Acne supplementen

Laatste Update: 22 augustus 2022

MSM: wondermiddel voor een mooie huid

MSM: wondermiddel voor een mooie huid

Onlangs kreeg ik een vraag of MSM werkt om de huid te reinigen van acne. In mijn programma noem ik MSM, echter ik besloot om wat meer onderzoek te doen omdat er veel tegenstrijdige berichten te vinden zijn.

Zo zul je berichten aantreffen dat MSM hét middel is tegen acne. Terwijl anderen beweren acne erger te maken.

Allereerst, wil ik het even hebben over de voordelen van MSM, en wat het voor je huid kan betekenen indien je de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Eén van de grootste voordelen van MSM is dat het bewezen goed werkt voor je huid, nagels en zelfs je haren. Wanneer je hier problemen hebt, kan het heel goed zijn dat je een tekort hebt aan MSM. Maar eerst even over de basis.

Wat is MSM

MSM is een organische zwavel, normaal gesproken tref je het aan in voedingsmiddelen. Maar door het bewerken van voeding kan het goed zijn dat de waarde zwavel erg vermindert. Dit heeft er mee te maken dat veel van de voedingsmiddelen die we eten niet meer vers uit de natuur komt, waardoor het aandeel organische zwavel veel minder is dan vers uit de natuur!

Dit veroorzaakt natuurlijk een probleem wanneer je een lange tijd een tekort hebt aan MSM. Je lichaam heeft simpelweg zwavel of MSM nodig om goed te functioneren. Ook werkt het goed voor onder andere je huid, nagels en haar omdat het een bouwsteen is voor je lichaam.

Dit betekent dat je lichaam zwavel nodig heeft voor verschillende processen in je lichaam.

Wanneer er een tekort is heeft je lichaam niet alle noodzakelijke bouwstenen aanwezig voor de cellen en kan best één van de oorzaken zijn van acneklachten. Verder helpt MSM ook de hoeveelheid collageen in de huid te bevorderen. Dit is met name belangrijk om de huid te beschermen tegen vrije radicalen van buitenaf. Wanneer hier een tekort is kan het betekenen dat de huid minder elastisch wordt en sneller verouderd.

Tenslotte is MSM ook belangrijk voor de insuline spiegels in je lichaam. Dit betekent dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit een erg belangrijk onderdeel is om acne te verminderen. Wanneer je bijvoorbeeld veel ‘’ongezonde’’ voedingsmiddelen eet heeft dat direct invloed op de bloedsuikerspiegels.

Doordat MSM helpt dit te stabiliseren en reguleren komen er minder snel acne uitbraken voor (talgklieren raken minder snel verstopt).  Vandaar dat mijn tips ook altijd gebaseerd zijn op allereerst gezonde voeding om de bloedsuikerspiegels gebalanceerd te houden.

MSM kan ook acne veroorzaken

Dit is natuurlijk erg tegenstrijdig als er zoveel goede gezondheidsvoordelen zijn. Maar het kan wel omdat MSM ook helpt om te ontgiften. Dit betekent dat alle toxines in je lichaam uit het lichaam gedreven worden via de huid. Het resultaat kan zijn dat tijdelijk de huid er erger aan toe is dan voorheen.

Maar dit is wel een noodzakelijk kwaad waar je even doorheen moet totdat de huid weer hersteld is en de toxines uit het lichaam verlaten zijn. Een goede tip is om daarom de hoeveelheid MSM in je dieet of als supplement langzaam op te bouwen. Omdat anders de detox te snel gaat met meer acne als gevolg.

Verder komt het ook voor dat mensen meer last krijgen van digestieve klachten door het nemen van MSM. Vaak bij een hogere dosering, een goede tip is om daarom MSM te nemen in combinatie met bijvoorbeeld probiotica zoals kefir en magere biologische yoghurt (niet te veel natuurlijk).

Of het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool.

