Uit onderzoek is gebleken dat voor veel mensen een dieet niet het antwoord is om blijvend af te vallen. Volgens het onderzoek[1] is maar 1 op de 100 succesvol om blijvend af te vallen. Echter, als je kijkt naar het advies om af te vallen valt op dat het veelal gaat om gezonder te eten en meer te bewegen.
Maar de cijfers liegen er niet om, waarom zou je een dieet volgen wanneer maar slechts 1 op de 100 succesvol is? Ik ben van mening dat er te weinig rekening gehouden wordt met het mentale aspect, hoe wij als mensen nieuwe gewoonten aanleren. Door te richten op: Kennis, praktijk, motivatie en gezonde gewoontes.
In dit artikel leer je welke mindset je zou moeten hebben voordat je met een dieet begint!
Honderden diëten
Wanneer je als doel hebt om af te vallen ken je ongetwijfeld de verschillende dieetplannen: Het koolhydraatarm dieet, eiwitrijk dieet, detox dieet, oermens dieet, mediterrane dieet, suiker arm dieet of een combinatie dieet. Sterker nog, wanneer je bij bol.com een zoekopdracht uitvoert met het woord ‘’dieet’’ zul je maar liefst 1536 resultaten zien.
In Amerika zijn het er waarschijnlijk tientallen duizenden boeken geschreven over het onderwerp afvallen. Op basis daarvan moet je haast wel de conclusie trekken dat meer informatie niet de oplossing is.
De psychologie van afvallen
Ik ben van mening dat naast een stukje goede praktijk gerichte informatie, ook de psychologie of motivatie meegenomen moet worden in een dieet. De juiste ‘’mindset’’ hebben is wat het verschil gaat maken. Als ik terugkijk toen ik zelf een ongezond voedingspatroon en overgewicht had kwam dat door enerzijds verveling, stress en niet de juiste mindset. Ik wist wel wat gezond eten inhield, maar ik deed het toch niet.
Rationeel weten we allemaal dat afvallen bestaat uit gezonder eten en meer bewegen, maar vergeet niet dat je emoties uiteindelijk de beslissingen maken in je leven. Inzicht in je eigen motivatie is van groot belang. Om je een voorbeeld te geven: Tijdens mijn studentenleven was een manier om te ontspannen door een zakje chips (of meerdere) te eten tijdens een goede film of documentaire. Het doorbreken van wat ''bij de film wat moeten eten'' heeft mij zeer veel moeite gekost. Dit heb ik weten te vervangen door een gezonder alternatief. We hebben allemaal van zulke gewoontes of momenten. Het resultaat is voor veel mensen dan ook de zogenaamde ‘’dieet cyclus’’.
Dieet cyclus
*in de fase ‘’dieet’’ worden de calorieën beperkt. In de fase ‘’terugval’’ worden de calorieën weer verhoogd, oftewel het jojo effect.
Het ontsnappen van deze dieet cyclus of leugen is dan ook je eerste prioriteit. Het is niet voor niets dat de meeste mensen zich ook helemaal niet goed voelen door weer op een ‘’dieet’’ te gaan. Wellicht heel even in het begin, maar daarna begin je toch slapjes te worden of gefrustreerd te raken.
De meeste mensen houden helemaal niet van een ‘’dieet’’ en associëren het met negatieve emoties. Mijn eigen dieet cyclus begon altijd wanneer ik een buikje begon te krijgen. Vervolgens ging ik op een heel strikt dieet en 5x per week naar de sportschool. Maar het duurde nooit lang ik viel weer terug in mijn oude gewoontes. Inmiddels heb ik de juiste balans gevonden tussen voeding, beweging en het handhaven van mijn gewicht.
Het probleem van een strikt vermageringsdiëten is dan ook dat de inname voedingsstoffen te rigoureus beperkt worden, dit kan op lange termijn zelfs ongezond zijn. Het is een feit dat te snel afvallen niet gezond is vanwege een aantal gezondheidsrisico’s (zoals galstenen). Vergeet ook niet dat een dieet met te weinig calorieën (onder de 1000 per dag) zelfs gevaarlijk kan zijn voor je hartspier (doordat je lichaam energie gaat halen ten koste van je spiercellen)!
Relatie met voeding verbeteren
De waarheid is dat afvallen beschouwd moet worden als een wijziging in je relatie met voeding. Het is meer een manier van leven, waar je gezonder gaat eten, meer beweegt en de juiste balans vindt met de hoeveelheid calorieën die je per dag binnenkrijgt. Vergeet ook niet dat veel mensen problemen hebben met een dieet blijvend te volgen. Ik kan het weten, ik heb zelf verschillende dieetplannen geprobeerd. Pas toen ik stopte met het diëten en mij meer ging richten op het vergroten van de inname micro- en macro nutriënten haalde ik mijn ultieme streefgewicht.
Mijn advies is daarom ook niet om elke dag op de weegschaal te gaan staan, maar een leefstijl te gaan opbouwen waarbij een gezond gewicht vanzelfsprekend is. Dat betekent dat je eerst gewoon normale porties blijft eten. Maar je vervangt de ‘’ongezondere’’ voedingsmiddelen met wat ‘’gezondere’’ varianten. In plaatst van witte pasta neem je bijv. spelt of volkorenpasta. Door je leefstijl steeds gezonder in te richten blijven de kilo’s weg en verlaag je het risico op een verscheidenheid aan ouderdomsklachten (o.a. diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk etc).
Tenslotte wees bewust van het principe bewust en onbewust eten. Bewust eten is dat je boodschappen doet met een duidelijk plan voorhanden. Je haalt gezonde voedingsmiddelen omdat je weet wat deze voedingsmiddelen betekent voor je gezondheid. Onbewust eten is wanneer je geen duidelijk plan hebt. Even snel een vette hap bij de snackbar, of uit verveling een zak chips opeten.
Natuurlijk kun je onbewust eten nooit helemaal uit je leven laten verdwijnen. Echter, je kunt wel veel doen om controle te krijgen over je eetpatroon. Denk dan aan alleen maar gezonde snacks te halen, altijd van tevoren een lijst maken voordat je boodschappen gaat doen. En nog belangrijk, herkennen op welke momenten je juist onbewust eet.
Maak nu een lijst met waar je ‘’bewust’’ en ‘’onbewust’’ eet, vervolgens stappen zetten om meer bewust te eten. Heb je zelf nog goede tips om blijvend af te vallen of een gezond voedingspatroon te handhaven? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!
Delen via social media wordt altijd gewaardeerd!
________________________
1. http://www.highbeam.com/doc/1G1-97855036.html