Algemeen

Laatste Update: 14 september 2018

Wat is een navelbreuk?

De navelstreng verbindt een moeder met de foetus, die ze in haar baarmoeder draagt. De navelstreng van een baby gaat door een kleine opening tussen de spieren van de buikwand naar binnen en in de meeste gevallen sluit deze kleine opening zich kort na de geboorte. Maar wanneer de lagen van de buikwand niet volledig samenkomen en de darm of andere weefsels vanuit de buikholte door de zwakke plek rond de navel uit gaan steken, ontstaat er een navelbreuk. Ongeveer 20% van de baby's wordt geboren met een navelbreuk.

Navelbreuken zijn over het algemeen pijnloos en veroorzaken geen ongemak. Ongeveer 90% van de navelbreuken zal uiteindelijk ook vanzelf sluiten. Als een navelbreuk wanneer een kind 4 jaar oud is nog steeds niet dicht is, moet het worden behandeld.

Wat veroorzaakt een navelbreuk?

Er treedt een navelbreuk op wanneer de opening in de buikspier, waardoor de navelstreng kan passeren, niet volledig wordt afgesloten. Navelbreuken komen het meest voor bij baby's, maar ze kunnen ook bij volwassenen voorkomen.

Afro-Amerikaanse baby's, premature baby's en baby's met een laag geboortegewicht lopen het grootste risico op het ontwikkelen van een navelbreuk. Het komt even veel bij jongens als bij meisjes voor.

Een navelbreuk bij volwassenen ontstaat meestal wanneer er te veel druk op een zwak deel van de buikspieren wordt uitgeoefend. Mogelijke oorzaken hiervan omvatten:

  • Het hebben van overgewicht
  • Frequente zwangerschappen
  • Meerlingzwangerschappen (met een tweeling, drielingen, enz.)
  • Overtollig vocht in de buikholte
  • Abdominale chirurgie
  • Het hebben van een aanhoudende, zware hoest

Wat zijn de symptomen van een navelbreuk?

Een navelbreuk is meestal te zien wanneer de baby huilt, lacht of moeite doet om te poepen. Een bekend teken van een navelbreuk is een zwelling of een verdikking in de buurt van de navelstreek. Dit symptoom is mogelijk niet aanwezig als je baby ontspannen is. De meeste navelbreuken zijn bij kinderen pijnloos.

Volwassenen kunnen ook navelbreuken krijgen. Het hoofdsymptoom is hetzelfde als bij baby's - een zwelling of uitstulping nabij het navelgebied. Navelbreuken kunnen echter op latere leeftijd wel ongemak veroorzaken en bij volwassenen zeer pijnlijk zijn. In de meeste gevallen is er een chirurgische behandeling vereist.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een ernstigere situatie, die onmiddellijk medische behandeling vereist:

  • de baby heeft duidelijk pijn
  • de baby begint plotseling te braken
  • als de verdikking (bij zowel kinderen als volwassenen) zeer zacht, opgezwollen of verkleur d is

Hoe kunnen artsen navelbreuken diagnosticeren?

Een arts zal om te bepalen of een baby of een volwassene een navelbreuk heeft een fysiek onderzoek uitvoeren. De arts zal bekijken of de breuk in de buikholte kan worden teruggeduwd (reduceerbaar is) of dat hij op zijn plaats kan worden vastgeduwd (ingesloten). Een gedetineerde navelbreuk is een potentieel ernstige complicatie omdat het opgesloten deel van de navelbreuk geen bloedtoevoer kan krijgen (en dus verstikt). Dit kan permanente weefselbeschadiging veroorzaken.

Je arts kan een röntgenfoto laten maken of op de buikstreek een echografie uitvoeren om goed te bekijken dat er echt geen complicaties zijn. Artsen kunnen ook, vooral als de darm klem zit of verstikt, een bloedonderzoek laten doen om te kijken of er een infectie of ischemie is.

