Gezondheidsklachten

Laatste Update: 29 november 2016

Internet– en computerverslaving: een groeiend probleem?

Je hoort tegenwoordig vaker dat ouders klagen over kinderen die uren per dag voor de computer doorbrengen. Vroeger was de klassieke klacht dat kinderen niet van voor de televisie weg te krijgen waren. Maar ook veel volwassenen spenderen niet enkel hun werkdagen voor een computerscherm maar ook een groot deel van hun vrije tijd. Mogen we daaruit concluderen dat een groot deel van de bevolking verslaafd is aan computers en het internet?

Dat zou een te boude uitspraak zijn natuurlijk. Maar laten we toch eens kijken of internet– en computerverslaving inderdaad vaker voorkomt, wat de symptomen zijn en wat je kan doen om het te vookomen of ervan af te raken.

Samenleving

In onze hoogtechnologische samenleving kunnen we nu eenmaal vaak niet anders dan gebruikmaken van smartphones, laptops, computers en het internet. Maar voor sommige mensen wordt dit inderdaad problematisch, in de zin dat ze de klassieke symtomen van een verslaving beginnen te vertonen. Jammer genoeg veroorzaakt excessief gebruik van het internet voor hen vaak ook andere problemen en heeft het een negatieve invloed op andere terreinen in het leven van deze mensen. Denk daarbij aan relaties, school, werk, hun fysieke en emotionele gezondheid...

Als online zijn je nummer één prioriteit wordt; of het nu is om te gamen, te chatten pornografische sites te bezoeken of wat dan ook en als je bijna geen leven meer leidt buiten je virtuele wereld dan kunnen we misschien spreken van een verslaving. En dat is een probleem dat je toch best aanpakt. Hoe juist? Dat bespreken we hieronder.

Fysiek of psychologische verslaving?

Klassiek denken we bij verslaving in de eerste plaats aan middelenverslaving: een overdreven gebruik van vooral alcohol, tabak of drugs kan inderdaad verslaving en tolerantie veroorzaken. Met tolerantie bedoelen we dat hoe meer je ervan gebruikt hoe meer je ook nodig zal hebben om hetzelfde gevoel en effect te verkrijgen. Indien mensen plots stoppen na een periode overdreven gebruik van deze middelen vertonen ze fysieke klachten, afkickverschijnselen. Dit is typerend voor een fysieke verslaving.

Maar elk gedrag of activiteit die een beloningseffect heeft op ons kan in theorie verslavend worden. Of op z’n minst kan het een ongezonde gewoonte worden die iemands levenskwaliteit serieus aantast. Eten, seks, sport of gokken zijn typische voorbeelden van mogelijke psychologische verslavingen. Onderzoek heeft ondertussen afdoende aangetoond hoe echt psychologische verslavingen zijn en hoe deze zelfs neurochemische en biologische veranderingen in ons brein kunnen veroorzaken.

Normaal vs excessief gebruik

Vandaag de dag gebruikt zowat iedereen het internet wel. Het internet is verweven met onze levens op heel veel manieren en we gebruiken het niet enkel meer thuis maar kunnen eigenlijk permanent verbonden zijn als we willen. De vraag is dan ook: wanneer spreken we eigenlijk van overdreven gebruik of verslaving? Omdat internetverslaving geen officiële diagnose is, voorlopig toch nog niet, bestaan er ook geen formele normen over wanneer we van verslaving kunnen spreken. Over één ding zijn alle hulpverleners in verslavingszorg het wel eens: we kunnen geen oordeel maken over verslaving op basis van het aantal uren dat iemand online doorbrengt.

De belangrijkste manier waarop we kunnen oordelen over verslaving of niet is te kijken naar de impact die internetgebruik heeft op andere aspecten van iemands leven. Iemand die z’n werk, familie of gezondheid verwaarloost om zoveel mogelijk tijd op internet te kunnen doorbrengen is eerder verslaafd te noemen dan iemand die voor z’n werk evenveel uren voor de computer doorbrengt maar daarnaast ook een gezond (sociaal) leven leidt.

Symptomen

Internetverslaving kan ook afgeleid worden uit een aantal andere symptomen die mensen soms vertonen. Ze hebben vaak een aantal psychologische klachten als ze niet op internet of voor hun computer zitten, zoals angstgevoelens of op depressie lijkende klachten. Eens ze terug voor hun beeldscherm zitten verdwijnen deze en lijken ze zich terug kalm en goed te voelen.

Het hoge aantal uren dat men online doorbrengt kan ook voor fysieke problemen zorgen. Karpaal tunnel syndroom bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door lang in een gespannen slechte houding voor de computer te zitten. Maar ook overgewicht ten gevolge van te weinig beweging hoort bij de klassieke symptomen van een computerverslaving. Hoofd- nek- en rugpijn komen vaak voor.