Als je net begint met het nemen van MSM is het erg belangrijk om het langzaam op te bouwen en zeker niet in één keer te veel te nemen. Dit kan voor bijwerkingen zorgen zoals slaapproblemen, concentratie problemen en eventueel hoofdpijn en misselijkheid. Natuurlijk ook altijd even in overleg met je arts voordat je het middel probeert.

Je hebt MSM in zowel poeder als capsule, de aanbevolen dosering kan aan de hoge kant zijn en daarom is het nogmaals verstandig om langzaam op te bouwen om de bijwerkingen te voorkomen.

Heb je zelf ervaring met MSM en acne? Laat het mij weten door hieronder een reactie te laten. Ik vind interactie op mijn blog altijd fijn.

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/acne/msm-acne.mp4" width="478" height="360" description="msm en acne" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik gebruik sinds een week of 3 MSM en ik voel me superfit! Ik slik het tegen artroseklachten. Mijn huid was al mooi maar lijkt nog mooier te worden, fijner qua structuur. Het grootste voordeel is dat ik veel meer energie heb. Ik gaf vorige week 2000mg aan

    1. Dat verschilt van persoon tot persoon, Henk. Soms na een paar weken, soms wat langer.

 2. Hai Jack,

  Ik slik nu zo'n 3 weken MSM, 1000 mg per dag. Ik slik het in eerste instantie voor mijn haren (heb last van haaruitval). Wellicht moet ik daarvoor iets meer gaan slikken, ik wil het ook iets opbouwen, maar ik ben nog even voorzichtig want mijn huid reageert vaak op 'teveel' vitamines (zoals B-vitamines, wordt dan vettig/af en toe kleine puistjes). In de eerste weken leek mijn huid (door de MSM?) wel iets schoner te worden (minder vettig). Nu in de 4e week heb ik een grote onderhuidse puist op mijn wang. Jaren geleden had ik die heel vaak, en wel meer tegelijk ook. Maar dus al plm. 10 jaar geen last meer van gehad. Denk je dat dit - nu na 3 weken - nog zou kunnen komen door het ontgiftingsproces van de MSM?

  1. Hallo Silvana,

   Het kan heel goed zijn dat het door MSM komt. Ik heb weleens meerdere berichten ontvangen van mijn cursisten dat MSM tijdelijk onzuiverheden kan veroorzaken.

   Trouwens, het is wel belangrijk om je aan de aanbevolen dosering te houden van vitamine supplementen. Veel mensen hebben de mening ''Baat het niet, dan schaadt het niet''. Echter, te veel vitamines en mineralen kunnen zelfs slecht zijn voor je gezondheid, voorzichtig zijn met de hoeveelheid! Hier ben ik zelf de laatste jaren achter gekomen. Was eerder iemand die erg veel supplementen nam.

   Verder is ook zeker wat je eet erg belangrijk voor een goede huid. Hier heb ik op mijn blog veel over geschreven:
   https://www.optimalegezondheid.com/acne/acne-bestrijden-met-voeding/
   https://www.optimalegezondheid.com/acne/

   Succes!

   Jack

   1. Dank je Jack,

    Ja, ik ben voorzichtig, daarom slik ik nu nog 1000 mg per dag, terwijl voor haaruitval minstens het dubbele wordt aangeraden. Wat zou jij trouwens adviseren voor dosis per dag tbv een gezonde huid?
    Ik ga je artikelen over voeding voor een gezonde huid zeker lezen.

    Groet,
    Silvana

    1. Gelukkig heeft MSM geen lange termijn effecten, omdat het een oplosbare vitamine is, dat betekent dat teveel wordt afgescheden door de nieren. De dosering is voor iedereen weer anders. Het klopt dat voor haargroei 1000 tot zelfs 4000 wordt aanbevolen, maar persoonlijk ben ik geen voorstander van erg hoge doseringen. De aanbevolen hoeveelheid ligt ergens tussen de 500 tot 1000 mg, maar daar kan ik verder geen uitspraak over doen. Ik heb nog wel een aanvullende link voor je waar een discussie wordt gevoerd over de dosering voor een mooie huid.

     http://www.essentialdayspa.com/forum/viewthread.php?tid=18149

     Succes!

