Buikvet

Laatste Update: 28 november 2015

Hardnekkig buikvet kwijtraken in 3 stappen

Hardnekkig buikvet kwijtraken in 3 stappenbuikvet kwijtraken

Vet kan op meerdere plaatsen in het lichaam opgeslagen worden. Ruwweg zijn er twee hoofdmanieren: onderhuids en visceraal.

Onderhuids opgeslagen vet wordt zoals de naam al aangeeft onder de huid opgeslagen en verzamelt zich vooral aan de achterkant van de armen, op je heupen (zwembandjes) en net onder de schouderbladen, buik en dijen.

Visceraal vet is vet dat is opgeslagen rond de organen.

Er zit verschil tussen de manieren waarop mannen en vrouwen vet opslaan. Vrouwen hebben vaak meer onderhuids opgeslagen vet en minder visceraal vet dan mannen.

Dit verschil verklaart ook waarom vrouwen vaker last hebben van cellulitis. Hoewel vet in te grote hoeveelheden nooit goed is, kan visceraal vet gevaarlijk zijn.

Visceraal vet is namelijk slecht voor je gezondheid omdat het verbonden is met insulineresistentie, hart- en vaatziekten en diabetes. Vooral vet in de buikregio (buikvet) is gevaarlijk, het is namelijk een teken dat het lichaam teveel insuline afscheidt en het lichaam vatbaarder is voor infecties.

loopt het verband tussen visceraal vet en insulineresistentie in een cirkel. Hoe meer visceraal vet iemand heeft, hoe sterker de insulineresistentie en hoe meer buikvet we opslaan. Dus dan zijn we weer bij het begin van de cirkel terechtgekomen.

Het lichaam kan flink van slag raken door overgewicht. Je lichaam probeert daar zo goed als het kan mee om te gaan, maar helaas lijkt daardoor je lichaam wel eens een eigen wil te hebben. Overgewicht kan voor flinke hormonale onbalans zorgen.

Mensen met veel visceraal vet zullen vaker ontstekingen hebben. Maar belangrijker nog, ze zullen een verhoogd niveau hebben van het stresshormoon cortisol. Uit onderzoek blijkt dat als je een verhoogd cortisolniveau hebt, je meer buikvet zal hebben.

Ongeacht je lichaamsbouw.

Een bepaald onderzoek vond dat zelfs dat vrouwen met een slanke bouw maar veel stress (dus een verhoogd cortisolniveau) meer buikvet hadden.

Hardnekkig buikvet verbranden

Waarom helpt minder eten en sporten niet altijd als je wilt afvallen? We kennen ze allemaal, die mensen die zich helemaal suf sporten en elke calorie tellen die ze eten.

En toch vallen ze niet af, of komen ze zelfs aan. Sterker nog, het lijkt wel hoe harder ze hun best doen, hoe meer ze aankomen!

Hoe dat kan? Afvallen, diëten en ineens veel gaan sporten levert veel stress op, en dus een verhoogd cortisolniveau. De cortisol voorkomt dat deze mensen afvallen en dat gebeurt op twee manieren.

Cortisol veroorzaakt trek, en dan voornamelijk lekkere trek in het zogenaamde troosteten, en is gerelateerd aan buikvet. Daarnaast onderdrukt cortisol het schildklierhormoon.

Hierdoor wordt de stofwisseling vertraagd.

Maar je kunt je hormonen weer in balans brengen en afvallen.

Hieronder staat een plan dat bestaat uit 3 stappen om de hormonen die vet verbranden te optimaliseren. Om de kans op succes te vergroten, kun je een gematigd sportprogramma toevoegen aan de stappen.

Buikvet verwijderen en hormonen in balans brengen

  1. Voeg een vierde maaltijd toe

Iedereen kent de regel dat je drie maaltijden per dag moet eten. Maar wist je ook dat dit juist onze hormonen overhoop gooit? Je zou zelfs kunnen zeggen dat het overgewicht of het aankomen van gewicht in de hand werkt.

Door maar drie maaltijden te eten gaat je lichaam steeds van dal naar piek qua hormonen, in plaats van dat ze over de dag heen stabiel zijn.

Vooral insuline en cortisol gaan door de dag heen op en neer. Insuline is verantwoordelijk voor de vetopslag in het lichaam, hoe hoger het insulineniveau, hoe meer vet er opgeslagen wordt.

Maar dit betekent dat als je te lang wacht met eten (wat met drie maaltijden per dag snel gebeurd), dan daalt de bloedsuikerspiegel scherp. Dit zorgt voor stress en dus voor een verhoogd cortisolniveau.

Door de honger ben je geneigd teveel te eten bij de volgende maaltijd, wat leidt tot een grote piek in de insulineniveaus en de bloedsuikerspiegel. Dat soort grote pieken van insuline zorgen voor buikvet, meer honger en constante trek.

Om dit allemaal wat stabieler te maken, moet je niet alleen opletten dat je maaltijden de goede en gezonde dingen bevatten (genoeg eiwitten, vezels, koolhydraten en zelfs vet), maar dien je er ook vier maaltijden van te maken.

Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel stabieler, waardoor de insulineniveaus stabieler blijven. Door de verminderde stress op het lichaam, wordt de hoeveelheid cortisol beperkt.

