Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 11 juni 2014

Medicinale Cannabis

Medicinale cannabis

Afgelopen week werden de conclusies van een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in de Journal of Biological Chemistry, waarin wordt gezegd dat het gebruik van cannabis, of marihuana, in staat is om het immuunsysteem te onderdrukken. In normale gevallen een heel slecht plan, maar voor mensen met een auto-immuunziekte beslist goed nieuws. Laten we eens alle voordelen van Cannabis op een rijtje zetten, Medicinale Cannabis wel te verstaan.

Cannabis, Wiet, Marihuana, Hasj??

Om eerst even een misverstand uit de wereld te helpen: Cannabis is de officiële naam van de plant, de soortnaam dus. De naam Cannabis wordt ook gebruikt voor het product wat de plant voortbrengt, de bekende bloemtoppen die je in de coffeeshop kunt kopen. In de volksmond wordt dit uiteindelijke product ook wel Wiet of Marihuana genoemd. Dit zijn dus allemaal namen voor hetzelfde product.

Dan heb je nog de term Hasj. Dit is de naam van het product wat ook van de Cannabisplant gemaakt wordt. Maar, in tegenstelling tot Marihuana en Wiet, wordt dit gemaakt uit het hars van de plant. Dit hars wordt samengeperst en worden verhandeld als geperste blokjes.

Zo, dat is uit de wereld! Voor alle duidelijkheid: In dit artikel gaat het om Medicinale Cannabis.

Wat is Cannabis?

Cannabis behoort tot de familie van de Hennepplanten. Aangezien het een éénjarige plant is, wordt het hele proces van zaadje tot en met de oogst voltooid in maar liefst 1 jaar. Het is een ontzettend sterke plant die eigenlijk in alle klimaten kan groeien. De plant groeit dusdanig snel, dat het ook in staat is om onkruid te weren, en daarnaast heeft het nagenoeg geen natuurlijke vijanden. Als je hennep laat doorgroeien, kan deze wel tot 9 meter hoog worden! De Cannabis, voor de marihuana, wordt veelal onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt met kunstlicht. Hierdoor zijn meerdere oogsten per jaar mogelijk.

De bloemtoppen van de vrouwelijke plant worden geoogst, gedroogd en verhandeld. Veelal verdwijnt deze marihuana in een joint, samen met gewone tabak.

Het nuttigen van Marihuana zorgt voor een geestverruimende en ontspannende werking. Verantwoordelijk hiervoor is de stof Cannabinoïde. Er bestaan heel erg veel varianten van deze stof, maar de meest bekende zijn THC, CBN en CBD. Als de marihuana ingenomen wordt, in wat voor vorm dan ook, dan zijn het deze stoffen die invloed uitoefenen op de hersenen, de organen, de ingewanden en het zenuwstelsel. Dit proces zorgt niet alleen voor de mentale reactie van het lichaam, maar ook voor de medicinale werking op het lichaam.

Recreatieve Cannabis versus Medicinale Cannabis

Als we spreken van Cannabis, of Marihuana, is de Koffieshop waarschijnlijk het eerste wat in je gedachten komt. Het is waar dat nagenoeg alles via dit kanaal bij de recreatieve gebruiker terecht komt. Nederland heeft hier een enigszins afwijkend beleid in, wat overigens wel meer en meer navolging vindt in de wereld: Koffieshops zijn in principe illegaal, maar worden gedoogd en de productie van Cannabis is ten strengste verboden. Twee totaal tegenstrijdige regels waarvoor de regering nog een oplossing voor moet vinden. Hieruit volgt ook dat de aangevoerde Cannabis voor de koffieshops uit een illegaal circuit komen. Dit wordt niet gecontroleerd op kwaliteit, behalve dan door de koffieshops zelf. Daarnaast wordt het telen van maximaal 5 planten voor eigen gebruik ook gedoogd.

Medicinale Cannabis is een heel ander verhaal. Het produceren van medicinale cannabis mag alleen gedaan worden door bedrijven die hiervoor toestemming gekregen hebben van de overheid. Op dit moment is dat maar één bedrijf, maar de productie is dusdanig dat er in de behoefte van medicinale cannabis ruimschoots kan worden voorzien.

Aangezien Medicinale Cannabis valt onder de strenge eisen die gesteld worden aan medicijnen, is de kweek en de verwerking van Cannabis aan zeer strenge farmaceutische regels onderhevig. Tijdens het kweken van de medicinale Cannabis, worden er bijvoorbeeld géén bestrijdingsmiddelen gebruikt om verontreiniging en ziektes tegen te gaan. Er wordt hiervoor alléén maar gebruik gemaakt van biologische methodes zoals bijvoorbeeld sluipwespen. De kweek vindt binnen plaats, onder streng gecontroleerde omstandigheden, met behulp van hydrocultuur en kunstlicht.

Na het oogsten wordt de kwaliteit gecontroleerd door onafhankelijke laboratoria, om te controleren of desamenstelling en de sterkte steeds dezelfde, constante samenstelling en sterkte heeft. Na goedkeuring van de partij, worden de gedroogde bloemtoppen verder verwerkt en verpakt in potjes van ieder 5 gram. Deze worden vervoerd naar de apotheek waar de eindgebruiker het op doktersrecept kan ophalen.

De medische toepassingen van Cannabis

Voor wat betreft de medische toepassingen, is het allemaal nog een beetje beperkt. Voor het onderstaande lijstje kan Medicinale Cannabis worden voorgeschreven omdat dit al in voldoende mate wetenschappelijk onderzocht is, en een bewezen effect heeft. Laat het wel duidelijk zijn dat het gebruik van Cannabis géén rol speelt in de genezing van de aandoening. Medicinale Cannabis kan een oplossing zijn voor de pijnbestrijding, en voor het verhelpen van de bijwerkingen die de normale medicatie in de meeste gevallen hebben. In ieder geval wordt Cannabis pas voorgeschreven als de ‘normale’ medicatie en behandelwijze niet werkt, niet voldoende werkt of teveel bijwerkingen heeft.

