• Wat is een navelbreuk?

Wat is een navelbreuk?

2018-09-14T12:12:58+01:00oktober 17th, 2018|Algemeen|0 Reacties

De navelstreng verbindt een moeder met de foetus, die ze in haar baarmoeder draagt. De navelstreng van een baby gaat door een kleine opening tussen de spieren van de buikwand naar binnen en in de meeste gevallen sluit deze kleine opening zich kort na de geboorte. Maar wanneer de lagen van de buikwand niet volledig samenkomen en de darm of andere weefsels vanuit de buikholte door de zwakke plek rond de navel uit gaan steken, ontstaat er een navelbreuk. Ongeveer 20% van de baby's wordt geboren met een navelbreuk.

Navelbreuken zijn over het algemeen pijnloos en veroorzaken geen ongemak. Ongeveer 90% van de navelbreuken zal uiteindelijk ook vanzelf sluiten. Als een navelbreuk wanneer een kind 4 jaar oud is nog steeds niet dicht is, moet het worden behandeld.

Wat veroorzaakt een navelbreuk?

Er treedt een navelbreuk op wanneer de opening in de buikspier, waardoor de navelstreng kan passeren, niet volledig wordt afgesloten. Navelbreuken komen het meest voor bij baby's, maar ze kunnen ook bij volwassenen voorkomen.

Afro-Amerikaanse baby's, premature baby's en baby's met een laag geboortegewicht lopen het grootste risico op het ontwikkelen van een navelbreuk. Het komt even veel bij jongens als bij meisjes voor.

Een navelbreuk bij volwassenen ontstaat meestal wanneer er te veel druk op een zwak deel van de buikspieren wordt uitgeoefend. Mogelijke oorzaken hiervan omvatten:

  • Het hebben van overgewicht
  • Frequente zwangerschappen
  • Meerlingzwangerschappen (met een tweeling, drielingen, enz.)
  • Overtollig vocht in de buikholte
  • Abdominale chirurgie
  • Het hebben van een aanhoudende, zware hoest

Wat zijn de symptomen van een navelbreuk?

Een navelbreuk is meestal te zien wanneer de baby huilt, lacht of moeite doet om te poepen. Een bekend teken van een navelbreuk is een zwelling of een verdikking in de buurt van de navelstreek. Dit symptoom is mogelijk niet aanwezig als je baby ontspannen is. De meeste navelbreuken zijn bij kinderen pijnloos.

Volwassenen kunnen ook navelbreuken krijgen. Het hoofdsymptoom is hetzelfde als bij baby's - een zwelling of uitstulping nabij het navelgebied. Navelbreuken kunnen echter op latere leeftijd wel ongemak veroorzaken en bij volwassenen zeer pijnlijk zijn. In de meeste gevallen is er een chirurgische behandeling vereist.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een ernstigere situatie, die onmiddellijk medische behandeling vereist:

  • de baby heeft duidelijk pijn
  • de baby begint plotseling te braken
  • als de verdikking (bij zowel kinderen als volwassenen) zeer zacht, opgezwollen of verkleur d is

Hoe kunnen artsen navelbreuken diagnosticeren?

Een arts zal om te bepalen of een baby of een volwassene een navelbreuk heeft een fysiek onderzoek uitvoeren. De arts zal bekijken of de breuk in de buikholte kan worden teruggeduwd (reduceerbaar is) of dat hij op zijn plaats kan worden vastgeduwd (ingesloten). Een gedetineerde navelbreuk is een potentieel ernstige complicatie omdat het opgesloten deel van de navelbreuk geen bloedtoevoer kan krijgen (en dus verstikt). Dit kan permanente weefselbeschadiging veroorzaken.

Je arts kan een röntgenfoto laten maken of op de buikstreek een echografie uitvoeren om goed te bekijken dat er echt geen complicaties zijn. Artsen kunnen ook, vooral als de darm klem zit of verstikt, een bloedonderzoek laten doen om te kijken of er een infectie of ischemie is.

Zijn er complicaties die worden geassocieerd met navelbreuken?

Complicaties door navelbreuken komen bij kinderen zelden voor. Er kunnen bij zowel kinderen als volwassenen wel extra complicaties optreden als de navelstreng is opgesloten.

De darmen die niet door de buikwand kunnen worden teruggeduwd, krijgen soms onvoldoende bloedtoevoer. Dit kan pijn veroorzaken en zelfs het weefsel doden, wat kan resulteren in een gevaarlijke infectie of zelfs de dood.

Abdominale navelbreuken met een verstrikte darm vereisen een spoedoperatie. Neem onmiddellijk contact op met je arts of ga onmiddellijk naar de eerste hulp als de darm wordt geblokkeerd of verstrengeld raakt.

Symptomen van een verstrikte navelbreuk zijn onder andere:

  • koorts