Psoriasis voeding

Laatste Update: 24 mei 2022

Psoriasis en zuivelproducten: slechte combinatie?

Er is al veel onderzoek gedaan over de effecten van zuivelproducten voor de mens. Bij huidaandoeningen wordt geadviseerd om zuivelproducten te laten staan vanwege de hormonen, afvalstoffen en spijsverteringsproblemen in zuivelproducten.

Maar is het verstandig om te stoppen met het nemen van zuivelproducten als je psoriasis hebt? En hoe voorkom je een vitamine tekort? Deze vragen en nog meer ga ik beantwoorden in dit artikel.

Melk

Veel mensen zijn niet bewust (was ik ook niet) van het feit dat melk afkomstig is van een  koe die zwanger was en een kalf ter wereld heeft gebracht. Geen enkel dier drinkt melk nadat het groot is gebracht. Daarbij drinkt ook geen enkel ander dier melk van een ander soort.

Koemelk is heel simpel gemaakt voor kalven en deze moeten flink groeien de komende maanden.

Spijsverteringsproblemen

Omdat melk tijdens de bewerking gestript wordt van belangrijke enzymen (dit heet ook wel pasteuriseren om ziekteverwekkers te verwijderen) hebben veel mensen problemen met de vertering van melk. In erg gevallen heb je een lactose intolerantie waarbij je darmen niet de enzymen hebben om het melkeiwit te verteren.

Vooral op latere leeftijd krijgen mensen hier problemen mee, dit komt omdat bij het verouderen de spijsvertering minder goed werkt. Helemaal dan is het belangrijk om melk te laten staan of organische melk (van koeien die vrijlopen) met mate te drinken.

Persoonlijk kan ik melk met mate verdragen, ik neem altijd een klein scheutje in mijn koffie en verder drink ik geen melk. Om het nog erger te maken produceert een koe tegenwoordig veel meer dan vroeger. Deze soort koe is overactief en produceert veel meer hormonen dan normaal vanwege het dieet die ze krijgen.

Daarbij krijgen de moderne koeien (alleen in Amerika) ook nog groei hormonen ingediend zodat ze meer melk kunnen produceren en meer vlees voor als ze geslacht worden. In Europa is dit gelukkig verboden.

Te veel Zuivel is vaak slecht voor psoriasis

Dit is waarschijnlijk het tegenovergestelde van wat je geleerd hebt. Het probleem van zuivelproducten is niet direct de hoeveelheid hormonen en afvalstoffen. Het heeft te maken met de bron van de zuivelproducten. Het beste is om je zuivelproducten van een 100% organische bron te halen. Dan weet je tenminste dat koeien en kippen goede voeding krijgen en niet opgesloten zitten.

Zeker kost organische eieren, melk en yoghurt het dubbele, maar op lange termijn zeker beter als je niet zonder zuivelproducten kunt.

Voedingspiramide

Als je kijkt naar de voedingspiramide wordt aangeraden om voldoende zuivelproducten per dag te nemen voor optimale gezondheid. Aangeraden wordt om tenminste 3 glazen melk per dag te drinken vanwege de hoeveelheid calcium en vitamines.

Nu zit er zeker veel calcium en vitamines in zuivelproducten, maar er zijn zeker alternatieven zonder de bijwerkingen. Daarbij voorkomt melk geen breuken of botbeschadigingen. Vroeger werd gedacht wanneer je veel melk drinkt dat je sterkere botten krijgt. Deze aanname is nooit wetenschappelijk onderbouwd.

Toch zul je ook goed moeten letten op je voeding naast melk omdat vers en organische voeding psoriasis klachten verminderd (1).

Zuivelproducten en Psoriasis

Tijdens het coachen van mensen met psoriasis ben ik erachter gekomen dat de meerderheid zeker een vermindering van klachten ondervind door melk te laten staan.

Dat in combinatie met verborgen bronnen zoals bewerkte voedingsmiddelen (2), brood en je psoriasis wordt minder. Het kan ook voorkomen dat je zelfs een uitbarsting krijgt zodra je zuivelproducten neemt.

Echter, resultaten kun je pas verwachten als je voor een lange tijd geen enkele zuivelproducten meer neemt. Je kunt het tekort eenvoudig opvangen door meer groente te eten, water te drinken en noten te eten. Deze zitten vol met de goede vitamines en calcium.

Daarbij kan soja melk of rijst melk een vervanger zijn voor normale zuivelproducten.

Bronnen:

 1. https://link.springer.com/article/10.1007/s13555-017-0183-4
 2. https://www.myupchar.com/en/disease/psoriasis/diet

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb sinds mijn geboorte last van nagelpsoriasis. Op de leeftijd van 21 brak het verder uit, maar nam nadien weer een stabiel patroon aan.
  Recent (24 jaar) werd er vastgesteld dat ik lactose intolerant ben. Mijn voedingspatroon heb ik bijgevolg drastisch moeten aanpassen. Wat mij, naast de typische darmklachten, opviel, is dat de nagelpsoriasis zich meer en meer terugtrok. Nu ik ongeveer 10 weken geen zuivelproducten meer gebruik, is de psoriasis bijna niet meer waarneembaar (en dit voor de allereerste keer in heel mijn leven)!

  1. Hee, is het nu (5 jaar later) nog altijd drastisch verminderd? Ik ben er ook over na aan het denken om te stoppen met het consumeren van zuivelproducten.

   1. Gewoon doen! Beter voor de dieren die nu nog gebruikt en gedood worden en beter voor jezelf. Niemand heeft moedermelk van een koe nodig.

 2. Het klopt! met de zuivel. Ik ben gestopt met melk drinken en overgegaan op soja-melk, en JA de psoriasis is verminderd in 1 maand tijd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share