• triglyceriden

10 Stappen om je triglyceriden naar beneden te krijgen

2016-11-25T12:30:26+01:00januari 30th, 2013|Triglyceriden|21 Reacties

Laatste update: door

10 Stappen om je triglyceriden naar beneden te krijgen

Triglyceriden is een type vet dat je energie geeft. Net zoals cholesterol worden triglyceriden geproduceerd door je lever maar kunnen ze ook via voeding opgenomen worden. Je triglyceriden in het oog houden is belangrijk omdat een te hoog niveau kan leiden tot een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes.

Volgende de 'American Heart Association' zijn te hoge triglyceriden-niveaus vaak een gevolg van

Bepaalde medicatie, zoals steroïden of de zwangerschap-preventie pil kunnen je triglyceriden ook de hoogte doen ingaan.

Hoge triglyceriden kunnen ook een indicator zijn van andere gezondheidsproblemen zoals de coronaire hartziekte, het metabolisme-syndroom of diabetes.

De risico’s van triglyceriden

Het risico op pancreatitis (een pijnlijke en soms gevaarlijk ontsteking van de alvleesklier) verhoogt ook in ernstige gevallen van een te hoog triglyceriden niveau, vanaf 1000 of meer. En hoewel er abnormaliteiten kunnen optreden in alle soorten vet-niveaus stellen dokters vast dat de meest voorkomende cholesterol-afwijking niet langer een te hoog niveau van lage dichtheid lipoproteïnes (LDL) is.

Meest voorkomend vandaag de dag is zogenaamd 'borderline LDL', een te laag niveau van 'hoge dichtheid lipoproteïnes' (HDL) gecombineerd met een triglyceriden-niveau dat te laag is.

Vandaar dus dat het belangrijk is dit triglyceriden-niveau in je lichaam in het oog te houden. Triglyceriden-niveaus worden als volgt geklasseerd: 

 • Triglyceriden niveaus van minder dan 150 mg/dL worden als gewenst beschouwd.
 • Triglyceriden niveaus tussen 150 en 199 mg/dL worden als maximumgrens voor gezonde individuen beschouwd.
 • Triglyceriden niveaus tussen 200 en 499 mg/dL worden als hoog beschouwd.
 • Triglyceriden niveaus van meer dan 500 mg/dL worden als zeer hoog beschouwd.

En dan het belangrijkste: hoe krijg je je triglyceriden niveau naar beneden?

10 eenvoudige tips:

 1. Afvallen: Als je aan overgewicht leidt zal het verliezen van 5 tot 10 procent van je lichaamsgewicht leiden tot een reductie van de triglyceriden met ongeveer 20 procent.
 2. Verminder je suikerinname: Mensen die maximum 10 procent van hun dagelijkse calorie-inname uit suikers halen hebben de laagste triglyceriden niveaus. Ideaal zou je slechts vijf procent van je calorie-inname uit suikers mogen halen.
 3. Eet vezelrijk: In plaats van suiker en andere geraffineerde koolhydraten kan je beter focussen op vezelrijk voedsel zoals fruit, groenten en meergranen-brood.
 4. Beperk je fructose-inname. Studies hebben aangetoond dat teveel fructose consumeren (een suikertype) tot hoge triglyceriden niveaus leidt. Om te weten of je voeding veel suikers of fructose bevat volstaat het de verpakking en de ingrediënten  goed te bekijken.
 5. Volg een dieet dat niet overdreven vetrijk is. Misschien een verrassing voor veel mensen maar een dieet dat bijna geen vetten bevat helpt niet echt voor het verlagen van je triglyceriden  Een gemiddeld, niet al te vet, dieet helpt veel meer. Hartorganisaties bevelen een dieet aan waar 25 tot 35 procent van je calorie-inname uit vetten bestaat.
 6. Let op welke soorten vet je eet. Probeer verzadigde vetten te vermijden (rood vlees, vet uit gevogelte, boter, kaas, melk en palmolie) en probeer ook de transvetten (margarine, fast food) zoveel mogelijk te mijden.
 7. Eet een omega 3-rijk dieet. Vette vis zoals zalm, haring, sardines en sommige tonijnsoorten bevatten veel omega 3-rijke vetten. Deze vetten zijn goed voor je! Probeer twee keer per week zulke vis op het menu te zetten.
 8. Beweging. Als je triglyceriden te hoog zijn probeer dan een matig inspannende sportactiviteit in te plannen voor ongeveer 30 minuten per dag.
 9. Beperk je alcohol-consumptie. Sommige studies tonen een duidelijk verband aan tussen zelfs een kleine inname van alcohol en verhoogde triglyceriden-niveaus. Het verband is echter nog niet 100% bewezen.
 10. Neem medicatie die je triglyceriden naar beneden helpt krijgen. Indien bovenstaande tips niet voldoende helpen of  indien je extreem hoge triglyceriden-niveaus hebt kan je dokter je medicatie voorschrijven om deze naar beneden te krijgen.


