Herpes

Laatste Update: 25 januari 2024

Herpes in de zomer: Hoe kan ik me beschermen?

In de zomer wil je er natuurlijk op je mooist uit zien. Helaas lukt dit niet altijd. Je gezicht is het eerste wat men opvalt en hiermee willen we het beste voor de dag komen. Verschillende omstandigheden kunnen er voor zorgen dat we niet altijd even tevreden zijn met onze eigen “appearance”.

Factoren

Veel stress, acne klachten, een verbrand gezicht door de zon en herpes zijn een aantal van de klachten. Vooral de laatste factor zorgt voor extra veel problemen in de zomer of wanneer je mond/lippen teveel worden blootgesteld aan zonlicht.

Herpes en zonlicht

Veel mensen ervaren herpes klachten wanneer het zomer is. Is dit toevallig? Of zit er toevallig een oorzakelijk verband achter?

Ja, deze is er zeker. Herpes symptomen en klachten worden eigenlijk alleen maar erger wanneer je langdurig wordt blootgesteld wordt aan de zon. De zon geeft UV-straling af en deze stralingen kunnen blaasjes doen opwakkeren (1). Niet alleen de klachten zullen erger worden, ook de mogelijkheid op besmetting van andere mensen is natuurlijk vele malen groter.

Onderzoek laat overigens zien dat vooral mannen door de zon een groter risico lopen op een opleving van het virus. Echter, heb je je ernstig verbrand dan geldt het risico ook voor vrouwen (2).

Bestemming groter

Wanneer je geen blaasjes hebt, is de kans relatief gezien klein om iemand te besmetten. Echter wanneer de er blaasjes rond je mond en lippen ontstaan (bijvoorbeeld door de zon) is de kans op besmetting aanzienlijk groter. Oppassen dus.

Besmetting vindt vaak vooral plaats via slijmvliezen en contact daarmee, zoals tijdens het zoenen, het drinken uit een glas waar een besmet persoon ook uit heeft gedronken of als je intiem bent "down there" (3).

Herpes klachten door zon voorkomen

Zoals altijd, is voorkomen beter dan genezen. In het geval van herpes is het laatste niet eens mogelijk. Tot op heden heeft men nog steeds geen geneesmiddel weten te ontwikkelen tegen dit virus.

In Nederland hebben we niet echt vaak zon. Gelukkig maar, ander had je voortdurend herpes klachten. De meeste Nederlanders gaan op vakantie naar een warm land. Helemaal op vakantie heb je geen zin in herpes toch?

Hieronder een aantal tips hoe jij kan voorkomen dat UV-straling afkomstig van de zon, herpes klachten erger maakt. De “tip” om te verhuizen naar een land waar het altijd regent is natuurlijk geen oplossing…

 • Draag een zonnebril, vooral mensen die last hebben van herpes in het oog
 • Gebruik een lippenbalsem met een hoge beschermingsfactor tegen de zon. Let wel op dat alleen jij gebruik maakt van deze lippenbalsem aangezien je hierdoor iemand kan besmetten.
 • Draag een hoed of een pet, bescherm je gezicht zoveel mogelijk tegen de zon.
 • Zorg ervoor dat je altijd zovirax op zak hebt. Bij een opkomend blaasje kan je deze direct de kop indrukken door deze zalf erop te smeren. Je kan een opkomend blaasje herkennen door jeuk en irritatie op je lip.

Handig om te weten bij zonneherpes

Om zonneherpes compleet te vermijden is een verloren zijn. Door de bovenstaande tips toe te passen wordt de kans echter wel kleiner.

Heb je zonneherpes? Zorg dan dat je zeker niet gaat krabben. Helemaal in een warme omgeving kan het herpes virus langer overleven buiten ons lichaam waardoor de besmettingskans alleen maar groter wordt.

Vermijd contact met de lippen van andere zoveel mogelijk. Het is onderzocht en er zijn in de zomer meer herpesuitbraken dan in welk seizoen dan ook!

