• groene thee

Groene Thee special deel 1: De achtergrond van Groene Thee

2016-11-21T15:05:47+01:00december 7th, 2012|Groene Thee|6 Reacties

Laatste update: door

Groene Thee special deel 1: De achtergrond van Groene Thee

In de afgelopen decennia zijn er talloze onderzoeken uitgevoerd naar de medicinale werking van Groene Thee. De resultaten waren vrijwel allemaal positief, waarbij de algemene conclusie was dat er veel meer gezonde stoffen, zoals vitamines en anti-oxidanten, in de Groene Thee zitten dan eerder werd aangenomen.

Groene Thee is de laatste jaren in de westerse cultuur heel sterk in populariteit toegenomen. De belangrijkste reden voor deze toegenomen populariteit is de gezonde invloed van de Groene Thee op het lichaam.

In deze special gaan we nader in op het fenomeen ‘Groene Thee’. De geschiedenis, de gezondheidsvoordelen, maar natuurlijk ook hoe je het perfecte kopje Groene Thee zet!!

Wat is groene thee?

Er zijn in de soorten thee een aantal categorieën. De belangrijkste hiervan zijn witte thee, zwarte thee en groene thee. Het belangrijkste verschil van Groene Thee met de anderen is het feit dat Groene Thee niet- of zeer minimaal gefermenteerd (gistingsproces) is. Hierdoor blijven veel belangrijke en gezonde stoffen in de bladeren zitten.

Nadeel hiervan is wel dat de thee minder lang houdbaar is dan bijvoorbeeld zwarte thee. Groene thee wordt gemaakt van de jonge bladeren van de theeplant Camilla Sinensis, en wordt ook vaak de niet-geoxideerde- of ongefermenteerde thee genoemd.

De geschiedenis van thee in het algemeen

Thee, en het drinken hiervan, is waarschijnlijk al vele duizenden jaren oud. Door deze ouderdom is er heel weinig bekend over hoe iemand ooit op het idee gekomen is om die blaadjes in warm water te dompelen en daarna het gekruide water op te drinken.

Er gaan de meest gekke legendes de ronde:
Volgens de Chinese overlevering werd de thee in het jaar 5.000 voor Christus ontdekt door Shennong, een mythische stamvader uit de Chinese overlevering. Volgens de legende zouden de bladeren van een (thee)struik toevallig in een pan met heet water gedwarreld zijn, waarna het water een zeer aangename geur ging verspreiden.

Een Boeddhistische legende verteld dat de thee veel later ontdekt zou zijn, namelij