Hiermee hopen we je wat meer inzicht in en informatie over de gevaren van triglyceriden gegeven te hebben. Mocht je opmerkingen of aanvullingen hebben horen we dat graag. Laat je reacties hieronder achter!

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

21 Reacties

 1. Leo Huijts 24 juli 2013 om 16:31- Antwoorden

  Jack
  Vandaag heb ik de bloedtest terug gekregen en gelijk pillen voor geschreven gekregen.
  Ik had namelijk een cholesterol waarde van 6,3
  En een triglyceriden van 11.
  De naam van de pillen is crestor 5mg.
  Nu heb ik U website gelezen dat het verlagen hiervan ook op natuurlijke bases zou gaan.
  Er is een boek te bestellen ,is dat ook in de boek winkel te kopen?
  Kan ik ook met U methode ook het cholesterol/triglyceriden te verlagen.
  Moet buiten het boek ook pillen/drankje gekocht worden.
  Ik ben 75 jaar en ik ga niet graag aan de pillen.
  Zou U mij kunnen informeren aangaande het stappen plan
  Bij voorbaat dank Leo

  • Robert Jan Hendriks 26 juli 2013 om 08:13- Antwoorden

   Dag Leo,

   Ik heb u een e-mail gestuurd met meer informatie over het programma.

   Met vriendelijke groet,

   Jack

  • gr van rijs 20 maart 2014 om 16:04- Antwoorden

   leest u eens het boek
   de cholesterol leugen!!!
   6,3 betekend helemaal NIX aan de hand

   u mag op uw leeftijd 8,30 hebben

   vr groet
   guus van rijs

  • kurt 25 augustus 2015 om 22:45- Antwoorden

   Ik had 280 van trygliciyden en heb 1maand en 15 dagen eens rode rijst gist pillen met q10 genomen , mijn waarde trygliciden is in die periode 105 punten gedaald , heel tevreden , dus mensen probeer liever eerst eens rode rijst gist pillen het iet die veel beter is dan crestor enz

   • Astrid 11 september 2017 om 10:36- Antwoorden

    welk merk rode gistrijst tabletten gebruikt u?

   • Jose 5 maart 2018 om 13:32- Antwoorden

    Ik gebruik ook rode gist rijst pillen en Q10 100. elke dag 2 capsules visolie en een stukje biologische rauwe gember en regelmatig biologische knoflook. Elke dag minimaal 15 minuten snelwandelen. En al mijn waarden zijn van hoog naar laag gegaan. zelfs de bloeddruk is weer normaal. Ik moest bloedverdunners en cholesterolverlagers slikken. Dit wou ik niet vanwege de bijwerkingen en het niet lichaamseigen stoffen in deze medicijnen.

