Medicatie

Laatste Update: 16 januari 2017

Medicijngebruik: de risico’s en nadelen

In de Westerse samenleving is het gebruikelijk dat je bij gezondheidsklachten naar de dokter gaat. Vervolgens schrijft de dokter een recept uit en de medicijnen moeten hun werk doen. Medicijnen zoals antibiotica lossen ook daadwerkelijk het probleem op, namelijk de infectie.

Ook heb je een grote groep medicijnen die niet de oorzaak van de klacht wegnemen maar de gevolgen daarvan goed weten te onderdrukken, bijvoorbeeld medicatie tegen hoge bloeddruk. De hoge bloeddruk is ergens door ontstaan, bijvoorbeeld een ongezonde levensstijl of tal van andere factoren waar je zelf soms geen invloed op hebt.

De medicatie zorgt ervoor dat de bloeddrukwaarden beter worden maar van genezing is geen sprake.

Immers, als je stopt met de medicijnen schiet je bloeddruk weer omhoog.

Om de klassieke medische wetenschap kort door de bocht samen te vatten: Probleem = pilletje = symptomen worden bestreden. Je zal mij nooit horen zeggen dat medicijnen niet werken of dat medicijnen verkeerd zijn.

Het onderdrukken van de gevolgen van de aandoening of het wegnemen van de klachten is natuurlijk altijd beter dan de ziekte of gezondheidsklachten maar te laten voortduren met alle gevolgen van dien.

Het niet behandelen van gezondheidsklachten is zeer onverstandig en kan zelfs fataal zijn.

Dan heb je ook nog een grote groep medicijnen die de onderliggende oorzaak van de klachten niet wegneemt en de gevolgen daarvan maar tijdelijk weten te onderdrukken. Een mooi voorbeeld hiervan is Temazepam, de welbekende slaaptablet. Deze mag slechts tijdelijk worden voorgeschreven, je raakt er snel verslaafd aan en je bent steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen.

Nog een mooi voorbeeld van een medicijn dat erg veel gelijkenis toont met verboden middelen is Ritalin. Ritalin lijkt qua werking heel erg op amfetamine; het is eigenlijk een afgeleide van een verboden middel waarvan ze de zeer schadelijke werking op het menselijk lichaam zoveel mogelijk hebben beperkt.

Link: http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/alcohol-drugs/overige-drugs/oppeppend/wat-is-ritalin/

Maar gezond is het zeker niet.

De meeste medicijnen zijn dan ook belastend voor je nieren en lever omdat deze organen de gifstoffen uit het systeem moeten halen. En dat veel medicatie een aanslag is op je gestel is wel te zien aan de bijwerkingen: sufheid, misselijkheid, maagklachten etc. En dat zijn nog maar de lichte bijwerkingen.

Ik heb wat speurwerk verricht en ben gestoten op een lijst met meest gebruikte medicijnen in Nederland:

http://www.medicdoc.nl/Gezondheidsnieuws/Top-100-meest-gebruikte-medicijnen.html#

Laten we de meest opmerkelijke er eens uitvissen en nader bekijken:

Omeprazol

Op nummer drie van de lijst staat omeprazol een maagzuurremmer. Lees voor de bijwerkingen onderstaande link.

http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Omeprazol.aspx?mId=10704&rId=1014

Deze wordt voornamelijk ingezet om het maagvlies te ontzien en helpen herstellen van een maagzweer. Maar zoals ik in het artikel over brandend maagzuur al aangekaart heb is dat het maagzuur een barrière vormt tegen bacteriën en schimmels.

Dus als je langdurig de hoeveelheid maagzuur verminderd loop je een groter risico op maagklachten doordat er bijvoorbeeld een bacteriële overgroei of schimmelinfectie ontstaat. Ook kan een tekort aan maagzuur weer leiden tot zuurbranden. Dus aan het medicijn dat maagklachten moet verhelpen kleeft een groot nadeel, namelijk dat je er op termijn maagklachten door kunt ontwikkelen.

Selokeen

Een ander mooi voorbeeld uit deze lijst is Selokeen tegen onder andere hoge bloeddruk.