Zijn er complicaties die worden geassocieerd met navelbreuken?

Complicaties door navelbreuken komen bij kinderen zelden voor. Er kunnen bij zowel kinderen als volwassenen wel extra complicaties optreden als de navelstreng is opgesloten.

De darmen die niet door de buikwand kunnen worden teruggeduwd, krijgen soms onvoldoende bloedtoevoer. Dit kan pijn veroorzaken en zelfs het weefsel doden, wat kan resulteren in een gevaarlijke infectie of zelfs de dood.

Abdominale navelbreuken met een verstrikte darm vereisen een spoedoperatie. Neem onmiddellijk contact op met je arts of ga onmiddellijk naar de eerste hulp als de darm wordt geblokkeerd of verstrengeld raakt.

Symptomen van een verstrikte navelbreuk zijn onder andere:

  • koorts
  • constipatie
  • ernstige buikpijn en gevoeligheid
  • misselijkheid en overgeven
  • een uitpuilende knobbel in de buik
  • roodheid of andere verkleuring

Operatieve ingreep bij een navelbreuk

Bij jonge kinderen genezen navelbreuken vaak zonder behandeling. Bij volwassenen wordt meestal een operatie aangeraden om ervoor te zorgen dat er geen complicaties zullen optreden. Om de operatie daadwerkelijk uit te voeren, zullen artsen normaal wachten totdat de navelbreuk:

  • pijnlijk wordt
  • groter is dan een halve centimeter in diameter
  • niet binnen een of twee jaar krimpt
  • niet weg gaat tegen de tijd dat een kind 3 of jaar oud is
  • vast komt te zitten of de darmen blokkeert

Voor de operatie

Je moet voor de operatie volgens de instructies van de chirurg nuchter zijn. Maar je kunt waarschijnlijk tot drie uur vóór de operatie wel heldere vloeistoffen blijven drinken.

Tijdens de operatie

De operatie duurt ongeveer een uur. De chirurg maakt op de plaats van de uitstulping een incisie bij de navel. Dan duwt de chirurg het darmweefsel terug door de buikwand. Bij kinderen sluiten ze de opening af met hechtingen. Bij volwassenen versterken ze de buikwand vaak voordat de incisie hechtingen worden gesloten met gaas.

Herstel na de operatie

Meestal mag je dezelfde dag van de operatie weer naar huis. De week na de operatie moet de patient het wel rustig aan doen en kan hij niet werken en in deze periode kan het kind niet naar school.

De operatietape, die over de incisie zit, zou vanzelf moeten afvallen. Als dit niet het geval is, wacht dan tot het tijdens de vervolgafspraak wordt verwijderd.

Risico’s bij de operatie

Complicaties zijn zeldzaam, maar kunnen wel voorkomen. Neem als je de volgende symptomen bemerkt, contact op met je arts:

  • infectie op de plaats van de wond
  • herhaling van de navelbreuk
  • hoofdpijn
  • gevoelloosheid in de benen
  • misselijkheid/braken
  • koorts

Wat zijn de langetermijnvooruitzichten voor navelbreuken?

Het merendeel van de gevallen bij baby's verdwijnt vanzelf op de leeftijd van 3 of 4 jaar. Als je denkt dat je baby een navelbreuk heeft raadpleeg dan een kinderarts. Zoek dringend medische zorg als je baby pijn lijkt te hebben of als de uitstulping erg opgezwollen of verkleurd is. Volwassenen met een bobbel op hun buik moeten ook naar de dokter gaan.

Herstelchirurgie voor een navelbreuk is een vrij eenvoudige en veel uitgevoerde ingreep om het probleem te verhelpen. Hoewel er aan alle operaties risico's verbonden zitten kunnen de meeste kinderen binnen enkele uren na een navelbreukoperatie gewoon weer naar huis. Wacht drie weken na de operatie met zware fysieke activiteiten. Het is wanneer deze op juiste wijze is verkleind en is afgesloten onwaarschijnlijk dat de navelbreuk opnieuw optreedt.

