Fibromyalgie supplementen

Laatste Update: 28 december 2020

Kunnen natuurlijke supplementen fibromyalgie klachten verlichten?

Veel mensen die leiden aan de aandoeningen fibromyalgie, hebben vaak ook problemen met de spijsvertering. Hierdoor kan men niet de essentiële voedingsstoffen uit het voedsel halen waardoor men een tekort heeft aan vitaminen, aminozuren en mineralen.

Door een tekort aan voedingsstoffen kan het lichaam niet optimaal functioneren, waardoor het immuunsysteem verlaagd wordt en andere klachten kunnen ontstaan. Natuurlijke supplementen worden tegenwoordig veel vaker gebruikt omdat dit een erg goede aanvulling is.

De voedingsmiddelen van tegenwoordig bevatten aantoonbaar minder voedingsstoffen  dan een aantal jaar geleden. Mede hierdoor, kan men minder goed de voedingsstoffen uit het voedsel halen doordat de spijsvertering en de darmwerking minder is geworden. Natuurlijke supplementen kunnen een erg belangrijk factor zijn en de gezondheidstoestand enorm verbeteren. Dit effect kan alleen worden bereikt wanneer de supplementen in goede verhoudingen wordt gebruikt. Overdoseringen kunnen een tegengesteld effect hebben.

Lees meer: "Voeding en gluten vrij dieet"

Lees meer: "Fibromyalgie en voeding"

Supplementen die fibromyalgie pijn kunnen verlichten

De volgende natuurlijke supplementen worden hieronder verder behandeld:

MSM
Het supplement MSM werkt niet alleen als verlichten bij fibromyalgie klachten. Ook chronische vermoeidheid en reumatische aandoening hebben baat bij dit supplement. Mensen die het supplement MSM gebruiken merken aanzienlijk minder pijn en kunnen makkelijker bewegen(1). Daarnaast heeft men meer energie omdat MSM ervoor zorgt dat het zuurstof efficiënter door het lichaam getransporteerd kan worden.

MSM staat voor methylsulfonylmethaan en is een natuurlijk vorm van zwavel. Wanneer men te weinig zwavel in het lichaam heeft (vooral wanneer men ouder wordt) kunnen klachten als vermoeidheid, depressies en geestelijke stress naar boven komen. Door meer zwavel tot je te nemen kunnen de bovenstaande klachten worden teruggedrongen.

Hieronder enkele andere voordelen van MSM op een rijtje:

 • Voorkomt allergische reacties van voedsel
 • Versterkt de huid en houdt het soepel
 • Verbetert de spijsvertering en de darmwerking

De enige bijkomende klachten van MSM zijn winderigheid en diarree (dit komt omdat het de darmwerking kan verbeteren). De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ligt tussen de 500 en 1000 mg per dag.

Vitamine D3
Vitamien D3 tegen fibromyalgieOmdat fibromyalgie een relatief nieuwe aandoening is, zijn er nog niet zo heel erg veel onderzoeken verricht. Onlangs heeft een onderzoek (Engelse Institute of Child Health stuitte) aangetoond dat mensen met chronische pijn (fibromyalgie) vaak een tekort hebben aan vitamine D.

Dit onderzoek wordt niet tegengesproken door het feit dat het absorptie vermogen van voedingsstoffen minder is bij mensen met fibromyalgie. Massaal vitamine D supplementen slikken is niet de bedoeling, omdat het niet vanzelfsprekend hoeft te zijn dat alle mensen met fibromyalgie een tekort hebben aan vitamine D. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D inname is per leeftijdscategorie anders. Tussen de 5 µg en 10 µg per dag wordt aanbevolen. Een teveel aan vitamine D is nooit goed en kan leiden tot het verlies van calcium in de botten.  Extreme hoge doseringen op langer termijn kunnen zelfs levensbedreigend zijn.

Naast een slecht absorptievermogen van de darmen kan alcoholisme en zwangerschap ook leiden tot een tekort aan vitamine D.

De vitamine D zorgt ervoor dat je minder last hebt van de pijn van fibromyalgie(2).

Magnesium
Magnesium supplement tegen fibromyalgieNaast het tekort aan vitamine D hebben mensen met fibromyalgie ook vaak een tekort aan magnesium(3). In combinatie met vitamine C en calcium helpt magnesium om bloedsuiker om te zetten naar energie. Door een tekort aan magnesium, wordt dit proces belemmerd. Symptomen van fibromyalgie zijn spierpijn en een tekort aan energie. Magnesium heeft een spierverslappende werking waardoor de spanning op de spieren verminderd wordt. Gebruik op lange termijn (goede dosering) kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van spierpijn gerelateerde klachten.

De ADH van magnesium is afhankelijk van geslacht. Voor mannen geldt een ADH tussen de 300 en 350 mg per dag. Voor vrouwen is dit een stuk lager: 250-300 mg per dag.

Conclusie

De bovenstaande 3 supplementen hebben bewezen dat ze een grote invloed hebben op de klachten van fibromyalgie. Op lange termijn hebben veel mensen pijn verminderende resultaten. Supplementen zijn een goede aanvulling op de dagelijkse inname van voeding wanneer, helemaal wanneer de darmwerking belemmerd wordt door de chronische aandoening fibromyalgie.

Pas altijd op dat je geen overdosis aan supplementen inneemt. Slechte spijsvertering, hoofdpijn en vermoeidheid kan het resultaat zijn wanneer er teveel supplementen worden gebruikt.

Lees meer: "Fibromyalgie"

Bronnen:

 1. https://back-in-business-physiotherapy.com/what-we-treat/fibromyalgia
 2. https://www.mdpi.com/2072-6643/8/6/343/htm
 3. https://link.springer.com/article/10.1186/s42358-019-0095-3

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,
  blijkbaar is MSM ook goed voor de huid kan dit dan ook helpen bij rosacea?
  Mia

 2. Omdat ik Fibromyalgie heb, heb ik bovenstaande informatie met grote aandacht gelezen. Dank daarvoor. Maar het viel me op dat er nergens gesproken wordt over Groenlipmossel. Ik heb hier pas een week geleden kennis mee gemaakt, ook via internet, en dat zag er zo veelbelovend uit dat ik het, in combinatie met Curcuma, direct ben gaan gebruiken. Voel nu al minder pijn!!
  Gr. Jenny.

 3. Beste,

  Het advies om 5 tot 10 microgram vitamine D3 per dag in te nemen is achterhaald.
  5 microgram D3 komt overeen met 200 IU (international units j.

  Het is goed te bedenken hoeveel vitamine D3 een (blanke) jong volwassene aanmaakt in de zomerzon: op het gezicht en blote armen in een halfuur ca 10,000-15,000 IU.
  Een senior en/of gekleurd persoon maakt minder aan.

  De van oudsher aanbevolen 10 ug is net voldoende om complete deficiëntie op te heffen, maar wordt nog steeds aanbevolen door veel artsen en instanties als het voedingscentrum. (Ik feite zijn bijna alle inzichten van het voedingscentrum achterhaald, maar daarop zal ik niet ingaan). Probleem is dat artsen ca 6 uur voedingsleer in hun opleiding krijgen en weinig weten over nutriënten.

  Belangrijkste is de D3 status in serum, te bepalen in het lab met een bloedmonster. 50 ng/ml of 125 nmol/l wordt steeds vaker aangehouden voor de ondergrens.

  Bij hogere dosis D3 altijd combineren met vit P2P om te voorkomen dat calcium terecht komt in bloedvaten en organen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

51 Shares
Tweet
Pin51
Share