• internet verslaving

Internet– en computerverslaving: een groeiend probleem?

2016-11-29T11:34:59+01:00mei 9th, 2013|Gezondheidsklachten|2 Reacties

Laatste update: door

Internet– en computerverslaving: een groeiend probleem?

Je hoort tegenwoordig vaker dat ouders klagen over kinderen die uren per dag voor de computer doorbrengen. Vroeger was de klassieke klacht dat kinderen niet van voor de televisie weg te krijgen waren. Maar ook veel volwassenen spenderen niet enkel hun werkdagen voor een computerscherm maar ook een groot deel van hun vrije tijd. Mogen we daaruit concluderen dat een groot deel van de bevolking verslaafd is aan computers en het internet?

Dat zou een te boude uitspraak zijn natuurlijk. Maar laten we toch eens kijken of internet– en computerverslaving inderdaad vaker voorkomt, wat de symptomen zijn en wat je kan doen om het te vookomen of ervan af te raken.

Samenleving

In onze hoogtechnologische samenleving kunnen we nu eenmaal vaak niet anders dan gebruikmaken van smartphones, laptops, computers en het internet. Maar voor sommige mensen wordt dit inderdaad problematisch, in de zin dat ze de klassieke symtomen van een verslaving beginnen te vertonen. Jammer genoeg veroorzaakt excessief gebruik van het internet voor hen vaak ook andere problemen en heeft het een negatieve invloed op andere terreinen in het leven van deze mensen. Denk daarbij aan relaties, school, werk, hun fysieke en emotionele gezondheid...

Als online zijn je nummer één prioriteit wordt; of het nu is om te gamen, te chatten pornografische sites te bezoeken of wat dan ook en als je bijna geen leven meer leidt buiten je virtuele wereld dan kunnen we misschien spreken van een verslaving. En dat is een probleem dat je toch best aanpakt. Hoe juist? Dat bespreken we hieronder.

Fysiek of psychologische verslaving?

Klassiek denken we bij verslaving in de eerste plaats aan middelenverslaving: een overdreven gebruik van vooral alcohol, tabak