• oorzaken, symptomen en natuurlijke behandelingen

Incontinentie: oorzaken, symptomen en natuurlijke behandelingen

2016-03-03T19:00:19+00:00maart 3rd, 2016|Ouderdomskwalen|20 Reacties

Incontinentie: oorzaken, symptomen en natuurlijke behandelingen

Incontinentie- oorzaken, symptomen en natuurlijke behandelingenZowel vrouwen als mannen hebben wel eens last van incontinentie. De drang om het niet langer te kunnen houden en NU een toilet te vinden zorgt vaak voor heel wat problemen. Immers, wanneer we denken dan mensen die in hun broek plassen, denken we eerder aan kleine kinderen of ouderen.

Toch zijn er ook situaties waarin het normale personen betreft. Zwangere vrouwen hebben hier bijvoorbeeld relatief vaak mee te kampen. Misschien heb je er wel last van op je werk of wanneer je tussen andere mensen zit, wat natuurlijk totaal geen pretje is.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om incontinentie aan te pakken. In dit artikel ga ik dieper in op de oorzaken, symptomen en een aantal natuurlijke behandelingen van incontinentie.

Wat is incontinentie eigenlijk precies?

Incontinentie is een aandoening waarbij er als het ware onbedoeld wat urine vrijkomt. De aandoening komt een stuk vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het kan echter een probleem vormen op elke leeftijd, maar vooral oudere mensen hebben er last van, ten minste 1 op de 10 mensen die 65 jaar of ouder zijn klagen over dit probleem.

Hoewel incontinentie ook wordt geassocieerd met veroudering, is het niet zo dat je de aandoening niet kunt voorkomen alleen omdat je ouder wordt. Het kan om verschillende redenen gebeuren en soms heb je er een korte tijd last van en soms zit je er langdurig aan vast.

Jammer genoeg is het zo dat de meeste mensen uit schaamte dat ze de controle over hun blaas verliezen, niet naar de dokter gaan, hoewel er een aantal effectieve behandelingen beschikbaar zijn.

Incontinentie symptomen

Er zijn verschillende vormen van incontinentie, elk met subtiele verschillen in symptomen en oorzaken.

 • De zogenaamde stressincontinentie komt voor wanneer urine 'lekt' tijdens het sporten, hoesten, niezen, lachen, tillen van zware voorwerpen, of andere bewegingen van het lichaam waarbij er druk op de onderste buikspieren en de blaas geplaatst wordt.
 • Aandrangincontinentie komt voor wanneer mensen hun urine niet lang genoeg kunnen ophouden om naar het toilet te gaan en de dringende behoefte voelen om nu te gaan.
 • Overloopincontinentie treedt op wanneer er een kleine hoeveelheid urine lekt uit een blaas die altijd vol is.
 • Functionele incontinentie is een aandoening die door veel mensen met een normale controle over de blaas ervaren wordt. Maar als gevolg van problemen met de mobiliteit, is het voor sommige mensen soms lastig om op tijd het toilet te bereiken.

Wat zijn de oorzaken van incontinentie?

Stress-incontinentie is de meest voorkomende vorm van controleverlies over de blaas bij vrouwen van jonge en middelbare leeftijd. Het komt vooral na de menopauze, maar kan ook optreden wanneer de bekkenbodemspieren verzwakt zijn door bijvoorbeeld een buikoperatie of meerdere zwangerschappen.

Aandrangsincontinentie wordt veroorzaakt door een onwillekeurige samentrekking van de blaasspier wat vaker dan normaal optreedt en bovendien op ongelegen momenten, zoals wanneer de blaas slechts gedeeltelijk vol is.

De oorzaak is onbekend in de meeste gevallen, maar de aandoening wordt gelinkt aan effecten van drugs, zenuwbeschadiging, beroerte en neurologische ziekten zoals multiple sclerose en de ziekte van Parkinson.

Andere mogelijke oorzaken omvatten infecties aan de urinewegen en blaaskanker. Er zijn aanwijzingen dat dit type van een overactieve blaas vaker voorkomt bij mensen met depressie, fibromyalgie en prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Overloopincontinentie komt het meest voor bij mannen als de plasbuis gedeeltelijk verstopt raakt. Dit kan veroorzaakt worden door tumoren maar in de meeste gevallen is dit het gevolg van een vergrote prostaat.

Functionele incontinentie ontstaat meestal als een complicatie van andere lichamelijke aandoeningen, zoals artritis of cognitieve problemen, zoals dementie, wat er dan wederom voor kan zorgen dat je niet op tijd de WC bereikt.

Hoe wordt incontinentie normaal gesproken behandeld?

