Die zak moet natuurlijk leeg, dus ga je gewoon door, ondanks het feit dat je geen honger hebt.
Wat voor soorten hongeraanvallen zijn er en wat kun je hieraan doen?
Hongeraanval omdat je HONGER hebt
Op het moment dat je een hongeraanval krijgt omdat je honger hebt, dan moet je ook echt een hongergevoel hebben. Eerst even iets over de term ‘honger’ en het gebruik hiervan.
Veel mensen zeggen dat ze honger hebben, terwijl ze alleen maar trek in iets lekkers hebben. De term ‘honger’ is natuurlijk erg relatief. Echte honger kennen we gelukkig niet (meer) in Nederland. Het gevoel ‘honger’ heeft met name voor de ouderen een duidelijke associatie met de Tweede Wereldoorlog.
De oudere lezers hebben dus vaak wél honger gekend. Maar de jongere lezers kennen voor 99,99% het gevoel van échte honger hebben niet. De term ‘honger’ wordt dus ook te pas en te onpas gebruikt, terwijl in veel gevallen ‘trek’ een betere benaming zou kunnen zijn.
Ok, dit even terzijde. Maar het geeft wel duidelijk aan dat de grens tussen ‘honger hebben’ en ‘trek hebben’ erg vaag is.
Laten we dan even een nieuwe definitie bepalen voor ‘honger hebben’:
- Je voelt je maag rammelen
- Je voelt je een beetje draaierig
- Je ogen zijn moe
- Je voelt je slap in je benen
- Je voelt je slapjes
Op het moment dat je minimaal drie van de voorgaande symptomen voelt, kunnen we spreken van ‘honger hebben’.
Maar in feite ben je dan al te laat. Het is duidelijk dat het dan té lang geleden is dat je iets voedzaams gegeten hebt, of sowieso iets gegeten hebt. Heb je de lunch overgeslagen? Of vanmorgen niet goed ontbeten?
Daarbij komt ook nog het feit dat je misschien wél wat gegeten hebt, maar dat dit niet voedzaam genoeg was. Eten is niet alleen een kwestie van het vullen van je maag, maar meer een kwestie van voedingsstoffen leveren aan je lichaam om daarna een poosje zonder te eten verder kunt leven.
[pullquote]Je lichaam schreeuwt om voedsel omdat je bloedsuikerspiegel op dat moment dramatisch laag is[/pullquote]. Met name snelle suikers zal het lichaam beslist waarderen. Hieraan wordt vaak toegegeven, dus de gang naar de dichtstbijzijnde snackautomaat is dan heel snel gemaakt. Een oplossing voor dat moment, maar niet van lange duur.
Je bloedsuikerspiegel zal heel snel weer stijgen, maar onder invloed van de daardoor aangemaakte insuline zal dit heel snel weer zakken, zelfs vaak verder dan daarvoor. Het resultaat is dat je dan al weer heel snel honger hebt, of in ieder geval behoefte aan snelle suikers om je bloedsuikerspiegel weer tevreden te stellen.
Een proces wat heel erg slecht is voor je lichaam, met name op de langere termijn. Een vicieuze cirkel waar je alleen met wilskracht en organisatie weer uitkomt.
Honger hebben is tegenwoordig alléén te wijten aan jezelf. Het probleem ligt in het overslaan van de maaltijden en/of het eten van voeding zonder enige vorm van voedingswaarde,
Hongeraanval omdat je TREK hebt
Trek hebben heeft alles te maken met emotie. Een hele sterke emotie die je vertelt dat je wilt eten, en dan eigenlijk alleen maar erg zoet eten. Géén stevige boterham met kaas of een frisse salade, maar gewoon zoete dingen. Dit ‘trek hebben’ heeft ook weer veel te maken met de vicieuze cirkel die we in de vorige paragraaf bespraken. Zoete dingen eten geeft aanleiding voor nog meer zoete dingen.
Maat duidelijk is het feit dat ‘trek hebben’ niet gepaard gaat met een rammelende maag en een slap gevoel. Het heeft niks te maken met een gebrek aan voedingsstoffen, maar doodgewoon een hele sterke emotie die maar één ding wil: suiker!
En al die zoete dingen storen de complexe chemische processen die in je lichaam plaatsvinden. Het zal er voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel als een jojo op en neer gaat met op de lange termijn hele vervelende gevolgen wat vaak eerst zal beginnen met overgewicht. En overgewicht kan, zoals we allemaal weten, het begin van andere aandoeningen zijn waar je niks mee te maken wilt hebben.
