Langer Leven

Laatste Update: 10 maart 2015

De top 10 oorzaken van vroegtijdig overlijden

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De top 10 oorzaken van vroegtijdig overlijden

doodsoorzaken zoals hart- en vaatziektenDe gemiddelde levensverwachting is de afgelopen 100 jaar enorm toegenomen. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw is de gemiddelde levensverwachting van de gemiddelde Nederlander met ongeveer tien jaar toegenomen. Voor die tijd werden mannen gemiddeld ongeveer 70 jaar. De vrouwen werden gemiddeld genomen iets ouder, namelijk 73. Vooral na de jaren 70 is de gemiddelde levensverwachting voor mannen erg sterk gestegen.

Voor beide seksen is de gemiddelde levensverwachting in de periode 2002-2011 nog eens met een aantal jaren toegenomen. De gemiddelde levensverwachting van de jongste generatie Nederlanders ligt nu voor mannen op 79 jaar en de vrouwen kunnen er op rekenen dat ze gemiddeld bijna 83 jaar oud worden.

Echter, ouderdom komt niet zonder gebreken. Het aantal mensen dat niet aan ouderdom komt te overlijden is groot. In veel gevallen komen mensen te overlijden als gevolg van ziekten en niet door ouderdom.

Hieronder de inhoud van het artikel
1: De risico’s op longkanker minimaliseren
2: Hart- en vaatziekten voorkomen
3: Dementie en Alzheimer voorkomen
4: Voorkomen van ongelukken
5: Tot slot

In 2013 zijn in Nederland in totaal 141000 mensen overleden. De meest voorkomende ziekten waar Nederlanders aan komen te overlijden zijn:

 • Kanker 30%
 • Hart- en vaatziekten 27%
 • Psychische stoornissen en ziekten aan het zenuwstelsel 12%
 • Ziekten aan de ademhalingsorganen bijna 9%

Als je de gegevens nader bekijkt dan kom je tot de trieste constatering dat in Nederland het lijstje met doodsoorzaken op basis van ziekte er als volgt uitziet:

 1. Longkanker
 2. Coronaire hartziekten
 3. Dementie
 4. Beroerte
 5. Hartfalen
 6. COPD
 7. Infecties onderste luchtwegen
 8. Darmkanker
 9. Borstkanker
 10. Privéongevallen

Zoals je kunt zien zijn kanker en hart- en vaatziekten verantwoordelijk voor bijna 60% van overlijden in Nederland. Om het risico op overlijden door een van de bovengenoemde ziektes is het belangrijk dat je de veroorzakers van deze ziektes zoveel mogelijk uit je leven verbant. Natuurlijk speelt een erfelijkheid altijd een rol in het krijgen van deze ziektes. Ook kun je door domme pech door bijvoorbeeld complicaties bij een operatie of door ziekte een chronische aandoening oplopen.

Deze risico’s kun je nooit helemaal wegnemen. De tips die ik je ga geven zijn daarom ook gericht op die factoren waar jij zelf wel invloed op hebt, zodat je het risico dat je voortijdig komt te overlijden zoveel mogelijk verkleint.

De risico’s op longkanker minimaliseren

De grootste veroorzaker van longkanker is roken, ongeveer 90% van de mensen die longkanker krijgt rookt. Voor alle rokers onder ons: stop met roken en de kans dat je niet vroegtijdig komt te overlijden neemt drastisch af! Buiten het roken om zijn de externe factoren die longkanker veroorzaken met name de schadelijke stoffen waar je beroepsmatig aan blootgesteld wordt. Op het moment is het zeer giftige chroom 6 geregeld in het nieuws.

Daarnaast is de blootstelling aan asbest, arseen, nikkel en cadmium een erg grote risicofactor op het krijgen van longkanker.

Ook is het minder bekende radongas een (weliswaar kleine) risicofactor op het krijgen van longkanker. Radongas is niet iets wat je kunt ontlopen, het komt van nature overal voor. Radongas komt vrij van de materialen waarvan je huis gebouwd is en het komt ook uit de grond waarop je huis staat omhoog.

Op zich niet iets om je zorgen over te maken, maar om ophopingen van dit ongezonde gas is het heel belangrijk om je huis regelmatig te luchten.Hoe beter je huis geïsoleerd is hoe minder frisse lucht je in huis hebt. En juist die ophoping van radon gas verhoogd de kans op longkanker.