Wat is een hersteloperatie voor een navelbreuk?

Een hersteloperatie voor een navelbreuk is een ingreep die de navelbreuk verhelpt. Een navelbreuk is een uitstulping of een verdikking die zich in de buik vormt. Deze uitstulping treedt op wanneer een deel van de darm of een ander buikholte weefsel door een zwakke plek in de buikwand naar de navel beweegt en naar buiten steekt. Het kan bij zowel jonge kinderen als volwassenen voorkomen.

In zeldzame gevallen kunnen volwassenen met een navelbreuk een ernstige aandoening ontwikkelen, wat een verstikking of een verstrengeling van de darm wordt genoemd. De verstrengeling treedt op wanneer de bloedtoevoer naar het weefsel plotseling wordt afgebroken. Dit kan in navelbreuken voorkomen, die niet-reduceerbaar zijn of niet terug in de buikholte kunnen worden geduwd.

Symptomen van een verstrengelingzijn misselijkheid, braken en ernstige pijn. Het gebied rond de navelbreuk kan er ook blauw uitzien, alsof je een blauwe plek hebt. De bloedtoevoer stopt en het weefsel zal sterven omdat het wordt verstrikt.

Bel onmiddellijk een arts als je vermoedt dat je een verstrengeling hebt.

Waarom wordt er een hersteloperatie voor een navelbreuk uitgevoerd?

Een navelbreuk hoeft niet altijd chirurgisch te worden hersteld. Chirurgie is echter wel nodig wanneer de breuk:

  • pijn veroorzaakt
  • groter is dan 2 centimeter
  • verstrengeld is

Een navelbreuk komt vrij vaak voor bij baby's. De navelstreng passeert tijdens de zwangerschap een opening in de buikspieren van de baby. De opening sluit meestal direct na de geboorte maar als het niet helemaal sluit, kan er een zwakke plek in de buikwand van de baby ontstaan. Dit maakt ze gevoeliger voor het krijgen van een navelbreuk.

Bij kinderen

Wanneer zich bij de geboorte een navelbreuk ontwikkelt, kan deze de navel naar buiten duwen. Navelbreuken bij pasgeborenen zullen bijna altijd zonder operatie genezen. Een arts kan echter wel een operatie aanbevelen als:

  • de navelbreuk op de leeftijd van 3 of 4 jaar niet verdwenen is
  • de navelbreuk pijn of beperkte doorbloeding veroorzaakt

Bij volwassenen

Navelbreuken bij volwassenen kunnen optreden als gevolg van:

  • overtollig vocht in de buikholte
  • eerdere abdominale chirurgie
  • chronische peritoneale dialyse

Ze komen ook vaak voor bij volwassenen met overgewicht en vrouwen die zwanger zijn geweest. Vrouwen die meerdere zwangerschappen hebben gehad lopen een nog groter risico op het krijgen van een navelbreuk.

Navelbreuken bij volwassenen zullen minder snel vanzelf verdwijnen. Ze vergroeien meestal in de loop van de tijd en vereisen vaak een chirurgische reparatie.

Wat is een navelbreuk?

Wat zijn de risico's van een hersteloperatie voor een navelbreuk?

De risico's van hersteloperaties voor navelbreuken zijn over het algemeen laag. Er kunnen echter als je andere ernstige medische aandoeningen hebt of hebt gehad wel complicaties optreden. Neem als je je zorgen maakt over een verhoogd risico op complicaties contact op met je arts.

Andere risico's die zeldzaam zijn, kunnen zijn:

  • een allergische reactie op de anesthesie
  • bloedproppen
  • een infectie
  • letsel aan de dunne darm of andere intra-abdominale structuren

Hoe bereid ik me voor op een hersteloperatie voor een navelbreuk?

