Supplementen

Laatste Update: 19 januari 2017

MSM en Magnesium Glycinaat: een goede combinatie?

Hoe ouder we worden hoe minder gemakkelijk we herstellen van spierblessures. Wat vroeger een eenvoudige verrekking van de spieren was kan na een bepaalde leeftijd een chronische pijn worden.Wat kan je daaraan doen?  De oplossing is zeker niet te zoeken in het slikken van een massa pijnstillers.

Er zijn natuurlijke supplementen op de markt die helpen om snel te genezen van spierblessures. Eén daarvan is MSM, een sulfer-component die we op natuurlijke wijze in fruit en groenten aantreffen. De andere is magnesium glycinaat, een vorm van magnesium die gemakkelijker door ons lichaam opgenomen wordt dan normale magnesium. In dit artikel bekijken we of dit inderdaad goede supplementen zijn en of het interessant is de twee te combineren.

Uitleg over de supplementen

Eerst even een woordje uitleg over deze twee supplementen. MSM is methylsulfonylmethaan. We treffen het zoals gezegd aan in fruit en groenten. Ons lichaam heeft het nodig om proteines aan te maken en over het algemeen krijgen we er genoeg van binnen via onze voeding. Maar onderzoek toont aan dat een verhoogde dosis van deze stof, ingenomen in de vorm van supplementen, ons kan helpen om sneller va bepaalde blessures te genezen. Meer zelfs: het wordt om deze reden al jarenlang door dierenartsen gebruikt om paarden sneller te laten recupereren van blessures en ter pijnverlichting. Pas in de jaren ´80 werd het voor het eerst het gebruik bij mensen onderzocht. En hoe meer onderzoek er gebeurde, hoe meer wetenschappers ervan overtuigd raakten dat het supplement ook voordelen bood voor menselijk gebruik.

MSM is direct betrokken bij de aanmaak van collageen, een stof die de elasticiteit van onze huid, gewrichten en spieren verzekerd. Meer collageen betekent met andere woorden soepeler spieren en gewrichten. Dus door een extra dosis MSM aan ons dieet toe te voegen helpen we niet alleen onze huid jonger te houden maar ook onze spieren en gewrichten. Dit helpt ons om langer actief te blijven en aan sport te doen wat onze gezondheid uiteraard nog verder kan boosten. Er zijn trouwens nog andere voordelen verbonden aan het gebruik van MSM. Collageen is namelijk samen met keratine verantwoordelijk voor de groei van haar en nagels. Er zijn getuigenissen van mensen die het supplement MSM gebruikten en inderdaad merkten dat hun haar beter groeide! Het lijkt kwakzalverij, haargroeimiddeltjes, maar dit is er dus echt één.

Maar vooral voor mensen die artritis of spierontstekingen hebben is het dus zeker aan te raden een kuur met MSM te volgen. Een studie uit 2006 toonde aan dat een behandeling van twaalf weken met MSM de kniepijn van mensen met artritis behoorlijk verlichtte. En ook de combinatie met een ander supplement werd onderzocht: MSM gecombineerd met glucosamine bleek zelfs nog beter te werken als pijnverlichter.

Maar werkt het ook goed samen met magnesium glycinaat? Daar komen we dadelijk op terug.

Magnesium Glycinaat

Een magnesium-tekort uit zich onder andere in nervositeit, slapeloosheid, hyperactiviteit en een slechte spijsvertering. Ons lichaam heef magnesium nodig voor in totaal meer dan 300 chemische reacties, vandaar dat het zo belangrijk is dat we er genoeg van in onze voeding opnemen. Je kan magnesium ook als supplement nemen maar magnesium glycinaat is misschien wel veel effectiever. Waarom? Wel omdat magnesium wanneer het gebonden is aan glycine, een aminozuur, veel gemakkelijker door de barriere van het aminozuur-transportsysteem raakt. Hierdoor wordt het beter over ons lichaam verdeeld dan wanneer je gewone magnesiumtabletten zou slikken.

Nog een voordeel is dat het lichter is voor ons spijsverteringsstelsel. Waar magnesium-supplementen op zich soms constipatie dan wel diarree durven veroorzaken is dit met de glycinaatvariant veel minder het geval. Studies tonen aan dat deze eigenschappen van magnesium glycinaat maken dat de biobeschikbaarheid (de mate waarin ons lichaam de stoffen echt kan omzetten en nuttig gebruiken) veel hoger is dan die van magnesium alleen. Een aantal van de aandoeningen waarvoor het gebruik van dit supplement wordt aangeraden zijn onder andere: chronische vermoeidheid en pijn in het algemeen en verder spierpijnen, gewrichtspijnen en krampen.

Zijn deze twee supplementen veilig te combineren?

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is: ja! Uit geen enkele wetenschappelijke studie is gebleken dat MSM en magnesium glycinaat niet veilig zouden zijn wanneer je ze samen gebruikt. Maar... er is wel een maar. Er zijn nog niet veel en nog geen uitgebreide onderzoeken naar gevoerd. Uit een aantal kleinere onderzoeken lijkt naar voor te komen dat het geen probleem is maar met 100% zekerheid kunnen we dit voorlopig niet zeggen.

Wel zijn er hier en daar artsen en kinesitherapeuten die mensen aangeraden hebben de twee supplementen te combineren. En voor zover we dit kunnen beoordelen zijn de meeste van deze mensen tevreden over de resultaten. Bijna allemaal verklareń ze dat hun spier- en gewrichtspijnen minder zijn geworden en er zijn geen meldingen van negatieve bijwerkingen.

Ons oordeel? Het lijkt niet schadelijk en het lijkt een bepaalde groep mensen met spierpijnen, artritis en gewrichtpijnen goed te helpen. Het kan waarschijnlijk dan ook geen kwaad het uit te proberen mocht je zelf last hebben van één van deze aandoeningen.

Mocht je deze combinatie van supplementen reeds getest hebben of mocht je dit na het lezen van ons artikel gaan doen dan horen we graag van jou wat de resultaten zijn. Stuur ons een reactie met juw verslag, zo kunen wij en onze lezers er ook van leren!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Goedemorgen, vraagje..gaat het in het artikel alleen om de combinatie msm en magnesium glycinaat?

    Ik neem elke dag preventief wat msm poeder. Is dit ook ‘gezond’ om met magnesium te doen? En dan elke vorm? Je hebt magnesium bisglycinaat, citraat, etc. Ik heb voor de rest geen klachten zoals artritis of zo..

    Mvgr. Petra

    1. Hi Petra, elke ochtend prefentief een beetje msm poeder kan zeker geen kwaad! In combinatie met glycinaat is dit super effectief wanneer je snel wilt herstellen van blessures of na het sporten. Gewone magnesium kan ook, het kost het lichaam alleen wat meer moeite om opgenomen te worden. Magnesium in de vorm van glycinaat wordt het snelst door het lichaam opgenomen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share