Alcohol

Laatste Update: 3 mei 2018

Leververvetting: oorzaken, symptomen en behandeling

Je lever is het grootste orgaan in je lichaam. Het helpt je ​​lichaam om voedsel te verteren, energie op te slaan en giftige stoffen te verwijderen. Een vervette lever of een leververvetting is een aandoening waarbij het vet zich ophoopt in je lever. Er zijn twee soorten:

 • Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).
 • Alcoholische leververvetting, ook wel alcoholische steatohepatitis genoemd.

Wat is niet-alcoholische leververvetting (NAFLD)?

NAFLD is het soort leveraandoening, die niet gerelateerd is aan zwaar alcoholgebruik. Er zijn twee soorten:

 • Eenvoudige leververvetting, waarbij je vet in je lever hebt, maar weinig of geen ontsteking of levercelschade ervaart. Eenvoudige leververvetting is meestal niet ernstig genoeg om leverschade of -complicaties te veroorzaken.
 • Niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), waarbij je ontstekingen en levercelschade evenals vet in je lever ervaart. Ontsteking en levercelbeschadiging kunnen fibrose of littekens op de lever veroorzaken. NASH kan ook leiden tot cirrose of leverkanker.

Wat is alcoholische leververvetting?

Alcoholische leververvetting is te wijten aan zwaar alcoholgebruik. Je lever breekt het grootste deel van de alcohol, die je drinkt af, zodat het uit je lichaam kan worden verwijderd. Maar het proces van dat afbreken kan ook schadelijke stoffen genereren. Deze stoffen kunnen de levercellen beschadigen, ontstekingen bevorderen en de natuurlijke afweer van je lichaam verzwakken. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer je je lever beschadigt. Alcoholische leververvetting is de vroegste fase van aan alcohol gerelateerde leverziekte. De volgende stadia zijn alcoholische hepatitis en cirrose.

Wie is er vatbaar voor leververvetting?

Onderzoekers kennen de oorzaak van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) nog niet. Ze weten wel dat het vaker voorkomt bij mensen die

 • diabetes Type 2 en prediabetes hebben;
 • obesitas hebben;
 • van middelbare leeftijd of ouder zijn (hoewel kinderen het ook kunnen krijgen);
 • hoge niveaus van vetten in het bloed zoals cholesterol en triglyceriden hebben;
 • een hoge bloeddruk hebben;
 • bepaalde medicijnen gebruiken zoals corticosteroïden en sommige middelen tegen kanker;
 • bepaalde stofwisselingsstoornissen hebben, waaronder het metabool syndroom;
 • snel gewichtsverlies hebben ervaren;
 • bepaalde infecties zoals hepatitis C hebben;
 • zijn blootgesteld aan sommige gifstoffen’

NAFLD treft wereldwijd ongeveer 25% van de mensen. Omdat steeds meer mensen in de VS obesitas, diabetes Type 2 en een hoog cholesterolgehalte krijgen, neemt ook het aantal gevallen van NAFLD toe.

Alcoholische leververvetting komt alleen voor bij mensen die zware drinkers zijn en dan vooral bij degenen die al lange tijd drinken. Het risico is groter als deze zware drinkers vrouwen zijn, overgewicht hebben of bepaalde genetische mutaties hebben.

Wat zijn de symptomen van leververvetting?

Leververvetting treedt op als je meer vet en calorieën binnenkrijgt dan je lever kan verwerken. Hierdoor hopen zich vetten op in de levercellen, waardoor de lever gevoelig voor beschadiging wordt. De meest voorkomende reden voor de ontwikkeling van leververvetting is obesitas en obese personen hebben ongeveer 75% meer kans om deze aandoening te krijgen. Hoewel een vetrijk dieet en gewichtstoename de grootste oorzaken zijn, zullen diabetes (of insulineresistentie), hyperlipidemie (of verhoogde lipiden in het bloed) en alcoholmisbruik ook de kansen om dit te krijgen vergroten.