Een hersteloperatie voor een navelbreuk wordt meestal onder algehele anesthesie uitgevoerd. Dit betekent dat je volledig zult slapen en geen pijn zult ervaren.

Sommige navelbreuken kunnen ook worden hersteld met behulp van een ruggenprik in plaats van algehele anesthesie. Bij een ruggenprik wordt een anesthesiemiddel rond je ruggenmerg ingespoten. Hierdoor zal het gebied rond de onderbuik dat wordt geopereerd gevoelloos zijn. Je zult wakker zijn tijdens de ingreep en je krijgt pijnstillende en sedatiemedicatie om je tijdens de operatie een comfortabel gevoel te geven.

Je moet waarschijnlijk wel enkele dagen voor de operatie stoppen met het gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen zoals aspirine en ibuprofen. Dit vermindert het risico op ernstige bloedingen die tijdens de ingreep kunnen optreden.

Ten minste zes uur vóór de operatie nuchter zijn is over het algemeen een standaardvereiste. Je arts kan je echter voor de operatie afwijkende instructies geven.

Wat gebeurt er tijdens een hersteloperatie voor een navelbreuk?

Een hersteloperatie voor een navelbreuk wordt op twee verschillende manieren uitgevoerd: open navelbreuk ingreep of een laparoscopische navelbreuk ingreep.

Open navelbreuk ingreep

Tijdens een conventionele open navelbreuk ingreep maakt de chirurg een incisie bij de navel om zo via de opgebolde plaats toegang te krijgen tot de breuk.

Laparoscopische navelbreuk operatie

Een laparoscopische hersteloperatie voor een navelbreuk is een minder ingrijpende ingreep. De chirurg maakt dan verschillende kleinere incisies rond de verdikking van de navelbreuk. Daarna steekt hij een lange, dunne buis met een verlichte camera aan het uiteinde in een van de incisies. Dit instrument wordt een laparoscoop genoemd. Hiermee kan de chirurg op een videoscherm in de buikholte kijken.

Ongeacht wat het soort operatie ook is, het doel van de ingreep is hetzelfde. De chirurg plaatst voorzichtig de uitpuilende darm of een ander intra-abdominaal weefsel in de buikwand door het gat terug. Daarna wordt het gat dichtgehecht. Soms plaatsen ze tijdens de ingreep ook nog een een synthetisch gaasje in de buik om het gebied wat te versterken.

Hoelang duurt herstel na een navelbreuk?

Je wordt na de ingreep naar een uitslaapkamer gebracht om daar volledig te kunnen ontwaken. Het ziekenhuispersoneel zal je vitale functies, waaronder je ademhaling, oxygenatie, hartslag, temperatuur en bloeddruk om de zoveel tijd controleren. De meeste hersteloperaties voor een navelbreuk worden poliklinisch gedaan. Dit betekent dat je waarschijnlijk dezelfde dag of de ochtend na de ingreep weer naar huis mag.

Je arts zal je waarschijnlijk wel pijnstillende medicijnen en instructies mee geven over hoe je de hechtingen schoon en droog kunt houden. Ze plannen in het ziekenhuis ook binnen een paar weken een vervolgafspraak om zo je genezing te kunnen beoordelen. De meeste mensen kunnen binnen een paar weken na de operatie weer alles doen dan ze voor de ingreep ook deden. Het is mogelijk dat er zich in de toekomst een nieuwe navelbreuk ontwikkelt, maar dit kans dat dit gebeurt is gelukig wel vrij zeldzaam.

Tot slot…

Een navelbreuk is in eerste instantie niet ernstig, maar kan wel problemen veroorzaken als het niet tijdig behandeld wordt.


Bronnen

www.hopital-dcss.org/soins-services-hopital/informations-medicales/item/852-hernie-ombilicale,-hernie-de-la-ligne-blanche,-hernie-epigastrique.html

www.canalvie.com/sante-beaute/sante/index-des-maladies/hernie-ombilicale-1.1254383

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share