MSM: wondermiddel voor een mooie huid

Onlangs kreeg ik een vraag of MSM werkt om de huid te reinigen van acne. In mijn programma noem ik MSM, echter ik besloot om wat meer onderzoek te doen omdat er veel tegenstrijdige berichten te vinden zijn.

Zo zul je berichten aantreffen dat MSM hét middel is tegen acne. Terwijl anderen beweren acne erger te maken.

Allereerst, wil ik het even hebben over de voordelen van MSM, en wat het voor je huid kan betekenen indien je de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Eén van de grootste voordelen van MSM is dat het bewezen goed werkt voor je huid, nagels en zelfs je haren. Wanneer je hier problemen hebt, kan het heel goed zijn dat je een tekort hebt aan MSM. Maar eerst even over de basis.

Wat is MSM

MSM is een organische zwavel, normaal gesproken tref je het aan in voedingsmiddelen. Maar door het bewerken van voeding kan het goed zijn dat de waarde zwavel erg vermindert. Dit heeft er mee te maken dat veel van de voedingsmiddelen die we eten niet meer vers uit de natuur komt, waardoor het aandeel organische zwavel veel minder is dan vers uit de natuur!

Dit veroorzaakt natuurlijk een probleem wanneer je een lange tijd een tekort hebt aan MSM. Je lichaam heeft simpelweg zwavel of MSM nodig om goed te functioneren. Ook werkt het goed voor onder andere je huid, nagels en haar omdat het een bouwsteen is voor je lichaam.

[pullquote]Dit betekent dat je lichaam zwavel nodig heeft voor verschillende processen in je lichaam.[/pullquote]

Wanneer er een tekort is heeft je lichaam niet alle noodzakelijke bouwstenen aanwezig voor de cellen en kan best één van de oorzaken zijn van acneklachten. Verder helpt MSM ook de hoeveelheid collageen in de huid te bevorderen. Dit is met name belangrijk om de huid te beschermen tegen vrije radicalen van buitenaf. Wanneer hier een tekort is kan het betekenen dat de huid minder elastisch wordt en sneller verouderd.

Tenslotte is MSM ook belangrijk voor de insuline spiegels in je lichaam. Dit betekent dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit een erg belangrijk onderdeel is om acne te verminderen. Wanneer je bijvoorbeeld veel ‘’ongezonde’’ voedingsmiddelen eet heeft dat direct invloed op de bloedsuikerspiegels.

Doordat MSM helpt dit te stabiliseren en reguleren komen er minder snel acne uitbraken voor (talgklieren raken minder snel verstopt).  Vandaar dat mijn tips ook altijd gebaseerd zijn op allereerst gezonde voeding om de bloedsuikerspiegels gebalanceerd te houden.

MSM kan ook acne veroorzaken

Dit is natuurlijk erg tegenstrijdig als er zoveel goede gezondheidsvoordelen zijn. Maar het kan wel omdat MSM ook helpt om te ontgiften. Dit betekent dat alle toxines in je lichaam uit het lichaam gedreven worden via de huid. Het resultaat kan zijn dat tijdelijk de huid er erger aan toe is dan voorheen.

Maar dit is wel een noodzakelijk kwaad waar je even doorheen moet totdat de huid weer hersteld is en de toxines uit het lichaam verlaten zijn. Een goede tip is om daarom de hoeveelheid MSM in je dieet of als supplement langzaam op te bouwen. Omdat anders de detox te snel gaat met meer acne als gevolg.

Verder komt het ook voor dat mensen meer last krijgen van digestieve klachten door het nemen van MSM. Vaak bij een hogere dosering, een goede tip is om daarom MSM te nemen in combinatie met bijvoorbeeld probiotica zoals kefir en magere biologische yoghurt (niet te veel natuurlijk).

[pullquote]Of het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool.[/pullquote]

Als je net begint met het nemen van MSM is het erg belangrijk om het langzaam op te bouwen en zeker niet in één keer te veel te nemen. Dit kan voor bijwerkingen zorgen zoals slaapproblemen, concentratie problemen en eventueel hoofdpijn en misselijkheid. Natuurlijk ook altijd even in overleg met je arts voordat je het middel probeert.

Je hebt MSM in zowel poeder als capsule, de aanbevolen dosering kan aan de hoge kant zijn en daarom is het nogmaals verstandig om langzaam op te bouwen om de bijwerkingen te voorkomen.

Heb je zelf ervaring met MSM en acne? Laat het mij weten door hieronder een reactie te laten. Ik vind interactie op mijn blog altijd fijn.

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/acne/msm-acne.mp4" width="478" height="360" description="msm en acne" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]