 3. Ik heb last gehad van hele zware acne. Door aanpassing van levensstijl (gedurende ongeveer 4 jaar tijd) heb ik 80% verminderd, echter er bleven een soort hardnekkige vlekken op mn borst, rug bestaan, met litteken weefsel. Nu heb ik msm geprobeerd samen met andere ontgiftende middelen zoals selenium, methionine en mariadistel. Ik nam direct 750mg msm waardoor ik na 3 dagen met koorts op bed lag. Had mn dosis afgebouwd en na 2 weken weer opgebouwd tot 750mg en nu verdraag ik de 750mg goed. Mn acne littekens zijn afgenomen en ben emotioneel veel stabieler als eerst. Mn plan is om de therapeutische dosis van 3gram te halen per dag. Maar vooralsnog ben ik zeer te spreken over dit product. Ik volg overigens het bloedgroepdieet en sport af en toe. Die combinatie van msm, dieet en beweging doet wonderen. Het zou me niet verbazen als het gerucht, dat msm voedselallergien tegengaat, ook echt waar is.

 4. Ik heb last zware acne. en ik pak al 2 maand msm 1000mg maar ik heb nog geen resultaten gezien er verandert niks , wat moet ik doen ?

  1. Hallo,

   Wat vervelend. Acne kan zeker heel erg lastig zijn, zeker als je niet meer weet om er van af te komen.
   Ik raad je aan om een dagboekje bij te gaan houden met wat je eet en drinkt op een dag. Zodat je kunt zien of je huid op bepaalde voedingsstoffen heftiger reageert.

   Het is erg belangrijk om gezonde voedingsmiddelen te eten, en minimaal 1,5 liter water te drinken.

   Succes!!

 5. Ik gebruik MSM poeder nu zo een 3 a 4 weken. Elke ochtend 1 theelepel met citroenwater. De eerste 2 weken zag m'n huid er heel mooi uit, maar sinds 2 weken heb ik last van pukkeltjes en het lijkt niet echt minder te worden. Kan het komen door het ontgiften?
  Ergens zou ik dat vreemd vinden omdat ik er de eerste 2 weken juist helemaal geen last van had. Ik eet en drink daarnaast al ongeveer een jaar heel bewust. Doe ik iets fout? Moet ik de dosering misschien gaan opbouwen? Of zou het dan nog ergens worden?

  1. Hoi Jael,

   Iedereen reageert anders op MSM. In jouw geval duurde het dus 2 weken voordat je huid begon te reageren door middel van de uitstoot van giftige stoffen. Dit is een proces waar je even doorheen moet. Je kunt eventueel de dosis een beetje verlagen. Het proces duurt dan waarschijnlijk wat langer, maar is dan minder zichtbaar.

   Jack

   1. Graag vraagje : klopt het dat mms gied is voor nagels haar en huid(elast)? Ik ben Nl in mijn menopauze en probeer de veroudering wat af te zwakken. Ben opzoek naar middel dat de huidveroudering wat tegen gaat. Is msm daar geschikt voor ?
    Bertje

    1. Zoals het artikel al vermeldt, is MSM een goed middel om de externe veroudering tegen te gaan, of te vertragen.

 6. Hallo,

  Ik gebruik sinds kort MSM . Ben begonnen met een theelepel.
  Nu merk ik dat ik een opgejaagd, wat nerveus gevoel krijg.
  Ook last van een licht gevoel in mijn hoofd.
  Kan MSM effect hebben op je bloeddruk ?
  Kan dit door de MSM komen,, door de hoeveelheid ?
  Ik heb het nu verminderd naar een mespuntje , kijken hoe dat gaat .