Het bovenstaande geldt natuurlijk ook voor het voorkomen van COPD, wat meestal ook weer een gevolg is van roken, fijnstof of het inademen van stofdeeltjes op je werk. Je hebt als je COPD krijgt weliswaar geen longkanker, maar leven met COPD is allesbehalve prettig. COPD patiënten hebben vrijwel altijd last van kortademigheid of zelfs zuurstoftekort. Je hebt dan altijd het gevoel dat je bijna stikt. Dus als je met stoffen werkt die schadelijk zijn voor je longen, zorg altijd voor een goede bescherming.

Dus voor de rokers onder ons: doe het jezelf niet aan, roken veroorzaakt zoveel ellende.

Ook geldt voor COPD dat je door je conditie te verbeteren en actief te zijn je de capaciteit van je longen kunt vergroten en hiermee de klachten kunt verminderen. Echter, COPD genezen is niet mogelijk.

Hart- en vaatziekten voorkomen

De kans op hart- en vaatziekten zijn aandoeningen aan je aderen die meestal het gevolg zijn van een ongezonde levensstijl. Door een ongezond voedingspatroon, overgewicht of onvoldoende lichaamsbeweging creëer je de ideale omstandigheden om hart- en vaatziekten te laten ontstaan.

Je zult niet meteen ernstige schade aan je bloedvaten aanrichten, vaak is dit een proces waar jaren aan voorafgaan.

Hart- en vaatziekten worden meestal door een andere aandoening veroorzaakt, denk hierbij aan:

Of je hebt meerdere van deze aandoeningen tegelijk, ook dit komt in de Westerse wereld steeds vaker voor. Mensen hebben dan te kampen met meerdere aandoeningen tegelijk, het zogenaamde metaboolsyndroom. Je kunt wel nagaan dat elk van deze aandoeningen afzonderlijk het risico op hart- en vaatziekten vergroot, gecombineerd zal het risico op grote gezondheidsproblemen exponentieel toenemen.

Al de bovenstaande aandoeningen zijn erg gerelateerd aan je levensstijl, het voordeel daarvan is dat je zelf een grote invloed hebt op het ontwikkelen van klachten zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes.

Diabetes

Er is een direct verband tussen de inname van grote hoeveelheden suikers en de kans op het krijgen van diabetes type 2. Dus alleen al een gezond dieet aanhouden met producten die laag scoren in de glycemische index kan er al voor zorgen dat je geen diabetes type 2 hoeft te krijgen. En als je al diabetes type 2 hebt, doordat je weinig simpele koolhydraten tot je neemt, zal je bloedsuiker lager en stabieler zijn.

En hoe dichter je bloedsuikerwaarden bij de normale waarden zitten des te minder risico je loopt op vervolgklachten.

Daarbij zorgt voldoende lichaamsbeweging er voor dat je meer glucose verbruikt en dat je insulineresistentie afneemt. Door de lichaamsbeweging zijn je cellen weer beter in staat op glucose op te nemen.

Lichaamsbeweging is zowel bij het voorkomen als bij het controleren van diabetes type 2 erg nuttig.

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk ontstaat meestal als gevolg van een combinatie van een ongezond voedingspatroon en onvoldoende beweging. Het zijn allemaal kleine ongezonde stapjes die leiden tot een gezondheidsprobleem. Neem bijvoorbeeld je voedingspatroon, als je in plaats van aardappels, groente, vlees nou eens de aardappels vervangt door een vezelrijker product zoals een aardpeer of een zoete aardappel. En daarnaast verander je de verhouding. Dus niet meer van ieder een derde, maar de helft groente, een vierde vlees en een vierde zoete aardappel.

Zulke kleine aanpassingen kunnen op lange termijn een groot verschil betekenen.

Dus ook bij hoge bloeddruk moet ik vaststellen dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon, bestaande uit mager vlees, veel groente, fruit en complexe koolhydraten in plaats van bewerkte voeding waar veel vet en suiker in zit erg belangrijk is. Matig je inname van zout drastisch, in Nederland is de kans groot dat je eerder veel te veel als te weinig zout binnenkrijgt.

Naast het gezonde dieet hoort een voldoende lichaamsbeweging. Je verbetert hiermee je conditie, je hartslag in rust zal lager zijn, en ook je onderdruk en bovendruk zullen lager worden.

