als je erg actief bent heb je meer brandstof nodig uit complexe koolhydraten, houd hier dus rekening mee bij het samenstellen van je menu’s.

Wat te doen?

Een betere gezondheid is iets waar we allemaal naar streven, vandaar dat meer energie, afvallen, meer bewegen of stoppen met bepaalde ongezonde gewoontes meestal hoog in de lijst staan van goede voornemens. Een simpele manier om het nieuwe jaar goed te beginnen is door enerzijds minder bewerkte voedingsmiddelen te eten, anderzijds ook de juiste voedselcombinaties te maken.

Houd het daarom zo simpel mogelijk om je spijsvertering een steuntje in de rug te geven! Daarnaast is het een goede tip om het boek Optimaal Gezond en Vitaal van Joseph Dispenza door te lezen, daar tref je duidelijke tips aan om je gezondheid te verbeteren!

Vragen of tips? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. U neemt s'morgens havermouth, maar bij diabetes schiet de suiker omhoog.
  Het is dus niet geschikt voor iedereen.
  Toch lees ik graag uw site en heb nu een boekje gedownlood.
  Destijds was ik even op vakantie en daar lukte het niet.
  Ik dank u hartelijk voor het vele goede waar ik uit mag putten.
  vr.gr.
  a.h.nijhof

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share