Insuline

Laatste Update: 16 januari 2017

Insuline voor diabetespatiënten: hoeveel en wanneer?

Vaak heeft een arts voor patiënten met diabetes geen andere keuze dan een behandeling met insuline voor te schrijven. Maar dat is niet zo eenvoudig als het klinkt. De patiënt moet immers ook weten hoeveel insuline hij juist moet nemen en op welke tijdstippen van de dag.

Het antwoord op beide vragen wordt door heel veel verschillende persoonlijke factoren bepaald en is dus ook voor elke patiënt anders.

Mensen met diabetes type-2 waarbij de aandoening nog maar net gediagnosticeerd werd zullen in principe met een lage dosering insuline beginnen. Eén van de belangrijkste factoren is uiteraard lichaamsgewicht.

Maar waar uitgegaan wordt van een standaard van één eenheid insuline per kilogram beginnen artsen vaak liever met een halve eenheid per kilogram en kijken vervolgens hoe de patiënt hierop reageert. Vervolgens wordt de dosering meestal naar boven aangepast. Sommige mensen hebben zelfs meer dan één eenheid per kilogram nodig.

Bij diabetes type-2 is het probleem dat het menselijk lichaam niet goed meer kan omgaan met het hormoon insuline. Dit noemen we insuline-resistentie. Extra insuline nemen kan dit probleem helpen oplossen, maar de dosering die iemand nodig heeft kan heel verschillend zijn naargelang de mate waarin men insuline-resistent is.

Als je lichaam nog maar net insuline-resistentie aan het ontwikkelen is zal je een veel lagere dosis nodig hebben dan iemand bij wie de aandoening al verder gevorderd is.

Niet hoeveel maar hoe vaak

En hoeveel insuline je juist moet nemen is eigenlijk ook niet altijd de belangrijkste vraag. Vaak is het belangrijker te weten wanneer je jezelf juist insuline moet toedienen en hoe vaak.

Zo is er onder artsen en wetenschappers nog altijd discussie over het nut van meerdere injecties per dag. Mensen die 's ochtends een hoge bloedsuikerwaarde hebben zullen meestal één dosis insuline moeten injecteren 's avonds voor het slapengaan en dan soms in de loop van de dag nog medicatie nemen om de insuline-resistentie terug te dringen.

Maar bij mensen die na elke maaltijd hun glucose in het bloed zien pieken schrijven artsen toch vaak een insuline-shot voor elke maaltijd voor. En deze mensen wordt ook aangeraden erg goed te letten op wat ze juist eten, een streng dieet met zo weinig mogelijk hoog-glycemische voedingsmiddelen is voor hen dan ook erg belangrijk.

Maar sommige artsen vinden dit nutteloos: de bloedsuikerwaarden van deze patiënten verbeteren vaak niet erg, zelfs met de insuline-injecties, en ze krijgen gemakkelijker last van overgewicht dan indien ze geen insuline zouden innemen.

Zeker als ze niet tegelijk met de insuline-injecties ook hun inname van koolhydraten sterk terugdringen. Dan wordt diabetes immers al snel een vicieuze cirkel. Want hoe meer overgewicht je hebt hoe sneller je lichaam volledig insuline-resistent zal worden.

De meeste artsen lijken het over één ding wel eens: als je net met insuline begint kan je best éénmaal per dag injecteren en kijken of dit effectief werkt. Het is pas als je pancreas helemaal geen insuline meer produceert dat je er eventueel baat bij kan hebben jezelf meerdere keren per dag te injecteren.

Als je diabetes dat stadium bereikt heeft, is het dus uitermate belangrijk ook erg goed op je dieet te letten. Maar dat niet alleen: ook lichaamsbeweging kan dan een veel groter effect hebben dan insuline op zich. Onmiddellijk na de maaltijd gaan wandelen of fietsen is een heel goede manier om je bloedsuiker op een natuurlijke manier te verlagen.

Sommige patiënten slagen er zelfs in door voldoende lichaamsbeweging de dagelijkse dosis insuline die ze nodig hebben terug te dringen tot ze helemaal geen insuline meer nodig hebben!

Insuline-injecties zijn dus enkel een middel om je bloedsuikerwaarden terug binnen normale grenzen te krijgen. Een gezond dieet en actieve levensstijl zijn minstens zo belangrijk.

Jouw reactie naar aanleiding van dit onderwerp is zoals altijd van harte welkom. Laat ze hier achter!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Fijne waarschuwingen en adviezen. Verkeerde titel want nu weet ik eigenlijk nog niet zoveel.
    Ik ben 130 kg, gebruik 's ochtens en 's avonds driei pillen (metformine, tolbutamide, nog een)
    Het is 15:00 uur - ik meet 11,4 bloedsuiker, ik heb snelwerkende insuline.

    Insuline voor mij: hoeveel en wanneer?

  2. Ik ben op zoek naar info, over wat er nog allemaal is als de insuline injecties niet werken. Ik had gehoopt hier het antwoord te vinden, ivm met de titel. Ik spuit nu 12 jaar insuline, zonder dat me waardes dalen, elke keer word er gezegd let op je voeding, maar wat ik ook doe, me waardes blijven tussen de 20 en 30. Nu een nieuwe diabetesverpleegkundige, die me ook op de semaglutide heeft gezet. Ik injecteert 1 x per week, eerst een lage dosis, waarmee me waardes naar de 15 gingen, nu opgehoogd en zit ik tussen de 6 en de 10. Wat betekend dit dan? Dat ik dus ongevoelig ben voor insuline? Dat lijkt mij dan wel alleen moet ik alsnog doorgaan met 4x daags snelle en langzame insuline te injecteren met een hoge dosis. Ik kan hier over op internet zeer weinig tot niets over vinden.

    1. Hoi Linda,

      Heb je al eens gekeken naar de volgende info? artikel dat is misschien interessant voor je. Je zou ook eens kunnen kijken naar de toevoeging van kelp op je dieet zie hier het artikel. Kelp schijnt grote voordelen te hebben voor de bevordering van het immuunsysteem. Bij diabetes Type 1, maakt je lichaam geen insuline aan. Je immuunsysteem gaat dan in de aanval en vernietigt de cellen in je alvleesklier, die verantwoordelijk is voor de aanmaak van de insuline. Het kan nooit kwaad om het uit te proberen denk ik. Laat me weten hoe het gaat.

      Groeten, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share