Link bijsluiter: http://www.gezondheid.nl/medische-dossiers/informatie/SelokeenZOC-Bijsluiter.pdf

Ook hier komt duidelijk naar voren dat het medicijn een flinke belasting is voor je nieren en lever, moge het duidelijk zijn dat dat medicijn daarom ook niet is getest op mensen met een sterk verminderde nier of leverfunctie. Dat zou weleens hun laatste test kunnen zijn. Maar om terug te komen op het onderwerp. Selokeen verlaagt de hartslag en verlaagt de hoge bloeddruk; daar  is het ook voor bedoeld.

Maar wat veel mensen die dit medicijn als grootste nadeel ervaren is dat je er zo moe van wordt, het tast je uithoudingsvermogen aan. Dus om je bloeddruk te verlagen lever je een flink deel van je conditie in, je bent gedwongen je activiteiten te matigen. Terwijl iedereen weet dat de natuurlijke manier om een lagere bloeddruk te krijgen is dat je juist meer moet bewegen (en gezonder moet eten).

De prijs die je betaald met dit medicijn is dat je minder beweegt en dus eigenlijk ervoor zorgt dat je conditie verslechtert en op termijn je bloeddruk nog hoger wordt.

Ter verduidelijking: je hebt hoge bloeddruk, slechte conditie = Selokeen = als je na een jaar zou stoppen met Selokeen kom je er waarschijnlijk achter dat nu je bloeddruk zonder medicatie nog hoger is dan een jaar geleden, immers je hebt een heel jaar lang heel rustig aangedaan en je conditie is achteruitgegaan.

En je weet het, deze medicijnen genezen niet, ze ONDERDRUKKEN de symptomen.

Oxazepam

Een ander medicijn in het lijstje dat eigenlijk een verdovend middel is, is Oxazepam

Bijsluiter : http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Oxazepam.aspx?mId=10704&rId=418

Het medicijn wordt ingezet tegen angstaanvallen en slapeloosheid. En ja, dit medicijn mag je ook niet gebruiken als je een zwakke lever hebt (gifstoffen) en niet langer als twee weken, want het is nogal verslavend en je bent steeds meer nodig voor dezelfde werking. Autorijden is eigenlijk niet meer toegestaan tot 16 uur na inname, in praktijk mag je dus eigenlijk niet meer autorijden.

Veel mensen negeren dit want stoppen met je maatschappelijke leven en werk is geen optie. Mocht je een aanrijding veroorzaken onder invloed van Oxazepam en je verzekeraar kan dit aantonen dan mag jij niet alleen voor de kosten opdraaien. Je bent strafbaar wegens rijden onder invloed.

Goed voor je gemoedsrust of niet?

Dit medicijn kan zo sterk op je bewustzijn werken dat je grote gaten in je geheugen krijgt, je hebt dingen gedaan waar je je niets van kunt herinneren, dit heet vernauwd bewustzijn, hier hoor je je huisarts niet over, maar deze fase van bewustzijn is nog erger als bijvoorbeeld een psychose want in tegenstelling tot mensen met een psychose kun je je van deze fase van bewustzijn helemaal niets herinneren!

Dus de werking van dit medicijn is duidelijk sedatief, je bent zo verdoofd dat je geen paniek meer hebt. Maar lost dit de oorzaak van je paniekaanvallen op? Vermindert het daadwerkelijk je stress, zorgt het ervoor dat je goed en fris op je werk komt zodat je beter kunt presteren om zodoende uit je geldzorgen te komen?

Nee, het zorgt ervoor dat je tijdelijk geestelijk en lichamelijk zo afgevlakt wordt dat het je simpelweg niet meer interesseert, de reden tot paniek boeit je niet meer, waardoor je ook nog eens roekeloos kunt worden! En daarbij loop je het risico dat je van een nieuwe af extra verslaving af moet komen, de Oxazepamverslaving. En het onderliggende probleem lost zich echt niet vanzelf op.

Temazepam

In hetzelfde lijstje staat ook Temazepam

Link: http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Temazepam.aspx?mId=10704&rId=174

Ook dit medicijn wordt sterk afgeraden als je nog wilt autorijden of machines moet bedienen. Vooral in doseringen boven de 20 mg. Het is ook erg verslavend en er treed snel gewenning op. Je bent steeds meer nodig om er goed op te kunnen slapen. Het verslapt je spieren en kan de oorzaak zijn van maag- en darmklachten.