  1. Hoi Cora,

   MSM is een middel waar iedereen anders op reageert. Je lichaam moet er aan wennen. En dat is ook exact waarom ik aanraad om met een lagere dosis te beginnen dan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Dat je het nu fors verminderd hebt, is een hele goede zet. Als je lichaam goed reageert, kun je het langzaam verhogen. Op deze manier duurt het wel langer voordat je effect ziet, maar je hebt dan een minimum aan vervelende reacties van je lichaam. Overigens is een 'overdosis' niet schadelijk voor je lichaam. Het teveel verlaat je lichaam gewoon via de natuurlijke weg.

   Hou je me op de hoogte van het verdere verloop, Cora?
   Jack

 7. Hoi Jack,

  Graag wil ik beginnen met msm slikken en al helemaal nu ik je stuk erover heb gelezen. Mijn vraag is nu waar kan ik betrouwbare msm tabletten kopen?

  Groetjes,

  Sila

 8. Ik ga msm gebruiken voor pijnstilling. Ik heb t in mn rug en kan niet tegen NSAID-middelen. Maar buiten dat, ik wil dat ook helemaal niet gebruiken omdat t gewoon niet goed is voor je. Ik heb nu 2000mg gebruikt, en ik wacht 24 uur om te kijken hoe ik reageer. Gezien ik wel vaker msm heb gebruikt voor bijvoorbeeld mn haar te helpen herstellen, denk ik niet dat ik er veel last van zal hebben, maar voor pijnstilling heb je een redelijk hoge dosis nodig. Ik zal nog wel een keer terugkomen om te zeggen hoe het werkt.
  Groetjes!

 9. Hallo, ik lees hier dat MSM gebruikt wordt bij acné en zo, maar het werd mij aangeraden dit in te nemen voor mijn fibromyalgie klachten, dus voor de spierpijnen die hiermee gepaard gaan. Wat denkt u daarvan ? Grtjs, Rosanne

   1. Hoi, ik gebruik nu sinds oktober MSM poeder iedere ochtend 1 theelepeltje oplossen in een glas water en neem hierbij ook nog extra vitamine c dit moet de werking van MSM poeder versterken. Ik ben en zeer over te spreken ik heb een autongeluk gehad 10 jaar geleden en heb daar letsel aan overgehouden een stuk uit mijn schouder en whiplash en aangezichtspijn nu ik MSM poeder gebruik heb ik het idee dat het allemaal iets dragelijker wordt en een leuke bijkomstigheid is dat ik super sterke nagels heb gekregen voorheen kon ik geen nagel lang krijgen waren altijd broos en nu knijterhard

 10. hallo

  ik ben bijna 30 kilo afgevalen en hou nu een slappe huid over vooral mijn borsten vind ik erg nu las ik ergens dat msm goed kan helpen om je huid teverstevigen dus ook je hangborsten minder maakt ik kan niet sporten omdat ik fibromyalgie heb (best wel erg)klopt de info ik las ook in andere reaktie dat het ook goed helpt tegen pijn klachten van fibromyalgie..

  mvg Marij

 11. Al 3 weken neem ik elke dag een halve theelepel MSM poeder van de tuinen opgelost in een glas water(dosis op de verpakking staat 3000mcg) en merk wel dat ik heel erg moe ben. Toch blijf ik het wel gebruiken, als de vermoeidheid na 2 maand nog blijft, dan is MSM niet wat voor mij. Ik lees vaak dat MSM poeder een bittere smaak heeft en wat ik gebruik, daar zit geen smaak aan...

  1. Ik gebruik msm nu al twee weken, een biologische poeder, twee koffielepels per dag en ik moet eerlijk toegeven dat ik energie over heb. Voordien liep ik altijd moe en futloos rond en spierpijn. Je moet eens een biologisch poeder proberen. Het smaakt idd bitter . Ik had het online besteld.

