Fibromyalgie supplementen

Laatste Update: 11 november 2016

Natuurlijke "pijnstillers" voor fibromyalgie

Miljoenen mensen met fibromyalgie vragen zich af of er nog andere opties zijn dan het nemen van spierontspanners, pijnstillers, slaappillen en andere medicijnen. Ik steun de westerse geneeskunde en het gebruik van medicijnen in de juiste omstandigheden. Maar ik ondersteun ook alternatieve methoden die mogelijk effectief, veilig en handig zijn bij het creëren een gezonder lichaam en het beter beheren van fibromyalgie.

Het probleem is groot

Fibromyalgie is zo gewoon geworden, zo wijdverspreid en zo  onder-gediagnosticeerde dat miljoenen mensen eraan lijden zonder een goed idee te hebben wat ze er kunnen tegen doen. Er zijn ook veel  fibromyalgie patiënten ontevreden over hun behandeling en opzoek naar alternatieven. Er is geen bekende totaal effectieve behandeling voor fibromyalgie, maar je kan de symptomen overwinnen met natuurlijke behandelingen zoals kruiden en voedingssupplementen.

Kruiden tegen fibromyalgie

Kruiden kunnen fibromyalgie helpen verlichten door het verminderen van de tederheid in het bot weefsel, het verbeteren van het immuunsysteem en daarmee het verminderen van de pijn.

St Janskruid wordt meestal genomen om te ontspannen en stress te verlichten en het werkt als een pijnstiller bij ernstige pijn. Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij alle fibromyalgie patiënten,

Siberische ginseng is een energiek kruid dat kan zorgen dat je je actiever en minder vermoeid gaat voelen. Kurkuma is een andere pijnstiller 400 tot 500 mg per dag kan heel effectief zijn.

Calendula in relatief hoge doses en oraal ingenomen kan de symptomen van fibromyalgie verminderen en onderdrukken.

Knoflook is een zeer effectieve detoxifier en helpt bij het verbeteren van het immuunsysteem.

Ginkgo biloba kan de bloedsomloop verbeteren en verhoogt het geheugen en het functioneren van de hersenen. Duivelsklauw en wilgenbast zijn over het algemeen gebruikt voor de behandeling van zwellingen en ontsteking bij patiënten die lijden aan reuma.

Gember is ook een goed alternatief voor pijnstillers. Het eten van veel groene groenten en een vezelrijk dieet kan helpen bij mensen die lijden aan fibromyalgie maar zou de dagelijks norm van iedereen moeten zijn. Een goed proteïne dieet wordt aanbevolen, met veel noten en mager vlees, vis en gevogelte.

Vitamine D is gekoppeld aan spierpijn en fibromyalgie, evenals aan tal van andere ziekten. Vitamine D3 is echt vitamine D, het is dezelfde stof als wat er wordt geproduceerd in de menselijke huid als reactie op blootstelling aan de zon. Extra vitamine D3 is afgeleid van ofwel lanoline of levertraan extract. In geen geval is vitamine D een behandeling voor fibromyalgie , het is gewoon een instrument dat moet worden gebruikt in combinatie met andere behandelingen en therapieën. Vitamine D is echter van cruciaal belang voor de algemene gezondheid, vitaliteit en preventie van ziekte vooral fibromyalgie.

En ik kan het niet genoeg vermelden, onthoud je van alcohol en cafeïne daar ze stress en pijn vergroten en je normale slaappatroon verstoren. Veel water is de beste detoxifier daar het helpt bij het verwijderen van toxines uit uw lichaam. Drink daarbij veel verse vruchtensappen die de energie bevatten die meestal verloren gaat bij patiënten met fibromyalgie.

Deze patiënten vermijden over het algemeen oefeningen daar ze de pijn verhogen, maar een eenvoudig oefening regime na raadpleging van een arts is goed om je botten en spieren soepel te houden en je immuunsysteem te verbeteren. Wandelen, zwemmen en yoga zijn ideale oefeningen .

Lees meer: Fibromyalgie sportoefeningen

Yoga

Yoga is uitstekend geschikt voor het verlichten van stress en de rek-en strekoefeningen versterken uw spieren en gewrichten. De spieren worden goed gebruikt in bepaalde oefeningen in de yoga die kunnen helpen bij patiënten die lijden aan fibromyalgie. De ademhalingsoefeningen kunnen ook bijdragen tot het verminderen vermoeidheid en verbetering van uw lichaam. De spieren zullen ook ontspannen en helpen bij het genezingsproces. Fysiotherapie kan ook helpen en bij een aantal van de mensen met fibromyalgie symptomen werkt acupunctuur  bewezen effectief.

Holistische genezing kan ook helpen bij hen die erin geloven en op vertrouwen. Meditaties en reiki zijn een grote bron van troost en ook helpen stress verlichten bij fibromyalgie. Massage therapieën kunnen helpen en een groot deel van de vermoeidheid verminderen en de spierbewegingen verbeteren.

