• 70 gezonde snacks zonder je schuldig te voelen

De gouden regels voor gezonde tussendoortjes

2014-04-27T16:50:06+01:00april 27th, 2014|Voedingsadvies|1 Reactie

Laatste update: door

De gouden regels voor gezonde tussendoortjes

plantaardige vettenWe weten het allemaal: de tussendoortjes die we nemen om de trek te stillen, of uit gewoonte, eindigen meestal voor de snackautomaat, zoekende naar die ene euro voor een chocoladereep.

Het is beslist waar dat tussendoortjes een onderdeel vormen van een gevarieerd en uitgebalanceerd voedingspatroon, maar het is belangrijk om te weten hoe je deze tussendoortjes gezond kunt houden, zodat de tussendoortjes niet ontaarden in een hele slechte eetgewoonte met alle gevolgen van dien.

De functie van gezonde tussendoortjes

Van oudsher eten we drie maaltijden per dag. In de ochtend beginnen we met een stevig ontbijt, tussen de middag een lunch en aan het begin van de avond een volledige maaltijd. De tijd tussen de maaltijden is eigenlijk te lang, waardoor veel mensen de snackautomaat aan gaan vallen om de trek te stillen.

Een zoet tussendoortje zal heel even zorgen voor energie, de bloedsuikerspiegel gaat stijgen waardoor het lichaam extra insuline gaat aanmaken om de bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen. In de praktijk zal al snel je bloedsuikerspiegel zelfs lager uitkomen dan op het moment voordat je het ongezonde en zoete tussendoortje opat.

Dit heeft als gevolg dat je al snel weer behoefte hebt aan suiker. In feite, je lichaam schreeuwt er gewoon om! Je gaat weer naar de snackautomaat, maar deze keer niet voor een Mars, maar voor een Snickers.

Tsja, is natuurlijk ook een manier om gevarieerd te eten….

4 uren tussen de maaltijden is dus te lang. Al na een paar uren gaat je bloedsuikerspiegel zakken waardoor je eigenlijk MOET eten. En juist op dat moment is het belangrijk om niet te vervallen in snelle suikers die niets oplossen. Het is belangrijk om te kiezen voor gezonde en verstandige tussendoortjes met langzame koolhydraten die je dus gedurende een langere periode van energie voorzien.

Alleen op deze manier kun je het uithouden tot de volgende maaltijd, zonder dat je vreselijke trek krijgt.

Voor een gezond tussendoortje heb je een hele brede keuze. In feite is heel veel mogelijk zolang er maar geen snelle suikers in zitten, of eventueel slechte vetten. De meest bekende zijn natuurlijk groenten en fruit.

Een appeltje mee naar het werk wordt al door heel veel mensen gedaan. Maar je kunt natuurlijk ook havermout combineren met yoghurt of amandelmelk (bio). Neem dit dan wel gescheiden mee, tenminste als je wilt voorkomen dat je om 10 uur een onsmakelijke brij van havermout/yoghurt aantreft.

Ook kun je granenrepen meenemen, maar ik ben zeker meer een voorstander van verse voedingsbronnen en niet bewerkt zoals bij granenrepen etc. Let er bij het kopen wel goed op dat er geen toegevoegde suikers in zitten, anders werkt het juist negatief.

Waaraan moet een gezond tussendoortje voldoen?

Een gezond tussendoortje is niet zomaar even wat pakken en opeten. De hoeveelheid is belangrijk, het aantal calorieën is belangrijk, en natuurlijk niet te vergeten dat ook een tussendoortje de nodige voedingsstoffen moet bevatten. Hierbij 10 regels waaraan je je moet houden bij het kiezen en eten van een gezond tussendoortje:

De juiste portie