Hier zijn de meest voorkomende symptomen van leververvetting...

Vermoeidheid

Als een orgaan in ons lichaam, in dit geval de lever, disfunctioneel wordt, zal het lichaam zichzelf proberen te beschermen en dit compenseren door overtollig bloed naar het orgaan te pompen, wat vaak leidt tot onverklaarde zwakte, verwarring, verminderd vermogen om helder te denken of concentratiestoornissen, ernstig verlies van energie en een plotseling onvermogen om deel te nemen aan sociale activiteiten, waar eens van genoten werd. Onderzoekers speculeren ook dat veranderingen in de hersenchemie en de hormoonproductie bijdragen aan gevoelens van vermoeidheid en uitputting.

leververvetting

De pathofysiologie van leverziektegerelateerde vermoeidheid presenteert zich vaak met bijkomende neuropsychiatrische symptomen, die zich meestal gedurende een gecomprimeerde periode ontwikkelen. Deze symptomen kunnen problemen zijn zoals depressie en angst, die mogelijk verergeren door veranderingen in het vermogen van het lichaam om serotonine, een belangrijke stemmingsregelaar, te produceren. De productie van serotonine kan bij patiënten met leververvetting afnemen en dit kan tot merkbare veranderingen in de stemming leiden. De oorzaak van deze problemen wordt echter vaak verkeerd gediagnosticeerd, omdat artsen ze misschien niet onmiddellijk aan leverproblemen toeschrijven.

Zwaarlijvigheid

Artsen zijn het er over eens dat het hebben van overtollig gewicht je risico op leververvetting met maar liefst 75% verhoogt. Bovendien zijn de personen, die het meest vatbaar zijn voor de aandoening, mensen van middelbare leeftijd, wat betekent dat als je te zwaar bent en rond de 40 of 50 jaar oud bent, het dus van het grootste belang is om gezonder te gaan eten en regelmatig wat lichaamsbeweging te krijgen om zo ongewenst vet in de cellen te verwijderen.

Leverproblemen kunnen ook interfereren met het vermogen van je lichaam om voedsel te verteren en voedingsstoffen te absorberen, wat ook kan leiden tot veranderingen in het gewicht. Een chronisch vettig dieet met een aanhoudende inname van vet, suikerachtig en/of zout voedsel is één van de hoofdoorzaken van leververvetting. Aangezien leefstijlfactoren zoals slechte voeding of overmatige alcoholinname je risico op het ontwikkelen van leverproblemen vergroten, moet je dus als je je kansen op ernstige gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan wilt verminderen zo snel mogelijk gezondere gewoonten aannemen.

Genetica

Genetica, iets dat wordt doorgegeven van ouder op kind, is vaak een primaire indicator van toekomstige gezondheidsproblemen. Als een biologische ouder of grootouder bijvoorbeeld door een leveraandoening wordt getroffen, kunnen de kinderen en de kleinkinderen van dat individu ook door die aandoening worden getroffen. In het geval van leverziekte, tonen onderzoeken aan dat het individu als de ouder of grootouder hiervan last heeft, vatbaar is voor het ontwikkelen van obesitas of alcoholisme of geboren worden met lage niveaus van leverenzymen, die betrokken zijn bij het metabolisme van vetten in de lever.

Als je genetisch vatbaar bent voor leververvetting of andere soorten leverproblemen, is het vooral belangrijk om wat betreft het behouden van een goede gezondheid proactief te zijn. Verminder of elimineer je alcoholconsumptie en vermijd overmatig gebruik van paracetamol, omdat dat leverschade kan veroorzaken. Eet een gezond, uitgebalanceerd dieet dat weinig suiker, zout en vet bevat en zorg ervoor dat je veel vers fruit en groenten eet.

