Voedingsadvies

Laatste Update: 3 september 2012

Is rood vlees nu gezond of juist niet?

Rood vlees

Is rood nu vlees nu gezond of juist niet. Zo makkelijk is dit niet te beantwoorden. Wanneer je ook maar een beetje links en rechts vraagt zul je veel tegenstrijdige verhalen horen. Dit artikel zal je meer duidelijkheid geven over de zowel voor- als nadelen.

Wat valt er onder rood vlees?

Misschien is het voor de meeste mensen nog niet geheel duidelijk, maar wat valt er precies onder rood vlees? Om de beginnen is vlees onder te verdelen is 4 groepen:

 • Rood vlees
 • Wit vlees
 • Orgaanvlees
 • Verwerkt vlees

Soorten vlees

Orgaanvlees: Dit lijkt me duidelijk, dit zijn de eetbare organen van dieren zoals nieren, leren en zwezerik.

Verwerkt vlees: Dit soort vlees wordt door de meeste mensen dagelijks gegeten. Spek, salami, ham, wordt en paté vallen bijvoorbeeld allemaal onder de noemer verwerkt vlees.

Wit vlees: Wit vlees is het spiervlees van gevogelte en pluimvee. Hieronder vallen bijvoorbeeld kip, kalkoen, konijnen, kwartels en fazanten.

Rood vlees: Alle het soort vlees wat je kan bedenken wat niet onder een van de hierboven genoemde categorieën valt is dus eigenlijk rood vlees. Rood vlees is het spiervlees van zoogdieren. Hier valles bijvoorbeeld varkens, runderen, reeën, schapen, geiten, paarden en hazen onder. Ook sommige soorten eenden, duiven en struisvogels vallen onder de categorie rood vlees.

Er is een groot verschil wat rood vlees van wit vlees onderscheid. Rood vlees bevat veel myoglobine en wit vlees niet.

Myoglobine?

Myoglobine is een soort van eiwit (zuurstofbindend eiwit) dat in grote hoeveelheden voorkomt is vlees. Rood vlees bevat de grootste concentratie van dit eiwit. Wit vlees bevat een heel stuk minder van dit eiwit. Dit eiwit zorgt voor de rode kleur van het vlees. Dit eiwit zorgt eigenlijk voor het zuurstof transport in het vlees.

Voor- en nadelen van rood vlees

Voordelen

 •  Niet veel mensen weten dit, maar ieder cel in ons lichaam maakt gebruik van ijzer. Je kunt je voorstellen dat we dit daarom ook dagelijks nodig moeten hebben. Rood vlees is een goede bron voor ijzer.
 • Mager rood vlees kan je cholesterol niveau doen dalen (het slechte ldl cholesterol dan) waardoor de kans op hart- en vaatziekten wordt verkleint.
 • Rood vlees bevat veel vitaminen en enzymen. Door vlees niet al te lang door te laten bakken worden deze vitaminen bewaard.
 • Rood vlees bevat vet, wanneer je dit gematigd eet, zijn dit de goede vetten.

Nadelen

 • Wanneer je veel rood vlees eet, is de kans op darmkanker groter dan wanneer je dit niet doet. Het is niet erg wanneer je elke week wat rood vlees eet, maar wanneer je dit elke dag nuttigt, is de kans op kanker groter.
 • Niet alleen de kans op darmkanker wordt vergroot, ook andere vormen van kanker kunnen worden ontwikkeld zoals: borstkanker, leverkanker, longkanker en slokdarmkanker
 • Wanneer mannen veel vlees eten neemt de kans op een beroerte aanzienlijk toe.
 • Mensen met de aandoening jicht kunnen rood vlees niet verdragen doordat het rode vlees veel purine bevat.
 • Gegrild vlees is slechter dat gebakken vlees. Vermijd hamburger en BBQ's
 • Rood vlees bevat vet, overmatig nuttigen van rood vlees betekend overmatige hoeveelheden van vet binnenkrijgen.


Na het schrijven van dit artikel heb ik me voorgenomen om elke week maximaal 2x vlees te eten (rood vlees wel te verstaan). Hoe sta jij hier tegenover? Ben je van plan al het rode vlees te laten staan, of ga je dit nuttigen?