Hongeraanval uit GEWOONTE
Een andere vorm van hongeraanvallen is die uit gewoonte. Iets wat de meeste mensen vaak niet toe willen geven. Eten uit gewoonte begint vaak met trek hebben. Door het levenspatroon wat vaak iedere dag dezelfde is, dus iedere dag ontbijt overslaan of iedere dag gewoon slecht eten, worden de hongeraanvallen omgezet in gewoontes.
In eerste instantie zal het door ‘honger’ zijn, of heb je ‘trek’, maar als dit structureel wordt, zullen dit meer en meer gewoontes worden, ook al heb je net gegeten. Het is 4 uur, dus wil ik nu eten, waarna je de koelkast wederom aanvalt.
Ook hier zal er sprake zijn van het bekende jojo-effect van de bloedsuikerspiegel met alle gevolgen van dien.
De enige oplossing hiervoor is het doorbreken van de gewoonte, afkicken dus. Hiervoor heb je wilskracht nodig, en veel hulp van je omgeving.
Tips om hongeraanvallen te voorkomen
Onnodig toegeven aan hongeraanvallen zijn te voorkomen, maar dat vereist in veel gevallen veel wilskracht. Daarnaast is een regelmatig en gevarieerd voedingspatroon ook van essentieel belang. Om je op weg te helpen, heb ik een zestal basis-tips voor je:
Vermijd triggers
Met name in de avonduren zijn er heel veel triggers die aanzetten tot eten. Zelfs een film waar iemand een pizza zit te eten, kan jou aanzetten tot het bestellen van die ene lekkere pizza. Ook kookprogramma’s hebben dit effect.
Ga slimmer boodschappen doen
Zorg dat je geen zoete etenswaar in huis hebt, waaraan je je kunt gaan vergrijpen tijdens de avonduren. Zorg er wel voor dat je gezonde snacks in de koelkast hebt, voor het geval je een hongeraanval krijgt en hier geen weerstand aan kunt bieden.
Wees streng voor jezelf
Geef je zelf niet té snel over aan een hongeraanval. Je weet inmiddels dat als je géén rommelende maag hebt, de aanval een gevolg is van een emotie. Wees dus streng voor jezelf en maak met jezelf de afspraak dat je niet meer onnodig tussendoor gaat eten, of niet meer in de avond onnodig gaat eten.
Dit is, zeker in het begin, beslist even doorbijten. Het is nu eenmaal niet gemakkelijk om af te wijken van jarenlang ingesleten gewoontes. Maar na een tijdje slijt de gewoonte, en maakt deze plaats voor nieuwe, gezondere gewoontes.
Zoek afleiding
Er zijn veel mensen die, bewust of onbewust, beginnen te eten op het moment dat ze zich vervelen. Probeer dus juist voor deze momenten wat afleiding te zoeken. Ga een spelletje doen, surf even over het internet (géén sites met recepten…), of ga een stevige wandeling maken.
Om je hierbij te helpen kun je een lijstje maken met activiteiten die je kunt doen op dat soort moeilijke momenten. Na een week wordt de reflex om te eten omgezet naar een reflex om het lijstje te pakken en iets te gaan doen. Vergeet niet om sportieve activiteiten in het lijstje op te nemen.
Neem een gezonde snack of drink bijvoorbeeld thee
Denk er wel om dat er niet te veel suikers in deze gezonde snacks zitten. Je zult er van schrikken hoeveel suiker er bijvoorbeeld zit in sommige ‘gezonde’ repen of kant-en-klare vruchtenyoghurts. Ook deze suikers zullen zorgen voor het eerder besproken jojo-effect.
Eet overdag regelmatig en voldoende
Om hongeraanvallen te voorkomen moet je natuurlijk starten met regelmatiger eten. Niet alleen maar je maag vullen, maar ook daadwerkelijk iets eten wat energie aan je lichaam kan leveren. Begin met een goed en stevig ontbijt, vergeet je lunch niet en het diner in de avond. Neem tussendoor een gezonde snack.
Doe sit structureel zodat je lichaam hier aan kan wennen. Op deze manier vermijd je in ieder geval het ‘honger hebben’ en in sommige gevallen ook het ‘trek hebben’. Combineer dit met de vorige tip, zodat je altijd iets gezonds bij je hebt voor het geval dat….
Conclusies en aanbevelingen
Welke vorm van hongeraanvallen je ook hebt, uiteindelijk kun je dit beheersen door wilskracht en regelmatiger eten. Voedzaam eten wel te verstaan. Ga die nare gewoonte doorbreken en deel je leven, qua eten en etenstijden, opnieuw in. Geloof me, je gaat het verschil beslist merken.
Niet alleen in je algemene gezondheid, maar vooral ook in je gewicht!
Heb je zelf nog goede tips om hongeraanvallen te voorkomen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd.Â