Herpes vermenigvuldigd onder invloed van de zon
Zovirax
Komt er een blaasje opzetten en ben je te laat met bijvoorbeeld zovirax, dan vermenigvuldigd het herpes virus zich sneller onder de invloed van de zon. Dit betekend dat een koortslip veel sneller komt opzetten.

Bronnen:

 1. https://www.intechopen.com/chapters/64844
 2. https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(19)30758-X/fulltext
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29442994/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik ben verrast te vernemen dat de zon slecht is voor psoriasis.
  Ik kom net van Tunesië en de psoriasis was beter. Maar ja, kwam het door het zeewater of door de zon? Dat weet ik dus niet. Nu is weeral terug slechter.
  Ik eet graag bananen. Mag ik eigenlijk wel bananen eten als je psoriasis hebt ?
  Groeten,
  Monique

  1. Beste Monique,

   Er is inderdaad een grote kans dat de psoriasis verbeterde door het zeewater.
   Met je vraag op de bananen. Ik zou als ik u was zelf even bij houden om te kijken of de bananen een werking hebben op de psoriasis, het zou namelijk altijd kunnen zijn dat je geen bijwerkingen op bananen hebt, en dan kunt u ze blijven eten.

   Succes!

 2. Mijn dochter en man zijn momenteel op vakantie in het zuiden van Frankrijk met hun zoontje van anderhalf jaar. Gisteren had hij witte blaasjes in de mond en op de tong, had lichte koorts en wilde moeilijk drinken en eten. De plaatselijke dokter gaf herpes als diagnose. Hij mag een week niet in de warmte (het is daar momenteel 30 graden) en niet in het zwembad.
  Mijn dochter is echter momenteel 8 weken zwanger. Kan dit effect hebben op de foetus ?
  Bedankt op voorhand voor uw antwoord

  1. Dit is erg vervelend om te horen.
   Herpes is besmettelijk, en daarbij ook nog eens deels erfelijk bepaald.
   Het is belangrijk voor de aanstaande moeder om niet besmet te raken, anders wordt de foetus ook besmet.

   Ik wens jullie heel veel sterkte!
   Jack

 3. Ik heb heel erg mijn twijfels of die herpes aanvallen wel komen door zonlicht.
  Ik neem aan-zelf ondervonden-dat deze opkomen bij verminderde weerstand.
  Ik ben echter al maanden in ZO Azië geweest zonder één aanval van herpes!

 4. In het voojaar gaan wij meestal een weekje uitblazen op Lanzarote. Wat mij betreft: altijd prijs....zon allergie (blaasjes op de huid) en eenmaal terug thuis: koortslip ! Ik zon nochtans niet intens, maar toch: te harde straling allicht.

 5. 3 weken geleden kreeg ik aanzet tot een koortsblaas, maar deze is al snel weer weg gegaan.
  Vorige week kreeg ik opnieuw een koortsblaas, maar deze keer kwam ze er echt door.
  Ik vermoed dat ik 3 weken geleden een lipbalm gebruikte die ik vorige week opnieuw gebruikte waardoor ik een koortsblaas kreeg.
  Is dit mogelijk? En wat doe ik met desbetreffende lipbalm?
  Blijft het virus daarop aanwezig en gooi ik deze beter weg?

 6. Welke lipbalsem raad u mij aan?
  Ik heb heel vaak last van een koortslip

  Wij komen net terug van een paar daagjes Ibiza maar heb helaas weer een koortslip

  1. Hoi Yvonne,

   Je zou het beste kunnen gaan zoeken naar een lip balsem dat antivirale ingrediënten bevat enkele voorbeelden hiervan zijn: olijfblad extract, kokosolie, wilde oregano, pepermunt. Wel belangrijk hierbij is dat je de lipbalsem alleen zelf gebruikt en niet deelt met anderen. Je zou ook eens kunnen kijken naar het volgende artikel dat is misschien ook interessant voor jou.

   Groeten, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share