Geelzucht

Geelzucht, een aandoening die zich uit in het geel worden van de huid en van het wit van de ogen, is een veelvoorkomend teken van een leverziekte. Geelzucht ontstaat wanneer er gal uit de lever wordt geblokkeerd, wat jeukende, kleine gele bultjes rond de oogleden en op het huidoppervlak veroorzaakt. Deze gele afzettingen worden veroorzaakt door een te veel aan bilirubine in het bloed, dat als gevolg van een verminderde leverfunctie niet kan worden uitgescheiden door het lichaam.

Artsen classificeren geelzucht op drie verschillende manieren: hemolytisch, hepatocellulair en choleastisch. Hemolytische geelzucht geeft aan dat de aandoening buiten de lever opkomt en waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een infectieziekte zoals malaria. Als de geelzucht hepatocellulair of choleastisch is, zit het probleem in de lever en de artsen stellen dan differentiële diagnoses om de nauwkeurige oorzaak van de geelzucht te kunnen ontdekken en te kunnen bepalen of het voortkomt uit een verminderde leverfunctie.

De kleur van de urine

Vaak zul je, als er geelzucht (het geel worden van de huid en van het wit van de ogen) optreedt, ook veranderingen in de kleur van je urine opmerken en het kan dan gewoonlijk ongebruikelijk donker lijken. Dit komt door de aanwezigheid van gifstoffen, die normaal door de lever worden verwerkt, maar die nu door de urine worden doorgegeven. Je kunt ook opmerken dat je urine een ongewoon sterke of penetrante geur heeft en dat urineren moeizaam of pijnlijk kan worden omdat het qua consistentie dikker wordt.

Veranderingen in de samenstelling en in de kleur van de ontlasting kunnen ook voorkomen. De ontlasting kan witachtig of kleurloos worden en een sterke geur hebben. Ook kan de ontlasting teerachtig worden of kleine of grote hoeveelheden bloed bevatten. Dergelijke symptomen zijn ernstig en moeten onmiddellijk aan een arts of een primaire verzorger worden gemeld.

Veranderingen aan de huid

Naast een verandering aan de huid als gevolg van geelzucht, kun je zodra de functie van de lever uitvalt ook een vlekkerige huid en verkleuring in het nekgebied (door gezwollen klieren) en onder de armen opmerken. Deze veranderingen kunnen zich ook uiten in gebarsten bloedvaten in het gezicht of spataderen op de borst, de rug en op de schouders. De handen kunnen ook worden aangetast en je zult dan merken dat de palmen rood worden en je vergrote vingertoppen kunt ervaren. In de meeste gevallen zorgen deze veranderingen in de huid, die veroorzaakt worden door een vervetting van de lever, ervoor dat de huid ook donkerder wordt.

Als je alcohol drinkt, kun je merken dat na periodes van zwaar drinken je huidskleuren intenser worden. Je moet dit interpreteren als een serieus teken dat het tijd is om een ​​aantal belangrijke veranderingen in de levensstijl aan te brengen. Stoppen met drinken kan moeilijk zijn, dus als je moeite hebt om de fles te laten staan, kun je je arts om hulp vragen. Hij of zij kan je dan doorverwijzen naar specialisten of naar hulpgroepen wat het gemakkelijker zou kunnen maken om voorgoed te stoppen met drinken.

Buikpijn

Buikpijn kan ook duiden op een leveraandoening of leverfalen. Je ervaart het ongemak dan vaak in het midden of in de rechter bovenkant van de buik, wat duidt op inwendige bloedingen. Dit kan als de bloedvaten in het maagdarmkanaal ontstoken raken en scheuren, leiden tot braken met bloed en je kunt ook bloed in je ontlasting zien. In veel gevallen zal de buikpijn gepaard gaan met vochtretentie in de maagstreek, een aandoening die bekend staat als ascites.

Geen symptomen

Leververvetting wordt vaak een stille moordenaar genoemd, wat betekent dat het vooral in de beginstadia bijna geen symptomen vertoont. Als de ziekte een aantal jaren onbehandeld blijft omdat er geen tekenen, symptomen of complicaties zijn, terwijl het vet zich wel ophoopt, zal de lever ontstoken raken en zal er littekenvorming op het oppervlak van het orgaan ontstaan. Uiteindelijk kan een onbehandelde leververvetting tot leverfalen leiden.

