Triglyceriden

Laatste Update: 25 november 2016

Het metabolisme-syndroom en triglycerides

Veel mensen zullen al wel eens gehoord hebben van het metabolisme-syndroom maar wat het nu juist is en wat het verband is met triglycerides willen we je hier graag wat duidelijker maken. Er bestaan wel nog steeds een aantal onbewezen hypotheses over de juiste link tussen een te hoog niveau van triglycerides en het metabolisme-syndroom.

Maar dat er een verband is is wel duidelijk. En vermits je zelf veel aan je inname van triglycerides kan doen is het dus zeker interessant deze link te begrijpen en te begrijpen dat je het risico op hart- en vaatziektes aanzienlijk kan verminderen door het aanpassen van je levensstijl.

Het metabolisme syndroom is eigenlijk een groep gerelateerde gezondheidsproblemen. Onder andere teveel vetophoping rond je middel, verhoogde bloeddruk, te hoge suikerniveaus in je bloed en, daar zijn ze, te hoge triglyceride-niveaus. Al deze problemen samen verhogen het risico op hartaanvallen, beroertes en diabetes.

Het metabolisme-syndroom wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl: te hoge calorie-inname, te weinig beweging en overgewicht. Deze levensstijl kan leiden tot insuline-resistentie. Dit is een aandoening waarbij het lichaam niet meer normaal kan reageren op insuline. Je lichaam kan niet meer op een normale manier gebruik maken van insuline en en je bloedsuiker zal beginnen stijgen. Na enige tijd kan dit leiden tot diabetes van het type 2.

Wanneer loop je er verhoogd risico?

Het metabolisme-syndroom verhoogt je risico op de coronaire hartziekte, nog meer dan een verhoogde slechte cholesterol dat doet. De kans dat je het metabolisme-syndroom ontwikkelt wordt verhoogd door de volgende factoren:

 • Je hebt insuline resistentie ontwikkeld
 • Je hebt veel vetophoping rond je middel
 • Je leeftijd: hoe ouder je wordt hoe meer kans dat je het ontwikkelt.
 • Te weinig beweging (want meer kans op zwaarlijvigheid)
 • Je hormonen zijn uit balans; vooral voor vrouwen is dit eventueel een risico.
 • Er komt reeds veel diabetes type 2 in je familie voor. Er is immers zeker een genetische link met het metabolisme-syndroom.
 • Je huidskleur of ras kan ook een indicatie zijn voor het risico op het metabolisme-syndroom.
 • Mensen van Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Aziatische afkomst lopen duidelijk een hoger risico.

En in bovenstaande factoren ligt nu net het verband met triglycerides. Alle opgenoemde oorzaken van het metabolisme-syndroom zijn namelijk ook oorzaken voor een verhoging van het triglyceride-niveau in je bloed. Vandaar dat een eenvoudige meting van de triglycerides een goede aanwijzing kan zijn voor je risico op het ontwikkelen van het metabolisme-syndroom. In een vorig artikel hadden we het reeds over hoe je het niveau van triglycerides naar beneden kan halen. Lees dit artikel zeker nog eens na als je denkt dat je een verhoogd risico loopt.

Een test is zo gedaan!

Je dokter kan met een eenvoudig medisch onderzoek en een paar bloedtests vaststellen of je het metabolisme-syndroom hebt of niet. Behandeling ervan is belangrijk omdat de ziekte levensbedreigend kan zijn. De behandeling zal vaak bestaan uit een combinatie-therapie. Medicijnen om eventueel je niveau van triglycerides naar beneden te krijgen of je slechte (LDL)-cholesterol af te remmen.

Maar een belangrijk deel van de therapie zal bestaan uit het veranderen van je levensstijl. Niet altijd gemakkelijk maar als je de schadelijke gevolgen van het syndroom op je levenskwaliteit bekijkt zou je hiervoor genoeg motivatie moeten hebben.

Dieet, beweging, stop met roken, minder alcohol

Belangrijkste componenten in die verandering zullen bestaan uit het aanpassen van je dieet (minder vetrijk maar wel met de juiste vetzuren), meer beweging, stoppen met roken, matigen van je alcoholconsumptie... Langzaam maar zeker zullen de symptomen van het metabolisme-syndroom verdwijnen en zal je je een pak beter in je vel voelen. En waarschijnlijk een paar jaar langer leven. Als dat geen mooie beloning is?

Ga jij iets aan je levensstijl doen na het lezen van dit artikel? Denk je of weet je dat je aan het metabolisme-syndroom leidt? Andere lezers en wij zijn geïnteresseerd in je verhaal. Stuur ons je reactie dus zeker door!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik had al twee keer trombose. Triglyceriden zouden trombose veroorzaken. Als ik zo lees wat ik moet doen om mijn triglycerineniveau te verlagen, dan is er weinig hoop: ik ben al levenslang geheelonthouder, ben redelijk slank, namelijk bij een lengte van 1,90 m. (net) onder de 80 kilo, na daar slechts tijdelijk boven geweest te zijn, heb nog nooit gerookt, mijn bloeddruk is eerder te laag dan te hoog, enzovoort.
  Nu is almaar mijn INR niet goed. Moet een tand laten trekken. Doet de tandarts niet vanwege dat INR. Heeft iets te maken met te dun bloed of juist te dik. Slik om dat op orde te krijgen een medicijn,dat dus kennelijk niet erg helpt.
  Medische informatie klopt nooit en is tegenstrijdig. Probeer maar eens te weten te komen wat je moet doen om gezond te eten en uiteindelijk kan ik niet veel anders eten dan wat de supermarkt me wil verkopen en dat is industriele voorverpakte voeding bestaande uit zout en suiker, met daar nog iets aan toegevoegd waarna het aangebodene dan heet (en het is bijvoorbeeld -mee ingeblikt met wat makreel- tomatenpuree, maar smaakt niet naar tomaat en wel naar zout). Noten: alleen gezouten te verkrijgen. Avocado's: hebben ze nog nooit van gehoord, enz. Als ik voor de derde keer trombose krijg en er dan aan sterf is het natuurlijk toch wel mijn eigen schuld?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share