Hoog cholesterol

Hoog cholesterol is meestal ook het gevolg van wat we eten. We eten over het algemeen veel te veel verzadigde vetten. Als je ziet waar de voedselproducenten overal van dat ongezonde palmvet in stoppen zou je haast niet meer naar de supermarkt willen.

De sleutel in het verlagen van je cholesterol is niet door helemaal geen vet meer te eten. Ook zijn al die light-producten geen oplossing: als er light op staat omdat er minder suiker inzit zit er extra vet in. Als op het product light staat omdat er minder vet inzet zit er extra suiker in.

Kijk zelf maar eens op het etiket van light yoghurt en gewone yoghurt…

De oplossing zit hem in het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten vindt je in olijfolie, vis en noten. Door de inname van verzadigde vetten te verlagen en de onverzadigde vetten te verhogen verbeter je de verhouding tussen je LDL en HDL cholesterol. De onverzadigde vetten helpen ook juist het dichtslibben van aderen voorkomen.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je niet meer eet dan je aan energie weer verbruikt.

Ook geldt voor een te hoog cholesterol dat voldoende lichaamsbeweging voor betere cholesterolwaarden zorgt. Door redelijk intensief te sporten zet je lichaamsvet om in spieren. Met name de verlaging van triglyceriden  en de verbetering van je BMI zorgen er samen voor dat je cholesterolwaarden aanzienlijk zullen verbeteren.

Overgewicht

Overgewicht is tegenwoordig een ware epidemie aan het worden. In de huidige tijd wordt steeds meer tijd op kantoor doorgebracht. Volle agenda’s zorgen ervoor dat mensen simpelweg geen tijd hebben om elke dag nog een uur in de sportschool door te brengen. Maar ons zittend bestaan is maar een deel van de puzzel. Het drukke leven en het feit dat zowel mannen als vrouwen een baan hebben maakt dat steeds vaker gekozen wordt voor die makkelijke kant en klaar maaltijd.

Het resultaat daarvan is ook terug te zien bij kinderen. Ongeveer 15% van kinderen en jongeren tot 20 jaar heeft te kampen met overgewicht.

Overgewicht aanpakken is alleen mogelijk door een negatieve energiebalans. Dat wil zeggen dat je meer calorieën verbruikt dan dat je eet. Echter jezelf uithongeren is de slechtste manier om een negatieve balans te creëren, vooral bij kinderen is het nog eens extra gevaarlijk omdat kinderen juist in de groei voldoende voedingsstoffen nodig zijn.

Een crashdieet zorgt er alleen maar voor dat je tekorten aan vitamines en mineralen krijgt.

De andere opties om een per saldo meer energie te verbranden dan binnen te krijgen is meer bewegen. Als je meer beweegt verbruik je meer energie, in theorie is het niet heel moeilijk.

In de praktijk is op een verantwoorde wijze afvallen een heel stuk lastiger. Ten eerste moet je je conditie opbouwen, in het begin zal die extra lichaamsbeweging voor extra vermoeidheid zorgen. Pas als je conditie er op vooruitgaat kun je dat extra sporten beter volhouden en zal je er zelfs extra energie van krijgen.

Daarnaast moet je er voor zorgen dat je een minder calorierijk voedingspatroon aanneemt, dus wel voldoende groente, fruit en eiwitten voor het herstel en de opbouw van je spieren. Aan de andere kant moet je wel dusdanig minderen in de inname van vetten en simpele koolhydraten dat je je overtollige vet gaat gebruiken als energie.

Gelukkig zijn het met name de bewerkte voedingsmiddelen die de echte caloriebommen zijn. Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon bestaande uit groente, fruit, mager vlees en gezonde tussendoortjes aan te houden zal je merken dat die negatieve energiebalans best mogelijk is. Het is voornamelijk een kwestie van alles wat bewerkt is uit je voedingspatroon te schrappen.

Het zal zeker wennen zijn, maar je zult al heel snel ervaren dat je lichaam een stuk gelukkiger is als je al die ongezonde troep laat staan.

Dementie en Alzheimer voorkomen

Zoals je in een eerder artikel hebt kunnen lezen is een oorzaak  van Alzheimer het hebben van chronische ontstekingen. Doordat je immuunsysteem overbelast is kunnen de veroorzakers van de ontsteking vrij door je bloedbaan circuleren en je hersencellen aantasten.

Meer over het voorkomen van chronische ontstekingen vind je hier.