Artsen zullen vaak medicijnen voorschrijven voor de behandeling van incontinentie. De belangrijkste groep van geneesmiddelen die gebruikt wordt voor stress en aandrangincontinentie omvatten zogenaamde anticholinergica die werken door het wijzigen van de zenuwsignalen naar de blaas en het verminderen van ongewenste contracties in de blaasspier.

Zij kunnen ook bijdragen aan een verhoogde blaascapaciteit en helpen om de drang om te gaan plassen te laten afnemen. Hoewel de medicijnen in deze groep allemaal even effectief zijn, veroorzaken ze vaak bijwerkingen waaronder een droge mond, constipatie, niet goed kunnen zien, en een verhoogde hartslag, samen met oogproblemen. Soms zorgen ze er zelfs voor dat je niet of amper meer kunt plassen.

Mensen die lijden aan bepaalde aandoeningen, zoals een glaucoom, urineretentie, of gastro-intestinale aandoeningen mogen dergelijke medicatie ook helemaal niet nemen. Voor vrouwen kan een toepassing die vaginaal wordt toegediend nuttig zijn, met name na de menopauze, maar er is geen sterk bewijs om het gebruik ervan aan te bevelen.

Af en toe zullen artsen ook patches of tampon-achtige toepassingen aanbevelen voor de plasbuis bij de behandeling van stress-incontinentie. Een vaginale toepassing heet een pessarium en kan ook nuttig zijn, vooral voor degenen met verzakking van de blaas of baarmoeder en mensen met verzwakte bekkenbodemspieren.

Elektrische stimulatie is een experimentele procedure waarbij elektroden tijdelijk in de vagina geplaatst worden om urethrale spieren die de vloei van urine regelen te stimuleren en te stabiliseren. Bovendien kunnen ook bepaalde kleine chirurgische ingrepen helpen.

Een studie uit 2004 beschreef een nieuwe methode met een implantaat. Het implantaat had een succespercentage van maar liefst 81% en van degenen die succes hadden bleef het implantaat ook 7 jaar lang effectief.

Een andere nieuwe procedure ging om het transplanteren van stamcellen van vrouwen in de urinewegen om spiermassa en de samentrekking te herstellen. Hoewel er maar 20 vrouwen deelnamen aan de studie, had de transplantatie al effect binnen 24 uur. De stamcellen worden verzameld uit bloed, gekweekt in het laboratorium gedurende zes weken, en vervolgens geïnjecteerd.

Chirurgie kan incontinentie verbeteren of genezen als het wordt veroorzaakt door een probleem zoals een verandering in de positie van de blaas of verstopping als gevolg van een vergrote prostaat. Operaties die vaak worden toegepast bij stressincontinentie omvatten het vastzetten van de blaas, waarbij deze vaak eerst uit de bekkenbodem getrokken wordt.

Wanneer stressincontinentie ernstig is, kan de chirurg een brede band gebruiken. Dit houdt de blaas en de urinebuis smal om lekkage te voorkomen.

Voor aandrangincontinentie wordt vaker een chirurgische procedure genaamd blaasaugmentatie gebruikt, waarbij een gedeelte van de darmen wordt gebruikt om de blaascapaciteit te verhogen.

Andere procedures omvatten de implantatie van een klein apparaat net onder de huid, vergelijkbaar met een pacemaker, wat wederom is verbonden met een draad en dat kleine elektrische pulsen naar de zenuwen zendt die de blaas en de spieren eromheen controleren. Deze procedures worden echter alleen gebruikt voor ernstige gevallen.

Gelukkig kan incontinentie in de meeste gevallen voorkomen en genezen – of tenminste verbeterd worden – op een natuurlijke wijze. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Hieronder heb ik een lijst voor je opgesteld met natuurlijke manieren om incontinentie tegen te gaan.

 1. Een gezond dieet

Let op je gewicht - overtollige pondjes zorgen voor extra druk op de blaas en verhogen het risico van incontinentie. Vermijd daarnaast ook voedingsmiddelen en andere genotsmiddelen die de blaas irriteren, waaronder tabak, cafeïne, alcohol, zwarte peper en andere kruiden.

 1. Oefeningen voor je bekkenbodemspieren

Spieroefeningen doen ook wonderen voor je bekkenbodemspieren en verbeteren de controle over de blaas. Trek hiervoor je bekkenbodemspieren in, hou de spanning voor 10 seconden vast en ontspan vervolgens je spieren.

Herhaal 20 keer en doe deze oefening drie tot vier keer per dag. Je zult zien dat dit behoorlijk snel resultaten oplevert.

Een studie gepubliceerd in 2004 toonde aan dat deze oefening het beste werkte voor vrouwen die geen behoefte hebben om beschermende kleding te dragen, niet gelijk 'lekken' wanneer ze hoesten, en niet last hebben van incontinentie. Met andere woorden; mensen met milde tot matige klachten.