 12. Wat een leuke artikel! Ik las ooit dat je MSM heel goed als masker voor meer haargroei kan gaan gebruiken. Naast orale gebruike ga ik dat zeker proberen! Ik hou jullie op de hoogte.
  Ik heb 1andere vraag... Voor mijn studie huidtherapie moet ik een onderzoek schrijven--> MSM op acne lijkt me echt interessant. Wat denken jullie? Is hier voldoende hoog evidence literatuur over te vinden? Groet,

 13. MSM is de materiele vorm van zwavel. Zwavel is een belangrijke bouwsteen van het lichaam. In de homeopathie wordt ook zwavel of te wel sulphur gebruikt. Juist bij mensen met huidproblemen, acne, eczeem e.d. wordt hier altijd heel voorzichtig mee gedaan, aangezien, sulphur, zwavel of MSM huidklachten enorm kan verergeren. Juist bij mensen die al van jongs af aan last hebben van dit soort klachten. Nou is een homeopathische dosis heel wat anders dan de materiele dosis, van 1 of 2 gram per dag, dus kan je nagaan. Ik zou mensen die huidklachten hebben adviseren om heel voorzichtig te zijn met MSM poeder. Met een hele lage dosis beginnen en heel voorzichtig opbouwen. Omdat MSM inderdaad de huid zuivert, maar ook alle "rotzooi" naar boven haalt en voordat je dat over is, ben je wel even een tijdje verder. Je kan er beter wat langer over doen dan meteen de beuk erin bij wijze van spreken.... MSM zal zeker bijdragen tot een betere gezondheid, maar het is slechts een van de vele bouwstenen die ons lichaam nodig heeft.

 14. Hallo, ik lees nu alle voordelen en nadelen over MSM, en ik wilde graag beginnen ermee. Natuurlijk opbouwend ik wilde wel weten moet ik hiervoor mijn eetpatroon aanpassen? Dus minder suiker of helemaal geen suiker, geen vettig eten? Ik eet eigenlijk van alles en nog wat ben gek op fruit en groente en vis dus eet veel gezond maar ook best wel veel gebakken en suikerproducten.
  Graag hoor ik van u.

  Groetjes

  1. Je zou inderdaad minder suiker moeten eten, en minder vet moeten eten.
   Let er wel op dat je heel veel kunstmatige suikers in industriële producten vindt. Lees dus goed de verpakking voordat je het koopt.

 15. Hallo,
  Ik heb reeds lange tijd last van ontstekingen in het gezicht langs de linkerkant.
  Dokter zegt dat het verstropping is van de sinussen. Kan ik dit oplossen met MSM?
  Mijn gezicht zwelt soms helemaal op en het doet pijn.
  Ik heb zelfs cortisone gekregen maar het helpt niet.
  Kan ik dit wegkrijgen door MSM?

  1. MSM is net haarlemmer olie, Ingrid. Maar helaas reageert iedereen anders hierop.
   De beste manier is om het gewoon te proberen.

   Wellicht zijn er andere lezers die ervaring hebben met deze specifieke toepassing van MSM?

 16. Hoi Jack. Ik heb weer even een vraag. Ik krijg maagpijn van MSM , ook van N acetylcysteïne(ook 'n zwavelsoort) als ik knoflook(ook zwavel) eet ; nergens last van.Hoe is dat mogelijk?

  1. Daar moet ik je het antwoord op schuldig blijven, Kimberley.

   Is er iemand van de lezers die hier een verklaring voor heeft?