 2. M.A. Kamphuis 12 februari 2014 om 09:08- Antwoorden

  Hallo,
  Al jaren kamp ik met een te hoog triglyceriden gehalte terwijl mijn cholesterolwaarde aan de lage kant is, maar 3.5 . Na testen is gebleken dat het in de familie voorkomt en dat mijn kinderen ook een risico lopen. Met medicijnen kreeg ik het niet onder controle, gebruik Gemfibrozyl. Ik moest er 2 x perdag een gebruiken en dit verdraag ik niet, ik krijg er helse buikkrampen van. Na lang zoeken en veel lezen kwam ik er achter dat er in heel veel voeding kunstmatige smaakversterkers wordt gestopt nl E621 of ook wel mononatriumglutamaat of sodiumglutamaat of ve-tsin genoemd. Nu blijkt dat dit stofje er voor zorgt dat je triglyceriden gehalte omhoog gaat en natuurlijk zorgt het voor veel andere problemen nl schildklier, hormonen ,suiker gehalte, niet afvallen enz enz. Nu ben ik sinds een half jaar radicaal gestopt met eten van dit middel en dat betekent geen kant en klare soepen, gekruide chips, worst en alle andere levensmiddelen waar dit in zit (dus goed lezen wat er op de verapakking staat) en geen afhaal-chinees, dit zit ook bomvol met dit spul. Nu eet ik veel van de natuurwinkel en veel vers en mijn triglyceriden is voor het eerst sinds jaren met o,9 gedaalt. Zelfs mijn huisarts zegt, ik weet niet wat je doet maar ga er mee door. Ik voel me veel beter, ben rustiger en heb niet steeds meer zo'n honger. In het begin had ik gewoon last van afkick verschijnselen omdat het niet meer in de voeding zat, maar ik zou nu niet meer anders willen. Ik ben nog niet van mijn medicijnen af, maar ik ga wel zo door en wie weet kom ik er helemaal vanaf. mijn medicijn gebruik mag ik nu al halveren. Mijn hele gezin voelt zich beter. Iedereen is van die eeuwig zeurende buikpijn af en mijn vrouw die altijd hartkloppingen had heeft haar medicijn gebruik ook al mogen halveren omdat we dit niet meer eten. Dus misschien is dit een idee voor u Leo, ik wens u veel succes.

 3. vanderhoven leo 29 maart 2014 om 23:19- Antwoorden

  kom tweedagen geleden te weten dat mijn triglyceride niveau 1149 bedraagt,ben daardoor wel geschrokken want voelde me gewoon goed (test was bedoeld voor gezondheids attest),nu lees ik dat je niet te veel suikers mag nemen nu dronk ik zowat twee liter tonic per dag alsook cola en snoepte ik nogal wat,en natuurlijk ook wel een glas bier of 10 of een flesje wijn,dik ben ik niet (1.82 m en 86 kilo) ga wel mijn eetgewoonte aanpassen
  bedankt voor de info
  leo vanderhoven

  • Marc Vercruysse 24 november 2017 om 11:20- Antwoorden

   Hallo beste Leo;

   heb je inmiddels positieve resultaten?

   Bedankt voor je input.

 4. Rogiers Andre 3 juli 2014 om 10:06- Antwoorden

  Ontving meer informatie en voedingstips aangaande dit probleem

  • Robert Jan Hendriks 5 juli 2014 om 11:21- Antwoorden

   Hallo,

   Alle informatie naar aanleiding van mijn onderzoeken, staan op de website.
   Kijk maar eens op de blog die helemaal gewijd is aan Cholesterol, dus ook deels aan Triglyceriden: Cholesterol Blog

   Veel succes, en als je nog vragen hebt dan hoor ik dat natuurlijk heel graag!
   Jack

 5. Loek Willebrands 6 januari 2016 om 16:27- Antwoorden

  De meeste recepten zijn niet echt vegetarisch. Kan ik de vleesprodukten vervangen door vegatarische produkten of klopt dan de verhouding niet?

  • Team OptimaleGezondheid 8 januari 2016 om 13:10- Antwoorden

   Op zich mag het vervangen van vlees door vleesvervangende producten geen problemen opleveren. Het effect zal hetzelfde blijven.

   Veel succes!

 6. Geert Cnockaert 17 november 2016 om 18:05- Antwoorden

  Hallo

  m'n triglyceriden zijn 293 (mag maximum 150 zijn) maar ik rook niet, drink niet, gewoon eetpatroon weinig vet of suiker, meestal vegetarisch, wel eet ik veel (mix) noten, zouden die noten de oorzaak kunnen zijn? ik heb ook geen overgewicht.