Vanwege de gevaarlijke aard van leververvetting is het erg belangrijk voor personen de een groter risico lopen om dit te krijgen (en eigenlijk iedereen) om proactief te zijn wat betreft preventie. Er zijn veel dingen die je kunt doen om je risico op leververvetting te verminderen. Een jo-jo dieet, wat resulteert in snel, ongecontroleerd gewichtsverlies (vaak gevolgd door een periode van gewichtstoename) is een belangrijke oorzaak van leververvetting. Overmatig alcoholgebruik en obesitas houden ook verband met een verhoogd risico om de aandoening te ontwikkelen. Het hebben van een gematigde, gezonde levensstijl zal je helpen om je gezondheid op de lange termijn te beschermen.

Vochtretentie

Een gezwollen buik door een aandoening ascites genaamd, zal als gevolg van vochtretentie in de buik en de lever optreden en dit kan het begin zijn begin van een ernstige leveraandoening. Ascites leidt tot een gezwollen, strakke buik en een navel, die vanwege de vochtretentie, naar buiten lijkt te komen. Het kan ook als gevolg van ernstige druk op de inwendige organen ademhalingsproblemen veroorzaken.

Hoewel je misschien al weet wat ascitesis is en hoe het wordt behandeld, moet je er ook rekening mee houden dat de symptomen van vochtretentie, die worden geassocieerd met leververvetting, niet altijd beperkt zijn tot de maag en de buik want ze kunnen ook voorkomen in de onderbenen, de enkels en de voeten. Dit gebeurt vanwege de natuurlijke werking van de zwaartekracht, waardoor het overtollige vocht naar beneden naar de lagere delen van het lichaam wordt gebracht. Nogmaals, diuretica zullen waarschijnlijk helpen, maar je zult om dit probleem permanent op te lossen de oorzaak moeten aanpakken.

Spierverlies

Mensen met een vergevorderde leveraandoening ontwikkelen vaak spierverlies, verzwakking of een andere gerelateerde aandoening, die ook wel de contractuur van Dupuytren wordt genoemd, waarbij de pezen in de handen krimpen, de vingers zullen opkrullen en er spiertrillingen (of ongecontroleerd schudden) zal optreden. Dit verzwakken van de spieren komt door het verminderde vermogen van de lever om eiwitten te metaboliseren en kan de patiënt ook vatbaarder maken voor breuken en botbreuken.

Patiënten zullen deze symptomen pas ervaren als de ziekte een vergevorderd en ernstig stadium heeft bereikt. Het wordt echter meestal voorafgegaan door snel en onverklaarbaar gewichtsverlies, dat op zichzelf al vele oorzaken kan hebben. Als je merkt dat je veel gewicht verliest en geen belangrijke wijzigingen in je dieet of trainingsroutine hebt aangebracht, is het een goed idee, om erachter te komen wat er aan de hand is, om je arts te bezoeken. Vergeet niet dat gewichtsverlies niet altijd een goede zaak is en kan wijzen op de aanwezigheid van een onderliggende ziekte of een medische aandoening.

Verwarring

Zoals al eerder vermeld, kan er verwarring optreden als gevolg van overtollig bloed dat naar de lever worden gepompt in een poging van het lichaam om zichzelf te beschermen. Dat is echter niet de enige mogelijke oorzaak van verwarring; het kan ook een teken zijn dat er een opeenhoping van toxines is.

Een dergelijke opbouw kan optreden omdat de verstoorde lever de gifstoffen niet kan metaboliseren en kan verwijderen, zoals het normaal zou doen. Als gevolg hiervan komen deze toxines dan in de bloedbaan terecht en worden ze naar de hersenen gebracht, wat leidt tot verwarring, desoriëntatie en in ernstige gevallen zelfs tot een coma. Als je één van deze symptomen ervaart, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een afspraak met je arts maakt.

