De een herkent de groente direct, de ander heeft er nog nooit van gehoord: We hebben het over koolrabi. En nee: Dat is beslist niet hetzelfde als koolraap.
Wat is koolrabi precies?
Misschien heb je de koolrabi al eens gezien. Misschien bij de supermarkt, bij de groenteboer, of op de markt. Wellicht heb je je afgevraagd wat het was, en vooral wat je er mee kunt doen. Lees rustig dit hele artikel, en je zult alles weten over deze veelzijdige groente.
Koolrabi stamt hoogstwaarschijnlijk uit het noorden van Europa. Het is uiteindelijk één van de vele vormen van kool.
Hoewel veel mensen anders denken, is de knol van de koolrabi niet de wortel van de plant. Nog sterker: De hele knol van de koolrabi groeit zelfs boven de grond. (1)
Het overgrote deel van de aangeboden koolrabi wordt verbouwd in Duitsland. Maar liefst 40.000 ton! In Nederland is ook een teelt van koolrabi, maar op veel kleinere schaal. Alleen in het zuiden van Nederland kun je op bescheiden schaal koolrabi terugvinden. (2)
De smaak van koolrabi is vergelijkbaar met die van broccoli, maar een beetje zachter en zoeter. Sommigen beschrijven de smaak als iets wat tussen radijs en kool in ligt. Maar dat is allemaal natuurlijk heel erg persoonlijk. Iedereen zal smaak, in het algemeen, anders ervaren.
Koolrabi is lid van dezelfde familie waartoe ook boerenkool, spruitjes, broccoli, en bloemkool behoort. Nagenoeg de hele koolrabi is eetbaar: De knol, de stengels en de bladeren. Alleen de slanke wortel aan de onderzijde van de knol is niet eetbaar.
De koolrabi die je hebt gekocht, is waarschijnlijk een complete plant. Dus de knol, inclusief stengels en bladeren. De eetbare bol kan groen, wit, of paars zijn. Dat is afhankelijk van de variëteit. De bladeren hebben een smaak die vergelijkbaar is met groene groenten, maar een beetje zachter.Â
En net als alle andere leden van deze groente-familie, bevat koolrabi heel veel fytochemicaliën. Deze helpen schade aan lichaamscellen voorkomen en zullen dus onze algehele gezondheid verbeteren.
Voedingswaarde van Koolrabi
Koolrabi (Brassica Oleracea) is, technisch gezien, een vorm van kool. In Duitsland wordt deze zelfde koolrabi ook wel ‘Duitse Raap’ genoemd.
Een portie van 135 gram koolrabi bevat de volgende voedingsstoffen (3):
-
- 36 kilocalorieën
- 8,4 gram koolhydraten
- 2,6 gram eiwitten
- 0 gram vet
- 4,9 gram vezels
- 83,7 milligram vitamine C (140 % van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid)Â
- 472 milligram kalium (13,5 % van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid)Â
- 0,2 milligram vitamine B6 (10 % van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid)Â
- 62 milligram fosfor (6,2 % van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid)Â
- 22 microgram foliumzuur, of vitamine B11 (5,5 % van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid)Â
- 0,1 milligram thiamine (140 % van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid)Â
- 83,7 milligram vitamine C (4,7 % van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid)Â
- 32 milligram calcium (3,2 % van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid)
Koolrabi, koolraap, knolraap: Wat zijn de verschillen?
Veel mensen gebruiken deze namen door elkaar. Is natuurlijk ook geen wonder, want alledrie zijn rond en lijken op elkaar. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de koolrabi, de knolraap, en koolraap. Lees maar even moet me mee;
Koolraap
Koolraap heeft meestal een een paars- en geelachtige kleur aan de buitenkant. De binnenkant is ook gelig van kleur.
Van de drie genoemde soorten, is de koolraap de grootste. Je zou het kunnen vergelijken met knolselderij.
Als we het over de smaak hebben, dan lijkt de smaak van koolraap een beetje op de smaak van Pastinaak.
Keukentip: Koolraap is heerlijk in stamppotjes, en je kunt het fantastisch combineren met allerlei soorten vlees en kaas.
Natuurlijk kun je de koolraap als een knol kopen. Meestal is dat bij de echte groenteboer en op de markt. Bij de supermarkt kun je deze knollen ook kopen, maar daar kun je ze ook verwerkt vinden: Grof of fijn gesneden en goed verpakt zodat de houdbaarheid iets langer is. Het is maar net waar je voorkeur ligt.
Knolraap
Knolraap lijkt een beetje op radijs, en wordt in heel veel gevallen verward met koolraap. Dit is natuurlijk geen wonder, want de kleur is nagenoeg hetzelfde. Maar daarnaast zijn er toch een aantal hele duidelijke verschillen.
De koolraap is ten eerst fors groter dan de knolraap. De smaak is pittig, maar toch licht en fris. Ook is de knolraap een groente is die met name in de lente beschikbaar is. Het wordt daarom ook wel de meiknol of de meiraap genoemd.
Keukentip: Knolraap is fantastisch om rauw te verwerken in bijvoorbeeld een frisse salade, of bijvoorbeeld in een vegetarische carpaccio.