Alle bovenstaande remedies hebben geen bijwerkingen en het zou je helpen om een groot deel of allemaal uit te proberen om uw pijn te verlichten, als je lijdt aan fibromyalgie symptomen.

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/fibromyalgie/Fibromyalgie en natuurlijke pijnstillers.mp4"
width="478"
height="360"
description="Fibromyalgie en natuurlijke pijnstillers"
player="4"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ikheb sinds 2002 de diagnose fm. Ik heb alles wel geprobeerd maar wat mij nog het meeste helpt is de fibrofit strong. Er zit vanalles in, ook vitamine d3 en ook magnesium. Daar lees ik hier niets over terwijl wij fm patienten dat vaak tekort komen. Dit wilde ik even kwijt.

 2. Ik ben een vrouw van 74 jaar en heb jarenlang veel pijn, slapeloosheid en last van depressieve gevoelens ondervonden door fibromyalgie. In 2008 heb ik mij onder behandeling gesteld van een reumatoloog/acupuncturist in Héviz, Hongarije, in de buurt waarvan ik woon. Hij stelde de diagnose "weke delen reuma", wat ik vertaalde naar fibromyalgie. Na de eerste sessie was er aanzienlijke vermindering van pijn en aan het eind van de behandeling was ik vrijwel okay. Na jaren pijnvrij te zijn geweest, vergat ik bijna dat ik ooit fibromyalgie gehad had. Ik bleef wel driemaal per week zwemmen en watergymnastiek doen en regelmatig wandelen. Ook keek ik naar de voeding (fruit, groenten, weinig vet, vlees, sojamelk, rijstwafels, weinig suiker). Tot voor kort kreeg ik tijdens een van onze reizen door Europa weer hevige fibromyalgie-pijnen. We reisden in de winter en sliepen in onze Jumpy, hadden wel stand-heating, maar toch... Krimpend van de pijn ging ik terug naar dr Völgyi in Héviz. Al na de eerste sessie was 90% van de pijn verdwenen. Aanstaande woensdag ga ik voor de vierde en laatste sessie. Daarna gaan mijn man en ik weer op reis, dit keer via Duitsland en Nederland via Frankrijk naar Corsica. Het leven is heerlijk.

  1. Beste Inge,
   Kun jij mij vertellen waarop de behandeling is gebaseerd?
   Inmiddels is nl bekend dat mensen met fybromyalgie afwijkende zenuwuiteinden hebben.
   Deze zijn verantwoordelijk voor het doorgeven van pijn.
   Ik hoor het graag.

   Mieke wildenberg
   Ook patient

  1. Hallo Younes,

   Erg vervelend dat uw moeder last heeft van fibromyalgie. Het is zeker een slopende aandoening, gelukkig is mogelijk om met gezonde leefstijl therapie de klachten te verminderen en onder controle te houden. Ik heb u een e-mail gestuurd met meer informatie en tips.

   Groetjes,

   Jack

  1. Het heeft met de video speler te maken en Internet Explorer. Ik heb het artikel aangepast en moet nu verholpen zijn. Binnenkort komt er een nieuwe update aan en zal het compleet verholpen zijn. In de tussentijd zal ik de artikelen bij langs gaan. Bedankt voor het aangeven!

   Is het nu weg?

   Groetjes,

   Jack

 3. Hallo Jack,

  Geweldig al deze informatie. Ik heb pas 5 maanden revalidatie achter de rug in Hoensbroek. Daar heb ik handvatten aangereikt gekregen hoe om te gaan met de pijn, mijn energie beter te verdelen en hoe belangrijk sport is. Maar het is en blijft moeilijk om in beweging te blijven wanneer er constante pijn is en de vermoeidheid een grote rol speelt. Ook wil ik niet accepteren om voor de rest van mijn leven met de pijn van Fibromyalgie te moeten leven. Ik ben pas 49 jaar.
  Waar kan ik de juiste oregano olie vinden?
  Ps: het scherm knippert nog...

  1. Hi Margaritha,

   Natuurlijk moet je de pijn niet accepteren. Op het moment dat je dat gaat accepteren, betekent het dat je niks meer gaat ondernemen om dit tegen te gaan. Terwijl er zoveel mogelijkheden zijn om resultaten te boeken!
   Voor het kopen van de oregano-olie verwijs ik je naar een goed geassorteerde natuurwinkel. Als je online wilt kopen, even googelen. Probeer bijvoorbeeld eens: http://www.geurwalhalla.nl

   Hou je me op de hoogte van de effecten?