Gemakkelijker bloeden

Naast huidverkleuring, zoals in het geval van geelzucht, werd er al eerder in dit artikel vermeld dat een persoon met een leververvetting mogelijk gebarsten bloedvaten zou kunnen opmerken. Maar voordat deze barsten, kunnen ze behoorlijk vergroot lijken en je zult het dan onder het oppervlak van de huid opmerken. Dit gebeurt als gevolg van druk, die kan voortvloeien uit het hebben van overtollig gewicht (obesitas) en vochtretentie.

Deze druk maakt de vaten zeer fragiel en vatbaar voor het barsten. Als gevolg hiervan kunnen mensen met een leverziekte ook gemakkelijk blauwe plekken krijgen. En als ze zichzelf verwonden, is overmatig bloeden gebruikelijk en dat komt omdat de disfunctionele lever de eiwitten, die nodig zijn voor de bloedstolling, niet meer kan aanmaken.

Vergrote borsten bij mannen

Mannen met leververvetting kunnen grotere borsten dan normaal krijgen en dit staat medisch bekend als gynaecomastie. Eén reden waarom dit kan gebeuren, is omdat de verstoorde lever niet in staat is om hormonen zoals oestrogeen op de juiste manier te metaboliseren.

Mannen bij wie de leverziekte wordt veroorzaakt door alcoholisme zijn vooral gevoelig voor gynaecomastie, omdat de alcohol invloed kan hebben op hoe het lichaam testosteron synthetiseert. En de fyto-oestrogenen in alcohol kunnen ook de niveaus van dit hormoon in het lichaam verhogen en de verhouding van oestrogeen tot testosteron uit balans brengen.

Hoog cholesterol

Hoge niveaus van triglyceriden of LDL (‘slecht’) cholesterol in het bloed kunnen wijzen op een te veel aan vet in de lever. Dit kan gebeuren omdat De lever alleen cholesterol aanmaakt en dat circuleert dan door je bloedbaan, maar wanneer we voedsel eten dat rijk is aan verzadigde vetten en transvetten, geeft het meer vet af en verhoogt het het cholesterolgehalte.

Hoge bloeddruk

Je cholesterol is, als je last hebt van leverbervetting, misschien niet het enige dat hoger is dan normaal. Een hoge bloeddruk komt ook veel voor. Een onderzoek door Duitse onderzoekers toonde zelfs aan dat mensen met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) drie keer meer kans hadden op hypertensie dan degenen die de ziekte niet hadden.

Daarom is het, vooral als je vermoedt dat je last van leververvetting hebt, belangrijk om het regelmatig te laten controleren. Cardiovasculaire problemen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij mensen die NAFLD hebben.

Hoe wordt leververvetting vastgesteld?

Om een ​​diagnose te kunnen stellen, zal je arts

 • je medische geschiedenis bekijken;
 • een lichamelijk onderzoek uitvoeren;
 • verschillende onderzoeken waaronder bloed- en beeldvormende testen en soms een biopsie laten uitvoeren.

Als onderdeel van de medische geschiedenis zal je arts vragen stellen over je alcoholgebruik om na te gaan of het vet in je lever een teken is van alcoholische leververvetting of niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Hij of zij zal je om te proberen vast te stellen of een geneesmiddel je NAFLD veroorzaakt ook vragen welke medicijnen je gebruikt.

Tijdens het fysieke onderzoek zal je arts een lichamelijk onderzoek doen en je gewicht en lengte controleren. Je arts zal op zoek gaan naar tekenen van leververvetting, zoals

 • Een vergrote lever;
 • Tekenen van cirrose, zoals geelzucht, een aandoening waardoor je huid en het wit van je ogen geel worden.

Je krijgt waarschijnlijk ook bloedtesten, inclusief leverfunctietesten. In sommige gevallen kan een arts verder onderzoek willen doen zoals testen die de hoeveelhed vet in de lever en de stijfheid van je lever uitwijzen. Leverstijfheid kan namelijk fibrose betekenen, waardoor de lever littekens oploopt. In sommige gevallen is er om de diagnose te kunnen bevestigen en om na te kunnen gaan hoe erg de leverbeschadiging is mogelijk ook een leverbiopsie nodig.