De aandoeningen waarvoor op dit moment een indicatie voor Medicinale Cannabis kan worden afgegeven:

 • Multiple Sclerose: Om de pijn, de spiertrekkingen en de spierkrampen te verzachten of zelfs helemaal tegen te gaan.
 • Ruggenmergschade: Ook hier gaat het om de pijn te verzachten, en om spierkrampen en spiertrekkingen beter te beheersen.
 • Kanker en Aids: Bij misselijkheid, verzwakking, vermagering en verminderde eetlust.
 • Na bestraling: Cannabis kan erg zinvol zijn bij het bestrijden van de bijwerkingen ten gevolge van bestraling tegen kanker, aids, Hiv-infecties en chronische pijn. Dit laatste vooral als de oorzaak ligt in een beschadigde zenuwbaan, bij aangezichtspijn, fantoompijn en bij chronische pijn wat achtergebleven is na een behandeling en genezing van gordelroos.
 • Syndroom van Gilles de la Tourette: Ook hier om de spierkrampen en spiertrekkingen beter te kunnen beheersen, of in ieder geval af te zwakken door het ontspannende effect van de Medicinale Cannabis.


Daarnaast zijn er ook heel veel aandoeningen waar vanuit gebruikerservaringen gebleken is dat het de kwaal in ieder geval verlicht. Voor deze aandoeningen geld geen medische indicatie, dus kan er ook nooit een recept voor worden afgegeven. Maar er zijn patiënten die bij de volgende aandoeningen positieve resultaten hebben gehad bij het gebruik van Cannabis:


De oplettende lezer heeft het vast al gezien in het lijstje: De werking van de Cannabis zal voornamelijk liggen in het feit dat de drug in staat is om het lichaam, en speciaal de spieren, te ontspannen. Hierdoor ontstaat er enigszins verlichting.

Hoe gebruik je Medicinale Cannabis?

Als je liefhebber bent van een joint, dan moet ik je hierin ernstig teleurstellen. Het gebruik van Medicinale Cannabis wordt afgeraden om te roken in combinatie met tabak. De reden hiervoor is eigenlijk heel eenvoudig: In Cannabis zit maar één werkzame stof die iets met je lichaam doet, de Cannabinoïden, terwijl in tabak, naast nicotine, bijna 4.000 stoffen zitten die allemaal in meer of mindere mate schade toebrengen aan het lichaam. Roken van Medicinale Cannabis in een joint, zou hetzelfde zijn als een pilletje nemen tegen suikerziekte, gecombineerd met een klontje suiker. Niet doen dus!

Door het ministerie van Volksgezondheid worden twee manieren aangeraden. De keuze tussen de twee manieren is afhankelijk van de aandoening en het feit of je (al) gewend bent aan de Cannabis, bijvoorbeeld in de vorm van joints.

Medicinale Cannabis met een verdamper

Vooral voor de mensen die al ‘gewend’ zijn aan Cannabis, hetzij door het roken van een joint, hetzij door reeds langdurig gebruik, wordt een verdamper aanbevolen. Dit heeft als voordeel dat alleen de werkzame stoffen vrijkomen uit de Cannabis en niet de schadelijke stoffen die normaal vrijkomen bij verbranding. Ook heb je geen last van de schadelijke bijwerkingen van tabak.

De verdamper verhit de Cannabis tussen de 185 en de 200 graden, waardoor de werkzame stoffen in zijn geheel vrijkomen. Een lagere temperatuur heeft helemaal geen effect. Het inhaleren van de damp zorgt er voor dat het heel snel door het lichaam wordt opgenomen. Je lichaam zal heel snel reageren, waardoor deze manier van innemen heel erg effectief kan zijn bij acute pijn. Bijkomend voordeel is het feit dat de omgeving geen last heeft van de schadelijke stoffen, en zelfs niet van de bekende wiet-lucht.

Medicinale Cannabis in de thee

Voor patiënten die niet gewend zijn aan het roken van Cannabis, wordt aanbevolen om een Cannabis-thee te maken. De concentratie aan werkzame stoffen is beduidend lager dan bij het inhaleren door een verdamper. Hierdoor duurt het langer voordat je de effecten op je lichaam zult merken. Maar als het dan één keer begint te werken, is de tijdsduur weer langer dan bij een verdamper.

Cannabis-thee heeft wel een hele aparte smaak. Om de smaak te verbeteren kun je eventueel wat honing toevoegen.

Conclusie

Hoewel de indicatie-lijst voor Medicinale Cannabis (nog) vrij beperkt is, zitten er voor veel patiënten grote voordelen aan het innemen hiervan. Let er wel op dat alléén de Medicinale Cannabis van een constante en zeer hoge kwaliteit is. Zonder af te doen aan de kwaliteit van veel koffieshops, is het beslist niet een gegeven dat gekochte wiet altijd een zelfde hoge en constante kwaliteit heeft. En marihuana op straat kopen moet je gewoon niet doen. Dat is vragen om problemen!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste, ik werk zelf bij familiehulp en kom bij een cliënte die enorm afziet van de pijn.
  Allerhande (op de darm- en maagwerkende) pijnbestrijding is reeds geprobeerd.
  Ik zou deze jonge dame (40jaar) toch zo graag verder helpen op 1 of andere manier.
  Is deze thee legaal te verkrijgen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share