Voedingsadvies

Laatste Update: 29 november 2016

Goede vleesvervangers

Meer en meer mensen zijn tegenwoordig (semi-)vegetariërs. Soms omwile van gezondheidsredenen: men wil graag afvallen of iets doen aan een te hoge cholesterol. Anderen zullen het doen omdat een goed stukje vlees behoorlijk duur geworden is en de vleesvervangers vaak goedkoper zijn. En nog anderen doen het uit protest tegen de vleesindustrie en de manier waarop die met dierenwelzijn en volksgezondheid lijkt om te gaan. Wat je redenen ook zijn om regelmatig een dagje geen vlees te eten of het zelfs volledig uit je dieet te bannen, je hoeft zonder vlees geen honger te lijden!

Als antwoord op de groeiende vraag van consumenten naar vleesvervangers hebben verschillende bedrijven uit de voedingsindustrie alternatieven voor vlees toegevoegd aan hun assortiment en ook in de rekken van supermarkten nemen de vleesvervangers steeds meer plaats in.

Plantaardige proteïnes en andere ingrediënten

Een vleesvervanger wordt gemaakt van plantaardige proteïnes en andere ingrediënten. Eén van de meest gebruikte ingrediënten is soja, waarvan bekend is dat het goede effecten heeft op onze gezondheid. Zo verlaagt het slechte cholesterol en verhoogt het de goede cholesterol. Bijkomend leveren de proteïnes van soja ons alle 9 essentiële aminozuren en zit het boordevol met isoflavones, die ons beschermen tegen borst-  en prostaatkanker. Soja zorgt er ook vor dat ons lichaam minder calcium afscheidt en vermindert daardoor het risico op osteoporosis.

Sommige vleesvervangers smaken en zien eruit als echt vlees, terwijl anderen hun eigen unieke smaak en textuur hebben. In het algemeen zijn vleesvervangers minder vet dan echt vlees en leveren ze ons veel proteïnes, ijzer en vitamine B.

De eerste vleesvervanger dateert reeds uit 1922 en werd ontwikkeld in Tennessee in de VS. Sojabonen-vlees werd het genoemd. Tegenwoordig bestaan er honderden verschillende merken en producten van vleesvervangers. De markt van vegetariërs en flexitariërs (een nieuwe term voor mensen die deels vegetarisch eten) is dan ook aan een sterke groei bezig sinds enkele tientallen jaren.

Hieronder een overzicht van de populairste vleesvervangers:

1. Tofu

Waarschijnlijk één van de bekendste vleesvervangers. Gemaakt van soja-bonen en soja-melk. De textuur kan gaan van stevig, voor bakken en frituren, tot zacht, voor dips, sauzen en desserts.

De gezondheidsvoordelen:

  • Rijk aan proteïnes
  • Een goede bron van calcium, ijzer en vitamines B1, B2 en B3
  • Weinig vetten

2. Tempeh

Gemaakt van sojabonen en granen. Een klassieker in de Indonesische keuken. Stevig van textuur en met een lekkere, notige smaak. Een goed alternatief voor kip.

De gezondheidsvoordelen:

  • Rijk aan proteïnes
  • Bevat alle 9 essentiële aminozuren
  • Bevat voedingsstoffen die onze beenderen helpen verstevigen
  • Helpt om enkele symptomen van de menopauze af te zwakken
  • Verlaagt het risico op cardiovasculaire aandoeningen en sommige kankers

3. Seitan

In Azië wordt dit al honderden jaren gebruikt. ZIjn eigenlijk gluten rijk aan proteïnes gemaakt van gespoeld meel en deeg. Ook wel graanvlees genoemd. Te verkrijgen in natuurwinkels en Aziatische voedingszaken.

4. Plantaardige Proteïne Textuur (PPT)

Dit was één van de eerste vleesvervangers op de markt, gemaakt van sojabonen-meel en gekookt om de textuur van vlees te imiteren. Te verkrijgen in gezondheidswinkels of in sommige supermarkten en veel goedkoper dan vlees. Het neemt goed de smaak op van kruiden en dressings door z’n sponsachtige textuur.

De gezondheidsvoordelen:

  • Laag gehalte aan sodium
  • Weinig vetten
  • Cholesterolvrij
  • Rijk aan potassium
  • Rijk aan vezels
  • Rijk aan proteïnes, vitamines (o.a. B12) en veel mineralen.
  • Bevat alle 9 essentiële aminozuren

5. Quorn

Gemaakt van mycoproteïnes, een proteïne uit de familie van de paddestoelen dat gecombineerd wordt met eiwitten en plantaardige smaken om het de textuur en smaak van vlees te geven. Neemt gemakkelijk smaken op. Te verkrijgen in allerlei variëteiten zoals burgers, filets, spek en broodbeleg.

De gezondheidsvoordelen:

  • Weinig vetten
  • Rijk aan vezels
  • Bevat alle 9 essentiële aminozuren
  • Weinig calorieën
  • Helpt om het spijsverteringsstelsel gezond te houden
  • Cholesterolvrij


Ken jij nog andere gezonde vleesvervangers? En wat is jouw mening over de vleesvervangers die we hierboven opsomden? Zijn ze lekker en echt een goed alternatief voor vlees? Laat het ons allemaal weten in een reactie!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Idd goede vleesvervangers. Maar. er is toch een maar, kijk eens naar de E-nrs die erin verwerkt worden. En van de soya is bekend dat je beter de bio kunt gebruiken.

  2. Hele prettige site, alles wat je verteld neem ik al mee in mijn voedings patroon, dus ben blij
    Om te zien dat ik goed bezig ben. dank je wel voor de leule suggesties
    Groetjes Inge

  3. 1 blik of verse kikkererwten.
    150 gram verse fijn gesneden soepgroente
    2 volkoren beschuiten
    Koriander
    Snufje zeezout
    1 losgeklopt ei

    Kokosolie om te bakken.

    -meng de ingrediënten door elkaar.Goed
    fijn mengen,met de hand of machine goed
    kneden.
    -Vorm mooie balletjes of hamburgers,
    Bak ze vervolgens in de kokosolie.Bak
    ze goudbruin.

    Eet smakelijk!

    Evt de buitenkant met sesamzaadjes bestrooien.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share