   Jack

 4. Ik ben een vrouw die al sinds 25jaar aan fibromyalgie lijdt(begonnen na een misgelopen bevalling met heel groot bloedverlies)Het probleem is dat ik in Frankrijk woon, en dat daar fibromyalgie in de doofpot wordt gestopt.De eerste 16jaar hoorde ik alleen maar dat het stressie was of dat het in mijn hoofd was.Daarna ben ik van Noord naar Zuid-frankrijk verhuisd en daar was er meer begrip, maar uitsluitend behandeling door anti-depresseurs en pijnstillers.Jammer genoeg kort na de bevestiging van de fibromyalgie kreeg ik een heel agressief soort kanker.3jaar behandeling, chemo, bestralingen weer chemo.De kanker lijkt ondertussen wel goed onder de hand, maar de invloed van de chemo,ondervind ik zelf als heel invaliderend,de pijnen zijn veel erger en practisch konstant. Ik weet ook niet zo goed hoe ik verder moet,van psychologische hulp over herkennen van fibromyalgie is hier geen sprake,ik denk dat ik zowel ongeveer alle pijnstillers die er bestaan geprobeerd hebt,maar als je veel chemo hebt gedaan kun je daar nog minder tegen(dat zeggen de dokters er natuurlijk niet bij:-)Mijn vraag is dus zijn er nog mensen die en fibromyalgie en kanker hebben, hoe doen ze het om voor hun kids te zorgen,en gemotiveerd te blijven,en vooral welke behandelingen ze nog aankunnen.PS Ik weet niet zo goed of dit een nederlandse of vlaamse site is, maar het deed me toch goed te zien dat er plaatsen zijn waar je over fibromyalgie kunt spreken zonder als gek te worden beschouwd.:-)

  1. Hoi Léa,

   Dankjewel voor je openhartige verhaal hierover. En Fibromyalgie is zeker geen aanstellerij, dat blijkt wel uit het aantal patiënten die hier dagelijks mee te maken hebben.
   Het is een bekend feit dat in Frankrijk ontzettend veel geslikt wordt, letterlijk voor van alles. Ik ben wel eens in Frankrijk, en dan zie ik inderdaad mensen met zakken vol medicijnen de apotheek uit lopen. Of ze het allemaal inderdaad slikken, weet ik niet. Misschien belandt het grootste deel alsnog in het toilet.

   Ik begrijp dat jij erg behoefte hebt aan het delen van ervaringen met lotgenoten. Daarom roep ik zoveel mogelijk mensen op om hierop te reageren om zodoende elkaar te helpen en te steunen.

   Heel veel succes,
   Jack

 5. hallo Jack,
  ik heb al meer dan 8 jaar fb ik heb al heel veel geprobeerd wat kan ik het best gebruiken tegen de pijn ik ben alleenstaande en wil toch graag blijven gaan werken alvast bedankt

 6. Hallo., ik heb langer dan 20 jaar fibro. Veel uitgeprobeerd, heb er ook spastische darmen bij.
  Tegen de pijnen en wat meer energie, heb ik heel veel baat bij Xango. Een vruchtendrank van de vrucht, Mangosteen.
  Helaas wordt dit niet vergoed door zorgverzekeraar.
  Groetjes.
  Yvonne.

 7. Jammer dat men onvoldoende van de overige medicatie afweet en dat terwijl er zoveel over wordt geschreven. Ik heb heel veel zelf uit gezocht, heb al 30 jaar FM. Kon jaren volstaan met spirofloor van vsm, na 15 jaar werkte dit niet meer en ben ik over gestapt op MSM EN Magnesium Maalaat(wat ik nog steeds inneem).ook dit alleen bleek niet meer voldoende te werken en ben nu sinds januari met het volgende gestart:palmitoylethanolamide 400mg 3x dgs en
  N-Acetyl Cysteine 600 mg 3 x dgs. Ga momenteel pijnloos door het leven!! Het zijn lichaamseigen stoffen, niet chemisch dus. Het is allemaal op internet te lezen. 7k schrijf dit omdat ik iedereen een pijnloos leven gun, want geloof me ik heb heel veel pijn gehad.Doen dus!! Bij de vitaminestore heb ik advies gevraagd en zij vertelde mij dat de kombinatie heel goed is en niet gevaarlijk.
  Anneke van der Velden

  1. IK NEEM OOK DE PEA CAPSULES ERBIJ, DIE KOMEN VAN VITALDIRECT.NL DAAR ZIJN ZE GOEDKOOP EN ZE HELPEN ME ECHT GOED EN ZE LEVEREN SUPERSNEL

 8. Ik lijd aan CVS maar de Fybro domineert. Versleten rug en jaren in pijnkliniek voor infiltraties. De dokter stuurde me nu naar huis met tramadol voorschrift . Is een morfine achtig medicament>. Ik zoek opnieuw de combinatie van alternatieve therapieën, ze geven tenminste geen bijwerkingen. Bij mij is het verleden die zich geïnstalleerd heeft sinds jaren. Werken om te verwerken met een psychische ziek man en twee kinderen die gelukkig ' het goed stellen' . Wou dit delen. Het is vermoeiend en lastig leven, mij helpt creativiteit en humor om dit te dragen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share