  2. Je kunt het verdelen dat doe ik ook. Twee keer per dag bij de maaltijd en niet op de nuchtere maag.
   Succes!

 17. Neem al zo'n 3 jaar lang s ochtends 1 eetlepel pure MSM 'poeder', de " omdat ik het meer kristal vind. Ik kom op deze site terecht omdat ik het nog eens na wilde lezen. Had altijd dik en glanzend haar, en dat werd minder met daarbij veel eczeem en telkens terugkerende pijn in mijn achillespezen. Mede door een veel gezondere leefstijl, maar weet zeker dat MSM er ook aan bij heeft gedragen; mooi haar, enorm sterke nagels (vrouwen begrijpen vaak niet hoe het komt dat ik zulke mooie nagels van mezelf heb) en een super zachte huid. Neem ook dagelijks een theelepeltje omega3 icm boterolie. En ja, in het begin (spreek ik over maanden) heb ik meer eczeem ervaren en veel puistjes gehad. Al met al is het een combinatie van, want heb toentertijd alles drastisch verandert. Het smaakt inderdaad heel bitter, maar het is onderdeel geworden van Mn ochtendritueel;-) lauw warm water, eetlepel MSM, halve citroen en 5gr glutamine. En om het af te maken een kopje (brandnetel)thee met een theelepel manuka honing. Blijft er bij mij in! Zet door!! En staar je niet op 1 onderdeel, maar blijf onderzoeken wat goed voor jou werkt en blijf vooral logisch nadenken. Doe je het voor een betere huid bijv dan is alleen MSM toevoegen niet genoeg, je zal ook naar je voeding/nachtrust etc moeten kijken. En bovenal; doe het niet omdat het moet, ontzeg je niet teveel maar denk: dit wil ik, want mn lijf word hier blij van! Laat het je koud wat mensen denken/zeggen (zoals een raar gezicht omdat je zoiets inneemt) Wees lief voor jezelf 🙂

 18. Heb een hernia behoorlijk pijnlijk. Operatie is niet mogelijk. Waardoor ik in een pijnkliniek een spuit in mijn rug gekregen heb. Nadat ik al een tijdje Oxycodon 5 mg. 6 maal per dag heb geslikt. Heeft niet geholpen. Nu heb ik pleisters 10 microgram 1 maal in de week en de
  Oxycodon nog erbij. Ook niet geholpen, nu moet ik 2 pleisters gebruiken per week van 10 microgram. . Heb daarnaast last van PDS, veel pijn. Ik weet het niet meer. Heb vanmiddag
  MSM poeder gekocht, maar vraag me af of dit geen kwaad kan met de pleisters en medicijnen.
  Durf het zo maar niet in te nemen, dus mijn vraag is of dit wel kan. Wil graag een eerlijk antwoord zit niet op nog meer pijn te wachten. Hoop op een spoedig antwoord.

  1. Het spijt me zeer, Ellen. Maar deze vraag is dusdanig complex dat ik daar geen antwoord op kan geven. Je moet dit echt aan een (tweede) arts voorleggen.

 19. Hallo, ik heb msm gebruikt en dit werkte super goed voor mijn haaruitval, eczeem en folliculitis op hoofdhuid. Voel me superfit, goede concentratie en mooie nagels. Ik heb ook een ooglidrandontsteking. Na gebruik msm kreeg ik superdroge ogen, nog erger dan normaal. ik moest daarom helaas wel stoppen. Zijn jullie bekend met deze bijwerking? Wellicht komt t door m'n ooglidrandojtsteking? Weten jullie misschien wat ik kan doen?

 20. Beste ,nu begonnen Met MSM maar word elke nacht wakker zou het daarvan Kunnen zijn
  Met vriendelijke groeten Bart .

 21. Bart,

  Als je het later op de dag inneemt zou dat best kunnen. In het artikel staat dat msm energieverhogend kan werken. Het is daarom beter om het aan het begin van de dag te gebruiken.

 22. vandaag in mijn bio-shop MSM gekocht. Heb al een jaar last van sinusontstekingen, gevoel van haar in de keel. Accupunctuur gedaan, homeopathie al jaren,maar niets helpt. Hoge darmspoelingen gedaan, maar er verandert weinig. Ik ben ondertussen 67 en de ostheopaat raadde me aan om MSM te gebruiken. Ik heb er alleszins opnieuw hoop doorgekregen, want ben dat voortdurend slijm ophoesten en snuiten meer dan beu. Ik laat het jullie volgend jaar weten!