  Als het erfelijk is, kan je dan via de voeding veel compenseren?

  merci

  Geert

  • Team OptimaleGezondheid 24 november 2016 om 22:31- Antwoorden

   Noten, tenminste de onbewerkte versies, verlagen juist de triglyceriden.
   Als het erfelijk is, kun je het nog steeds beïnvloeden, maar je moet er dan wel meer moeite voor doen. Je aanleg is gewoon groter, dus moet je meer doen om het in balans te houden.

 7. mdk 4 januari 2017 om 12:53- Antwoorden

  Goedemiddag, mijn man zijn triclyceriden is al jaren veel te hoog en met veel te hoog bedoel ik echt veel te hoog boven de 20, medicijnen helpen nauwelijks en een dieet is in verband met zijn andere klachten(suiker, jicht) een redelijk probleem. Hij houdt niet van zoet dus eet dit ook niet doet een zoetje in zn koffie drinkt verder aanmaak of cola zero, fruitsappen mag niet ivm suiker dus frutose krijgt hij niet binnen. Brood haal ik altijd bij de bakker meergranen, boter neem ik altijd de cholestrol verlagende verder mayonaise ivm de vetten en gebruik ik olijfolie of vloeibare boter. Vis is ook een probleem dat veroorzaakt weer jicht dus wat kan ik nu nog doen met eten om te zorgen dat het beter gaat? ik wordt er redelijk hopeloos van en ik snap hij nog meer.

  • Tryntsje 21 maart 2017 om 13:33- Antwoorden

   Ik zou eens het boek van Boele Ytsma lezen: "Ik ben een planteneter net als jij". Deze levensstijl gaat hem zo van z'n klachten afhelpen (suiker, jicht en hoge triglyceriden!). Probeer het! Suiker, jicht en hoge triglyceriden zijn welvaartsziektes die alles te maken hebben met wat we dagelijks eten. Je kunt het op die manier ook weer omdraaien.

 8. Fabienne Gerardi 21 september 2018 om 07:08- Antwoorden

  Hallo. Ik begrijp niet goed hoe die waarden bepaald worden. Ik zie hier bovenaan een cholesterol waarde van 6,3, terwijl volgens mijn medisch rapport het cijfer idealiter tussen de 140 en de 190 zou moeten zijn. En een triglyceriden van 11 terwijl iemand ndersr meer dan 1000 heeft, of iemand die 20 veel te hoog noemt, en terug op mijn medisch rapport staat dat die lager dan 115 moet zijn. Dan zou je toch denken dat 11 en 20 zeer laag is ? Ik slik namelijk ook Crestor, maar het is wel 40 gr ! Hoeveel triglyceriden en cholesterol is nu eigenlijk normaal ? Groetjes,

 9. Daniëlle 25 september 2018 om 12:46- Antwoorden

  Vandaag bloeduirslag gekregen.
  Triglyceriden 2,48
  Hdl cholesterol 1,36
  Ldl cholesterol 4,56
  Cholesterol ratio 4,77
  Cholesterol totaal 6,49

  How ga ik dit aanpassen in mijn voeding?

 10. Linda 25 januari 2019 om 14:41- Antwoorden

  Ik heb cholesterol hoog 6,7 ik lust geen fruit, ik lust wel groente maar lust niet bloemkool en andijvie bruin bonen
  Ik ben moeilijk eten en vaak vet gegeten ,
  Ik wil graag minder vet B.V Maconie of spaghetti (VOLKOREN) met pasta wel ke pasta
  En bami of nasi ook welke merk bami of nasi
  Witlof met ham en kaas in oven ik dol op maar ham/kaas saus erbij maar niet goed ham/kaassaus?
  Ik wil graag cholocstrol receptie hebben maar internet niet vinden

  Van Linda v Wijn

  • Team OptimaleGezondheid 11 februari 2019 om 14:38- Antwoorden

   Jij zou allereerst moeten stoppen met denken over merken, bijvoorbeeld het merk voor Bami of Nasi.
   Denk eerder in verse ingrediënten, en maak je eigen bami of nasi.
   Hetzelfde voor een ham/kaas saus. Niet uit een pakje (heeeeeel slecht) maar lekker zelf maken. Dan weet je wat er in zit, en het is 10x zo lekker!

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
8 Shares
Tweet
Pin2
Share6