Eet elke drie tot vier uur wat, maar belangrijker, eet elke dag steeds op dezelfde tijd.

Het is niet alleen heel simpel, het is ook heel effectief om de insulineniveaus te verlagen.

Dus je eet bijvoorbeeld om 8 uur ’s ochtends voor je naar je werk gaat, om 12 uur tijdens de lunchpauze, nog wat om 4 uur ’s middags en van 7 tot 8 uur ’s avonds eet je het avondeten.

Zorg wel dat je minstens drie uur voor je gaat slapen stopt met eten. De hormonen die vet verbranden terwijl je slaapt doen het beter bij lagere lichaamstemperaturen en je lichaamstemperatuur stijgt als je eet.

Om de hormonen die vet verbranden terwijl je slaapt optimaal in staat te stellen dit te doen, eet je na 4 uur ’s middags een zetmeelhoudend koolhydraat.

Er bestaan theorieën dat als je de koolhydraten vroeg in de dag eet, dat je dan de rest van de dag hebt om ze te verbranden. Dit is een leuke gedachte, maar je hebt de rest van de dag dan ook trek.

Het eten van bijvoorbeeld aardappelen in de ochtend, zorgt ervoor dat je later op de dag trek en honger krijgt.

Je moet de laatste maaltijd van de dag een stuk zetmeelhoudende koolhydraat eten om goed te slapen. Dat komt omdat je lichaam de serotonineniveaus dan verhoogt.

Wist je dat slaap een van de beste manieren is om vet te verbanden?

  1. Kies blauw als je fruit eet!

Bosbessen! Bosbessen stimuleren het vetverbrandende hormoon adiponectine. Adiponectine is hetzelfde hormoon dat vrijkomt tijdens inspanning en wordt geproduceerd door de vetcellen in het lichaam.

Het is bewezen dat adiponectine de stofwisseling verbetert, insulineresistentie en ontstekingen vermindert, en het risico op hartziekten verlaagt.

Adiponectine wordt door geen enkel ander fruit gestimuleerd dan bosbessen. Dit komt door een fyto-voedingsstof die alleen voorkomt in de huid van de bes.

Naast het feit dat bosbessen adiponectine stimuleert, verbetert het ook de insulinebalans. Een betere insulinebalans helpt bij het verliezen van vet.

Een recent onderzoek toonde aan dat mensen met overgewicht die elke dag een bosbessen smoothie dronken, na zes weken een verbetering van 22% lieten zien van de insulinegevoeligheid.

Dat houdt in dat die mensen dus een verbeterde vetverbranding hadden. Je hoeft er niet per se een heel glas van te drinken, vanaf een halve kop per dag profiteer je al van de voordelen van bosbessen.

  1. Intermittent fasting

Doe op woensdag een detoxdag om de hormonen te stimuleren die verantwoordelijk zijn voor spieropbouw.

Er is een nieuwe ontwikkeling in de afvalwereld: vasten oftewel intermittent fasting. Onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat voor een korte periode vasten veel gezondheidsvoordelen kan hebben.

Een van deze gezondheidsvoordelen is het stimuleren van het menselijk groeihormoon. Het menselijk groeihormoon is verantwoordelijk voor de opbouw van spieren. Vasten op deze manier houdt in dat je een dag per week geen eten eet.

Tijdens de dag dat je gaat vasten, moet je tenminste vier liter warme of koude kruidenthee drinken om het reinigingsproces the ondersteunen.

Er wordt aangeraden om een combinatie van kruiden te gebruiken. Bijvoorbeeld een mix van kruiden die ontstekingsremmend zijn zoals gember, citroen, bosbes, hibiscus, paardebloem, groene thee en peterselie.

Tijdens de dag van het vasten kan het gebeuren dat je nog net niet omvalt van de honger, je moet namelijk even wennen aan het niet eten.

Als je zoveel honger hebt, eet dan een of twee hardgekookte eieren in de ochtend of een kleine portie nootjes in de middag.

Wat rauwkost verdeeld over de dag is ook een optie.

Tot slot...

We hebben geleerd dat een eigenlijk dieet niet effectief is om af te vallen.

Natuurlijk kan het zijn dat je de eerste weken wat pondjes kwijtraakt, maar het probleem is dat dit gewoonweg niet duurzaam is.

De enige manier om langdurig van een slank figuur en een slanke buik te kunnen genieten (naast de nog veel belangrijkere gezondheidsvoordelen!) is door veranderingen door te voeren in je levenswijze.

Met dit artikel heb ik geprobeerd je tips te geven om de eerste stap te nemen. Zoals je ziet zijn de stappen erg eenvoudig zijn.

In plaats van een dieet te volgen, zijn deze stappen juist plezierig, je kunt bijvoorbeeld een extra maaltijd per dag eten!

Het belangrijkste aan het volgen van deze stappen is echter dat het je bewust maakt van je voedingskeuzes, waardoor je uiteindelijk automatisch betere keuzes gaat maken.

En dat is juist de fundering van een slank en gezond leven!

Bronnen:

time.com/3746047/diet-soda-bad-belly-fat/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16353426

http://www.prevention.com/weight-loss/weight-loss-tips/new-research-how-lose-belly-fat

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02194504

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/belly-fat/art-20045809

ajcn.nutrition.org/content/87/5/1118.full

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin5
Share