 23. Ik ga ook MSM gebruiken. Maar ik weet niet zeker of ik organische of synthetische MSM kies. Volgens mij is alle MSM synthetisch. Maar op sommige websites staat dat je de organische moet hebben, en dat de synthetische niet werkt. Bij de leveranciers staat het er niet bij. Hoe weet ik zeker dat ik de goede neem?

  1. Even een mailtje met deze vraag naar de betreffende leverancier is de beste methode, Ed.
   Maar misschien iemand van de lezers die iets kan aanbevelen?

 24. Begonnen bij onze pony met insuline resistentie klachten ( kon bijna niet meer lopen) nu week later loopt hij iedere dag beter echt onder de indruk. En dan te bedenken dat het al jaren in mijn kast staat voor de paarden maar de waarde biet in zag pff dus me zelf en de honden ermaar ook eens opgezet. En een huid zalf gemaakt met aloevera en msm

 25. Hallo,

  Ik ben vandaag met MSM begonnen, heb een acute slinmbeursontsteking, wat kan je van vertellen, was adviseerd 10tabletten in te nemen, graag jouw advies

 26. Hi,

  Ik was super enthousiast over msm. Minder pijnklachten en vooral helemaal geen pijn als ik ongesteld moest worden. Mij huid en nagels zagen er goed uit. Dit duurde zo'n 6 maanden en sinds 2 maanden heb ik zoveel last van acne!!! Ik lijk wel een puber terwijl ik 43 ben. Ik snap er niks van. Ik weet nu niet of ik moet stoppen of doorgaan.
  Help!!!! Ik gebruik nu 2 lepels. Ik zat op 3.maar geen verschil helaas.

 27. Zou ik dit ook kunnen gebruiken om mijn rocasea rustiger te kunnen krijgen. Ik gebruik nog wel kastanje druppels om mijn bloedvaten steviger te krijgen, kan ik dat wel samen gebruiken?

 28. Sinds een week ben ik begonnen met 1 theelepeltje msm poeder in de ochtend. Tegen de avond wordt mijn gezicht heftig rood/bont, ziet er onrustig uit. Kan dit een reactie van de msm poeder zijn???

  1. Dag Luciën, er zijn mensen die aangeven dat MSM hét middel is tegen acne maar er zijn ook anderen die beweren dat het de acne erger maakt. Dit heeft vaak te maken met de juiste verhouding die je toepast. Je zou dus kunnen proberen om bijv. een halve theelepel om de dag te nemen en kijken hoe dit gaat. Laat je ons weten hoe het met je gaat?

   Groetjes, Robert Jan

 29. Hi Jack,
  Ik wil ook gaan beginnen met MSM , ik heb capsules bestelt van 1000mg. Is deze dosis teveel.om mee te beginnen?
  En ik gebruik dagelijks al levertraan capsules, mijn vraag is ook of ik dit gewoon kan blijven nemen samen met de MSM?

  Groetjes Annelies

  1. Dag Annelies,

   Je hebt MSM in zowel poeder als capsule, de aanbevolen dosering kan aan de hoge kant zijn en daarom is het verstandig om dit langzaam op te bouwen om zo bijwerkingen te voorkomen. Bij huidklachten is het aan te bevelen om heel voorzichtig te zijn met MSM (capsules en poeder). Om hiervan een voorbeeld te geven, bij een homeopathische dosis (poeder) wordt slechts 1 of 2 gram per dag gebruikt. Je kunt het beste met een hele lage dosis beginnen en deze eventueel heel voorzichtig opbouwen. Wat we weten over MSM is dat deze kan worden gecombineerd met andere voedingssupplementen of kruiden. Pas wel op met medicijngebruik MSM heeft een licht bloedverdunnende werking, waarmee rekening moet worden gehouden als anticoagulantia worden gebruikt. Groetjes, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin1
Share2