Voor meer interessante artikel over alles wat maar met gezondheid te maken heeft, neem dan even een kijkje op de blog

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack,
  Beperk me nu ook tot twee keer vlees per week, vanwege een niersteen van de hardste soort die niet vergruist kon worden. Roodvlees geeft het meeste risico. Maar het was ook in combinatie met te weinig drinken.

  In roodvlees is ook het uitlokken van jicht groter tot wel met 40 procent. Bij de controle laatst werd me gevraagd of ik last had van jicht. Was heel verbaasd, maar dit is gelukkig niet het geval. Wel signaal voldoende voor mij.

  Van het varken wordt het tot witvlees gerekend en daarvan zijn er minder risico's. Vond dat in varkensvlees in verhouding meer ijzer zit dan in andere vleessoorten, maar las ook over de nadelen dáár van.

  Doordat de eiwitten van varkensvlees qua structuur op de eiwitten lijken die mensen in het lichaam hebben worden deze niet als vreemde stof worden herkent en kunnen toxines kunnen zo in het bloed of in de lymfe terechtkomen. En wat andere minder leuke dingen als slijmvorming in pezen, gewrichten en kraakbeen. Wat onder andere tot reuma kan leiden.

  Met mate gebruiken, dat is het altijd wel weer.

  1. Dag Henk,

   Het klopt dat het lichaam anders omgaat met varkensvlees, ongelooflijk dat het zelfs in de de lymfe kan terechtkomen wat direct invloed heeft op het immuunsysteem. Voor mij nog een reden om geen varkensvlees meer te eten!

   Bedankt voor je bijdrage!

   1. Mijn vriend eet af en toe rood vlees. Verder eten we geheel vleesloos, maar dus wel bonen en andere groentes. Verder eet ik gluten/koemelk/E200 tot E300/suikervrij. Sinds die tijd heb ik een heel stuk minder pijn. Ik heb fibromyalgie/soort reuma. Verder kweek ik een heleboel groenten zelf. Ik heb het idee dat de meeste vlees soorten in de winkel vol zijn gespoten met hormonen. Veel jonge mannen zie je ook steeds meer met borstachtige verschijnselen viel me afgelopen zomer op. Goed van de heren hier boven dat ze nu gematigd hebben met hun vlees.

    Ik blijf er bij dat ik me eiwitten liever uit plantjes haal dan diertjes uit stallen op elkaar grootgebracht met diervoer die ik een hond nog niet zou geven, om sneller te groeien.

    Eet smakelijk allemaal!

 2. nee ik blijf vega ik blijf de massaproductie fout vinden leven van diern verpesten omdat we zonodig minimaal 3x per week een goedkoop mee gerotzooide vlees willen eten.
  en vanwege me allergie mag ik het toch niet!
  Ik eet alleen eens per 6maanden speciaal jacht vlees hert enz geen zwijn dit mag ik niet.
  special jacht is diervriendelijk het dier word niet opgejaagd doir honden of hun hol word niet belemmerd eigelijk bezet je je eigen gebied met een paar mensen en als het dier in jouw gebied komt bijv 2hec dan mag je schieten maar ook hier zittten weer regels aan de kans dat je met legen handenthuis komt is groter dan dat je iets hebt! ik denk dat dit vlees supper gezond is maat ik eet het heeeeel soms als die gene wat gevangen heeft dan heb ik mazzel.
  Ik mis allee een ding want je hebt 2 verschillende zoorten ijzer ijzer in vlees dat kan ons lichaam heel makkelijk opnemen en ijzer in groente en dat vind ons lichaam een stjk moeilijker op te nemen! meschien leuk om een keer een artiekel over mineralen te schrijven daar hoort ijzer onderander ook tussen!

  1. Geen slecht idee een artikel over mineralen oa ijzer te schrijven! Ook over hoe lichaam het opneemt en wanneer er sprake is van niet of lastiger opnemen door het lichaam betreffende de mineralen.

   Ik zou zelf graag een artikel zien "die duidelijker is met betere voorbeelden" betreffende bv vlees/suiker/melk/gluten/E200t/mE300 vrij dieet. Dat is vrij lastig te vinden moet ik zeggen.

 3. Helaas is dit een oud artikel maar nog steeds actueel. IK ben er niet aan uit : als je rood vlees doorbakken eet, , verandert dat iets aan de vitamines, ijzergehalte of hoeveelheid purine??

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share