Daarnaast zijn er studies verricht naar de mate van opleiding en het verloop van Alzheimer. De voorzichtige conclusies uit deze onderzoeken tonen aan dat als jij je geest gedurende je leven flink stimuleert, je een soort reservecapaciteit opbouwt.

Hetzelfde geldt voor het tegengaan van de effecten van dementie. In een grootschalig onderzoek waarbij de mensen die zijn onderzocht gedurende hun leven, de mate van opleiding, de mate van dementie en na overlijden de hersenen van 872 mensen zijn onderzocht op de daadwerkelijke zichtbare schade aan de hersenen is naar voren gekomen dat hoe langer je gestudeerd hebt, oftewel hoe langer jij je hersenen traint des te minder last je hebt van de beschadigingen aan je hersenen.

Dit is opmerkelijk want dit onderzoek toont aan dat bij iemand die wel z’n hele leven aan hersengymnastiek heeft gedaan en een ander die dat niet heeft gedaan bij gelijke zichtbare schade aan de hersenen diegene die zijn verstand wel trainde de schade veel minder effect had!

Voorkomen van ongelukken

Naarmate je ouder wordt verzwakken je spieren, je krijgt last van botontkalking, je wordt minder flexibel en je reflexen nemen af. Al deze zaken dragen er aan bij dat de kans groter wordt dat je een keer valt, en dat die val grotere gevolgen heeft voor je gezondheid dan toen je jong was.

Maar al deze zaken kun je verbeteren:

Je kunt het verzwakken van je spieren tegengaan door regelmatig aan krachttraining te doen. Oefen elke dag een kwartiertje met een paar kleine gewichtjes en je zult zien dat je spieren sterker worden.

Oefen je reflexen, in China hebben ze de perfecte manier gevonden om de reflexen van oudere mensen te trainen zonder dat je daarvoor speciaal naar de therapeut moet. Misschien ken je het wel twee stokken met daartussen een dun touw waarmee je een jojo hoog moet houden. Het spel heet “Diabolo”. Een andere manier is de Nederlandse jojo, hiermee kun je ook op oudere leeftijd zonder gevaar je oog-hand-coördinatie op peil houden.

Botontkalking kun je tegengaan door een gezond dieet, met voldoende kalium, calcium en eiwitten te nemen. Daarnaast is je lichaam voldoende vitamine D nodig voor de aanmaak van botweefsel. Vitamine D haal je uit zonlicht, elke dag minimaal een half uur. Naast een gezond dieet en voldoende vitamine D bevordert krachttraining niet alleen de kracht van je spieren, je botten worden door een lichte belasting elke keer iets sterker.

Tot slot….

Zoals je hebt kunnen lezen is de grootste stap naar een lang en gezond leven een gevarieerd natuurlijk voedingspatroon. Het grootste obstakel dat jou ervan weerhoudt om gezond oud te worden is een supermarkt vol met bewerkte voedingsmiddelen.

Dit is niet zomaar een aanname talloze onderzoeken naar een hele reeks aan Westerse gezondheidsaandoeningen bevestigen het keer op keer weer.

Stop met het eten van voedingsmiddelen die onnatuurlijk veel suikers of vetten bevatten. Laat het gemak niet de overhand krijgen en stap over op een voedingspatroon waar je lichaam voor gemaakt is. Een gezond en gevarieerd biologisch voedingspatroon zonder toevoegingen, pesticiden, e-nummers of conserveringsmiddelen.

Daarnaast kun je jezelf nog op een bonus trakteren door zowel je lichaam als je geest te trainen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/sterfte-levensverwachting-en-daly-s/levensverwachting/levensverwachting-samengevat/

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3897-wm.htm

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/sterfte-naar-doodsoorzaak/cijfers-context/huidige-situatie

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/sterfte-naar-doodsoorzaak/cijfers-context/huidige-situatie#!node-sterfte-naar-afzonderlijke-doodsoorzaken-vtv-ziekten

http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/kanker/longkanker/welke-factoren-beinvloeden-de-kans-op-longkanker/

http://journals.lww.com/alzheimerjournal/Abstract/2006/10001/ADCS_Prevention_Instrument_Project__Assessment_of.6.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2677531/

http://brain.oxfordjournals.org/content/133/8/2210.short

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20111024_138

http://www.convenantgezondgewicht.nl/cijfers/cijfers_2013_door_cbs[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share