Ze zijn jammer genoeg minder effectief bij vrouwen die twee of meerdere keren per dag last hebben van incontinentie en het ook niet kunnen ophouden wanneer ze hoesten.

Let wel: minder effectief, de oefeningen helpen nog steeds, alleen zul je ook nog andere middelen moeten gebruiken om je incontinentie onder controle te krijgen.

 1. Stop met roken

We weten natuurlijk allemaal dat roken ontzettend slecht voor je is, maar wist je ook dat roken incontinentie kan verergeren? Onderzoek heeft aangetoond dat deze aandoening twee keer zo vaak voorkomt bij rokers dan bij niet-rokers.

 1. Gebruik natuurlijk deodorant

De meeste deodoranten die in de winkels worden verkocht bevatten bepaalde geurstoffen die je blaas kunnen irriteren en het zodoende moeilijker kunnen maken om je plas op te houden. Het is dus beter om voor een natuurlijke deodorant te kiezen, zonder kunstmatige geurstoffen. In reformwinkels heb je meestal een ruime keuze aan lekkere geurtjes.

 1. Gebruik ‘trainingsprogramma’s’ voor je blaas

Het klinkt misschien gek, maar bespreek met je huisarts eens de mogelijkheid om je blaas opnieuw te trainen door middel van een specifiek trainingsprogramma. Deze zijn vaak erg effectief bij incontinentie. Specifiek houdt dit in dat je dus op vaste tijdstippen naar de WC gaat om zo je blaas te trainen om je automatisch een drang te laten voelen op deze momenten.

Vaak zorgt dit ervoor dat je minder drang voelt om dan op andere tijdstippen naar het toilet te gaan. Het duurt even voordat deze therapie aanslaat, maar het is meer dan de moeite waard!

 1. Hou een ‘plasdagboek’ bij

Ook dit is minder erg dan je nu wellicht denkt. Een plasdagboek houdt eigenlijk in dat je precies opschrijft wanneer je moet plassen en in welke omstandigheden, en of er eventueel bijzonderheden waren. Dit helpt om te analyseren of er bepaalde triggers zijn die je incontinentie uitlossen.

Tot slot...

Incontinentie is niet alleen erg vervelend, wanneer je het in extreme mate hebt, zorgt het ook voor een grote belemmering in je alledaagse leven. Wellicht durf je de deur niet meer uit, omdat je nooit weet wanneer je moet plassen en het dan niet kunt houden.

Het is dan ook belangrijk dat je hier zo snel mogelijk iets aan doet. Bespreek je probleem zeker ook met je arts en probeer enkele van de tips hierboven uit. Er is altijd een oplossing!

Bronnen:

http://emedicine.medscape.com/article/1988665-overview

http://emedicine.medscape.com/article/452289-workup

https://www.auanet.org/education/guidelines/incontinence.cfm

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22258952

20 Reacties

 1. matthijs 3 juli 2016 om 09:57 - Antwoorden

  sinds ik luiers ben gaan dragen vind ik het helemaal niet vervelend of lastig dat ik incontinent ben
  er zijn tegenwoordig namelijk zulke goede luiers dat je amper merkt dat je een luier draagt
  je kan als mens, heb ik gemerkt veel kwalen hebben die veel erger en veel lastiger en pijnlijker zijn dan incontinent zijn . dus ik kan daar niet zo mee zitten dat ik 24/7 luiers moet dragen
  met luiers dragen is heel goed te leven .

  • Team OptimaleGezondheid 5 juli 2016 om 10:49 - Antwoorden

   Dankjewel voor het delen van jouw ervaring hiermee, Mathijs!

   Zijn er meer mensen die hun ervaringen willen delen?

 2. matthijs 29 december 2016 om 10:41 - Antwoorden

  kennelijk zijn er hier dus niet meer mensen die hun verhaal willen doen
  daarom denk ik ook dat er veel meer mensen zijn die incontinent zijn
  dan dat we weten . ik heb het gewoon geaccepteeerd dat ik inco ben geworden
  ik probeer het taboe te doorbreken ,maar dat lukt slecht .
  daarom ben ik gewoon luiers gaan dragen en daar is prima mee te leven

 3. m 2 januari 2017 om 08:34 - Antwoorden

  het moeten dragen van luiers vind ik niet vervelend
  ik moet ze dragen omdat ik op jonge leeftijd incontinent ben geworden
  maar dat is heel goed te doen , en als je er aan gewend bent
  is dat niet verrvelend

 4. matthijs 5 januari 2017 om 07:41 - Antwoorden

  er zijn zulke goede luiers op de markt . waarom wordt er dan altijd zo verschrikkelijk dramatisch over gedaan als je incontinent bent ?
  er zijn veel ergere dingen die je kan mankeren als mens
  incontinentie valt wat mij betreft daarbij in het niet

  • Team OptimaleGezondheid 5 januari 2017 om 23:28 - Antwoorden

   Het is helemaal niet de bedoeling om dramatisch te zijn, Matthijs.
   Ik probeer alleen maar informatie te geven voor mensen die daar specifiek naar zoeken.