Koolrabi
En dan natuurlijk de hoofdrolspeler van dit artikel: De koolrabi. Dit is in ieder geval de enige knol die niet IN de grond groeit, maar BOVEN de grond. De kleur kan variëren van blauwachtig, paars, of lichtgroen. Naast de knol, bevat de hele plant ook nog eens stelen en de bladeren. Deze kun je nog eens verwerken in een heerlijke frisse salade.
De smaak van gekookte koolrabi is lastig te omschrijven, maar kun je misschien het beste vergelijken met bloemkool, maar dan een klein beetje pittiger.
Keukentip: Veel mensen denken dat je koolrabi altijd moet koken, maar dat is helemaal niet waar. Koolrabi kun je ook heel goed rauw verwerken in een heerlijke salade. Daarnaast kun je ze ook in kleine blokjes snijden en in gekookte vorm door de pasta te mengen. En wat dacht van gevulde koolrabi? Heerlijk!

De 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen van Koolrabi
Koolrabi is niet alleen een heerlijke groente wat in de keuken erg veelzijdig toepasbaar is, maar het is ook nog eens heel erg goed voor je gezondheid.
De vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen heb ik voor je op een rijtje gezet:
1) Bestrijding van kanker
Koolrabi is een volwaardig lid van de familie van kruisbloemige groenten, Dé kampioen in bestrijding van kankercellen. Componenten van kruisbloemige groenten hebben het vermogen om de groei van kankercellen te voorkomen en te stoppen.
Hoe werkt dat dan?
Een uniek aspect van kruisbloemige groenten is dat ze rijke bronnen van zwavelhoudende verbindingen zijn. Dit staat ook wel bekend als glucosinolaten. Deze ontgiften en stimuleren de productie van indol-3-carbinol en isothiocyanaten. Hierdoor wordt het risico op darm- en longkanker fors verminderd.
Deze krachtige bestanddelen van koolrabi maken het tot een kankerbestrijding voedsel, omdat deze stoffen kanker helpen voorkomen door de eliminatie van carcinogenen te verbeteren voordat ze de DNA kunnen beschadigen en normale cellen getransformeerd worden tot kankercellen.
Een uitgebreid onderzoek van epidemiologische studies heeft een hele duidelijke conclusie getrokken: De meerderheid van de studies (67%) geeft duidelijk aan dat er een omgekeerd verband bestaat tussen kanker en het eten van kruisbloemige groenten. Dat wil zeggen: Hoe meer kruisbloemige groenten je eet, hoe lager de kans op het ontwikkelen van kanker. (4) (5) (6)
2) Verbetert de gezondheid van het hart
Voedingspatronen met veel groenten, zoals bijvoorbeeld koolrabi, beschermen je tegen hart- en vaatziekten. Een grote studie met volwassen personen in de leeftijd van 25 tot 74 jaar toonde aan dat er heel duidelijk een omgekeerd verband bestaat tussen het eten van fruit en groenten en het hebben van cardiovasculaire aandoeningen.
Ook het Amerikaanse Journal of Clinical Nutrition laat in een meta-analyse zien dat de consumptie van groenten en fruit omgekeerd evenredig is met het risico op hart- en vaatziekten. (7) Met andere woorden: Door meer groenten en fruit te eten,  kun je je huidige conditie van één van de meest vitale organen verbeteren. Gewoon doen dus!
3) Verlaagt het risico op diabetes en obesitas
Net als alle andere groenten en fruit bevat koolrabi heel veel water en vezels, wat de verzadiging kan verhogen, de energie-inname kan verminderen, en als gevolg daarvan het lichaamsgewicht kan verlagen. En omdat obesitas één van de belangrijkste factoren is voor het ontwikkelen van diabetes type 2, kun je via een gezond dieet de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 fors verlagen.
Een Finse studie, onder ruim 2.300 mannen, toonde aan dat een hogere inname van fruit, bessen, en groenten (waaronder koolrabi) inderdaad kan leiden tot een fors verminderd risico op Diabetes type 2. (8)
Als je al diabetes type 2 hebt, kun je beginnen met het terugdraaien van diabetes, op een volledig natuurlijke wijze, onder andere door veel groenten toe te voegen aan je dagelijkse dieet. Hierdoor is je behoefte aan ingespoten insuline kleiner en kun je het uiteindelijk weer helemaal zelf doen.
4) Verlaagt de bloeddruk
Hoge bloeddruk, of hypertensie, is een veelvoorkomende aandoening waarbij de langdurige druk van het bloed in je lijf dat het op den duur gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Denk hierbij maar eens aan hartaandoeningen, hartaanvallen, en beroertes.
Niet schrikken, maar je kunt al jarenlang last hebben van een hoge bloeddruk, zonder het te weten. Er zijn namelijk niet altijd hele duidelijke symptomen. Je merkt het dan pas als het eigenlijk al te laat is… Een eng idee!
Een van de beste manieren om op een natuurlijke manier je bloeddruk te verlagen, is door middel van een gezond voedingspatroon. En in dat voedingspatroon zou fruit en groenten een belangrijke plaats in moeten nemen. Dit geheel is cruciaal als het gaat om het verlagen van een hoge bloeddruk naar en gezond niveau.
