• Hoe lang duurt lage rugpijn

Hoe lang duurt lage rugpijn?

2017-08-15T13:00:27+01:00mei 21st, 2017|Rugpijn|0 Reacties

Laatste update: door

Als je lage rugpijn hebt, ben je echt niet de enige. Ongeveer 80% van de volwassenen ervaren op enig moment in hun leven lage rugpijn. Het is de meest voorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid en de belangrijkste oorzaak van verzuimde werkdagen. In een groot onderzoek meldden meer dan een kwart van de volwassenen dat ze in de afgelopen drie maanden last van rugpijn hebben gehad.

Mannen en vrouwen worden even vaak beïnvloed door lage rugpijn en de intensiteit kan variëren van een zeurende, soms constante, pijn tot een plotselinge, scherpe pijn die ervoor zorgt dat iemand niets meer kan. Pijn kan als gevolg van een ongeluk of door iets zwaars te tillen abrupt beginnen of het kan mettertijd ontstaan door leeftijdsverwante veranderingen van de wervelkolom. Een sedentaire levensstijl kan ook voor lage rugpijn zorgen, in het bijzonder wanneer het weinige bewegen niet wordt gecompenseerd met een training.

Hoe lang duurt lage rugpijn?

  • Subacute lage rugpijn wordt gedefinieerd als pijn die tussen de 4 en de 12 weken duurt.
  • Chronische rugpijn wordt gedefinieerd als pijn die 12 weken of langer duurt, zelfs nadat het letsel of de onderliggende oorzaak van de acute rugpijn is behandeld. Ongeveer 20% van de mensen, die zijn getroffen door acute rugpijn, ontwikkelen chronische rugpijn met aanhoudende symptomen, welke een jaar kunnen duren. In sommige gevallen kan een behandeling chronische rugpijn met succes behandelen, maar in andere gevallen blijft, ondanks medische en chirurgische behandeling, de pijn gewoon aanhouden.

Wat zijn de symptomen van lage rugpijn?

Het specifiek identificeren en het beschrijven van symptomen kan leiden tot een nauwkeurigere diagnose en een effectiever behandelplan.

Lage rugpijn wordt typisch gekenmerkt door een combinatie van de volgende symptomen:

  • Matige, stekende pijn. Pijn die binnen de lage rug blijft (axiale pijn) wordt meestal beschouwd als zeurend en constant in plaats van brandend, stekend of scherp. Dit soort pijn kan gepaard gaan met milde of ernstige spierkrampen, beperkte mobiliteit en pijn in de heupen en in het bekken.
  • Pijn die ook naar de billen, benen en voeten uitstraalt. Soms kan er naast rugpijn ook een scherp, stekend, tintelend of gevoelloos gevoel in de dijen en in de onderbenen en voeten worden ervaren, wat ook wel sciatica wordt genoemd. Sciatica wordt veroorzaakt door irritatie van de sciaticus en wordt gewoonlijk alleen aan één kant van het lichaam gevoeld.
  • Pijn die erger is na langdurig zitten. Zitten zet druk op de schijven, waardoor de lage rugpijn na langdurig zitten kan verslechteren. Wandelen en jezelf goed uitrekken, kunnen de rugpijn snel verlichten, maar terugkeren naar een zithouding kan ervoor zorgen dat de symptomen weer terugkomen.
  • Pijn die beter voelt bij het veranderen van posities. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de pijn, zullen sommige posities comfortabeler zijn dan anderen. Bij stenose aan de wervel kan lopen normaal moeilijk en pijnlijk zijn, maar op iets leunen, zoals op bijvoorbeeld op een winkelwagentje, kan de pijn iets verminderen. In de gaten houden hoe de symptomen veranderen bij de verschuivende posities kan helpen om de bron van de pijn te identificeren.
  • Pijn die erger is na het wakker worden en beter wordt na het verplaatsen. Veel mensen met lage rugpijn hebben symptomen, die vooral in de ochtend erger zijn. Na het opstaan en het verplaatsen, worden d