Wat zijn de behandelingen voor leververvetting?

Artsen adviseren in het geval van niet-alcoholische leververvetting gewichtsverlies. Gewichtsverlies kan het vet in de lever, ontsteking en de fibrose namelijk verminderen. Als je arts denkt dat een bepaald geneesmiddel de oorzaak van je NAFLD is, moet je stoppen met het gebruik van dat geneesmiddel. Maar raadpleeg wel altijd eerst je arts voordat je het gebruik van het geneesmiddel stopzet. Je moet mogelijk geleidelijk het gebruik van het geneesmiddel afbouwen en je moet mogelijk overschakelen op een ander geneesmiddel.

Er zijn geen geneesmiddelen die zijn goedgekeurd voor de behandeling van NAFLD. Er wordt nog onderzocht of een bepaald geneesmiddel voor diabetes of vitamine E kan helpen, maar die uitslagen zijn nog niet bekend.

Het belangrijkste onderdeel van de behandeling van alcohol gerelateerde leververvetting is, stoppen met het drinken van alcohol. Als je hierbij hulp nodig hebt moet je misschien een therapeut zoeken of deelnemen aan een afkickprogramma. Er zijn ook medicijnen die je onbedwingbare trek in alcohol kunnen verminderen of je misselijk kunnen maken als je alcohol drinkt.

Zowel alcoholische leververvetting als één soort van de niet-alcoholische leververvetting (niet-alcoholische steatohepatitis) kunnen leiden tot cirrose. Artsen kunnen de gezondheidsproblemen, die worden veroorzaakt door cirrose, behandelen met medicijnen, operaties en andere medische procedures. Als de cirrose tot leverfalen leidt, heb je mogelijk een levertransplantatie nodig.

Hoe kun je leververvetting voorkomen?

Als je een van de soorten leververvetting ervaart, zijn er enkele veranderingen in je levensstijl die je mogelijk kunnen helpen:

 • Eet een gezond dieet, beperk zout en suiker en eet veel fruit, groenten en volle granen.
 • Krijg vaccinaties tegen hepatitis A en B, de griep en de pneumokokkenziekte. Als je hepatitis A of B, in combnatie met leververvetting krijgt, leidt dit waarschijnlijk tot leverfalen. Mensen met chronische leverziekte hebben meer kans op het krijgen van infecties, dus de andere twee vaccinaties zijn ook belangrijk.
 • Regelmatige lichaamsbeweging want dat kan je helpen om gewicht te verliezen en de hoeveelheid vet in de lever te verminderen.

Tot slot…

Je weet inmiddels heel goed dat ik een groot voorstander ben van een volledig natuurlijke aanpak, bijvoorbeeld oplossingen met behulp van kruiden. Maar in dit geval is het ontzettend belangrijk om dit eerst met je behandelend arts te overleggen, omdat sommige kruiden in dit geval een tegenovergesteld effect kunnen hebben. Ze kunnen de lever zelfs verder beschadigen. Eerst overleggen dus!