Lage niveaus vitamine C zijn in verband gebracht met een hoge bloeddruk, maar ook met galblaasaandoeningen, beroerten, sommige vormen van kanker, en arteriosclerose. Door voldoende vitamine C in te nemen, uiteraard uit groenten en fruit en niet uit een pilletje, kun je het risico op een hoge bloeddruk en andere ernstige aandoeningen helpen verminderen.
Door koolrabi te eten, kun je de vitamine C inname gemakkelijk fors verhogen, omdat één portie koolrabi al 140% van je dagelijkse behoefte is. (9)
5) Vermindert C-reactief proteïne
Deze proteïne wordt geproduceerd in je lever en is één van de bloedtest-markers voor ontstekingen in je lichaam. Het behoort tot de groep eiwitten, in het Engels genaamd ‘Acute Phase Reactanten’. Deze gaan omhoog als directe reactie op een ontsteking in het lichaam.
Een studie, gepubliceerd in ‘The American Journal of Clinical Nutrition’, heeft een groot onderzoek uitgevoerd naar de invloed van de hoeveelheid gegeten groente en fruit op de markers van immuunfuncties, waaronder de niet-specifieke markers van ontsteking. De studie wees uit dat een hoge inname van carotenoïdenrijke groenten en fruit, waaronder natuurlijk koolrabi, het C-reactieve eiwit in p-lasma vermindert. Hoe lager het niveau van C-reactief eiwit, hoe lager het risico op hart- en vaatziekten en andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen. (10) Een belangrijke reden om regelmatig koolrabi, en andere groenten, te eten!
Koolrabi: Hoe kiezen, bewaren, en koken
Koolrabi kun het beste kopen in het voorjaar. Dat is de natuurlijke oogstperiode. Koop je de koolrabi in een andere periode, dan weet je dat deze uit een kas komt, of uit een ver land.Â
Het kiezen
Als je kiest, neem dan een koolrabi waarvan de knol niet gebarsten of op andere manier beschadigt is. Ook mogen er geen vlekjes op de bladeren zitten. De knol zou tussen de 7 en de 8 centimeter in diameter moeten zijn. Als ze groter zijn, dan is de kans groot dat deze té vezelig is. Niet lekker dus…
Het bewaren
Als je een koolrabi koopt, en je wilt deze een tijdje bewaren, dan kun je dat als volgt doen: Snij de bladeren van de knol af, en wikkel de knol in vochtige servetten en plaats dit geheel in en plastic zak. Op deze manier is de knol enkele weken houdbaar in de koelkast. De bladeren en de stengels kun je maar een paar dagen in de koelkast bewaren.
Zodra de knol zacht aan begint te voelen, dan weet je dat deze te lang gelegen heeft.
Zoals met iedere groente, kun je koolrabi het beste zo snel mogelijk eten voor de meest frisse smaak.
Het koken
Voordat je de knol rauw of gekookte wilt verwerken, is het belangrijk om deze eerst goed te schillen. Maar let op: Onder de dikke, harde schil van de knol, zit nog een vezelachtige laag die je ook weg moet schillen. Schil uiteindelijk door totdat je de knol zelf bereikt.
De bladeren van de koolrabi kun je gewoon eten. Verwerk ze zoals je andere rauwe groenten zou verwerken.
De knol kun je op verschillende manieren verwerken. Denk maar eens aan stomen, koken, grillen etc. Ook kun je koolrabi toevoegen aan stoofschotels, soepen, en natuurlijk aan wolgerechten. Ook rauw eten is een goed idee: Grof gesneden of fijn gesnipperd kun je het toevoegen aan die heerlijk frisse salade. Ook kun je partjes koolrabi gebruiken om lekker een bakje humus leeg te lepelen. Origineel en heel lekker!
Wil jij een lekker recept voor Koolrabi met Bloemkool? Kijk dan snel even hier
Nog een kleine waarschuwing:
Als je weet dat je last hebt van een voedselallergie voor andere kruisbloemige groenten, of problemen hebt met kruisbloemige groenten in het algemeen, neem dan voor de zekerheid even contact op met je huisarts voordat je koolrabi op je menu zet.
Tot slot…
Uit de voorgaande informatie is heel duidelijk geworden dat koolrabi een krachtpatser is als het gaat om Fytochemicaliën. Deze stofjes spelen een hele grote rol in de strijd tegen kanker, diabetes, cholesterol, en de verbetering van de nierfunctie en de leverfunctie. Ook kun je de gezondheid van je hart verbeteren, risico op overgewicht verlagen, en je bloeddruk verlagen. Tenminste, als je regelmatig koolrabi op je menu zet.
Gebruik jij regelmatig koolrabi? En hoe verwerk jij het in jouw eten? Heb jij een lekker recept om met ons te delen?
Wij eten regelmatig koolrabi als stamppot. Gewoon schillen, in stukjes snijden en met de aardappels in een pan koken. Als het beide gaar is afgieten, terug in de pan, roomboter erbij en nootmuskaat en dan gewoon stampen. Heerlijk.