Vaak schrijft de huisarts bij langdurig gebruik vaak een maagbeschermer voor zoals Omeprazol. Dit is op zijn beurt weer een maagzuurremmer. Ook bij dit medicijn geldt dat je hiermee de slapeloosheid op termijn niet oplost, daarvoor zal je zelf moeten proberen een betere nachtrust te krijgen en de huisarts zal je de volgende tips geven.

Diazepam

Link: http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Diazepam.aspx?mId=10704&rId=415

Eenmalig gebruik = 3 dagen niet autorijden. Dagelijks gebruik = lopen of fietsen.  Hierbij moet ik wel vermelden dat als het medicijn gebruikt wordt tegen spierkrampen het natuurlijk een prima oplossing is. Mijn grote zorg is dat met name benzodiazepinen, valium en andere opiaat-achtige preparaten worden voorgeschreven voor langdurig gebruik tegen (angst)stoornissen.

Deze middelen zijn in mijn ogen alleen geschikt om de symptomen van acute geestelijke nood tijdelijk te onderdrukken, op lange termijn zal de onderliggende oorzaak aangepakt moeten worden. Deze medicijnen zorgen stuk voor stuk op lange termijn alleen maar voor meer problemen. Ze zijn verantwoordelijk voor verkeersonveiligheid, verslaving en drukken een zware stempel op je dagelijks functioneren.

Conclusie:

Ik kijk met gemende gevoelens naar het gedrag van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de zorg en behandelingen van ziekten. Aan de ene kant zijn artsen en specialisten slimme hoogopgeleide mensen die in staat zijn tot bijna wonderen, van 7-voudige bypass operaties, open hartchirurgie tot het begeleiden en vinden van de juiste medicatie bij stoornissen van het menselijk brein.

De behandelingsmethoden bij kanker leiden tot steeds hogere overlevingskansen. Op die gebieden blinkt de traditionele medische wetenschap echt uit. Mensen die keihard werken, jaren gestudeerd hebben en een zeer grote verantwoordelijkheid dragen, elke dag weer!

Echter, vraag jezelf wel af of de medicatie het probleem daadwerkelijk oplost (geneest) of dat het slechts de symptomen onderdrukt. En wat zijn de bijwerkingen, wegen de nadelen op tegen de voordelen? Wat kun je zelf doen qua levensstijl en voeding om de klachten te minimaliseren?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. ik ben erg heel geschrokken van deze informatie want ik gebruik nu 4 al weken temazepam en nu oaxazepam want ik slaap GEHEEL niet als ik niets gebruik. (en met dat gif max. 4 uur) Ik heb vlg de huisarts angststoornis maar ik ben wel van de ene dag op de andere slaaploos worden. daarvoor geen probleem. Dus angststoornis? Nu slaap ik haast niet door de angst voor verslaving en/of nog een andere oorzaak en heel vervelende bijwerkingen. Hier geldt dat het middel veel ergers is dan de kwaal maar zonder middel slaap ik helemaal niet. De huisarts weet het nu ook niet meer en heeft met spoed gg-net geadviseerd. Maar: de wachttijden zijn lang en zonder pillen kan niet (meer). Dus ik wordt verslaafd gemáákt. Over dit dilemma lees ik niets. je hebt als patiënt echter geen keus en mist goede info vooraf over de risico's zodat je wel kan kiezen. Er is geen tijd voor. Hup een pil en nog een en nog een. En ik lees ook een rapport uit 2012 waar de doodsoorzaak door die rommel opvallend hoog is. Maakt ook zeer onrustig. Wat kan ik nog doen? Het maakt me wanhopig.

  2. İk gebruik jaren ritalin.(3/4 jaar) Vervolgens, heb ik nu ineens nieren die nierstenen aanmaken? İk heb last van hartritmestoornissen, last van hoge bloeddruk, en ook een lekkend hartklep?
    İk vraag me echt af of dit medicijn de ritalin, in combinatie met wellbutrin, quetapine, oxazepam en temazepam niet de oorzaak zijn van mijn lichamelijke klachten?

    1. Daar kan ik je écht geen antwoord op geven, Maan. Ik ken jouw medische geschiedenis niet.
      Kun je dit voorleggen aan je behandelend arts?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share