Jicht en Voeding

Laatste Update: 3 december 2020

Jicht & voeding: recept 1

Ik ben persoonlijk een enorme liefhebbers van junkfood, dit klinkt je misschien een beetje raar in de oren maar toch is het zo. Wanneer ik langs een snackbar loop of langs een levensgrote “gele M” rij begint mijn maag te rommelen. Ook ik heb vroeger erg veel "Happy Meals" gegeten.

Met veel moeite weet ik mezelf te bedaren door aan andere dingen te denken. Je herkent dit misschien wel een beetje?

Mijn motivatie om niet te veel junkfood te eten (met name hamburgers) is omdat ik merk dat mijn energie niveau omlaag zakt en omdat er teveel voedingsmiddelen inzitten waar mijn lichaam niets aan heeft. Mensen met jicht hebben een hele andere motivatie om van het junkfood af te blijven.

Junkfood is een erge grote prikkel van jicht en het is zelfs zo erg dat je de gevolgen binnen een paar uur kunt merken(1). Ondanks dit gegeven, zijn veel mensen met jicht hier niet bewust van.

Een ander deel van de jicht patiënten kan simpelweg de verleiding niet weerstaan. Met alle gevolgen (jichtaanvallen) van dien natuurlijk.

Wat nu als ik je vertel dat sommige hamburgers wel goed zijn wanneer je last hebt van jicht?

Hamburgers: goede voeding tegen jicht?

Ik heb het natuurlijk niet over de doorsnee hamburgers. Omdat ik weet hoe makkelijk het is om ongezonde voeding te eten (zelfs als je jicht hebt) dacht ik bij mezelf “wat nu als ik een hamburger recept maak die toch gezond is?”.

Toen begon ik de denken…

De normale doorsnee hamburger bevat de volgende ingrediënten:

 • Wit broodje
 • Hamburger
 • Sla
 • Tomaat
 • Spek
 • Uien
 • Augurk
 • Kaas
 • Saus…

Een aantal van de ingrediënten zijn niet helemaal optimaal als het gaat om je purine niveau naar beneden te brengen. Tomaat en sla zijn prima voedingsmiddelen, maar het is wel zo saai om dit los te eten als lunch.

In ui zitten ook stoffen die helpen om jichtklachten te verminderen(2).

Kaas, het witte broodje, de vette hamburger en het sausje zijn nu niet echt bepaald de voedingsmiddelen waar je op zit te wachten.

Waarom vervangen we dit dan niet gewoon?

1. I.p.v. kaas, gebruik geitenkaas

2. I.p.v. van de hamburger, gebruik schijfjes aubergine

De gezonde hamburger bevat dus de volgende ingrediënten:

 • Wit broodje
 • Schijfjes aubergine
 • Tomaat
 • Sla
 • Geitenkaas
 • Eventueel ui/knoflook

Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk als de oude vertrouwde “Bic Mac”, maar je kunt en praktisch zoveel van eten als je wilt, zonder je druk te maken over je gezondheid. Dit is toch wat we allemaal willen?

Jicht patiënten hebben het tegenwoordig erg moeilijk omdat er steeds meer voedingsmiddelen op de markt komen die men laat denken dat ze gezond zijn. Allerlei marketing trucjes worden erop los gelaten zodat het maar gekocht wordt.

Jicht is een serieuze aandoening die niet onderschat mag worden. Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, ik zal deze jicht blog wekelijks meerdere malen updaten.

Knoflook is een wondermiddel

Knoflook kan er op een indirecte manier voor zorgen dat de hoeveelheid urinezuur in je lichaam zal verminderen. Dit komt door de sterke anti-oxidanten die erin knoflook zitten. De urinezuurspiegels onder controle krijgen is de allereerste (en de meeste belangrijke)  stap om jichtaanvallen te voorkomen.

Knoflook wordt ook aanbevolen als middel tegen allerlei kwalen waaronder jicht(3).

Quercetine is een anti-oxidant dat vrije radicalen in je lichaam opruimt en je urinezuurspiegel verlaagt. Dit anti-oxidant zit in knoflook! Elke dag een aantal teentjes eten zal wonderen doen. Knoflook kan praktisch bij elke gerecht worden toegevoegd!

Bronnen:

 1. http://www.ijaprs.com/index.php/ijapr/article/view/736
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X17302152
 3. https://www.researchgate.net/profile/Azene_Tesfaye5/publication/298327340_Traditional_Uses_Phytochemistry_and_Pharmacological_Properties_of_Garlic_Allium_Sativum_and_its_Biological_Active_Compounds/links/56e8004108aec65cb45e7652/Traditional-Uses-Phytochemistry-and-Pharmacological-Properties-of-Garlic-Allium-Sativum-and-its-Biological-Active-Compounds.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo, een bruin broodje i.p.v. een wit broodje? Weet je dan niet dat juist in graanvezels, zaadjes, pitjes (zonnebloempitten!) en peulvruchten (pinda's!) ontzettend veel purinen aanwezig zijn. Dat is dus het kromme van een anti jichtdieet. Alles wat gezond heet te zijn voor gezonde mensen gaat niet op voor jichtpatiënten. Wel leuk: in aardappels en vetten zitten geen vrijwel geen purinen, dus patat en chips zijn prima!

  1. Klopt helemaal, moest natuurlijk wit brood blijven. Daarbij is witbrood niet zo ''ongezond'' als aanvankelijk wordt gedacht. Dit komt omdat wit brood weliswaar de bloedsuikerspiegels verhogen, maar wel beter te verteren zijn.

   Het klopt dat voor mensen met jicht een aangepast dieet nodig is. Dit kan best lastig en tegenstrijdig zijn. Gelukkig zijn er veel recepten te vinden.

   Succes!

 2. duivelsklauw is een middel tegen jicht of natriumbicarbonaat, 2xdgs een halve theelepel in een flink glas water, schijnt een zuiverend effect te hebben op je lijf en urinezuren af te voeren....

 3. Hallo
  Ik hier ook regelmatig last van jicht .
  Let al redelijk op met eten maar valt niet mee n
  Nu een dikke voet en enkel en rilling en koude vingers
  Maar goed waar vind ik die recepten???
  En dat zal ook nog lastig worden ben ook een beetje een lastige eter...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share