   En je hebt beslist gelijk: Er zijn hele goede hulpmiddelen op de markt, dus is er prima mee te leven en staat in geen verhouding tot meer levensbedreigende aandoeningen.

   Dank voor je opmerking!

 5. matthijs 25 januari 2017 om 06:29 - Antwoorden

  ik heb het nooit een probleem gevonden dat ik luiers moest gaan dragen omdat ik incontinent werd

 6. z 25 maart 2017 om 10:42 - Antwoorden

  waarom zou ik er moeilijk over doen dat ik incontinent ben geworden , heeft geen enkele zin
  ik ben gewoon luiers gaan dragen!

  • Team OptimaleGezondheid 30 maart 2017 om 19:42 - Antwoorden

   Fijn dat je er zo mee om gaat. Helaas gaat niet iedereen hier zo 'gemakkelijk' mee om. De één heeft er meer problemen mee dan de ander.

 7. .. 25 april 2017 om 08:17 - Antwoorden

  dat is ook een groot deel van het probleem
  iedereen vind het maar erg en doet er zielig over
  ik vind het helemaal geen probleem en ik heb het ook nooit een probleem gevonden om weer luiers te dragen

 8. - 20 mei 2017 om 07:24 - Antwoorden

  dat ik incontinent ben geworden op vrij jonge leeftijd beschouw ik absoluut niet als een probleem
  als je gewoon luiers draagt gaat het leven gewoon door

 9. . 3 augustus 2017 om 10:06 - Antwoorden

  ik heb er geen probleem mee dat ik incontinent ben geworden

 10. Ellen 14 oktober 2017 om 10:06 - Antwoorden

  Hallo allemaal

  Ik heb verschillende incontinentie materiaal gebruikt
  Maar ik moet het afval hier verbranden in mijn tuin wordt niet opgehaald

  Overal komt een chemische lucht af en groene wolken of het wil niet branden rookt alleen maar
  Van diverse aangeboden materialen krijg ik inwendige ontstekingen
  Alleen het merk t.l. zelf nadenken welk merk dat is is het minste chemisch en brand behoorlijk hard en hoge vlammen
  Gebruiken ze ook bij overleden mensen ivm de crematie brand beter ivm dat de vlam snel inwendig in het lichaam zit

  Eigenlijk is het behoorlijk ongezond spul om te gebruiken

  Groetjes

 11. zaagsma 28 december 2017 om 17:50 - Antwoorden

  waarom moet jij het afval verbranden ? want dat staat er niet bij en dat is het enige wat belangrijk is
  maar hier kan het gewoon in de container
  ik ben zwaar inco maar gelukkig heb ik daar geen problemen mee en ook luiers dragen vind ik geen probleem

 12. .. 30 december 2017 om 10:26 - Antwoorden

  .ik ben niet de enige hier
  ik ben zwaar incontinent geworden , maar ik ben gewoon dikke luiers gaan dragen en nu blijf ik wel droog

 13. panty 10 april 2018 om 06:35 - Antwoorden

  ik heb er nooit problemen mee gehad dat ik incontinent werd

 14. anoniem 27 mei 2018 om 20:04 - Antwoorden

  mijn incontinentie beschouw ik niet als een pobleem
  nu ik niet meer voel dat ik moet plassen heb ik veel meer rust

 15. timmermans 28 september 2018 om 07:37 - Antwoorden

  ik vond het al heerlijk om luiers te dragen toen ik nog niet incontinent was
  nu ik het wel ben heb ik er ook geen probleem mee en schaam ik er me ook niet voor

 16. annoniem 19 december 2018 om 16:51 - Antwoorden

  ik heb het nooit erg gevonden dat ik incontinent werd toen de diagnose incontinentie werd gesteld ben ik meteen luiers gaan dragen en luiers dragen vind ik heerlijk , ik voenu helemaal niet meer dat ik moet plassen

 17. matthijs 14 februari 2019 om 14:12 - Antwoorden

  ik ben zo blij dat ik nu de hele dag een luier kan dragen , zonder dat ik voel dat ik steeds moet plassen
  ik werd gek van mezelf want op een gegeven moment kon ik het niet meer ophouden en bleef ik maar naar de wc lopen
  nu ik luiers draag hoef ik het niet meer op te houden en voel ik mijn plas ook niet meer
  nu is de hele dag weer voor mij en ik kan weer doen wat ik wil zonder enige belemmering

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: