• Hoe word ik 100 jaar oud?

Hoe word ik 100 jaar oud?

2019-05-09T20:37:11+01:00mei 10th, 2019|Langer Leven|0 Reacties

Bekijk je huidige levensstijl eens. Leef je op een manier waarop je heel erg oud zou kunnen worden? Nee? Misschien vraag je jezelf wel eens af: Hoe word ik 100 jaar? In goede gezondheid? Wat als je een eenvoudig programma zou kunnen volgen dat je helpt om je jonger te voelen, gewicht te verliezen, je mentale scherpte te maximaliseren en je lichaam zo lang mogelijk goed te laten functioneren - waarschijnlijk zelfs tot ver na je 90ste levensjaar?

Heb je wel eens van de bestseller 'The Blue Zones' gehoord? Het is eigenlijk een gedetailleerde handleiding over wat de schrijver tegenkwam toen hij als onderdeel van een groot antropologisch en demografisch project naar vijf gebieden over de hele wereld reisde om mensen, die soms zelfs wel 100 jaar oud waren, te volgen.

Hoe word ik 100 jaar: Wat kunnen deze ‘blue zones’ ons leren?

Onderzoekers schatten dat in het Nederland van tegenwoordig de gemiddelde levensverwachting van de Nederlandse man bijna 79 jaar is, en van de Nederlandse vrouw bijna 83 jaar. (1) Aan de ene kant zal dit in de toekomst alleen maar stijgen door nieuwe technologieën en medicijnen waardoor we langer kunnen leven. Aan de andere kant is onze slechte levensstijl een grote rem op deze groei. 

Het doel van de schrijver was om populaties in de wereld te vinden met het hoogste aantal honderdplussers (mensen die boven de 100 jaar zijn) en die leven in gebieden die worden beschouwd als de 'blue zones’ of ‘blauwe zones’. Hij wilde vervolgens lessen trekken uit hoe deze populaties leven en deze kennis dan te verspreiden zodat het door iedereen toegepast kan worden.

Onderzoekers merkten op dat mensen in deze blauwe zones, ondanks dat ze afkomstig zijn uit verschillende delen van de wereld en verschillende rassen, nationaliteiten en religies hebben, toch een hele lijst van gemeenschappelijke gedrags- en levensstijl-kenmerken delen. De onderzoekers meldden dat…

Sommige kenmerken van de levensstijl zoals familie-coherentie, het vermijden van roken, plantaardige voeding eten, matige en dagelijkse fysieke activiteit beoefenen, sociale betrokkenheid en geïntegreerd zijn in de gemeenschap, dingen waren die voorkwamen bij alle mensen die deelnamen aan de enquêtes. (2)

Waar liggen deze zogenaamde ‘blue zones’ ?

De vijf blauwe zones, waar onderzoekers de langstlevende mensen op aarde hebben ontdekt, zijn onder andere:

  • Sardinië, Italië (een klein eiland voor de kust van Italië, met name een gebied dat de Nuoro-provincie wordt genoemd)
  • Ikaria, Griekenland
  • Okinawa, Japan
  • Nicoya, Costa Rica
  • Loma Linda, Californië (een gebied waar een religieuze groep, de Zevende-dags Adventisten, leeft)

Als je een gemiddelde levensstijl hebt, dagelijks bewerkt voedsel eet, en een agenda hebt vol verantwoordelijkheden dat weinig tijd overlaat voor lichaamsbeweging of ontspanning, bereik je waarschijnlijk nooit de gemiddelde levensduur en kan dat je leven tot wel tien jaar verkorten. (3) Laat staan dat je 100 jaar oud gaat worden. De onderzoekers concluderen dat door veranderingen aan te brengen in je dieet, je trainingsroutine, houding en kijk op de wereld iedereen de kans krijgt om hun levensduur fors te verlengen.

Maar wat is er nog indrukwekkender dan de gemiddelde leeftijd die mensen in de blauwe zones bereiken? 

Hun kwaliteit van leven natuurlijk! 

Ze worden in een veel betere staat oud en statistieken tonen een aanzienlijk lager risico op het ontwikkelen van hartaanvallen, beroertes, kanker, osteoporose, Alzheimer en dementie.

Deze mensen leven niet alleen langer, ze hebben ook nog eens de neiging om veel gezonder en gelukkiger te leven. Ze hebben sterke connecties met hun familie en vrienden. Ze zijn actief. Ze worden 's morgens wakker en weten dat ze een doel hebben en de wereld reageert op haar beurt op een manier die hen motiveert.

Zeven belangrijke lessen die we kunnen leren van mensen uit de ‘blauwe zones', oftewel: Hoe word ik 100?

1. Hoe word ik 100: Leer échte voedingsmiddelen, en vooral plantaardig voedsel, te waarderen

Mensen die 100 jaar worden zijn meestal geen veganisten of vegetariërs. Hun me