Behandeling

Omdat internetverslaving een relatief nieuw fenomeen is zijn de behandelmethodes nog vrij experimenteel en is het nog niet helemaal duidelijk welke behandelingen nu eigenlijk effectief zijn. De meeste therapeuten zullen een cognitieve gedragstherapie voorstellen. Deze therapie-vorm wordt ook voor veel andere psychologische verslavingen gebruikt en houdt in dat er geprobeerd wordt iemands ideeën en overtuigingen die gepaard gaan met het ongezonde gedrag te veranderen. Ook wordt de verslaafde geleerd om in de toekomst op een gezondere manier met de oorzaak van de verslaving (in dit geval het internet) om te gaan.

De beste behandelingen zullen niet alleen het foute gedrag zelf proberen aan te pakken maar ook kijken of er misschien onderliggende oorzaken waren die maakten dat iemand dit ongezonde gedrag begon te vertonen. Vaak ligt immers een depressie, angsstoornis of problemen met het vormen van relaties aan de basis van een internetverslaving. Deze behandelen en oplossen is de beste waarborg dat een patiënt niet zal hervallen.

Conclusie?

Hoewel het een redelijk nieuw fenomeen is erkennen meer en meer psychologen en psychiaters ondertussen dus toch dat internet- en computerverslaving bestaat en een groeiend probleem vormt. Over de juiste normen die we moeten gebruiken vooraleer we kunnen zeggen dat iemand een verslaving heeft is er nog discussie, net zoals over de behandeling ervan.

Maar gebaseerd op wat we weten over andere psychologische verslavingen kunnen experts toch al mensen diagnosticeren en behandelen voor deze aandoening. Veel mensen kunnen waarschijnlijk ook door zelftherapie of met hulp van vrienden of familie iets aan een internetverslaving doen. Maar voor de anderen is professionele hulp gelukkig meer en meer voorhanden.

We vragen ons af of er onder onze lezers mensen zijn die zich herkennen in de hierboven beschreven symptomen? Of zijn er misschien zelfs mensen die de diagnose ‘internetverslaving’ van hun arts of therapeut hebben gekregen? Hoe gaan jullie hiermee om? En voor de anderen: kennen jullie mensen in je omgeving die ongezond veel tijd voor de computer doorbrengen? Spreek je hen hier wel eens op aan? Heb je tips om jezelf af en toe los te maken van computers en het internet? Laat het ons allemaal weten in jullie reacties!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Mijn naam is D******.
  Ikzelf wil vertellen dat ik een ernstige computerverslaving heb en daardoor ook heel agressief tegen mijn familie ben. Ik heb vaak ruzie met mijn ouders om dit probleem. Mijn school leidt er aan onder door en ik zet ook amper een stap buiten. Mijn eet patroon is ondergaans ook slecht. Ik heb ook gezondheids problemen. Daarbij komt er op neer dat ik ook een ziekte heb genaamd: 'Frontaal Kwab Epilepsie.' Ik slik medicijnen om de aanvallen tegen te gaan. Maar sinds ik 9 was begon ik al te computeren. Onderhand werdt het een paar jaar later een groeiende verslaving die niet te stoppen was. Apart van dat heb ik een soort van angst gevoel om naar buiten te gaan. Ik was vroeger gepest en dat ook heel erg veel impact op mijn gevoelens, gedrag. Ik ben onderhand nu 17 jaar en ik ben ook enorm verandert. Ik ben dus sindsdien alleen maar gaan wezen computeren omdat ik mijn gevoelens daar heel goed kan uiten. Ik kan mijn gevoelens beter uiten naar vreemden. Maar terug naar mijn verslaving, mijn vader en moeder hebben met mij besproken om een psychicater voor mij te regelen. Ik heb zelf ook een depressie en moordneigingen, ik heb proberen te snjjden, maar ik kon het niet. Ik heb echt hulp nodig. Want mijn leven gaat ten onder als dit door blijft spelen.

  Groeten,
  DP

  1. Hoi Danique,

   Wat ontzettend knap van je dat je dit hele verhaal opgeschreven hebt. Dit is al een eerste belangrijke stap: Erkennen dat je zelf een probleem hebt.
   Jij staat beslist niet alleen. Er zijn in Nederland heel veel jongeren die exact dezelfde problemen hebben. Hulp is dus altijd beschikbaar!
   Neem het aanbod van je ouders aan om psychische hulp te zoeken. Als je jezelf beter voelt, ben je ook beter in staat om de andere problemen op te lossen.

   Ik wens je ontzettend veel succes, en ik sta altijd open voor vragen van jouw kant.

   PS: Ik heb je naam even veranderd in initialen, om jouw privacy te beschermen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share