Bronnen

www.medicalnewstoday.com/articles/320082.php

drhyman.com/blog/2013/09/26/fatty-liver-90-million-americans/

www.liver.ca/patients-caregivers/liver-diseases/fatty-liver-disease/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dit is een van de beste informaties die ik tot nog toe gelezen heb over deze materie, een sluipmoordenaar is het. Stoppen met alcohol drinken is het allerbelangrijkste en dan kun je erger voorkomen, en misschien wordt een bestaande vervetting dan minder of in elk geval komt er geen nieuwe vervetting extra bij, de capaciteit van de lever is dan wel minder maar je maakt hem in elk geval niet verder kapot. Met de restverschijnselen is dan wel te leven, maar het kan voor hele hardnekkige drinkers een enorme omslag zijn die veel toewijding vereist je moet willen.Ik zelf ben nu 6 jaar gelden gestopt was een matige drinker dat wil zeggen door mijn werk dronk ik alleen in het weekend hooguit 4 glazen wijn van af 2008. Helaas wel fibromyalgie overgehouden door een burn out in 2014 die mijn huisarts te weinig serieus nam.Psychische klachten had ik eigenlijk al vanaf 2007 in de vorm van angsten en malaise gevoel, desondanks door gegaan met 150% geven op mijn werk, daar heb ik nu spijt van. Door de biocomplexiteit van de werking van de lever is de aanmaak van serotonine en andere gelukshormonen ook verstoord en kun je spierklachten en pijnklachten in gewrichten krijgen wat weer tot fibromyalgie kan leiden of wat er op kan lijken. Ook depressie wordt veel gezien.
  Deze klachten zijn helaas niet te meten maar veroorzaken een heleboel narigheid.Ik snap niet dat meer Landelijke campagnes worden aangespannen die de jeugd en de normale bevolking er voor waarschuwen dat overmatig drinken op lange termijn al deze klachten kunnen veroorzaken.Ook GGD en huisartsen zouden nog meer kunnen doen mensen te overtuigen. Tabak en drugs zijn echt niet alleen slecht voor mensen, een algemeen geaccepteerd genotmiddel alcohol is ook heel slecht, het proces van verval en klachten duurt misschien wat langer, Helaas zijn ook heel veel mensen virus belast met in hun medische verleden opgelopen Hepatitus en Pfeiffer of Herpes, ook deze mensen moeten bedacht worden gemaakt dat alcohol hun gezondheid verder aantast door de lever die met de afbraak belast is van dit Gif (Alcohol) te belasten. Tijdens het doormaken van mijn Virale infectie in 1985 werd me verteld dat ik zolang ik ziek was ik geen alcohol mocht drinken, helaas werd er niet bij verteld dat ik de rest van mijn leven eigenlijk beter af zou zijn niet meer alcohol te drinken. Achteraf was dat een beter advies geweest. Helaas kun je opgelopen schade niet herstellen en moet je ermee leren leven.Ik wil graag door dit te schrijven mensen bewust maken van de gevaren van Alcohol al drink je nog zo matig, zoals de meeste altijd zullen beweren.

 2. Dank voor de duudelijke uitleg. Alles wat moet doe ik al en desondanks heb ik naast de PBC vervetting van de lever. Zal er nog weer meer op letten géén koekjes bij de koffie te nemen maar iers waar weinig of geen suuker en vet in zit. Wéér een uitdaging!!

  1. Heel veel succes met je uitdaging, Janny.
   Hou je me op de hoogte van de vorderingen?

 3. Hallo, zelf heb ik klachten die duiden op wat er geschreven is,ik ben naar de huisarts geweest en deze heeft mij Pantoprazol 40mg voorgeschreven omdat ik klachten had rechtsboven direct onder de ribben. Ik drink zelden ook op jongere leeftijd niet (nu 71) jaar) Nu heb ik 1 vrouw die nogal erg gezond kookt,wat ik niet áltijd lekker vind. Sinds ik gepensioneerd ben ben ik wel ca.5kg bij gekomen .
  P.S. de huisarts noemde het ; rijkelanden ziekte.
  Ik ga er vanuit dat ik toch 1 reactie van u krijg hoe ik hier het beste mee om kan gaan.

  Groet Robert

  1. Hoi R,

   Gewichtstoename is een belangrijke oorzaak bij leververvetting. Artsen adviseren in het geval van niet-alcoholische leververvetting om gezond af te vallen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om gewicht te verliezen en de hoeveelheid vet in de lever te verminderen. Voldoende beweging helpt ook de spierkracht onderhouden. En natuurlijk voorral gezond blijven koken! Mocht dit niet voldoende helpen dan is het altijd raadzaam om bij de arts na te gaan of er een andere oorzaak zou kunnen zijn.

   Groeten, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share