• vleesvervangers

Goede vleesvervangers

2016-11-29T11:36:41+01:00mei 12th, 2013|Voedingsadvies|7 Reacties

Laatste update: door

Goede vleesvervangers

Meer en meer mensen zijn tegenwoordig (semi-)vegetariërs. Soms omwile van gezondheidsredenen: men wil graag afvallen of iets doen aan een te hoge cholesterol. Anderen zullen het doen omdat een goed stukje vlees behoorlijk duur geworden is en de vleesvervangers vaak goedkoper zijn. En nog anderen doen het uit protest tegen de vleesindustrie en de manier waarop die met dierenwelzijn en volksgezondheid lijkt om te gaan. Wat je redenen ook zijn om regelmatig een dagje geen vlees te eten of het zelfs volledig uit je dieet te bannen, je hoeft zonder vlees geen honger te lijden!

Als antwoord op de groeiende vraag van consumenten naar vleesvervangers hebben verschillende bedrijven uit de voedingsindustrie alternatieven voor vlees toegevoegd aan hun assortiment en ook in de rekken van supermarkten nemen de vleesvervangers steeds meer plaats in.

Plantaardige proteïnes en andere ingrediënten

Een vleesvervanger wordt gemaakt van plantaardige proteïnes en andere ingrediënten. Eén van de meest gebruikte ingrediënten is soja, waarvan bekend is dat het goede effecten heeft op onze gezondheid. Zo verlaagt het slechte cholesterol en verhoogt het de goede cholesterol. Bijkomend leveren de proteïnes van soja ons alle 9 essentiële aminozuren en zit het boordevol met isoflavones, die ons beschermen tegen borst-  en prostaatkanker. Soja zorgt er ook vor dat ons lichaam minder calcium afscheidt en vermindert daardoor het risico op osteoporosis.

Sommige vleesvervangers smaken en zien eruit als echt vlees, terwijl anderen hun eigen unieke smaak en textuur hebben. In het algemeen zijn vleesvervangers minder vet dan echt vlees en leveren ze ons veel proteïnes, ijzer en vitamine B.

De eerste vleesvervanger dateert reeds uit 1922 en werd ontwikkeld in Tennessee in de VS. Sojabonen-vlees werd het genoemd. Tegenwoordig bestaan er honderden verschillende merken en producten van vleesvervangers. De markt van vegetariërs en flexitariërs (een nieuwe term voor mensen die deels vegetarisch eten) is dan ook aan een sterke groei bezig sinds enkele tientallen jaren.

Hieronder een overzicht van de populairste vleesvervangers:

1. Tofu

Waarschijnlijk één van de bekendste vleesvervangers. Gemaakt van soja-bonen en soja-melk. De textuur kan gaan van stevig, voor bakken en frituren, tot zacht, voor dips, sauzen en desserts.

De gezondheidsvoordelen:

  • Rijk aan proteïnes
  • Een goede bron van calcium, ijzer en vitamines B1, B2 en B3
  • Weinig vetten

2. Tempeh

Gemaakt van sojabonen en granen. Een klassieker in de Indonesische keuken. Stevig van textuur en met een lekkere, notige smaak. Een goed alternatief voor kip.

De gezondheidsvoordelen:

  • Rijk aan proteïnes
  • Bevat alle 9 essentiële aminozuren
  • Bevat voedingsstoffen die onze beenderen helpen verstevigen
  • Helpt om enkele symptomen van de menopauze af te zwakken
  • Verlaagt het risico op cardiovasculaire aandoeningen en sommige kankers

3. Seitan

In Azië wordt dit al honderden jaren gebruikt. ZIjn eigenlijk gluten rijk aan proteïnes gemaakt van gespoeld meel en deeg. Ook wel graanvlees genoemd. Te verkrijgen in natuurwinkels en Aziatische voedingszaken.

4. Plantaardige Proteïne Textuur (PPT)

Dit was één van de eerste vleesvervangers op de markt, gemaakt van sojabonen-meel en gekookt om de textuur van vlees te imiteren. Te verkrijgen in gezondheidswinkels of in sommige supermarkten en veel goedkoper dan vlees. Het neemt goed de smaak op van kruiden en dressings door z’n sponsachtige textuur.

De gezondheidsvoordelen: